Třináct ilustrátorů, třináct básní Arthura Rimbauda, třináct originálních komiksových zpracování Rimbaudovy poezie z nejranějšího, tuláckého období. Myšlenka převést poezii do obrazové, komiksové podoby se ukázala jako zdařilý způsob, jak představit poezii mladším čtenářům.

OBSAH:
Jitřenka - Kris, Loic Godart
Chudáci v kostele - Kris, Emmanuel Linderer
U muziky - Céka, Tommy Redolfi
Mé bohémství - Céka, Nicolas Sure
Román - Mathieu Gabella, Bertrand Hottin
První večírek - Kris, Antoine Ronzon
Dobré ranní zamyšlení - Mathieu Gabella, Freddy Dermidjian
Pocit - Céka, Arnaud Bétend
Tartuffův trest - Céka, Clod
Ples oběšenců - Mathieu Gabella, Emmanuel Murzeau
Zlo - Kris, Mike
Hanba - Mathieu Gabella, Chandre
Spáč v údolí - Céka, Sophie Chaurmand

Scénář
Kris, Jean Arthur Nicolas Rimbaud
Lettering
Barbora Klimešová
Překlad
Gustav Francl, Petr Himmel
Redakce
Petr Himmel
Žánry
poezie
ISBN/ISSN
978-80-7407-124-9 (Garamond (Albatros Media a.s.))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
215 x 295 mm
Tisk
černobílý
Stran
96
Cena
280 Kč
Originál
Poèmes de Rimbaud en bandes dessinées ()
  • p3tris
    p3tris9.3.2019 08:25Ples oběšenců
    V rozhárané pubertě se pro mě Květy zla staly doslova Biblí. Vybral jsem si Baudelairea a ostatní "prokleté" ignoroval. Dnes už vím, že to bylo přezíravé, protože Rimbaudovi verše jsou stejně silné. V některých případech bych je od sebe dokonce nedokázal rozeznat. V tomto krátkém výběru třináct komiksových autorů zpracovalo třináct básní. Každý uchopil téma po svém, někdo ho přesunul do přítomnosti, ale v bublinách se nikdy neobjevuje nic jiného, než Rimbaudův text. Ten také každý jednotlivý komiks spolu s výňatkem z životopisu uvádí. Možná, pokud by se mi dostala před pětadvaceti roky do rukou tato kniha, byla by Rimbaudova stopa v mém životě výraznější, než Baudelaireova.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin20.6.2013 13:23Ples oběšenců
    Je to výzva nailustrovat geniálního básníka. Někdy se to v této knize relativně povedlo, ale možná se budu trochu opakovat - komiksově adaptovat klasiku je více než ošemetné. U poezie to platí více než dvojnásob. Obrazem odvyprávěná poezie totálně ničí vlastní čtenářovu imaginaci, která má dle mého názoru u čtení poezie nastat. Servírované obrazy ji totálně ničí a často až dětinsky a naivně interpretují. Co se třeba například velmi povedlo, je poslední báseň Spáč v údolí, tam téměř všechno jaksi v ruku v ruce s obrazem funguje. Ale mnoho ostatních básní se komiksově bohužel upravit vůbec nepovedlo. Je to můj subjektivní názor, ale převádět některé básně do jiného rámce, jako třeba do současnosti, mi přijde navíc naprosto dementní. Oceňuji ale krátké historické medailonky ze života Rimbauda.

    Celkový dojem: 60%
  • Ricarderon
    Ricarderon mecenáš22.1.2012 00:42Ples oběšenců
    Čtenář tak trochu nabývá dojmu, že celá kniha je sestavena z prací nějakého studentského grandu na podporu francouzské poezie s financováním z Bruselu. Koncept (dokonce i rok původního vydání) je identický s českou komiksovou Kyticí. Bohužel podobný je i výsledek. Francouzi však využili nejen kreslíře, ale i scenáristy, aniž by to v některých případech pomohlo. Pro komiksofily se jedná o nepodstatnou záležitost, která jim ovšem není primárně určená. Máte-li sestru/dceru/sestřenici na střední, je Ples oběšenců dobrý tip na dárek.
25