Díky živým kresbám Stevea Parkhouse a chytře stručnému scénáři Jima McCarthyho, jenž mapuje dějiny rokenrolu a přidává ještě něco navíc, nás příběh Sex Pistols vrací ke kořenům komiksového stripu, z něhož pramení počáteční inspirace autorů.

Grafický román Sex Pistols, který nakreslil Steve Parkhouse a napsal Jim McCarthy, je pěkně našlapanou a svižnou biografií legendárních zakladatelů punku, jenž coby hnutí otřásl v 70. letech 20. století základy západní kultury i společnosti. Způsob, jímž je příběh vyprávěn, do značné míry koresponduje s originálním stylem kapely. Tak kupříkladu kresby jsou od začátku až do konce zhotovené na počítači, a to včetně prvotních skic, které Steve Parkhouse provádí pomocí tabletu. Čistá „pérovka“ to sice není, ale zase je to docela „punkové“.
Jim McCarthy hovoří útržkovitě, vytváří jakousi koláž, mozaiku z výstřižků z dobových novin, z obálek alb a cákanců od krve. U autorů je patrná snaha o uchopení chaosu, o zachycení nezachytitelného, a záměr jim vychází. Je to rychlé a strhující, roztěkané a nervní jako kuřák bez cigarety, jako feťák bez jehly.
I přes expresivní zpracování nechybějí v téhle komiksové biografii důležité údaje, jako jsou data, místa a jména osob, jež nejsou v žádném případě smyšlená ani náhodná. Takhle nějak to totiž doopravdy bylo. Nebo ne?

Scénář
Jim McCarthy
Art
Steve Parkhouse
Obálka
Steve Parkhouse
Překlad
Jaroslava Kočová (Koudelka)
Žánry
autobiografie
ISBN/ISSN
978-80-7381-573-8 (BBart s.r.o.)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
195 x 240 mm
Tisk
barevný
Stran
96
Cena
299 Kč
Originál
Sex Pistols: The Graphic Novel (Omnibus Press, 2008)
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin13.11.2011 10:08Sex Pistols: Grafický román
    Chaos, anarchie, zmatek, nepořádek, takoví byli rebulující punkáči Sex Pistols. Takový je tak trochu i tento komiks. Kresba je velmi dobrá, ta mě zaujala. Jinak u mě se vezl komiks na střídavých vlnách zábavy a nudy - a to si SP vždy rád poslechnu.
  • Woffce
    Woffce16.8.2010 14:55Sex Pistols: Grafický román
    Dám osumdesát . Zhruba v tom roce jsem na Sex Pistols narazil poprvý, a už se jich nikdy nezbavil. I proto dávám osumdesát - nostalgie dělá svý; komiks samotnej je vskutku "pěkně našlapanou a svižnou biografií legendárních zakladatelů punku", ovšem to je tak vše, přidaná hodnota takřka žádná. Samozřejmě s výjimkou kresby - ta je vážně zdařilá. I proto dávám osumdesát :---). Podobných osumdesát, jakých ode mě obdržel svýho času Cobain ("Spánembohem" a "Sex Pistols-grafický román" jsou - co se žánru týká - z jednoho vrhu).
  • Valentina
    Valentina18.12.2009 12:56Sex Pistols: Grafický román
    Líbivý téma, jak se dá lidem prodat cokoliv, pokud se marketing strefí do jejich tajných myšlenek. Skvělá kresba s doslovem, ve kterým Steve Parkhouse přibližuje a popisuje konkrétní dílo a kresbu pro grafickej román jako takovou. A super hlášky jako třeba "Bez bázně ale s o to větší hanou" nebo "Přítomnost je klam. Každej umře sám". Nadšená moc, můžu jen doporučit.
12521