Bludiště 3
Trystero1. vydáníčerven 2024série Bludiště 3/3
4.2
...
...
...
...
Koupit
Brian se už nemůže dočkat, až vyrazí s partou vysoko do hor – má v plánu dotočit v divočině společný mysteriózní snímek. A snad najde i chvilku na to, aby si promluvil s Laurie o samotě. Podaří se mu ji během natáčení vysvobodit z mušelínové kukly? Navštíví jejich tábořiště kmen vidláckých kanibalů? A hlavně, přistanou v údolí mimozemské medúzy?

Bludiště 3 uzavírají příběh party mladých filmařů v emocionálním finále – Laurie s Brianem musí překonat narůstající úzkost a otevřít poslední dveře.

Původně vyšlo ve francouzském jazyce jako Dédales v nakladatelství Cornélius v roce 2023, české vydání vychází z nevydaného anglického rukopisu od Marsh Agency LTD.

Původní HitHit kampaň: https://www.hithit.com/cs/project/12753/charles-burns-bludiste-3


Scénář
Charles Burns
Art
Charles Burns
Obálka
Charles Burns
Lettering
Jakub Gnóm Němeček (Typonaut)
Překlad
Martin Svoboda
Redakce
Katje Borgesiová, Miloš Mičátek (Mankin)
CdbID
10947
Žánry
drama, sci-fi, ze života
ISBN/ISSN
978-80-909219-0-0
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
215 x 290 x 16 mm
Hmotnost
590 g
Tisk
barevný
Stran
88
Původní cena
525 Kč
Originál
Dédales, tome 3 (Cornélius, 2023)
Konečně jsem si přečetl všechny tři díly komplet a tak je budu hodnotit společně. Bludiště je nejpřímočatejší komiks jaký jsem zatím od Burnse četl. Je to vztahové drama, které se skvěle čte díky unikátním charakterům a uvěřitelným dialogům. Většinu příběhu doprovází jistá záměrná trapnost a nejistota. Vlastně to působí jako Burnsovo nejosobnější dílo tím, jak moc se drží při zemi. Přesto (nebo možná kvůli tomu) jsem měl pocit, že tomu něco schází. Kresba je precizní, jak jsme od Burnse zvyklí. Líbilo se mi vyobrazení filmových okének a celková práce s panely. Bludiště je osobitý komiks, který čtenáře ponoří do situací plných nejistoty, které působí někdy až moc reálně.
Závěr trilogie, který však funguje skvěle i jako samostatná kniha. Undergroundová jízda nejlepšího zrna, zachycující v podstatě velmi civilní příběh o neopětované lásce, jež se nebojí rozbíjet hranice mezi komiksem a kresleným filmem. Tohle bych chtěl vidět jako nějaký céčkový film, prosím!
Už jsem to, zdá se, nakousl u druhého dílu - až překvapivě civilně končí i samotné finále trilogie. Ale proč ne.

Celkový dojem: 80%
Bludiště má skvělou atmosféru, krásnou kresbu. Příběh i závěr mi přijdou nic moc, ale to u Burnse vlastně tolik nepotřebuju.