• Landauer
    Landauer14.2.2012 09:25Aargh! #11 (varianta A)
    Jaksi... Super, no! Parádní počtení! Škoda, že Aargh! nevychází stejně často jako Blesk.
  • Landauer
    Strašnej překlad, ale fakt příšernej... A ani ten příběh není kdoví co a gagy se daj odhadnout už tři obrázky dopředu.
  • Landauer
    Atmosférický!
  • Landauer
    Teda co mě dostalo byla ta smrt těch padouchů v těch koulích! Docela drsný i na Tintina.
  • Landauer
    Člověka to může snadno odradit: šperky, nějaká stará uječená rachomejtle, cikáni v romantickým hávu... Jenže když se člověk začte, nestačí se divit, jak výbornej komiks to je! Hergé je tu asi nejvtipnější z celý série, navíc přesně v duchu Hecula Poirota rozehrává skvělou detektivku - pachatelem může bejt skoro každej a současně nikdo, takže člověk fakt neví, kdo to udělal. Škoda jenom takový tý lacinější pointy, ale co! Pobavilo mě to měrou vrchovatou!
  • Landauer
    Téma je mi velmi blízké a Hergého citlivé zpracování v době, kdy civilizovaný svět prožíval doslova yeti-mánii si zaslouží obdiv. Znám tenhle Tintinův příběh odmala a trochu jsem se bál, že když si ho teď po letech přečtu, tak ztratí vzpomínka na něj své kouzlo, leč nestalo se tak.
  • Landauer
    Tintin v Kongu je klasický dobrodružství ve stylu třicátých let (nevím, kdy přesně vzniknul, navíc, stejně jako ostatní, je i tohle znovu překreslený Hergém čert ví kdy). Černoušci jsou takový milý opičky jak je známe i od nás z kreseb prvorepublikových karikaturistů, zvířátka jsou prostě zvířátka, s kterými si člověk může dělat co chce, aniž by se nad tím kdokoliv pozastavil a celý příběh je vlastně sled nejrůznějších scének z dnešního pohledu značně naivních, což ovšem má svoje nezaměnitelný kouzlo. Navíc v jakým současným komiksu pro děti najdete takový perličky, jako zastřelení opičky, kterou poté Tintin stáhne z kůže, aby se do ní oblíknul, nebo vyvrtání díry do nosorožce, aby do ní pak hlavní hrdina vložil dynamitovou patronu, která nebohýho tlustokožce roztrhá na kousíčky. V dnešní přehnaně politicky korektní době je tohle retro velmi osvěžujícím počtením. Nic tedy proti zvířátkům, ve skutečným světě je samozřejmě člověk musí chránit.
  • Landauer
    Pardon, v době vzniku ještě Gagarin vesele zkoušel prototypy letadel, do vesmíru se podíval až tři roky po vydání alba.
  • Landauer
    Pokud se někdo chce seznámit s Tin-Tinem, doporučuju mu přečíst si Černý ostrov jako první. Je tu všechno: krimi, dopravní prostředky, záhady...
  • Landauer
    Huá, úplně mě při čtení mrazilo po zádech. Napětí se dá porcovat hůř než mlha okolo Brčálníku, Hergé tady byl holt na špici tvůrčí kondice. Deset procent mínus za těch pár vtipů za každou cenu (hlavně T-Kadlecové si můžou podávat ruce s Jar-Jary Binksy a podobnými).
  • Landauer
    Pecka! V době vzniku, kdy byl největším úspěchem pronikání lidstva do vesmíru Gagarin na oběžný dráze to muselo mít pro čtenáře větší šťávu. Ale pokud se naladíme do nostalgie, s jakou čteme Verneovky, tak to i dneska krásně voní dobrodružstvím, záhadami a napětím. Navíc asi nejlepší obálka z celý série!
  • Landauer
    Tak v tomhle kousku byli Morris s Goscinnym ve formě.... ale teda v naprosto plný formě. Vynikající scénář plnej humoru a gagů, ale taky napínavej a nádherně vystavěnej příběh, kterej by vydal na celovečerní film a díky dějový nahuštěnosti letí jako splašenej dostavník. No zkrátka počtneníčko jedna báseň.... nejen pro děti.
  • Landauer
    Landauer28.4.2011 22:41Anjel
    Zabte mě, ale myslím, že Anjel měl zůstat na netu a nebo počkat ještě pár let, aby to bylo na opravdickou knížku. Když si vezmu, že na každý stránce je jenom jeden strip, většina obrázků je Xkrát nakopírovaná, stripy už jsme někde viděli a frky nemaj takovou kadenci jako Red Meat, aby vyvážily výše zmíněný výtky, přijde mi to na knížku za 169 Kč trochu málo. Spíš se mě zmocňuje pocit, že Anjel šel do tisku hlavně proto, abysme tu měli další českej "comicsbook". Jináč pokud nehodnotím knížku, ale stripy, tak jednoznačně nadprůměr.
  • Landauer
    Landauer28.4.2011 22:22Egypťan
    Nečetl jsem, listoval. Ale teda klobouk dolů před takovouhle bichlí a je mi dviný, že jsem o Egypťanovi neslyšel víc, protože rozsahem a skutečně komiksovou formou (na rozdíl od Nebela a podobných pseudokomiksů) je to v Čechách věc nevídaná. Už se těším, až si počtu.
  • Landauer
    Landauer8.3.2011 23:38Lucky Luke: Soudce Bean
    Z tohohle komiksu řek bych hodně těžil film s Paulem Newmanem Život a doba soudce Roye Beana, protože hodně vtípků a situací se filmovýmu scénáři až nápadně podobá. Až na ten vzhled a charakter svéráznýho soudce. Tady je totiž blíž svý reálný předloze, než romantickej pomník na stříbrným plátně. To, co se zde o Royi Beanovi dočtete, je z většiny historická pravda, byl to pěknej a vyčůranej prevít, ale zase žádnej megazloun, měl v sobě i jakýs takýs smysl pro pořádek a spravedlnost, i když leckdy trošku teatrální a svéráznej. No prostě devadesátka jak z praku (stovku kazí trochu odfláklejší či snad ještě ne tak úplně vykreslený tah perem mistra Morrise).
  • Landauer
    Landauer8.3.2011 23:30Lucky Luke: Daltonovi na svobodě
    Jeden z nejvtipnějších Lucky Luků, jaký jsem zatím čet! Gag střídá gag a všechno tak příjemně odsejpá, že je jednomu skoro líto, když to Daltonovi zase projedou a je konec příběhu.
  • Landauer
    Klenot v komiksech z devadesátejch let! Neni sice tak našlapanej gagy, jako další volný pokračování, ale má spád, dobrodružnou ráž a hlavně fantastickej humor. Jednoznačně za stovku, protože dneska takhle vystavět a vyprávět příběh a přitom ani na chvilku nenudit umí z našinců málokdo!
  • Landauer
    Landauer8.3.2011 23:23Čolák & Doláč: Na stopě
    Naprostá klasika, která by se měla dočkat nějaký tý renesance, když teď situace českýmu komiksu tak nějak přeje. Na tomhle jsem vyrůstal a dodneška mám oba Čoláky v knihovně. A ještě donedávna jedna trafika v Ústí n. L. tenhle díl prodávala stále za starou cenu 18,- Kč (a možná ještě prodává)! Tak jsem tam samozřejmě pro jistotu ještě dva kousky koupil, ať se můžou radovat i vnoučata. Jinak tenhle díl je fórama nabušenější než první a co se týče zjevný inspirace Cleverem a Smartem, do vtipnosti Čolákovi a Doláčovi nesahají ani po kotníky.
  • Landauer
    Tady bych si dovolil trochu alibismu. Komiks se smrtkou vznikal v rámci workshopu s belgickými vševědoucími "mistry" komiksu, kteří radili a kecali a vyprávěli o tom, jak se má komiks dělat. Pod tíhou jejich rad tak vznikla sračka. Děkuji za pochopení a omlouvám se, že k tomu došlo, s pozdravem Dan Č.
  • Landauer
    Landauer16.2.2009 09:55Aargh! #08
    Výborná publikace, v podstatě nemám co bych dodával! Aargh pomalu přebírá žezlo po CREWi a dává dohromady český autory, přestože se věnuje hlavně evropskýmu komiksu.
  • Landauer
    Landauer30.12.2023 00:13Poznej Mši svatou
    "Hej, jsem tvoje halucinace anděla ze spánkový deprivace a jestli si myslíš, že tvůj spánkový deficit je k nasrání, podívej se tady na fiktivní pohádkovou postavu nějakýho kokota ze starověkýho spisu, kde si cucali pohádky tu trochu z východu, tu trochu z prdele. Takže kašli na svoje zdraví a jdi uctívat milovníka otroctví a fanouška rasismu!" Mimochodem Ježíš rozhodně nemá vypadat jako Árijec z vlhkých snů Adolfa Hitlera. I když je to vymyšlená postava, tak vzhledem k tomu, kde se měl narodit by měl připomínat spíš herce Zdeňka Godlu. Ale kdo jsem já, abych soudil rasisticky vyhraněné křesťany. (Mimochodem milióny lidí trpělo daleko víc, než pohádkový Ježíš, ale zajímá to ztopořená ega rasistických křesťanů? Tahle věc je prostě jen další křesťanská porpaganda a nic víc) Zábavná fakta: křesťané zrušili doživotní vinu všech Židů na smrti pohádkové postavy Ježíše Krista až v šedesátých letech 20. stol. Ano, dvacet let po Hitlerovské genocidě na Židech. Až od šedesátých let 20. stol. jsou pogromy a násilí na Židech v očích křesťanů špatné. No není ta víra úžasná? Láska kam se podíváš. Až na ty potoky krve.
  • Landauer
    Landauer15.11.2023 12:081. světová válka
    To získalo nějakou dotaci?
  • Landauer
    Landauer17.10.2023 21:05Kačer Donald 2023/02
    46028: Kdo by to byl býval do těch Poláků řek. Já myslel, že ti mají kachny na háku. Poláci. Kachny. Hehehe! No nic... Jinak naprosto souhlasím s tvou recenzí.
  • Landauer
    Landauer17.10.2023 13:37Kačer Donald 2023/02
    Já to sehnal dneska na Černým mostě v Praze v trafice Don Pealo, měli asi poslední kus. Takže... Zase nedostatkový zboží?
  • Landauer
    Landauer4.9.2023 15:51Kačer Donald 2023/01
    Baatcha: Mně taky. Já chápu, že dřív přepalovali barvy kvůli sacímu papíru nižší kvality, na který se to tisklo, takže teď už to tak křiklavý dělat nemusí, ale sklouznout hned k šedi... Zlatá klasika byla šedivá docela dost, ale to není chyba českého vydání, u nás to fakt nekolorovali. Jinak Fantagraphics books si dělá koloring u starých komiksů sám a pracují na tom staří koloristé, aby to vypadalo co nejvíc retro. A i s tím barevným minimalismem, který používají to vypadá fantasticky.
  • Landauer
    Landauer4.9.2023 10:40Kačer Donald 2023/01
    Už je to i na Inducksu! https://inducks.org/issue.php?c=cz%2FKDC2023-01#n
  • Landauer
    Landauer31.8.2023 17:45Kačer Donald 2023/01
    Darth Raelchi: Díky moc za info. Mám ho!!!
  • Landauer
    Landauer20.8.2023 18:03Rok plže
    Aaaa, omlouvám se za překlep, je to samozřejmě fanzin Bedeman, ne Baedeman. Zatracený šotek!
  • Landauer
    Landauer20.8.2023 16:50Kačer Donald 2023/01
    To musím mít!
  • Landauer
    Landauer16.5.2023 13:10Supro™: Hrdinové na dluh
    S tím ComicConem mně to doteď nejde do hlavy. Co se týče českých autorů, byla to tam letos vyloženě sausage party a to Štěpánka zrovna v tenhle čas hází na trh takovouhle knížku. Divný.
  • Landauer
    Landauer30.6.2022 11:08MatracMan (2. vydání)
    Uf! Jedině poštou :) Ale nejsem moc dobrý rozesílatel zásilek :(
  • Landauer
    Landauer29.6.2022 06:06MatracMan (2. vydání)
    V knihkupectví a antikvariátu v Čáslavské ulici na Floře v Praze ;)
  • Landauer
    Landauer28.4.2022 11:39Jelita: Ze života lůzrů
    Ter: Pokud kreslíš komiksy s Batmanem pro vydavatelství, které má na Batmana licenci, tak ano. Ale ne před Krakatitem, nýbrž na komiksovém festivalu, kam musíš být pozvaný jako host a kreslit pro komiksové fanoušky.
  • Landauer
    Landauer27.4.2022 23:04Jelita: Ze života lůzrů
    A co se týče kačerů, požádal jsem Zacka, aby je smazal, protože se nejedná o publikaci, ale o autorský tisk určený pro festival. Když autor prodává na komiksovém festivalu tisky s postavami, které kreslí, ale nemá k nim autorská práva, je to ok, ale jak se to začne vydávat za publikaci, mohly by s tím být problémy. Jednoduše byl to autorský malotisk čistě pro ComiCon.
  • Landauer
    Landauer27.4.2022 23:00Jelita: Ze života lůzrů
    Tenhle sešit v podstatě navazuje na knížku, kterou kdysi vydala Paseka. Prvních pět epizod (nebo šest) sice v původní knížce najdete, ale to jen, aby se plynule od začátku najelo na pokračující děj, aby zkrátka nebyli zmatení ti čtenáři, co knížku nemají. Jinak pak už je to čistě zbytek epizod, které zatím knižně nevyšly.
  • Landauer
    Landauer26.11.2021 07:59MatracMan
    U mě na Žižkově. Nebo můžu poslat poštou.
  • Landauer
    Landauer23.11.2021 16:46DC Komiks
    Ter: V pohodě ;))) Když se vše vysvětlí, svět je zase v rychtiku. Co kreslíš? Kde to najdu?
  • Landauer
    Landauer22.11.2021 23:19DC Komiks
    trudoš: Dá. Ale Houbová pře je už poslední kus na "skladě" a ještě dost rychle mizí Matracman. Tady ten DC Komiks není už víc jak rok, vznikl pro první ComiCon.
  • Landauer
    Landauer22.11.2021 23:17DC Komiks
    Ter: Disneyácký font? Aha! Tím je asi myšleno to Y ve tvaru řeckého fí. Ano, takhle ho ve svém podpisu píšu už hodně dlouho, pro levoruké je to podobně automatické, jako klička na dvojce pro pravoruké. Disney nemá monopol ani na fí ani na levoruké kličky. Nicméně přidal jsem ke svému podpisu disneyovské D od doby, kdy pro Disneye pracuju jako takový praporek. Takže nevím, v čem je "no neviem" problém. Jinak tenhle podpis je pro Čtyřlístek a byl vynucen okolnostmi, běžně jsem se totiž na úvod příběhu nepodepisoval a jen jsem zanechával na konci příběhu značku DC plus rok vzniku. Ve Čyřlístku mi však bylo doporučeno, abych se podepisoval na úvod a vnímal své jméno i jako autorský brand.
  • Landauer
    Landauer22.11.2021 11:38DC Komiks
    U Dana na Žižkově :D Ještě pár kousků má... Ale tenhle konkrétní je už úplně fuč.
  • Landauer
    Landauer22.11.2021 11:30DC Komiks
    A už jste se někdy mrknli, jak se Dan ve svých komiksech podepisuje? Často to bývá na posledním obrázku.
  • Landauer
    baatcha: Fantagraphics to taky neměli vůbec lehký při záskávání práv, byl to docela boj, ale díky neústupnosti nakladatelství a díky fanouškům se to povedlo. Takže já bych neházel hned ručník do ringu.
  • Landauer
    baatcha: Protože kdyby tu vznikla silná kačeří základna (fůra těch komiksů je prostě luxus, hlavně Rosa (držitel Eisnerovy ceny právě za kačery) a Barks, ale najdou se i další), vznikl by tu i patřičný tlak na vydavatele. Stačí vzpomenout Usagiho. Bez fanovské základny bychom se nedočkali ani Yokai ani dalších speciálek ani vlastně celé série, jen max. pár paperbackových ochutnávek s rozrastrovanou linkou a podivným pořadím (jako první tu vyšla devátá knížka).
  • Landauer
    baatcha: Egmontovská politika je dost omezená tím, co jim dovolí Disney. Nemyslím si, že má českej Egmont zájem na hnusným fontu a hnusnejch SFXkách. Sakra, na tom nemá zájem nikdo! Kromě retardovanjech Disney úředníků. A ten font nebo SFXka fakt nejsou z lenosti nebo nedbalosti českýho Egmontu, protože dneska to už není vůbec žádnej problém, vyměnit debilní font za komiksovější a hezčí, nebo prostě jenom ponechat původní daleko hezčí SFXka (to by nakonec bylo ještě jednodušší, než to celý pokurvit tak, jak to můžeme vidět třeba v SUPER komiksu). Spousta tady těch kokotin, včetně formátu, včetně vzhledu obálky (ač je sebehnusnější) jsou příkazy přímo od Disneye. A českej Egmont i kdyby chtěl, s tím nic neudělá. Proč to tak je? Protože Disney už nějakou dobu funguje spíš jako finanční úřad než jako tvůrčí líheň. Hromady kravaťáků činí rozhodnutí podle norem, tabulek, návodů a průzkumů. Proto je třeba tvrdá fanovská základna, která má chuť a energii postavit se tomuhle molochovi a vydupat si volnější podmínky, což se povedlo třeba Fantagraphics Books, která si po docela pěkný přetahovaný s Disneyem vymohla naprosto monumentální a úžasnou sérii edic The Carl Barks Library, The Don Rosa Library ap. Podobně je to s Italama, kde vycházejí moc pěkný kačeří booky (samozřejmě hlavně od italských autorů), částečně i v Německu, kde začínali dost podobně (mám dvě alba z 80. let z obrovský série alb komiksů jen od Carla Barkse, a to právě byly ty vlaštovky - paperback, hnusnej font, hnusný SFX, nulový doprovodný informace, jméno autora na obálce téměř k přehlédnutí... a dneska tam vycházejí moc pěkně vyvedený edice... se stejným fontem teda, jakej je právě v týhle knížce :-) ale vypadají celkově daleko líp). Mám za to, že pokud tu vznikne dost silná fanovská základna, bude mít Egmont lepší vyjednávací pozici. Mrkni třeba na Usagiho, jak opatrný Crewáci byli, když tady tuhle sérii rozjížděli: paperback, malej formát (co jsem mrkal, tak ve světě vychází ve větším), nezačali dokonce ani od prvního čísla... A dneska? Usagi tu má tak silnou fanovskou základnu, že nejenže dovydali předcházející knížky a série pokračuje, ale vyšly tu i speciálky (Vesmírný Usagi a luxusně vypravená jednohubka Yokai) a dokonce samotný Stan Sakai přijel do Prahy, aby se tu fanouškům podepisoval a rozhodně nebyl zklamán. Mno a teď si představ, kdyby tu - nedej bože - byl zarytej fanda Usagiho a totálně vyhejtil první knížku, co tu s Usagim vyšla, protože ta knížka má fůry nedostatků! Už jenom to, že tady ta série nezačala vycházet od prvního čísla! Rozrastrovaná linka! Hnus! Paperback! Malej formát! I v překladu by se určitě něco našlo atd. Tak všichni, co Usagiho neznali, by si řekli - tak do toho teda nejdu. A my bysme přišli o jednu z nejlepších komiksovejch sérií, co se tu kdy objevila. Takže fanovská základna dělá moc a fanovský základny vznikají prvními vlaštovkami. Kačeři tu mají velmi silnou základnu (poznal jsem to na Crweconu, Festivalu fantazie v Chotěboři a překvapivě i na Junktownu), ale to mají kačeři obecně, ale Carl Barks, Don Rosa a další machři jsou tady zatím velkou neznámou a takhle knížka je klíčová pro to, aby se to změnilo. Není ideální nebo dokonalá, ale je klíčová.
  • Landauer
    Landauer1.6.2017 08:57Rumcajs se vrací #01
    Jinak rozhovor s Michalem Opitzem o Rumcajzovi najdete zde: http://www.youtube.com/watch?v=rDlHmOEsdqs&index=16&list=PLmM95GF4jl017j0D9eWMieh21sY4OzeKy&t=450s
  • Landauer
    chrz: Divil bych se, kdyby pan němeček neměl originály... a to zrovna od tohohle, ale kdo ví.... může být, mno. baatcha: Kreslíři a vůbec přispěvatelé do Čtyřlístku jsou spíš externisti než vyloženě členové redakce ;-) Takže když chci něco vědět, musím se zeptat... což ale ostatně může udělat kdokoliv :-)
  • Landauer
  • Landauer
    baatcha: Mně je to fakt záhadou... Proč se takový věci dělají? Proč Muirel svěřili nějakýmu debiletantovi, co nejenže to pustil do tisku šíleně tmavý, ale ještě to podložil šedivou barvou (aby to bylo ještě tmavší) a pak za to ještě chtěli litr. Saudek je prostě prokletej! I po smrti! To má za to, že měl sex s Olgou Schöberovou... Nic není zadarmo. Ale proč někoho napadlo tohle? Naprosto skvělou věc pokazit? To jim to přišlo málo moderní nebo co? Vždyť v redakci dobře vědí, že Čtyřlístek kupujou dospělí pro svý děti hlavně ze sentimentu... A myslím, že ani děcka samotná by nic nenamítala proti poctivému akvarelu. A obálka? Ta patří k vrcholům Němečkova zlatýho věku... plus ještě s obálkou Pokladu kapitána Kida. Tak proč tahle sterilnost? Která navíc je stejně jen překreslený originál. Jinak původní komiks je naprostá paráda! Myslím, že ta knížka je generační záležitost a naprostý kult a stojí za to popídit se po originálu. Huh! Asi to rozeberu trochu víc v následujícím čtenáčským deníku. Totiž jde mi o to, že by bylo fajn, kdyby si někteří nakladatelé uvědomili, že jim vyrostlo čtenářstvo a že jsou už dospělí a náročnější a větší fajnšmekři. Teď se tohle prozření podařilo Egmontu (Albatrosu), a tak tenhle rok nabídne řadu luxusních knih s komiksy s Kačerem Donaldem od maestra Carla Barkse!!!!! Otevřít šampusy!!! Je v plánu i knižní řada Donalda od maestra Dona Rosy (tady k šampusům prosím ještě o smeknutí klobouků), ale tam to trochu komplikují Rosovy špatné zkušenosti s východní Evropou (Rusko), ale zdá se, že to nakonec půjde. Komiksy obou Pánů jsou daleko za tím, co si člověk představí pod pojmem komiks s Kačerem Donaldem. Jsou to mistrovská díla! Bez legrace. A jestli že už před víc jak 30 lety v USA pochopili, že kačeří příběhy jsou především skvělý dobrodružství á la Indiana Jones (Drew Struzan - malíř slavných plakátů k sériím filmů Star Wars, Indiana Jones nebo třeba Návratů do budoucnosti namaloval i plakát k filmu Kačeří příběhy: Poklad ze ztracené lampy!!! Jo!!!! Tenhle machr se propůjčil k malování kačerů na plakát! Už před 27 lety! Tady končí prdel! Si to vygůglete) tak proč nám to tady ještě nedochází? Ulítáváme na Sakaiově králíkovi... proč ne na Barksových a Rosových kačerech? Samozřejmě v pietně dobovým podání, protože modernizace škodí všem. A to platí i o klasikách, jako je tahle.
  • Landauer
    Taky jsem ji tam měl :-/ A uvažoval jsem, jestli ji tam mám nechat, ale nakonec jsem ji strhnul... Nevím, co se komu honilo hlavou... klidně bych ten papírek oželel...
  • Landauer
    petrsimcik: ale v tom nejsou žádné osobní animozity XD rád bych podobný komiks kreslil (což brzo budu, protože se chystá komiksová adaptace sci-fi série Hustej nářez od Fr. Kotlety, kterou jsem byl pověřen), jenže neláká mě tenhle formát ála Marvel a hlavně postava Zázraka mi nepřijde dobrá. Je to taková neslaná nemastná kopie superhrdiny obecného. Až se z něj stane bezdomovec, kterýho ani nedostatek financí neodradí od zachraňování světa v kostýmu (jen to prostě bude mít složitější, protože nebude mít prachy a bude zápasit s morálním dilematem, jestli má využívat svých schopností k malým krádežím, aby mohl potírat velké zlo apod.) nebo prostě něco podobnýho... až se z něj zkrátka stane zajímavá postava, dalo by se nad tím uvažovat. Ale nemyslím si, že by to nějak hrozilo :-)
  • Landauer
    Hulik: Protože se mi nechce? Proč ho nenakreslíš ty? Co je tohle za otázku? Proč František Fuka nenatočí lepšího Batmana vs. Supermana? Proč všichni diváci a čtenáři, kterým se něco nelíbí, nenatočí, nenapíšou, nenakreslí něco lepšího? Hlavně by mě zajímalo, jaký by byly reakce, kdyby Zázrak nebyl komiks vzniknuvší v našem českým rybníčku, ale byl to import třeba z Polska od někoho, koho vůbec nikdo nezná. Myslím, že to plácání po hřbetě by už nebylo tak intenzivní. /// baatcha: Máš pravdu a už jsem to i psal a říkal: Zázrak není úplnej šit a Petr má rozhodně cit pro timing gagu. Myslím, že svými úpravami v textu dost zachraňuje původní mizernej scénář. To, že má Petr dost rozkolísaný výtvarno (jednou nakreslí člověka, co vypadá jako člověk, jindy má místo anatomie zmuchlanej hadr) připisuju na vrub občasných obšlehů. Ale čert to vem. Nicméně Zázrak prostě není zázrak a když ho srovnám s celkovou produkcí komiksů u nás, je zajímavý, jak třeba k zahraničním komiksům jsou zdejší hodnotitelé daleko přísnější (třeba starý marvelovky, kterým se Zázrak scenáristicky dost blíží, jenže ty marvelovky jsou prostě starý, kdežto Zázrak je současnej), zatímco kapříka z našeho rybníka poplácávají, i když je nedoživený... hlavně že je náš. /// Dinik: No to si piš, že se necháš vyvést z omylu! To budeš koukat na Matracmana! Přečteš si první epizodu a hned si řekneš: Bože! Tak jsem se mýlil!! Musím změnit postoj a názor, jinak to nejde!! To je tak boží komiks!!! Uh! Ech! Ach! Pak rituálně spálíš všechny Zázraky a Marvely a Muriely a anděly a vydáš se skákat po nocích po střechách v matraci. Jak už to tak bývá.
  • Landauer
    cyboy: Jako ona vůbec fyzika v komiksech a filmech je otřesná.... vždycky si plácnu dlaní o čelo, když vidím sci-fi, ve který někdo vyletí do vesmíru bez skafandru a během vteřiny zmrzne na kost. Jenže to by si člověk uroutil hlavu, protože fyzikální nesmysly mamutích rozměrů jsou skoro v každým filmu, o komiksech nemluvě. Čili, co naplat?
  • Landauer
    Landauer29.6.2016 11:35Karel IV.: Pán světa
    baatcha: jj, je dost mladej, ale jestli si bude hrát na hvězdu a nalhávat si, že umí úžasně kreslit a obcházet píli obšleháváním, kdo ví, jestli se něco za takový konstelace naučí. Jestli ho tohle někam posune. Ale třeba procitne, začne se pečlivě učit kreslit a za deset let bude fakt machr, určitě i to se v dějinách lidstva už párkrát událo :-)
  • Landauer
    Landauer29.6.2016 10:25Karel IV.: Pán světa
    Tak tak... ale nechci se tady o tom moc šířit, protože to nejvíc jsem napovídal ve svým čtenářským deníku, kterej chystám a už mám část natočenou. Ale v kostce řečeno: z života Karla IV dali do komiksu to úplně nejnudnější a to potom převyprávěli neskutečně nudně. Text je na tom o fous líp, ale žádnýho teenagera nezaujme. Je to přesně ten typ publikace: Pojďme mladým přiblížit historii tím, že z ní uděláme komiks. No a oslovení tvůrci to už chtějí mít z krku, historie je jim putna (zejména tvůrcům komiksu), vědí o ní prd a jen už to mít za sebou. Školy pak tenhle paskvil nakoupí ve snaze oslovit ty mladý a ukazují jim ta důležitá data, ty důležité korunovace, ty důležité činy, jako založení univerzity a vy teenageři hleďte, jaká je to zábava. A přiom život Karla IV je neskonale zábavnej, jeho převleky, jeho fígle jak pašovat cenný věci, jeho zranění, jeho plenění bordelů a bitva u Kresčaku!!!! Uaaau! To byla fenomenální podívaná jako vystřižená z Hry o trůny, hromady masa, po sobě se plazí zmrzačení bojovníci bez nohou, všude klubka střev a rozpolcený hlavy, do toho velkolepý hrdinský činy panovníků, mega pompézní smrt Jana Lucemburskýho, kterej se už slepej nechá připoutat ke koni, aby z něj nespanul a s řevem se řítí do vřavy, aby zemřel s veškerou královskou ctí. Tohle prostě nejde zpracovat nudně!!! A přesto tu máme mistry, kteří to dovedou. Klobouk dolů.
  • Landauer
    Landauer29.6.2016 00:27Karel IV.: Pán světa
    Lenny: Tak to potom velociano plus arciano.
  • Landauer
    Landauer28.6.2016 22:32Karel IV.: Pán světa
    Lenny: Já v tom problém docela vidím... obšlehávání podle mě není moc košer... jinde by se tomu říkalo podvod. Bohužel pro české luhy a háje to není nic neobvyklýho a obšlehává kde kdo a pak to vydává za svoje dílo. Krom toho kdo něco trochu ví o historii, musí si rvát vlasy, jak je ten komiks příšerně strnulej, nudnej a o ničem, jak dokázal něco tak fenomenálního, jako byl bouřlivej život Karla IV v neskutečně drsnejch a zajímavejch dobách, totálně vykleštit na nejnudnější středoškolský osnovy. Ale co chtít? Byl tu požadavek (700 let od narození velikána, to se musí vyždímat) a všichni zúčastnění se už zřejmě těšili na honorář. Obšlehnout z jiných komiksů, zpapouškovat učebnice a nazdar bazar. Díky, milí autoři týhle nucenosti, opět si mladí čtenáři utvrdí svůj mylný názor, že historie je pruda.
  • Landauer
    Landauer28.6.2016 08:28Karel IV.: Pán světa
    Lenny: Čím ledecký překvapil? Obšleháváním? Já si to totiž jinak nedovedu vysvětlit. Máme tu prostě dalšího metamalíře, kterýmu jednou něco jde a hned vedle mu to samý absolutně nejde. Jednou má nohy v pořádku, podruhý - a klidně v tom samým obrázku, je totálně zmrší, jednou ví, že lidi mají ramena a hned tělo vedle připomíná zdeformovanej visící ručník, jednou má ruka dlaň a všechny prsty v pořádku, aby vzápětí autor naprosto zapomněl, jak ruka vypadá a nakreslí místo ní nějaký koště; pak jsou tam ty obličeje v podivnejch úhlech nasazený na těla, který perspektivně vůbec k těm hlavám nepasujou a někdy jsou hlavy bez zbytku lebky. Taky se tam střídá několik stylů... Krásně je to vidět na noze Karla IV na obálce, kdy originální rytíř, podle kterýho to bylo obšelhnuto přes "kopírák" (rozuměj v nějakým softwaru, což vůbec není dneska problém) měl zřejmě levou nohu něčím zakrytou, tak na to kreslíř narouboval nohu odjinud a výsledek - mrzák. Když jsem pak viděl obrazy Ledeckýho, tak děs běs, je vidět, že ten člověk opravdu vůbec anatomii nedává. Takže pokud bych měl být detektiv Colombo, vsadil bych na to, že Ledecký prostě většinu komiksu obšleh, jinak mi to nedává smysl... možná je ještě jedno vysvětlení a to, že jde o schizofrenika, kdy v jednom těle jsou kreslíři dva - jeden zdatný řemeslník a druhý totální diletant a přetahujou se o tužku. Mrzký je i scénář a vyprávění pomocí komiksu. Prostě panely na sebe dějově navazují naprosto strašně, neměl jsem pocit nějakýho příběhu, nedej bože plynulosti. Jsou to jen výjevy (že by málo vhodných předloh k obšlehávání, a tak se muselo při kreslení vycházet z toho, co bylo k dispozici a podřídit tomu styl "vyprávění"?) a fakt mi dalo velkou práci se v tom orientovat a hlavně to vůbec dočíst do konce. Jinak ovšem chválím barevnost a kompozici panelů, to ano, ta vypadá profi.
  • Landauer
    Stmxx: pardon, překlep. Měl jsem samozřejmě namysli Mince.
  • Landauer
    Lenny: Zlatá slova!!! amtxx alias Alex alias kdo ví kdo z kdoví jakého tajemného spolku: Zlatý déšť!!!
  • Landauer
    Kapis: Šmarjá!!! Neříkej voutěžek, vosel, vovce, vokno....!!!! Je to vošklivý!
  • Landauer
    Kapis: Hm, hm, hm... něco na tom bude, nic se nesmí přehánět. Ale ani ta spisovná čeština. Číst si, jak Lobo kosí mrtě organismů a mluví při tom podle mluvnice spisovné češtiny... brrr.
  • Landauer
    Kapis: Příklad? (tím nechci nijak obhajovat p. Dorta, jen mě zajímá, co lidem v překladech vadí a tak)
  • Landauer
    Hmmmm.... téma překladu.... to by bylo, abych se nenechal chytit! Mně osobně se víc líbí volnej překlad, zkrátka čím víc se překladatel odváže, tím líp. Ono to často ani nejde jinak hlavně u takovejch věcí, jako je Lobo, protože v originále je tem mrtě narážek a slovních hříček, který v doslovným překladu totálně zaniknou, takže překladatel musí hledat český ekvivalenty a jsou to pak určitě docela oříšky. Vzpomínám si na jeden strip ze série Mutts, kde kočka s pejskem sledujou dvě včely a pejsek říká "Two bees." Na druhým obrázku obě včely sežere žába a na třetím kočka říká pejskovi "Or not two bees." Zkuste si tohle přeložit doslovně do češtiny a čtenář nebude totálně vědět, která bije a kde má hledat vtip. Správnej překladatel proto v takovým případě musí vymyslet v podstatě úplně novej vtip např. "Hele, páreček." Chlamst! "Neboli svačinka." Nebo něco podobnýho. Takže za mě volnej překlad je často přesnější než doslovnej a fakt mám hrozně rád překladatele, který si to přečtou, nasajou ducha díla a pak ho prostě převyprávěj tak, aby českej čtenář měl podobně plnohodnotnej prožitek, jako čtenář originálu. No a pokud někomu podobný překlady vaděj, tak by asi bylo nejlepší číst přímo originál, což v dnešní době taky není až takovej problém.
  • Landauer
    Kapis: Není to na 10 let, zrychlí se to... čeká se na vybarvení nejstarších dílů.... viz. recenze na komiksáriu.
  • Landauer
    Felis: Když vydržíme a budeme trpěliví, bude i Bodycount. CC se chystá vydávat Želvy od začátku až do konce pěkně popořadě, celou sérii.
  • Landauer
    Landauer13.9.2014 00:51Fanouš: Továrna zkázy
    gobers: Však já taky mrmlal, když jsem to viděl :-/
  • Landauer
    hehehe.... pro mě relikvie z cizí planety... Jestli tohle vzniklo relativně nedávno, pak bych někdy chtěl nahlídnout do hypervlasteneckých kusů z období kolem 2. sv. války... to musí bejt turbopecka!!!!
  • Landauer
    To by mě zajímalo taky... ačkoliv... možná radši ani ne...
  • Landauer
    Hehehe... Když jsem sem tehdá kreslil komiks, ani ve snu mě nenapadlo, že pak budu kreslit do skutečnýho Čtyřlístku... Až mě skoro mrzí, že jsem svůj autorák tehdá vyměnil za polívku v hospodě. Mnojo...
  • Landauer
    Kaluži, někdo kaká, někdo nekaká... já si dokážu užít i Upíra Nosferatu :-) Nebo Spalovače mrtvol... a fůru dalších a nekakám. Ale j záleží chopitelně na kus a vkusu.
  • Landauer
    Landauer18.5.2023 07:56Sběratelský klub
    Moc se omlouvám, ale na fb moc nelezu a na zprávy v messengeru skoro vůbec nekontroluju :-/
  • Landauer
    Landauer17.5.2023 21:06Sběratelský klub
    Jinak co se týče Roku plže, zbývá mi už jen asi 20 kusů (10 je zamluvených), ale určitě budu na Crweconu, tam nějaké výtisky vezmu s sebou a v případě zájmu jich můžu ještě pár dotisknout. Je to knížečka s výběrem 20 komiksů s Tryskošnekem plus historie jeho vzniku s dvěma delšími komiksy z fanzinů a jedním nikdy nepublikovaným pilotem, který se v redakci Čtyřlístku krutě nelíbil :-)
  • Landauer
    Landauer17.5.2023 21:02* Připomínky a návrhy
    Rok plže má 180 stran. To jen, aby se to nemuselo složitě počítat :-)
Sbírka z comicsů na CDB
Četl/a: 8 (cca 2235 Kč)
Mám: 330 (cca 61015 Kč)
Chci: 1 (cca 120 Kč)
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0
Sbírka mimo CDB
Četl/a: 0
Mám: 0
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0