Koupit
Český komiks chytil na počátku třetího tisíciletí nový dech. Aktuální autorská generace navazuje kontakty se světovým děním, reaguje na nejnovější trendy a v domácím kontextu snad téměř poprvé skutečně svobodně tvoří, nesvazována příkazy cenzury či kulturním a společenským odmítáním. Spolu s tím, jak český komiks nabývá na sebedůvěře (a sebeúctě), začíná pomalu prozkoumávat ta slavnější, i ta méně proslulá období svých dějin.
Bohatým ilustračním doprovodem vybavená rozsáhlá kolektivní monografie, se oprošťuje od čistě chronologického, dějinného popisu, což autorům jednotlivých statí umožnilo zaměřit se na motivické, personální i mediální souvislosti českého komiksu. Ve 12 kapitolách se tak postupně dostává pozornosti lokálně i globálně příznakovým žánrům (např. „veselá zvířátka" coby zásadní tematicko-motivický koncept komiksu pro děti, „klubácký komiks" coby svého druhu původní český komiksový žánr), mediálním přesahům (komiks a film, komiks a výtvarné umění) i výrazným nebo pozapomenutým autorským (Kája Saudek) či kolektivním (karikaturisté skupiny Polylegran) exkurzům. Detailní pozornost je věnována také vztahům komiksu a ideologie a mapováno je rovněž využívání komiksové formy v domácí reklamě. Autory jednotlivých kapitol jsou kromě kurátorů/editorů další komiksologové i odborníci z příbuzných oborů (dějiny umění, filmová věda, literární věda). Žánru odpovídající grafika, souzní s obsahem, výsledkem je základní kniha o fenoménu českém komiksu.

Kniha vychází odděleně v české a anglické verzi.

Publicistika
Lucie Česálková, Martin Foret, Ivan Hanousek, Michal Jareš, Pavel Kořínek, Rostislav Matulík, Tomáš Pospiszyl, Tomáš Prokůpek, Vít Schmarc
Redakce
Pavel Kořínek, Matúš Lelovský, Branislav Matis, Tomáš Prokůpek
Žánry
publicistika
ISBN/ISSN
978-80-7467-012-1 (Arbor Vitae)
Vazba
šitá v měkkých deskách
Formát
240 x 305 mm
Váha
1000 g
Stran
352
Cena
1390 Kč
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš1.12.2022 22:22Signály z neznáma: Český komiks 1922 - 2012
    Tahle kniha není špatná, ale jen přišla ve špatný čas do mého života. Spoustu věcí a informací už jsem znal z jiných zdrojů a nepřinesla mi nic nového. Navíc mi vadilo to dělení na kategorie, které mi místy přišly až přehnaně umělecké, resp. snaha o jakousi uměleckost a povýšit komiks na něco co to není pomocí různých polokomiksových variací. Bez toho se obejdu. Mám rád věcnost a empirická fakta. Nepotřebuji oduševnělost, ale proti gustu. Jak říkám, ta kniha není blbá, jen mi už nemá co říct. Zkrátka trpí dobou vzniku. Jen pár knih encyklopedického typu přežije zub času a dají se číst i po letech aniž by působily zastarale.
  • Michal Opitz
    Michal Opitz mecenáš4.2.2014 16:36Signály z neznáma: Český komiks 1922 - 2012
    Kvalitativně (tisk, grafika) na úrovni těch nejlepších obrazových knih z Taschenu + velice šikovně členěná. Obsahově paráda - pro člověka, který se o komiks zajímá je to lahůdka. Výstava byla výborná a dobře že souběžně vznikla i tahle tlustá kniha.
  • Landauer
    Jednoznačně komiksová bible! Povinnost pro všechny, kteří se o český komiks zajímají! Ale zklamáni nebudou ani ti, kteří vůbec netuší, která bije. Člověk si s obrázky (úžasnými reprodukcemi, často jsou to skeny přímo z originálů (stránky ze Čtyřlístku jste takhle kvalitně ještě neviděli)) projde nejen dějiny komiksu, ale i dějiny 20. stol. V prvorepublikových seriálech je jasně čitelný vliv amerických karikaturistů, animovaných grotesek a komiksů Pata Sullivena a Walta Disneye, jinde zase z obrázků sálá politická propaganda i uvolnění šedesátých let. Prostě člověk vidí dějiny z jinýho pohledu, z pohledu kreslených figurek. No a pro mě, jakožto komiksovýho žrouta, je tohle dobře vykrmený sele prostě skutečnou hostinou. Bude trvat hodně dlouho, než mě Signály z neznáma přestanou překvapovat a budu je mít naskrz pročtený. Je vidět, že si autoři dali záležet a odvedli fantastickou práci! Museli projít tuny časopisů a prošmejdit kde co (pamatuju na zoufalý shánění komiksu ze zubní pasty Tutti Fruti (je tam!!!)), než se jim ty útžky podařilo spojit do tohohle konzistentního díla. Velkolepá výstava jednou skončí, ale tahle kronika přetrvá a to je moc dobře. Navíc je skutečnou ozdobou knihovny, protože celkový zpracování, včetně grafiky je na špičkový úrovni. Prostě... všechny palce nahoru!!!