• Landauer
    Landauer17.2.2014 11:19ZOOOM #02: Pavel Čech
    Absence některých psaných informací sice zamrzí, ale já se ptám: je to vůbec důležité? Knížka krásně zaobaluje úžasný svět jednoho z našich nejlepších a nejzajímavějších současných výtvarníků a je velmi sympatické, že se neomezuje pouze na ilustrace a komiksy, které jsme zvětšiny už někde viděli, ale přináší nám Čechův tvůrčí záběr v co nejširší šíři... až na periferii amatérských filmů. To vše dohromady včetně plastik, kronik, fotografií a všeho možného vytváří dechberoucí obraz výtvarníkovy duše a řekne víc, než by řekly didaktické popisky. Tahle monografie prostě není o díle Pavla Čecha nebo o jeho životě, tahle knížka je o tom, že život a dílo výtvarníka jedno jsou. ZOOOM se zahřívá a vypadá to, že se brzy stane zásadní a kultovní edicí našich výtvarníků, co si potykali s komiksem. Těším se na trojku!
  • Landauer
    Důležité je přihlédnout na dobu vzniku. Tenkrát - čili nějaká dejme tomu třicátá léta - podobné krvavé a morbidní eskapády morbidní a krvavé skoro nikomu nepřišly. Ochránců přírody moc nebylo, vulgarismus ze slova "rasa" a "černoch" se měl teprve stát v nadcházející druhé světové a zvířátka se brala čistě jako věc, ne jako živý vnímající tvor. Nakonec i v románu Ztracený svět, který vznikl dvě tři desetiletí před tím, se výprava prof. Challengera vyškrábe na planinu, která představuje jedinečný ekosystém pravěké fauny a vesele začne střílet jednoho dinosaura za druhým. Dneska nemyslitelné. Prostě časy jsou jinde a tenhle relikt je velmi cennou ukázkou toho, jak se tehdy myslelo. Tintina v Kongu právě pro tuhle nesmírně cennou vlastnost (je to vlastně posel tehdejšího myšlení a vnímání světa a pojímání kreslených příběhů, stylu humoru a vyprávění) zbožňuju. Pokud ho však srovnáme s nedávnou a současnou komiksovou tvorbou (což je ovšem srovnání dosti nefér), pochopitelně neobstojí. Tohle album je zkrátka třeba brát jako historický artefakt.
  • Landauer
    Landauer16.2.2014 01:47Muriel a andělé
    Dinik: Je načančanější, ale nevoní a špatně se na něj bude chytat patina. Jasně, že po technický stránce je lepší (i když bych grafika praštil přes prsty za ten našedlej podklad a za přetmavený barvy), ale technická stránka prostě není všechno. To je všechno.
  • Landauer
    Jé! To jsem kdysi koupil v Levnejch knihách a pak vyhodil, protože to je fakt hnusný vydání (kvůli tomu vykurvenýmu koloringu se nedalo koukat ani na tu perokresbu) a ani se mi nevešlo do knihovny... Kdybych věděl, že sběratelská cena se vyšplhá na 300 až 500 korun... no... to je fuk... každopádně žádná velká pecka a cena jedině pro sběratele...
  • Landauer
    Landauer10.2.2014 23:24Muriel a andělé
    Asi je to senilitou, ale vydání z r. 1991 je lepší. Působí nenuceně, přirozeně, sebevědomě, člověk ho tenkrát nečet s tím, že má doma nějakou raritu, a tak si mohl plně vychutnat samotný příběh a zakousnout se u toho do řízku, aniž by mu vlasy vstávaly hrůzou, že dvě tučné kapky tuku spadly a vsákly se do chatrné vazby. Byl to prostě komiks! Skvělej příběh, čtení jak sklouznutí po zábradlí. Ale tohle vydání... copak se to dá číst a nemít u toho navlíknutý rukavice? Kde jsou ty časy, kdy Saudek byla kvalitní samozřejmost a ne obchodní artikl. Vzdech, vzdech... Jo, je to furt stejnej komiks (i když v detailech jinej), ale časy se změnily... Vydání první vyšlo v duchu: bezva! komiks! to si počtu! Vydání druhý, čili tohle, přišlo do časů: Saudek! limitovaná edice! to to za pár let pěkně zpeněžím! Achichouvej!
  • Landauer
    Dobrá retro haluz! Mě to bavilo! Je to správná krávovinka a co se týče toho chlastu (kterej je až na samým konci, jak už tu bylo párkrát zmíněno) nikdy bych do Tonyho Starka neřek, že taková bohémská celebrita by na přelomu sedmdesátek a osmdesátek měla problémy s chlastem! Teda jenom s chlastem... Přidal bych minimálně koks, ale u playboye jeho formátu by toho bylo nejspíš daleko víc - určitě LSD a heroin by taky okusil. Nicméně jo... tohle téma bylo v tý době určitě přelomový, akorát fandy asi nenadchlo... Myslím, že jeho potyčky z totálně zhovadilýma padouchama (Dikrobraz (Porcupine) rules.... většího loosera by jeden mezi padouchy pohledal! A ten jeho výstup! No prostě pecka! :-D ) byly pro fanoušky v tý době větší pochoutkou, než nějaký odmašťovací psychodrama. Ale jak už tu zmínil J. Connor ten moment, kdy ožralej avenger v dobrým úmyslu omylem zkurví záchrannou akci a zamoří půl New Yorku stojí za to :-D Na mě to celý působí dojmem, že tu máme scenáristu, kterej by svými nápady a dějovými vychytávkami letěl ke hvězdám, ale nesmlouvavá gravitace tehdejších komiksových konvencí ho prostě držela při zemi. Protože třeba nápad, kdy někdo ovládne na dálku Iron Manovu zbroj, kvůli čemuž Iron Man zabije jistýho delegáta a teď se superhrdino z toho vykruť! mi přijde skvělej. To jak je to potom řešený (prostě feťácký sedmdesátky - osmdesátky) je už jiná věc... Každopádně jsem si to užil a jen víc těhle retro-tripů! Novější komiksy nabízej poctivou filmovou scenářinu, která je bezva a skvěle se čte, ale takovýhle galušky už člověk v současnosti prostě jen tak nezažije :-)
  • Landauer
    Hehehehe... slušnej trip... úplně tam vidím ty skály z papundeklu, provázky, na kterejch se houpá vznášející se pohoří a gumový masky, co sotva uměj otvírat čelisti. Prostě sci-fi ptákovina v duchu nejlacinější televizní zábavy z první poloviny osmdesátejch let. Dementní dialogy mísící chacha-vědu a kydy o rodině, která všem správnejm suprdhrdinům chybí a hlavně dětičky. Tajný války jsou totální hovadina, ale roztomile pitomá a naivní v duchu toho nejlepšího retra. Kdyby to vyšlo dneska a bylo to jen o málo dementnější, byla by to skvostná parodie. Hezky se to čte, když člověk ví, do čeho jde.
  • Landauer
    Tohle mě moc nebavilo... Nemá to žádnej pořádnej děj. Zázraky spíš připomínaj procházku muzeem mezi exponáty. Je mi upřímně líto Alexe Rosse, že svou poctivou a povedenou malbu věnoval tak slabýmu scénáři.
  • Landauer
    Byla mi fakt nesympatická ta kresba a hlavně tetička se strýčkem! Takhle bych si představoval párek konzervativních psychopatů. Takže když nakonec konečně ten lumpíček zastřelí strýčka nijak mi to žíly netrhalo. Fakt mě tenhle komiks moc nebavil. Bylo to takové nekonfliktní, bezmasé s laciným poselstvím a laciným a nudným padouchem... prostě fakt pro teenagery.
  • Landauer
    Jo! Tak tohle můžu! A jsem i rád, že to nekončí v tom nejnapínavějším momentě... že prostě opravdu jedna záležitost se tu uzavře a na konci se jenom naznačí, o čem to bude příště... žádný konce ve stylu: sekera letí na ksicht hlavního hrdiny, je jasný, že ho nic nemůže zachránit a... pokračování příště.
  • Landauer
    Pánové, teď děkuju svým studentským letům chudoby, kdy jsem měl prd a to prd, co jsem měl, jsem raději utrácel za pivo :-D UKK mě neskutečně baví a tohohle Punishera jsem ještě nečet (jednou jsem vyzuzal na Vojtovi Čepelákovi Barrakudu, ale ta se ztratila v rukách mých bratrů). A vlastně ani předchozí kusy včetně Zázraků jsem si tehdá odpustil a teď zažívám pocity slsati, které mi vaše nářky ještě umocňují :-D No a samozřejmě sběratelský geny snad všech chlapů prostě fungujou a je to sázka na jistotu každý rafinovaný firmy, takže i já poctivě sbírám, jak už tady na tohle téma tak pěkně hovořil Walome. Apropó zdravím své druhé já, o kterém ani nevím, protože podle softwaru jakéhosi Karbona jsem já a Walome jedna a tatáž osoba :-D
  • Landauer
    Jo! Tak tohle se mi fakt hodně líbilo! :-)
  • Landauer
    Skvělý! Skvělý! Skvělý! DD jsem moc nemusel.... teda líbilo se mi, jak vypadá, ale nepřišel mi jako postava nijak zajímavej.... Ale co s ním udělal Frank Miller je prostě neuvěřitelný! DD se teď řadí k mým nejoblíbenějším superhrdinům made in USA! Jo a padouch Kingpin... no tak toho jsem měl rád vždycky!

  • Landauer
    Je to jiné, a tudíž rozporuplné. Není to klasický dovádění Spideyho za ohňostroje velevtipných hlášek. Je to pomalé, zádumčivé, rozjímavé, halucinogenní, temné, promyšlené, zvláštní. Je to atmosférické zamyšlení naroubované na nečekané postavy. Upřímně Kraven je bukvice v kožichu, jedna z těch figur, která vznikla ve zdrogovaných šedesátých letech, ale nějak se jí podařilo přežít do let osmdesátých - do časů Temného rytíře a Watchmenů. A co teď s ní. Blbě vypadá, má feťácký motivace (Spiderman jako trofej nad krbem, nezlobte se na mě...), a tak by asi bylo vhodné, se jí už tak nějak zbavit. Jenže tenhle konec je prostě pro Kravena až moc dobrej. Trošku tu cítím snahu se s troubovitostí týhle záporný postavy vyrovnat: Kraven zde odhaluje pohnutou minulost, která by trochu zpevnila ty vratký základy, na kterejch stojí motivace jeho konání. Zkrátka Kraven by v tomhle komiksu byla skvělá postava, kdyby to nebyl Kraven. Jinak je na tom Vermin. To je podle mě jednoznačnej tahák Posledního lovu. Glum z kanálů se sílou vlkodlaka (pardon, krysodlaka). Je děsivý a přitom vyděšený. Je silný a slabý zároveň. Rozsévá strach a hrůzu, ale sám se bojí. Zabíjí a masakruje, ale sám je masakrován. Myslím, že Vermin je klíčový - graduje v něm rozpolcenost, kterou vládnou ostatní hrdinové. Konečně tu totiž nemám černobílý svět: Padouch vs. Hrdina. Spidey má svoje slabé chvíle a Kraven není lump, spíš oběť své minulosti. Je to prostě něco jinýho, než další vybíjená arcilotrů z povolání. A všechno, co je jiné, je přijímáno s rozpaky. Proto i Kravenův poslední lov leckoho zklame a leckoho nadchne.
  • Landauer
    Nic moc, no... ale přečet jsem si to a ani se moc nenudil. Je ale fakt, že to působí jak celovečerní upoutávka na něco, co asi nebude...
  • Landauer
    Jednoznačně komiksová bible! Povinnost pro všechny, kteří se o český komiks zajímají! Ale zklamáni nebudou ani ti, kteří vůbec netuší, která bije. Člověk si s obrázky (úžasnými reprodukcemi, často jsou to skeny přímo z originálů (stránky ze Čtyřlístku jste takhle kvalitně ještě neviděli)) projde nejen dějiny komiksu, ale i dějiny 20. stol. V prvorepublikových seriálech je jasně čitelný vliv amerických karikaturistů, animovaných grotesek a komiksů Pata Sullivena a Walta Disneye, jinde zase z obrázků sálá politická propaganda i uvolnění šedesátých let. Prostě člověk vidí dějiny z jinýho pohledu, z pohledu kreslených figurek. No a pro mě, jakožto komiksovýho žrouta, je tohle dobře vykrmený sele prostě skutečnou hostinou. Bude trvat hodně dlouho, než mě Signály z neznáma přestanou překvapovat a budu je mít naskrz pročtený. Je vidět, že si autoři dali záležet a odvedli fantastickou práci! Museli projít tuny časopisů a prošmejdit kde co (pamatuju na zoufalý shánění komiksu ze zubní pasty Tutti Fruti (je tam!!!)), než se jim ty útžky podařilo spojit do tohohle konzistentního díla. Velkolepá výstava jednou skončí, ale tahle kronika přetrvá a to je moc dobře. Navíc je skutečnou ozdobou knihovny, protože celkový zpracování, včetně grafiky je na špičkový úrovni. Prostě... všechny palce nahoru!!!
  • Landauer
    Landauer20.12.2012 20:53Star Wars Magazín 2012/12
    Pět hvězd dávám tradičně za počin a poměr kvalita vs. cena. Chci další sešit! A chci hledat další pecky v záplavě vaty!
  • Landauer
    Landauer20.12.2012 20:52Star Wars Magazín 2012/12
    Tentokrát všechno zachraňuje prostřední příběh, jinak to ostatní nic moc. Vteřiny před smrtí je typická SWmagazínovská neslanonemastnost. Plytkýmu příběhu roztříštěná forma kvalitu nezvedne. Jasně, že Vader zase vyhraje, co mu zbejvá, když všichni víme, jak skončí. Zrodila se hvězda smrti je naproti tomu další klenot týhle série. Zase někdo zkusil vzít SW svět z jiný stránky, tentokrát z humorný a fakt se mu to povedlo. Jsou tu naprosto vynikající gagy a perfektní dialogy. Krom toho je tahle povídka ze všech tří výtvarně nejpovedenější. No a na závěr Volná paměť asociuje bonusový materiály z původní SW trilogie v sekci deleted scenes. Nic, co by stálo za víc jak dvě věty. Skóre: 20%, 100%, 20%.
  • Landauer
    Skvělý! Prostě skvělý! Watterson je mistr kresby a výtvarný zkratky. Navíc jeho cynickej humor je mi velmi blízkej. Co se týče srovnání s Garfieldem, řek bych, že pruhovanýho kocoura tenhle plyšovej tygr a hyperaktivní kluk válcujou. C a H nepůsobí kresebně tak staticky a scenáře jsou daleko promakanější a vtipnější. Stripy fungujou samy o sobě, ale současně na sebe plynule navazujou a dohromady vytváří dějovou linku asi ve stylu: půl roku ze života šestiletýho kluka s nezdravě živou fantazií. Musím si sehnat i další knížky!
  • Landauer
    Auauauau! Opočlověk dráždí!!! Protože jsem si tuhle knížku koupil k vánocům, zběžně ji prolistoval, zalapal po dechu, ale musel na nátlak drahé polovice publikaci zase zabalit s tím, že si to přečtu až pod stromečkem, že to by takhle nešlo kupovat si dárky k vánocům a číst je už v říjnu. Ale aspoň se mám na co těšit...
  • Landauer
    Landauer26.10.2012 23:14Star Wars Magazín 2012/10
    Zase jsem se dobře pobavil. Do krajnosti mi jako příběh přišel docela slabej, žádný velký vzrůšo ani napětí a i ta "pointa" na konci byla taková jalová, ale postavy jsou živý a uvěřitelný a vedou vcelku čtivý dialogy. Povídka Opuštění je pro mě neskutečným překvapením a odvážím se tvrdit, že je to to nejlepší, co jsem v týhle sešitový sérii čet! Jednak kresba je výborná a druhak námět originální (v rámci světa SW komiksů). Třináct měsíců po rozhodující bitvě u měsíce Endor se tu setká voják impéria s povstalcem a ani jeden neví, co se stalo, kdo vůbec vyhrál a co vlastně mají jeden s druhým udělat. Procházej nekonečným pralesem, tu narazej na ewoky, pak zase na nějakou příšeru a hlavně na zarůstající a chátrající vraky bitevních lodí a transportérů. Krom toho je to dost vtipný a autor scénáře si tu dělá srandu i ze samotný logiky SW ("Vy jste na bojiště v lese vzali jako součást útočnýho týmu blejskavýho protokolárního droida? To je neuvěřitelný, jak mohla banda zabedněnejch vlasatejch povstalců jako ty první Hvězdu smrti vůbec zničit!"). No prostě paráda! K tomuhle komiksu se určitě jednou zase vrátím, moc mě potěšil. No a na závěr Duch, nejslabší kousek tohohle sešitu. Malá epizodka ze života Hana Sola, než se přidal k povstalcům. Hledá nějakej poklad, pak se mu do cesty připlete jedi s bandou lovců odměn v zádech, vytáhne ze žaludku sarlaca světelnej meč (že si ho tam neschoval i Luke v Návratu Jediho?), předvede pár kejklí se Sílou, všechny pomlátí, Han ani po tom co viděl v Sílu nevěří, jedi mu vymaže paměť a ten poklad měl nakonec bejt ten světelnej meč, kterej si někdo splet s drahokamem... No prostě síla... Hodnoceno procenty: 40%, 100%, 20% Pět hvězdiček dávám jako vždycky za velkej přínos na poli vydávání komiksu u nás (za pár šupů 44 stran komiksu v barvě a kulisách SW).
  • Landauer
    Jo, názor pana Němečka je názor pana Němečka... naštěstí se od něj Čtyřlístek liší. Jinak ona řežba, kde se seká hlava a trhá vejpůl je na str. 42 v původním vydání knížky Poklad kapitána Kida.
  • Landauer
    Tak tohle je už několikátý povzdech po starých dobrých časech, kdy se ve Čtyřlístku nezvracelo a Fifinka nikoho netloukla... Zdá se mi, že takoví čtenáři si Čtyřlístek pamatují trochu jinak, než jaký ve skutečnosti byl. On ten čas tu paměť trochu ohladí. Že se v Pokladu kapitána Kida sekaly hlavy a trhali lidi vejpůl, v Muži z budoucnosti šlapalo ve výkalech nebo ve Stroji na počasí došlo i na obnažená ňadra domorodkyň to už se do paměti nevešlo. Kdyby všechno bylo jenom roztomilý a uhlazený, postavičky by nenadávaly, nechodily na WC, nikoho netloukly, nerozčilovaly by se atd... pak by nebyly uvěřitelný a místo Čtyřlístku a jiných figurek by nás oblažovaly kopie Teletubies a to pak vůbec nevím, kdo by něco takovýho čet :-(
  • Landauer
    Jo a ještě sláva za slušnej překlad a lettering!
  • Landauer
    Jako výtvarníkovi se mi tahle knížka moc líbí, hlavně díky možnosti nakouknout do stránek časopisu Spirou a zjistit, že to musel bejt sakra hodně dobrej a zábavnej časopis, ze kterýho by se měla celá řada dnešních plátků co učit (a to je to záležitost přes půl století stará!). Kresba je šmrncovní, nápad s hrdinou, kterej se vlastně do žádnýho komiksu nehodí, a tak musí čekat v redakci na svůj příběh (pokud se vůbec někdy takovej najde) se mi moc líbí, malý úvod do dobových reálií potěšil, takhle by měl u nás vycházet evropskej komiks! Akorát nevím, jak se k tomu postaví děti, který čekají klasickej 44 stránkovej příběh... A asi jim bude unikat i ta hromada narážek na tehdy aktuální světovou výstavu, jejímž symbolem byl právě onen obří model atomu (a taky vítězství naší tehdy socialistické zemičky, ale o tom se tam nepíše).
  • Landauer
    Landauer4.10.2012 07:55Star Wars Magazín 2012/09
    Dobré... První povídka měla zajímavej nápad - stormtrooper, kterej začne pátrat po vrazích svýho nadřízenýho, ale v cetě mu stojí blok v mozku, kterej mu znemožňuje dát si souvislosti dohromady. Fakt dobře rozjetá noir detektivka na palubě Hvězdy smrti (zajímavý detaily, např. že ze severu na jih se cestuje půl dne), která ale končí dost nedotaženě a narychlo. Škoda, že tenhle příběh nebyl o něco delší a důraznější na detektivní žánr. Druhá povídka se mi líbila kresebně. Příběh taky neni špatnej, ale ten začátek mě dost mátl. Myslel jsem, že padawankou je ta jedijka, co přichází s tím mistrem k radě... ty první dva tři obrázky prostě scenárista nějak nevychytal. Jinak pak se to hezky rozjelo, hezky četlo... Ale náročnější čtenář si chca nechca musí položit otázku: Když ji vězněj v nějaký díře v podzemí, která je zavalená kamenama a ona tam tráví ty dlouhý roky tím, že pomocí síly zvedá balvany, proč - u všech Mace Windú - neodházela pomocí síly kameny, který jí znemožňují dostat se ven? A na posledním obrázku mi vadilo barevný zpracování těch mečů - vypadají jako hračky, co se prodávaj i u nás v hračkářství. Měli by všem koloristům vtlouct do hlavy, že světelnej meč se vybarvuje tak, že vnitřek je bílej a barevná zář kolem. A poslední kus se mi taky líbil, zajímavá postavička tahle sexy jedijka, akorát to moudro na konci... ale budiž, chápu že cílovou skupinou nejsou cyničtí intelektuálové. Jo a ještě detail - proč nemá jako padawanka copánek? Sečteno a podtrženo - opět jsem se pobavil, líbilo, za ty prachy až moc dobré :-)
  • Landauer
    Landauer10.9.2012 22:45Lucky Luke: Černé hory
    Po nějakým čase zase jeden z naprosto špičkových dílů. Goscinny byl ve vynikající formě, protože gagy jsou tentokrát dokonale promyšlené a hlavně vtipné. Scenárista tentokrát opouští klišé opakujících se fórů a volí cestu vtipů s nápadem a často určeným i dospělejším čtenářům. Několikrát jsem se nad albem skutečně od plic hlasitě zasmál. Ať už nebohé krávě, která se mrzačí sledováním vlaku, nebo nešťastnému padouchovi, jenž marně chystá smrtelnou lavinu kamení. Zkrátka humoru je zde požehnaně a je to vážně velmi zdařilý humor. Samotný děj je v jeho stínu. Rozmarná road-movie (nebo road-comics?) o putování Luka a čtyř vědců do neosídleného Wyomingu, kterým hází klacky pod nohy zákeřný padouch není příliš originální a rozhodně nenabízí nečekané dějové zvraty. Přesto nenudí a díky řadě dobrodružných eskapád se čte jedna báseň. Kresba prozrazuje, že Morris Černé hory tvořil ve své zlaté éře, kdy už byl dostatečně vykreslený a dával si záležet na každém obrázku. Volí téměř filmové kompozice, střídá nadhledy, podhledy, často umocní pocit prostoru detailem v popředí ap. Černé hory patří k tomu nejlepšímu, co český Egmont z této série vydal a sváteční čtenář LL by tenhle díl rozhodně vynechat neměl. Zklamání přinese snad jen nepříliš kvalitní tisk (opět rastrovaná perokresba, tentokrát v mírně horší kvalitě, než jsme zvyklí, jelikož linky lemují jakési světlé stopy, trochu něco jako duchové ze starých TV) a nenápaditý překlad, který zabil minimálně jeden špičkový gag.
  • Landauer
    Landauer24.8.2012 22:27Star Wars Magazín 2012/08
    Opět mě SWM potěšil. Hlavní příběh je dobrej, dobře nakreslenej (což v tomhle plátku nebejvá zvykem) a sympatický jsou i všelijaký známý rasy ze světa SW v druhých plánech. Prostřední kus už není takovej, ale jde to, dá sa. No a to nejhorší nakonec: kresba děsná, Luke, Leia, Han a další to pěkně schytali a tím nemyslím od Impéria, ale od výtvarníků a příběh taky slušně plave na vodě. Ovšem za ty prachy jsem se bavil skvěle a půlhodinka na WC utekla hladce jak šišky do potrubí.
  • Landauer
    Landauer29.7.2012 15:29Star Wars Magazín 2012/07
    MindReader: Tak to potom jo :-)
  • Landauer
    Landauer26.7.2012 17:28Star Wars Magazín 2012/07
    MindReader: Nojo, ale proč ten meč tedy nedokázal zapnout ten malej greedo? To je to! Tak, jasně, byl malej, neuměl s tím... :-) Okecat se dá všechno... Holt svět vymyšlenejch příběhů bude mít vždycky nějaký ty ďoury...
  • Landauer
    Landauer26.7.2012 08:55Star Wars Magazín 2012/07
    Svět SW neznám do takových hlubin, abych věděl, kdo je Kyle Katarn, ovšem pokud to hodnotím objektivně, tak prostřední příběh mi přišel nejslabší, ale fandové tam asi najdou svoje. Naopak velmi mě překvapil a potěšil Stan Sakai, to je bez debat! Ovšem myslím, že tam má drobnej renonc - světelný meč dokáže zapnout i nejedi, jak jsme se o tom přesvědčili v Impérium vrací úder, kde Han Solo světelným mečem vykuchal tauntauna a nebo jak o tom svědčí postave generála Grievouse, kterej světelný meče sbírá. Každopádně sešit za tu cenu skvělej a už se těším na další, mám dojem, že úroveň mírně roste.
  • Landauer
    Landauer3.6.2012 13:36Arzach (pevná vazba)
    Je to marný, ale já z toho jsem unešenej. Arzach se nedá číst jako normální komiks, prostě to projet a zašoupnout do knihovny. Co obrázek, to samostatnej obraz, každá stránka je výtvarně naprosto geniální a úžasná. Fantastický nápady a výjevy, to je síla Arzacha. Nedivím se, že nakopnul hromady autorů, protože přesně o tomhle Arzach je! Inspirovat, ukázat fantazii bez hranic. Masožravá poušť zelenejch neřádů, uprostřed obr na zbytcích oblouků... no to je prostě... prostě... Prostě člověk má hned chuť vzít tužku a pustit na papír nápady ze všech koutů mozku.
  • Landauer
    Landauer3.6.2012 13:30Star Wars Magazín 2012/05
    Stejně si koupím i další... jednak je co číst a druhak je vždycky naděje, že to další číslo bude lepší.
  • Landauer
    Landauer3.6.2012 13:24Příběh skláře Egermanna
    Jsem silně zaujatý, protože tohle má na svědomí můj učitel pan Vobr ze sklářský školy, kde jsem strávil pět a let a vlastně jsem mu tu myšlenku, udělat komiks o Egermannovi, vnuknul. Překvapilo mě jednak, že ten nápad po letech skutečně dotáhnul do konce a hlavně, že se to objevilo tady na comics db! Jan Vobr kreslil celej život hlavně karikatury a kreslený vtipy, takže komiksovou řečí tak úplně nevládne, přesto je to čtivá záležitost a hlavně vtipná a vtip a nadhled je v současným rybníku tuzemských komiksů vzácný koření.
  • Landauer
    Landauer23.5.2012 13:50CREW² #32
    Tak obálka je fakt strašná! Vůbec se divím, že to původní vydavatel autorovi nevrátil! Dát na obálku jakoukoliv větší kresbu ze samotnýho komiksu, posloužila by daleko líp. Anita je totiž fakt moc pěkně nakresleným komiksem a líbí se mi i odvaha tvůrců, který kromě standardního násilí protlačujou i pokrokový zobrazování choulostivejch míst vnadných slečen (vnadní muži zde nevystupujou), čili žádný eufemismy a zbabělý alegorie. Příběh je ale blbej, to se nedá nic dělat, prostě jenom série zabíjení. Osobně mám teda raději Crew s větším repertoárem, Anitu klidně mohli vydat jako nějakej speciál (jako třeba Lobo a Maska). Crew je přece jenom něco jinýho, než řadový album, je to manifest, je to totem kmene komiksáků z kraje pod hřípovitou horou, kolem kterýho se vždycky semknou a obřadně tančí, protože právě díky němu nejsou z kola ven, dozví se co je kde novýho a pokoštujou všelijaký halucinogenní dobroty. Tentokrát nám náš velkej totem nabídnul jenom vyhulení nějakýho listí, sice bylo voňavý a řádná porce, ale s divnou pachutí na jazyku. (ano, pořád mluvím o komiksu, jenom se mi nějak zalíbila ta představa tančících komiksáků kolem totemu)
  • Landauer
    Ani Morris, ani Goscinny nebyli při tvoření tohohle alba zrovna v nejlepší kondici. Morrisova ruka je ještě příliš lehká (Rivalové patří k ranějším Lucky Lukům) a Goscinny napsal scénář nejspíš během jízdy vlakem. Děj je řídký, pointa téměř žádná, leccos zůstává nedořečeno, gagů je taky málo. Celá střední část s oslavou je pro děj naprosto zbytečná, ovšem zabere dost místa. Nicméně pořád jde o dílo dvou talentovaných pánů, takže pár pěkných míst se tu najde. Lucky Luke hrál ovšem v daleko lepších kusech.
  • Landauer
    Landauer15.4.2012 19:48Star Wars Magazín 2012/03
    Nakonec obálka se dá odtrhnout a pak si ty sešity můžete dohromady svázat pevnou vazbou do pěkný Star Wars knihy.
  • Landauer
    Landauer15.4.2012 19:47Star Wars Magazín 2012/03
    totální souhlas s matroshem!

  • Landauer
    Landauer25.3.2012 20:03Star Wars Magazín 2012/03
    Kabukiman: A myl sis ruce? Mně se to nestává... Možná máš nějaký špatný výtisky... a nebo to trafikant blbě skladuje...
  • Landauer
    Landauer22.3.2012 22:42Lucky Luke: Soudce Bean
    Je to zatím nejstarší LL, který u nás vyšel.
  • Landauer
    Landauer22.3.2012 22:41Lucky Luke: Poklad Daltonových
    Kompozice Morrisových obálek zbožňuju! Tahle je naprosto dokonalá! Komiks samozřejmě nezůstává pozadu...
  • Landauer
    Landauer22.3.2012 22:36Lucky Luke: Velkovévoda
    Goscinny a Morris dokazují, že western je nevyčerpatelnou studnicí námětů! Tentokrát si posvítili na tehdejší módu východních šlechticů jezdit za dobrodružstvím mezi kovboje a indiány.
  • Landauer
    Landauer22.3.2012 22:33Lucky Luke: Lovec lidí
    Tentokrát Morris obsadil do hlavní záporácký role westernovýho herce Lee Van Cleefa. Nejen srdce fandy plesá! Navíc skvělej příběh, kresba i obálka, co chtít víc?
  • Landauer
    Landauer22.3.2012 22:31Lucky Luke: Kaňon Apačů
    Další nezapomenutelná obálka! Morris je geniální v tom, že kreslí (pardon, kreslil) propracovaný prostředí, postavy, koně, budovy i stroje s neuvěřitelně lehkou linkou, takže to vypadá jednoduše, ale opak je pravdou.
  • Landauer
    Landauer22.3.2012 22:27Lucky Luke: Dalton City
    Akurát mě štve cigaretová cenzura na obálkách :-( Přece jenom násilně smazaná cigareta a ještě násilněji vražený stéblo nota bene zkopírovaný z portrétu u loga ruší! Jsem zvědavej, jak si poraděj u obálky dílu Daisy Town, kde se cígo dá stěží vyretušovat! Ačkoli, snad jsem to i někde tskhle zprzněný viděl...
  • Landauer
    Landauer22.3.2012 22:24Lucky Luke: Máma Daltonová
    Zbožňuju obálky Luckyho Luka a tahle patří k těm nejlepším! No a komiks je samozřejmě perfektní!
  • Landauer
    Landauer22.3.2012 22:19Lucky Luke: Jesse James
    Zařekl jsem se, že za plnou cenu si tenhle kousek nekoupím, protože těch několik stran v naprosto otřesným rozlišení činí z celýho nákladu zmetek a vůbec mi nejde do hlavy, jak si někdo mohl dovolit v takovýmhle stavu dát produkt na pulty knihkupců za nesníženou marži. Svědčí to jenom o lempláckým přístupu český pobočky Egmontu ke svým produktům! Jesse James mi tak dlouho jako jediný díl zatím vyšlých příběhů Luckyho Luka v knihovničce chyběl, až se mi ho teď podařilo splašit za 50,- Kč v Čáslavský. Příběh je skvělý, Morris v kondici, takže obsahově není co vytknout. Pokud bych hodnotil komiks, tak ***** a pokud ošetření českého vydání, tak *, protože zmršený stránky skutečně zásadně ruší plynulost čtení.
  • Landauer
    Landauer22.3.2012 13:03Star Wars Magazín 2012/03
    Moje hodnocení je ovlivněno hlavně tím, že něco takovýho u nás vůbec vychází: čili komiks za slušnou cenu. Příběhy ujdou. Strůjce zkázy má asi nejlepší kresbu ze všech, příběh je takovej průměrnej, ale zábavnej, zkrátka dá se to číst. Prostřední kus je kresebně slabší, hlavně mi občas vadí vyhulenej výraz Mace Windu, to kreslíř fakt nezvlád, ale má to atmosféru a pointu. Poslední kousek je scenáristicky příjemnej, ale zato kresba naprosto otřesná, jak od nějakýho amatéra z tuzemských fanzinů. Celkově ale dobrý ne úplně infantilní počtení na WC za přijatelnou cenu, a to je to, co mi v naší kotlině chybělo a pořád ještě chybí.
  • Landauer
    Landauer24.2.2012 22:09Star Wars Magazín 2012/02
    Jo a k příběhům: Nepřátelský línyje - Anakin je pro mě protivná figura, ale autor týhle povídky se ho nezalek a splácal vcelku stravitelnej kus, ačkoliv ten "Tusken" byl zajímavější s maskou než bez. Nicméně jako povídka je to dobrý, včetně sladkohořkýho konce (sice jako bitvu tradičně na poslední chvíli vyhráli, ale Anakin z toho šampaňský bouchat nebude). Osud válečníka - Já nevim, tydle Fetty moc nemusim. Je to pro mě taková neslaná nemastná figura, ani prase ani pes, jednou jako že je zlej, jenže zase když to člověk vezme kolem a kolem, von zas tak zlej neni, jenom je praktickej a to se snaží naučit svýho synka, kterej je pak nemlich jako von a teď ještě do toho nějaký to poselství, že sice zrubali chudáky, ale ty je neplatěj... No nevim, ale dočet jsem to do konce a to už o něčem svědčí! Chvíle nejistoty - A Vejdr! A starý dobrý Star Wars! Jak víme, v Impériu, co vrací úder (s odřenejma ušima ovšem), Darth Vejdr vyslal námezdní lovce, aby mu přivedli Hana a Leiu a Skywalkera a kdo ví co ještě, a tu se jeden ze žoldáků vrací, ale místo zprávy chce Vejdrovi pomačkat bakelit na helmě. Momenty napětí! Zvítězí Vejdr nebo pomstychtivý útočník? A překvapivě... Vejdrrrrr! A pointa? Je mu to fuk! Tenhle kus je asi skutečně nejslabší z tohohle čísla. Přesto si další SW magacín koupím!
  • Landauer
    Landauer24.2.2012 21:51Star Wars Magazín 2012/02
    Helejď! Komiks za 49,-Kč! A vcelku solidní! Star Wars! Ne úplně podělanej překlad! Za 49,-Kč! Celobarevnej! Vesměs čtivej! Leckdy dokonce solidní kus! Za 49,-Kč! Bez reklam! 44 stran komiksu! Za 49,-Kč! Ne na pokračování! Tak se, do řitě, ptám, co by ještě českej čtenář, kurňá, nechtěl?! Za 49,-Kč?! To jsou furt kecy, že je to na hajzl papíru, že Dart Vejdr neni, jak jsme o něm po nocích pod dekou v mládí snili, že todleto, támdleto, remcy, remcy. Co, do řiti, chcete za necelý pade? Za tuhle cifru to má v tuzemským rybníku pro mě jednoznačně plnej počet a to hlavně proto, že tahle série má šanci na solidní prodejnost (cenou, tématem, dostupností) = podpora nákazy zatím ještě jakž takž imunního obyvatelstva Čech a Moravy komiksem = větší zájem o další série a komiksy vůbec = v budoucnu vyšší tuzemská zakomiksovanost = o to nám přece jde! Myslím, že pokud by tohle u nás měl bejt standard (cenově, provedením), pak nemůžu říct ani bů. Posílám pět pentagramů tomhle pionýrovi na hajzláku.
  • Landauer
    Landauer30.12.2023 00:13Poznej Mši svatou
    "Hej, jsem tvoje halucinace anděla ze spánkový deprivace a jestli si myslíš, že tvůj spánkový deficit je k nasrání, podívej se tady na fiktivní pohádkovou postavu nějakýho kokota ze starověkýho spisu, kde si cucali pohádky tu trochu z východu, tu trochu z prdele. Takže kašli na svoje zdraví a jdi uctívat milovníka otroctví a fanouška rasismu!" Mimochodem Ježíš rozhodně nemá vypadat jako Árijec z vlhkých snů Adolfa Hitlera. I když je to vymyšlená postava, tak vzhledem k tomu, kde se měl narodit by měl připomínat spíš herce Zdeňka Godlu. Ale kdo jsem já, abych soudil rasisticky vyhraněné křesťany. (Mimochodem milióny lidí trpělo daleko víc, než pohádkový Ježíš, ale zajímá to ztopořená ega rasistických křesťanů? Tahle věc je prostě jen další křesťanská porpaganda a nic víc) Zábavná fakta: křesťané zrušili doživotní vinu všech Židů na smrti pohádkové postavy Ježíše Krista až v šedesátých letech 20. stol. Ano, dvacet let po Hitlerovské genocidě na Židech. Až od šedesátých let 20. stol. jsou pogromy a násilí na Židech v očích křesťanů špatné. No není ta víra úžasná? Láska kam se podíváš. Až na ty potoky krve.
  • Landauer
    Landauer15.11.2023 12:081. světová válka
    To získalo nějakou dotaci?
  • Landauer
    Landauer17.10.2023 21:05Kačer Donald 2023/02
    46028: Kdo by to byl býval do těch Poláků řek. Já myslel, že ti mají kachny na háku. Poláci. Kachny. Hehehe! No nic... Jinak naprosto souhlasím s tvou recenzí.
  • Landauer
    Landauer17.10.2023 13:37Kačer Donald 2023/02
    Já to sehnal dneska na Černým mostě v Praze v trafice Don Pealo, měli asi poslední kus. Takže... Zase nedostatkový zboží?
  • Landauer
    Landauer4.9.2023 15:51Kačer Donald 2023/01
    Baatcha: Mně taky. Já chápu, že dřív přepalovali barvy kvůli sacímu papíru nižší kvality, na který se to tisklo, takže teď už to tak křiklavý dělat nemusí, ale sklouznout hned k šedi... Zlatá klasika byla šedivá docela dost, ale to není chyba českého vydání, u nás to fakt nekolorovali. Jinak Fantagraphics books si dělá koloring u starých komiksů sám a pracují na tom staří koloristé, aby to vypadalo co nejvíc retro. A i s tím barevným minimalismem, který používají to vypadá fantasticky.
  • Landauer
    Landauer4.9.2023 10:40Kačer Donald 2023/01
    Už je to i na Inducksu! https://inducks.org/issue.php?c=cz%2FKDC2023-01#n
  • Landauer
    Landauer31.8.2023 17:45Kačer Donald 2023/01
    Darth Raelchi: Díky moc za info. Mám ho!!!
  • Landauer
    Landauer20.8.2023 18:03Rok plže
    Aaaa, omlouvám se za překlep, je to samozřejmě fanzin Bedeman, ne Baedeman. Zatracený šotek!
  • Landauer
    Landauer20.8.2023 16:50Kačer Donald 2023/01
    To musím mít!
  • Landauer
    Landauer16.5.2023 13:10Supro™: Hrdinové na dluh
    S tím ComicConem mně to doteď nejde do hlavy. Co se týče českých autorů, byla to tam letos vyloženě sausage party a to Štěpánka zrovna v tenhle čas hází na trh takovouhle knížku. Divný.
  • Landauer
    Landauer30.6.2022 11:08MatracMan (2. vydání)
    Uf! Jedině poštou :) Ale nejsem moc dobrý rozesílatel zásilek :(
  • Landauer
    Landauer29.6.2022 06:06MatracMan (2. vydání)
    V knihkupectví a antikvariátu v Čáslavské ulici na Floře v Praze ;)
  • Landauer
    Landauer28.4.2022 11:39Jelita: Ze života lůzrů
    Ter: Pokud kreslíš komiksy s Batmanem pro vydavatelství, které má na Batmana licenci, tak ano. Ale ne před Krakatitem, nýbrž na komiksovém festivalu, kam musíš být pozvaný jako host a kreslit pro komiksové fanoušky.
  • Landauer
    Landauer27.4.2022 23:04Jelita: Ze života lůzrů
    A co se týče kačerů, požádal jsem Zacka, aby je smazal, protože se nejedná o publikaci, ale o autorský tisk určený pro festival. Když autor prodává na komiksovém festivalu tisky s postavami, které kreslí, ale nemá k nim autorská práva, je to ok, ale jak se to začne vydávat za publikaci, mohly by s tím být problémy. Jednoduše byl to autorský malotisk čistě pro ComiCon.
  • Landauer
    Landauer27.4.2022 23:00Jelita: Ze života lůzrů
    Tenhle sešit v podstatě navazuje na knížku, kterou kdysi vydala Paseka. Prvních pět epizod (nebo šest) sice v původní knížce najdete, ale to jen, aby se plynule od začátku najelo na pokračující děj, aby zkrátka nebyli zmatení ti čtenáři, co knížku nemají. Jinak pak už je to čistě zbytek epizod, které zatím knižně nevyšly.
  • Landauer
    Landauer26.11.2021 07:59MatracMan
    U mě na Žižkově. Nebo můžu poslat poštou.
  • Landauer
    Landauer23.11.2021 16:46DC Komiks
    Ter: V pohodě ;))) Když se vše vysvětlí, svět je zase v rychtiku. Co kreslíš? Kde to najdu?
  • Landauer
    Landauer22.11.2021 23:19DC Komiks
    trudoš: Dá. Ale Houbová pře je už poslední kus na "skladě" a ještě dost rychle mizí Matracman. Tady ten DC Komiks není už víc jak rok, vznikl pro první ComiCon.
  • Landauer
    Landauer22.11.2021 23:17DC Komiks
    Ter: Disneyácký font? Aha! Tím je asi myšleno to Y ve tvaru řeckého fí. Ano, takhle ho ve svém podpisu píšu už hodně dlouho, pro levoruké je to podobně automatické, jako klička na dvojce pro pravoruké. Disney nemá monopol ani na fí ani na levoruké kličky. Nicméně přidal jsem ke svému podpisu disneyovské D od doby, kdy pro Disneye pracuju jako takový praporek. Takže nevím, v čem je "no neviem" problém. Jinak tenhle podpis je pro Čtyřlístek a byl vynucen okolnostmi, běžně jsem se totiž na úvod příběhu nepodepisoval a jen jsem zanechával na konci příběhu značku DC plus rok vzniku. Ve Čyřlístku mi však bylo doporučeno, abych se podepisoval na úvod a vnímal své jméno i jako autorský brand.
  • Landauer
    Landauer22.11.2021 11:38DC Komiks
    U Dana na Žižkově :D Ještě pár kousků má... Ale tenhle konkrétní je už úplně fuč.
  • Landauer
    Landauer22.11.2021 11:30DC Komiks
    A už jste se někdy mrknli, jak se Dan ve svých komiksech podepisuje? Často to bývá na posledním obrázku.
  • Landauer
    baatcha: Fantagraphics to taky neměli vůbec lehký při záskávání práv, byl to docela boj, ale díky neústupnosti nakladatelství a díky fanouškům se to povedlo. Takže já bych neházel hned ručník do ringu.
  • Landauer
    baatcha: Protože kdyby tu vznikla silná kačeří základna (fůra těch komiksů je prostě luxus, hlavně Rosa (držitel Eisnerovy ceny právě za kačery) a Barks, ale najdou se i další), vznikl by tu i patřičný tlak na vydavatele. Stačí vzpomenout Usagiho. Bez fanovské základny bychom se nedočkali ani Yokai ani dalších speciálek ani vlastně celé série, jen max. pár paperbackových ochutnávek s rozrastrovanou linkou a podivným pořadím (jako první tu vyšla devátá knížka).
  • Landauer
    baatcha: Egmontovská politika je dost omezená tím, co jim dovolí Disney. Nemyslím si, že má českej Egmont zájem na hnusným fontu a hnusnejch SFXkách. Sakra, na tom nemá zájem nikdo! Kromě retardovanjech Disney úředníků. A ten font nebo SFXka fakt nejsou z lenosti nebo nedbalosti českýho Egmontu, protože dneska to už není vůbec žádnej problém, vyměnit debilní font za komiksovější a hezčí, nebo prostě jenom ponechat původní daleko hezčí SFXka (to by nakonec bylo ještě jednodušší, než to celý pokurvit tak, jak to můžeme vidět třeba v SUPER komiksu). Spousta tady těch kokotin, včetně formátu, včetně vzhledu obálky (ač je sebehnusnější) jsou příkazy přímo od Disneye. A českej Egmont i kdyby chtěl, s tím nic neudělá. Proč to tak je? Protože Disney už nějakou dobu funguje spíš jako finanční úřad než jako tvůrčí líheň. Hromady kravaťáků činí rozhodnutí podle norem, tabulek, návodů a průzkumů. Proto je třeba tvrdá fanovská základna, která má chuť a energii postavit se tomuhle molochovi a vydupat si volnější podmínky, což se povedlo třeba Fantagraphics Books, která si po docela pěkný přetahovaný s Disneyem vymohla naprosto monumentální a úžasnou sérii edic The Carl Barks Library, The Don Rosa Library ap. Podobně je to s Italama, kde vycházejí moc pěkný kačeří booky (samozřejmě hlavně od italských autorů), částečně i v Německu, kde začínali dost podobně (mám dvě alba z 80. let z obrovský série alb komiksů jen od Carla Barkse, a to právě byly ty vlaštovky - paperback, hnusnej font, hnusný SFX, nulový doprovodný informace, jméno autora na obálce téměř k přehlédnutí... a dneska tam vycházejí moc pěkně vyvedený edice... se stejným fontem teda, jakej je právě v týhle knížce :-) ale vypadají celkově daleko líp). Mám za to, že pokud tu vznikne dost silná fanovská základna, bude mít Egmont lepší vyjednávací pozici. Mrkni třeba na Usagiho, jak opatrný Crewáci byli, když tady tuhle sérii rozjížděli: paperback, malej formát (co jsem mrkal, tak ve světě vychází ve větším), nezačali dokonce ani od prvního čísla... A dneska? Usagi tu má tak silnou fanovskou základnu, že nejenže dovydali předcházející knížky a série pokračuje, ale vyšly tu i speciálky (Vesmírný Usagi a luxusně vypravená jednohubka Yokai) a dokonce samotný Stan Sakai přijel do Prahy, aby se tu fanouškům podepisoval a rozhodně nebyl zklamán. Mno a teď si představ, kdyby tu - nedej bože - byl zarytej fanda Usagiho a totálně vyhejtil první knížku, co tu s Usagim vyšla, protože ta knížka má fůry nedostatků! Už jenom to, že tady ta série nezačala vycházet od prvního čísla! Rozrastrovaná linka! Hnus! Paperback! Malej formát! I v překladu by se určitě něco našlo atd. Tak všichni, co Usagiho neznali, by si řekli - tak do toho teda nejdu. A my bysme přišli o jednu z nejlepších komiksovejch sérií, co se tu kdy objevila. Takže fanovská základna dělá moc a fanovský základny vznikají prvními vlaštovkami. Kačeři tu mají velmi silnou základnu (poznal jsem to na Crweconu, Festivalu fantazie v Chotěboři a překvapivě i na Junktownu), ale to mají kačeři obecně, ale Carl Barks, Don Rosa a další machři jsou tady zatím velkou neznámou a takhle knížka je klíčová pro to, aby se to změnilo. Není ideální nebo dokonalá, ale je klíčová.
  • Landauer
    Landauer1.6.2017 08:57Rumcajs se vrací #01
    Jinak rozhovor s Michalem Opitzem o Rumcajzovi najdete zde: http://www.youtube.com/watch?v=rDlHmOEsdqs&index=16&list=PLmM95GF4jl017j0D9eWMieh21sY4OzeKy&t=450s
  • Landauer
    chrz: Divil bych se, kdyby pan němeček neměl originály... a to zrovna od tohohle, ale kdo ví.... může být, mno. baatcha: Kreslíři a vůbec přispěvatelé do Čtyřlístku jsou spíš externisti než vyloženě členové redakce ;-) Takže když chci něco vědět, musím se zeptat... což ale ostatně může udělat kdokoliv :-)
  • Landauer
  • Landauer
    baatcha: Mně je to fakt záhadou... Proč se takový věci dělají? Proč Muirel svěřili nějakýmu debiletantovi, co nejenže to pustil do tisku šíleně tmavý, ale ještě to podložil šedivou barvou (aby to bylo ještě tmavší) a pak za to ještě chtěli litr. Saudek je prostě prokletej! I po smrti! To má za to, že měl sex s Olgou Schöberovou... Nic není zadarmo. Ale proč někoho napadlo tohle? Naprosto skvělou věc pokazit? To jim to přišlo málo moderní nebo co? Vždyť v redakci dobře vědí, že Čtyřlístek kupujou dospělí pro svý děti hlavně ze sentimentu... A myslím, že ani děcka samotná by nic nenamítala proti poctivému akvarelu. A obálka? Ta patří k vrcholům Němečkova zlatýho věku... plus ještě s obálkou Pokladu kapitána Kida. Tak proč tahle sterilnost? Která navíc je stejně jen překreslený originál. Jinak původní komiks je naprostá paráda! Myslím, že ta knížka je generační záležitost a naprostý kult a stojí za to popídit se po originálu. Huh! Asi to rozeberu trochu víc v následujícím čtenáčským deníku. Totiž jde mi o to, že by bylo fajn, kdyby si někteří nakladatelé uvědomili, že jim vyrostlo čtenářstvo a že jsou už dospělí a náročnější a větší fajnšmekři. Teď se tohle prozření podařilo Egmontu (Albatrosu), a tak tenhle rok nabídne řadu luxusních knih s komiksy s Kačerem Donaldem od maestra Carla Barkse!!!!! Otevřít šampusy!!! Je v plánu i knižní řada Donalda od maestra Dona Rosy (tady k šampusům prosím ještě o smeknutí klobouků), ale tam to trochu komplikují Rosovy špatné zkušenosti s východní Evropou (Rusko), ale zdá se, že to nakonec půjde. Komiksy obou Pánů jsou daleko za tím, co si člověk představí pod pojmem komiks s Kačerem Donaldem. Jsou to mistrovská díla! Bez legrace. A jestli že už před víc jak 30 lety v USA pochopili, že kačeří příběhy jsou především skvělý dobrodružství á la Indiana Jones (Drew Struzan - malíř slavných plakátů k sériím filmů Star Wars, Indiana Jones nebo třeba Návratů do budoucnosti namaloval i plakát k filmu Kačeří příběhy: Poklad ze ztracené lampy!!! Jo!!!! Tenhle machr se propůjčil k malování kačerů na plakát! Už před 27 lety! Tady končí prdel! Si to vygůglete) tak proč nám to tady ještě nedochází? Ulítáváme na Sakaiově králíkovi... proč ne na Barksových a Rosových kačerech? Samozřejmě v pietně dobovým podání, protože modernizace škodí všem. A to platí i o klasikách, jako je tahle.
  • Landauer
    Taky jsem ji tam měl :-/ A uvažoval jsem, jestli ji tam mám nechat, ale nakonec jsem ji strhnul... Nevím, co se komu honilo hlavou... klidně bych ten papírek oželel...
  • Landauer
    petrsimcik: ale v tom nejsou žádné osobní animozity XD rád bych podobný komiks kreslil (což brzo budu, protože se chystá komiksová adaptace sci-fi série Hustej nářez od Fr. Kotlety, kterou jsem byl pověřen), jenže neláká mě tenhle formát ála Marvel a hlavně postava Zázraka mi nepřijde dobrá. Je to taková neslaná nemastná kopie superhrdiny obecného. Až se z něj stane bezdomovec, kterýho ani nedostatek financí neodradí od zachraňování světa v kostýmu (jen to prostě bude mít složitější, protože nebude mít prachy a bude zápasit s morálním dilematem, jestli má využívat svých schopností k malým krádežím, aby mohl potírat velké zlo apod.) nebo prostě něco podobnýho... až se z něj zkrátka stane zajímavá postava, dalo by se nad tím uvažovat. Ale nemyslím si, že by to nějak hrozilo :-)
  • Landauer
    Hulik: Protože se mi nechce? Proč ho nenakreslíš ty? Co je tohle za otázku? Proč František Fuka nenatočí lepšího Batmana vs. Supermana? Proč všichni diváci a čtenáři, kterým se něco nelíbí, nenatočí, nenapíšou, nenakreslí něco lepšího? Hlavně by mě zajímalo, jaký by byly reakce, kdyby Zázrak nebyl komiks vzniknuvší v našem českým rybníčku, ale byl to import třeba z Polska od někoho, koho vůbec nikdo nezná. Myslím, že to plácání po hřbetě by už nebylo tak intenzivní. /// baatcha: Máš pravdu a už jsem to i psal a říkal: Zázrak není úplnej šit a Petr má rozhodně cit pro timing gagu. Myslím, že svými úpravami v textu dost zachraňuje původní mizernej scénář. To, že má Petr dost rozkolísaný výtvarno (jednou nakreslí člověka, co vypadá jako člověk, jindy má místo anatomie zmuchlanej hadr) připisuju na vrub občasných obšlehů. Ale čert to vem. Nicméně Zázrak prostě není zázrak a když ho srovnám s celkovou produkcí komiksů u nás, je zajímavý, jak třeba k zahraničním komiksům jsou zdejší hodnotitelé daleko přísnější (třeba starý marvelovky, kterým se Zázrak scenáristicky dost blíží, jenže ty marvelovky jsou prostě starý, kdežto Zázrak je současnej), zatímco kapříka z našeho rybníka poplácávají, i když je nedoživený... hlavně že je náš. /// Dinik: No to si piš, že se necháš vyvést z omylu! To budeš koukat na Matracmana! Přečteš si první epizodu a hned si řekneš: Bože! Tak jsem se mýlil!! Musím změnit postoj a názor, jinak to nejde!! To je tak boží komiks!!! Uh! Ech! Ach! Pak rituálně spálíš všechny Zázraky a Marvely a Muriely a anděly a vydáš se skákat po nocích po střechách v matraci. Jak už to tak bývá.
  • Landauer
    cyboy: Jako ona vůbec fyzika v komiksech a filmech je otřesná.... vždycky si plácnu dlaní o čelo, když vidím sci-fi, ve který někdo vyletí do vesmíru bez skafandru a během vteřiny zmrzne na kost. Jenže to by si člověk uroutil hlavu, protože fyzikální nesmysly mamutích rozměrů jsou skoro v každým filmu, o komiksech nemluvě. Čili, co naplat?
  • Landauer
    Landauer29.6.2016 11:35Karel IV.: Pán světa
    baatcha: jj, je dost mladej, ale jestli si bude hrát na hvězdu a nalhávat si, že umí úžasně kreslit a obcházet píli obšleháváním, kdo ví, jestli se něco za takový konstelace naučí. Jestli ho tohle někam posune. Ale třeba procitne, začne se pečlivě učit kreslit a za deset let bude fakt machr, určitě i to se v dějinách lidstva už párkrát událo :-)
  • Landauer
    Landauer29.6.2016 10:25Karel IV.: Pán světa
    Tak tak... ale nechci se tady o tom moc šířit, protože to nejvíc jsem napovídal ve svým čtenářským deníku, kterej chystám a už mám část natočenou. Ale v kostce řečeno: z života Karla IV dali do komiksu to úplně nejnudnější a to potom převyprávěli neskutečně nudně. Text je na tom o fous líp, ale žádnýho teenagera nezaujme. Je to přesně ten typ publikace: Pojďme mladým přiblížit historii tím, že z ní uděláme komiks. No a oslovení tvůrci to už chtějí mít z krku, historie je jim putna (zejména tvůrcům komiksu), vědí o ní prd a jen už to mít za sebou. Školy pak tenhle paskvil nakoupí ve snaze oslovit ty mladý a ukazují jim ta důležitá data, ty důležité korunovace, ty důležité činy, jako založení univerzity a vy teenageři hleďte, jaká je to zábava. A přiom život Karla IV je neskonale zábavnej, jeho převleky, jeho fígle jak pašovat cenný věci, jeho zranění, jeho plenění bordelů a bitva u Kresčaku!!!! Uaaau! To byla fenomenální podívaná jako vystřižená z Hry o trůny, hromady masa, po sobě se plazí zmrzačení bojovníci bez nohou, všude klubka střev a rozpolcený hlavy, do toho velkolepý hrdinský činy panovníků, mega pompézní smrt Jana Lucemburskýho, kterej se už slepej nechá připoutat ke koni, aby z něj nespanul a s řevem se řítí do vřavy, aby zemřel s veškerou královskou ctí. Tohle prostě nejde zpracovat nudně!!! A přesto tu máme mistry, kteří to dovedou. Klobouk dolů.
  • Landauer
    Landauer29.6.2016 00:27Karel IV.: Pán světa
    Lenny: Tak to potom velociano plus arciano.
  • Landauer
    Landauer28.6.2016 22:32Karel IV.: Pán světa
    Lenny: Já v tom problém docela vidím... obšlehávání podle mě není moc košer... jinde by se tomu říkalo podvod. Bohužel pro české luhy a háje to není nic neobvyklýho a obšlehává kde kdo a pak to vydává za svoje dílo. Krom toho kdo něco trochu ví o historii, musí si rvát vlasy, jak je ten komiks příšerně strnulej, nudnej a o ničem, jak dokázal něco tak fenomenálního, jako byl bouřlivej život Karla IV v neskutečně drsnejch a zajímavejch dobách, totálně vykleštit na nejnudnější středoškolský osnovy. Ale co chtít? Byl tu požadavek (700 let od narození velikána, to se musí vyždímat) a všichni zúčastnění se už zřejmě těšili na honorář. Obšlehnout z jiných komiksů, zpapouškovat učebnice a nazdar bazar. Díky, milí autoři týhle nucenosti, opět si mladí čtenáři utvrdí svůj mylný názor, že historie je pruda.
  • Landauer
    Landauer28.6.2016 08:28Karel IV.: Pán světa
    Lenny: Čím ledecký překvapil? Obšleháváním? Já si to totiž jinak nedovedu vysvětlit. Máme tu prostě dalšího metamalíře, kterýmu jednou něco jde a hned vedle mu to samý absolutně nejde. Jednou má nohy v pořádku, podruhý - a klidně v tom samým obrázku, je totálně zmrší, jednou ví, že lidi mají ramena a hned tělo vedle připomíná zdeformovanej visící ručník, jednou má ruka dlaň a všechny prsty v pořádku, aby vzápětí autor naprosto zapomněl, jak ruka vypadá a nakreslí místo ní nějaký koště; pak jsou tam ty obličeje v podivnejch úhlech nasazený na těla, který perspektivně vůbec k těm hlavám nepasujou a někdy jsou hlavy bez zbytku lebky. Taky se tam střídá několik stylů... Krásně je to vidět na noze Karla IV na obálce, kdy originální rytíř, podle kterýho to bylo obšelhnuto přes "kopírák" (rozuměj v nějakým softwaru, což vůbec není dneska problém) měl zřejmě levou nohu něčím zakrytou, tak na to kreslíř narouboval nohu odjinud a výsledek - mrzák. Když jsem pak viděl obrazy Ledeckýho, tak děs běs, je vidět, že ten člověk opravdu vůbec anatomii nedává. Takže pokud bych měl být detektiv Colombo, vsadil bych na to, že Ledecký prostě většinu komiksu obšleh, jinak mi to nedává smysl... možná je ještě jedno vysvětlení a to, že jde o schizofrenika, kdy v jednom těle jsou kreslíři dva - jeden zdatný řemeslník a druhý totální diletant a přetahujou se o tužku. Mrzký je i scénář a vyprávění pomocí komiksu. Prostě panely na sebe dějově navazují naprosto strašně, neměl jsem pocit nějakýho příběhu, nedej bože plynulosti. Jsou to jen výjevy (že by málo vhodných předloh k obšlehávání, a tak se muselo při kreslení vycházet z toho, co bylo k dispozici a podřídit tomu styl "vyprávění"?) a fakt mi dalo velkou práci se v tom orientovat a hlavně to vůbec dočíst do konce. Jinak ovšem chválím barevnost a kompozici panelů, to ano, ta vypadá profi.
  • Landauer
    Stmxx: pardon, překlep. Měl jsem samozřejmě namysli Mince.
  • Landauer
    Lenny: Zlatá slova!!! amtxx alias Alex alias kdo ví kdo z kdoví jakého tajemného spolku: Zlatý déšť!!!
  • Landauer
    Kapis: Šmarjá!!! Neříkej voutěžek, vosel, vovce, vokno....!!!! Je to vošklivý!
  • Landauer
    Kapis: Hm, hm, hm... něco na tom bude, nic se nesmí přehánět. Ale ani ta spisovná čeština. Číst si, jak Lobo kosí mrtě organismů a mluví při tom podle mluvnice spisovné češtiny... brrr.
  • Landauer
    Kapis: Příklad? (tím nechci nijak obhajovat p. Dorta, jen mě zajímá, co lidem v překladech vadí a tak)
  • Landauer
    Hmmmm.... téma překladu.... to by bylo, abych se nenechal chytit! Mně osobně se víc líbí volnej překlad, zkrátka čím víc se překladatel odváže, tím líp. Ono to často ani nejde jinak hlavně u takovejch věcí, jako je Lobo, protože v originále je tem mrtě narážek a slovních hříček, který v doslovným překladu totálně zaniknou, takže překladatel musí hledat český ekvivalenty a jsou to pak určitě docela oříšky. Vzpomínám si na jeden strip ze série Mutts, kde kočka s pejskem sledujou dvě včely a pejsek říká "Two bees." Na druhým obrázku obě včely sežere žába a na třetím kočka říká pejskovi "Or not two bees." Zkuste si tohle přeložit doslovně do češtiny a čtenář nebude totálně vědět, která bije a kde má hledat vtip. Správnej překladatel proto v takovým případě musí vymyslet v podstatě úplně novej vtip např. "Hele, páreček." Chlamst! "Neboli svačinka." Nebo něco podobnýho. Takže za mě volnej překlad je často přesnější než doslovnej a fakt mám hrozně rád překladatele, který si to přečtou, nasajou ducha díla a pak ho prostě převyprávěj tak, aby českej čtenář měl podobně plnohodnotnej prožitek, jako čtenář originálu. No a pokud někomu podobný překlady vaděj, tak by asi bylo nejlepší číst přímo originál, což v dnešní době taky není až takovej problém.
  • Landauer
    Kapis: Není to na 10 let, zrychlí se to... čeká se na vybarvení nejstarších dílů.... viz. recenze na komiksáriu.
  • Landauer
    Felis: Když vydržíme a budeme trpěliví, bude i Bodycount. CC se chystá vydávat Želvy od začátku až do konce pěkně popořadě, celou sérii.
  • Landauer
    Landauer13.9.2014 00:51Fanouš: Továrna zkázy
    gobers: Však já taky mrmlal, když jsem to viděl :-/
  • Landauer
    hehehe.... pro mě relikvie z cizí planety... Jestli tohle vzniklo relativně nedávno, pak bych někdy chtěl nahlídnout do hypervlasteneckých kusů z období kolem 2. sv. války... to musí bejt turbopecka!!!!
  • Landauer
    To by mě zajímalo taky... ačkoliv... možná radši ani ne...
  • Landauer
    Hehehe... Když jsem sem tehdá kreslil komiks, ani ve snu mě nenapadlo, že pak budu kreslit do skutečnýho Čtyřlístku... Až mě skoro mrzí, že jsem svůj autorák tehdá vyměnil za polívku v hospodě. Mnojo...
  • Landauer
    Kaluži, někdo kaká, někdo nekaká... já si dokážu užít i Upíra Nosferatu :-) Nebo Spalovače mrtvol... a fůru dalších a nekakám. Ale j záleží chopitelně na kus a vkusu.
  • Landauer
    Landauer18.5.2023 07:56Sběratelský klub
    Moc se omlouvám, ale na fb moc nelezu a na zprávy v messengeru skoro vůbec nekontroluju :-/
  • Landauer
    Landauer17.5.2023 21:06Sběratelský klub
    Jinak co se týče Roku plže, zbývá mi už jen asi 20 kusů (10 je zamluvených), ale určitě budu na Crweconu, tam nějaké výtisky vezmu s sebou a v případě zájmu jich můžu ještě pár dotisknout. Je to knížečka s výběrem 20 komiksů s Tryskošnekem plus historie jeho vzniku s dvěma delšími komiksy z fanzinů a jedním nikdy nepublikovaným pilotem, který se v redakci Čtyřlístku krutě nelíbil :-)
  • Landauer
    Landauer17.5.2023 21:02* Připomínky a návrhy
    Rok plže má 180 stran. To jen, aby se to nemuselo složitě počítat :-)
Sbírka z comicsů na CDB
Četl/a: 8 (cca 2235 Kč)
Mám: 330 (cca 61015 Kč)
Chci: 1 (cca 120 Kč)
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0
Sbírka mimo CDB
Četl/a: 0
Mám: 0
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0