Ukázka
Ukázka
Ukázka
Tyto klasické japonské pověsti jsou založeny na příbězích, které napsal slavný autor Lafcadio Hearn mezi lety 1890 až 1904. Oceňovaný komiksový spisovatel Sean Michael, mimo jiné Hearnův velký obdivovatel, se rozhodl některé z nich převyprávět a výsledkem je Jókai Manga! V ní najdete hned sedm nejznámějších klasických pověstí, mezi nimi například:

Tajemství ze záhrobí: Mladá žena vyděsí svoji rodinu, když se vrátí jako duch. Nedokáže najít klid, dokud nebude pryč ono šokující tajemství, které po sobě zanechala.

Nuke-kubi: Samuraj bez pána se rozhodne přečkat noc v domě jednoho laskavého muže, aniž by tušil, že mu brzy půjde o život. Bude mít totiž co dočinění s bezhlavými skřety!

Dívka z obrazu: Mladý muž si pořídí obraz krásné dívky a jeho prvotní zalíbení dosáhne nezdravé posedlosti. Ale copak může dál vést obyčejný život?

Mrtvý jezdec: Mrtvá žena se rozhodne pomstít muži, který se s ní rozvedl. A on velice rychle zjistí, že cena, kterou musí zaplatit, aby se dostal z jejích spárů, je přinejmenším bláznivá!

Atmosféru jednotlivých příběhů dokreslují úžasné ilustrace od japonské umělkyně Inko Ai Takita z Velké Británie. Autentický zážitek umocňuje i tradiční japonský způsob čtení – odzadu dopředu.

Scénář
Sean Michael Wilson
Předloha
Lafcadio Hearn
Art
Inko Ai Takita
Obálka
Inko Ai Takita, Petr Bernát
Lettering
Petr Bernát
Překlad
Tereza Metyšová
Redakce
Petr Bernát, Eva Pospíšilová, Ivana Vrajová
Žánry
horor
ISBN/ISSN
978-80-7413-529-3 (Zoner Press (ZONER software, a.s.))
Vazba
šitá v měkkých deskách
Formát
190 x 248 mm
Tisk
černobílý
Váha
309 g
Stran
128
Cena
220 Kč
Originál
Manga Yokai Stories: Ghostly Tales from Japan (Tuttle Publishing, 2020)
  • Lenny
    Lenny mecenáš1.7.2023 15:06Manga Jókai - Děsivé pověsti z Japonska
    Pokud čekáte příběhy o roztodivných japonských bubácích, tady je (kromě jednoho příběhu) nenajdete - jde spíš o duchařské příběhy a pověsti. Rád jsem si je přečetl, ale komiksové zpracování děsně drhne, autor nadužívá rámečky a vypráví se spíš textem než obrazem.
  • Alfi
    Manga prinášajúca prepis japonských mýtov - pomerne jednoduchých a priamočiarych, bez modernizovania a dodatočného dramatizovania. To môže byť plus, ale ak čítate komiks Usagi Yojimbo, väčšinu už poznáte a budú vám voči Usagimu pripadať nenápadité.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin3.12.2022 13:47Manga Jókai - Děsivé pověsti z Japonska
    Tato manga sbírka mě zaujala spíše než formální stránkou - jedná se podle mě až o příliš konvenčně a popisně odvyprávěné příběhy - skvělými náměty a atmosférou z nich plynoucí. Nehledě na mírně poučné mikropointy adaptovaných legend.

    Celkový dojem: 60%
  • baatcha
    Výborná záležitost! Mám rád strašidelné pověsti a oblíbil jsem si i ty japonské, napřed díky Jamambě, pak filmovému Kwaidanu a různým anime, a nakonec skrz čtení původního Kwaidanu od Lafcadia Hearna. Takže tahle sbírka byla "must have" a měl jsem ji přelouskanou během odpoledne. Příběhy jsou adaptovány velice citlivě a věrně se drží Hearnova textu. S některými jsme se u nás setkali v jiném zpracování (například v Hellboyovi v příběhu Hlavy), jiný byl zařazen přímo do filmu Kwaidan. Trošku jsem bojoval s výtvarnem, protože mi přišlo až moc mangově roztomilé, kdy například u povídky o létajících hlavách z tohoto srovnání rozhodně líp vychází Hellboy. Často ale využívá velmi dobře komponované záběry, které podtrhují atmosféru děsu, a v průběhu čtení jsem je vzal na milost. Kolem a kolem, je to velice příjemná sbírka děsivých japonských pověstí, ve které se autor scénáře i autorka výtvarna upozadili, aby dali vyniknout síle původního textu.