Ukázka str. 10
Ukázka str. 19
Ukázka str. 46

+ 6 dalších ukázek

Koupit
Milada Horáková je nejznámější obětí politických monstrprocesů v Československu. 27. června 1950 byla popravena v Praze na Pankráci. Co o ní víme víc? Právnička, sociální pracovnice, poslankyně, aktivní účastnice prvního, druhého i třetího odboje, bojovnice za práva žen… Je toho hodně, ale stále to málo vypovídá o její skutečné osobnosti.

Stostránková komiksová kniha spisovatele Zdeňka Ležáka a výtvarnice Štěpánky Jislové čtenáře seznámí se životem Milady Horákové mnohem podrobněji. Provede je dětstvím a mladými léty Horákové, její prací právničky na sociálním odboru, její odbojovou činností za druhé světové války, vězněním nacisty i vstupem do velké politiky po druhé světové válce. Nedílnou součástí je i soukromý život této političky.

Kniha dále sleduje zapojení Horákové do protikomunistického odboje po únorovém převratu, její zatčení v září 1949, série výslechů, vytvoření procesu a celý jeho průběh až po rozsudek a popravu. Kromě příběhu hlavní hrdinky sleduje také osudy vedlejších postav, čímž dokresluje charakter doby. Autenticky a velmi věrně vykresluje příběh jedné z největších osobností novodobých českých dějin.

Vydání knihy podpořilo Ministerstvo kultury České republiky.

Scénář
Zdeněk Ležák
Art
Štěpánka Jislová
Barvy
Štěpánka Jislová
Obálka
Štěpánka Jislová
Redakce
Richard Klíčník
Žánry
historický, životopisný
ISBN/ISSN
978-80-257-3220-5 (Argo)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
220 x 285 mm
Tisk
barevný
Váha
777 g
Stran
128
Cena
398 Kč
  • Delphín
    Delphín2.7.2022 14:40Milada Horáková
    Skvělé historické dílo. Autor si s tím možná mohl více vyhrát. Detailněji vypsat život paní Horákové, nebo přidat více citací. Jako historické okénko to ale poslouží skvěle. A toto je zrovna část historie, která se musí připomínat, aby se již nikdy neudála.
  • Skot
    Skot mecenáš18.12.2021 14:45Milada Horáková
    Důležité a zajímavé téma ,bohužel scénář omezený na několik epizod ze života Milady Horákové. Trochu statické a trochu příliš didaktické, tak jak Ležákovy scénáře bývají. Snad alespon přitáhne mladé čtenáře, aby se o tuto smutnou část historie více zajímali.
  • Zack
    Zack admin10.6.2021 19:52Milada Horáková
    Me na cele knizce mrzi nejvic fakt, ze kresba je luxusni, Horakova celozivotne absolutni badass, mohl z toho byt skvely pribeh o vyjimecne osobnosti 20. stoleti, ale je z toho nakonec jen takova prehlidka proklamujicich figurin. Jako seznameni s Horakovou fajn, vyhlo se to i obvyklemu zredukovani jejiho vyznamu na pouhou obet komunismu, coz se taky vidi malokdy. Ale jako comics to nefunguje.
  • aza
    aza8.5.2021 14:03Milada Horáková
    Kresba je skvělá, konzistentní a výborně vystihuje atmosféru. Před Štěpánkou Jislovou smekám!
    Ale problematickej je scénář - dějepisný výklad doprovázený obrázky, sem tam teda nějaká bublina, ale krom jednoho vyskočení z okna tam snad není žádná akce. Nic, co by bylo vyprávěno více obrazem než textem (což je vzhledem k autorce fakt škoda).
    Jako popularizační dějepisná učebnice je kniha nadprůměrná. Jako komiks ale pouze průměrná.
  • james89
    james896.12.2020 08:54Milada Horáková
    Nevím, jak komiks hodnotit, proto ho hodnotit nebudu. Příběh byl vykreslen celkem stručně a jasně. Možná by bylo vhodný si přečíst nějakou obsáhlejší publikaci, pokud by se chtěl někdo o toto téma zajímat více. Jinak každá doba má svoje. Dřív byli nepřátelé ti, co mluvili proti režimu a dnes jsou nepřátelé ti, co mluví zase proti jiným věcem.
  • cyboy
    cyboy mecenáš30.6.2020 20:28Milada Horáková
    Velmi odtazity a zkratkovity zivotopis. Cekal bych vic citaci napr. z obhajoby. V knize take chybi seznam zdroju, coz je u neautorizovaneho zivotopisu a pokusu o historiografii pomerne nezvykle. Jako komiks pro deti z druheho stupne, nebo stredni skoly to ale asi obstoji. Pribeh pani Horakove by mel znat kazdy cech a Lezakova prace k tomu prispiva, ale fakt je, ze to dela misty az prilis povrchne a "letem svetem".
    70%
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin16.6.2020 10:26Milada Horáková
    Dosti mrazivé čtení. Není rozhodně od věci si podobné bolševické zrůdnosti připomínat (zvlášť v době, kdy komunistická prasátka opět vystrkují svoje rypáky), stejně jako odvahu a morální kvality popravené ženy, včetně jejich spolupracovníků, kteří mnohdy také zaplatili svým životem. Co nestačili udělat nacisté, dodělali komunisté. Ležákův scénář je ležákovsky životopisně standardní, kresba Štěpánky tomu sluší (až na Hitlera, toho neumí). Oceňuji opět medailonky osob na konci knihy.

    Celkový dojem: 70%
21051
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin16.6.2020 14:55Milada Horáková
    A zrovna dneska promítli Horákovou komoušům na pultík. Paráda!