Ukázka
Ukázka
Ukázka
Koupit
Komiks Zuzanka a její svět patří k zásadním milníkům domácího komiksu, který byl ve své době nesmírně úspěšný u čtenářů. Nad jeho tvorbou se setkali dva nepřehlédnutelní autoři – scenárista Jaroslav Přibík a kreslíř Bohumil Konečný –, kteří do českého obrázkového seriálu poprvé (a na dlouhou dobu naposledy) vnesli žánr romantické vztahové ságy. Zároveň příhody sličné kadeřnice a jejího milého pozoruhodně reflektují dobu svého vzniku na přelomu let 1947 a 1948, kdy se naše země začala nezadržitelně propadat do časů komunistické nesvobody.

Scénář
Jaroslav Přibík
Art
Bohumil Konečný (Bimba)
Lettering
Veronika Kopečková
Publicistika
Tomáš Prokůpek
Redakce
Petr Andrýsek, Veronika Kopečková, Lubomír Kuba, Ondřej Müller, Tomáš Prokůpek
Žánry
humorný, retro, romantický, stripy
ISBN/ISSN
978-80-2590-972-0 (Plus (Albatros Media a.s.))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
280 x 180 mm
Tisk
černobílý + odstíny barev
Váha
626 g
Stran
112
Cena
699 Kč
  • deefha
    deefha mecenáš26.5.2022 20:45Zuzanka a její svět
    Komiks samotný je svědectvím doby, o které je potřeba aspoň něco málo vědět, jinak některé scénky mohou působit krapet surreálně. Pomocnou ruku v tom podává sice krátký, ale informacemi nabitý doslov Tomáše Prokůpka (publicisticky jako vždy na výši). Kniha tak představuje cenný artefakt, jehož vznik u příležitosti stého výročí narození Bohumila Konečného nemohl být načasován lépe. A Zuzanka...? Inu, je to sice celé téměř prvorepubliková limonáda, ale i dělník si po práci zaslouží trochu toho nenáročného povyražení :-)
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš21.10.2018 07:53Zuzanka a její svět
    Jednoznačně super komiks. Neuvěřitelné co se v takové době už dělo za věci. Kresba je úchvatná a nadčasová. Myslím si, že takhle snad nikdo nekreslil. Jsem rád, že se s odkazem Konečného konečně něco dělá. Ještě by mohly vyjít další jeho komiksy, i ty, které dělal "napůl" s Krumem. Zuzanka a její svět je v podstatě příběh o naivní holce a velmi stylizovanému mužskému protějšku - to ale z toho nedělá něco špatného, jak uvádějí některé dobové komentáře. No tak je to o lásce a je to jednoduché a prostinké. No a co... Koho to zajímá? Když to někoho přece nebaví, není povinen to číst. Já také nejsem přímo zastáncem tohoto žánru, ale duo Přibík-Konečný a způsob, jakým tento komiks vytvořili, je to, co mě dostalo. Ano, šel jsem při koupi po Konečném, ale jsem rád, že to není jen o jeho jméně. Jltal jsem každou stránku a čekal, jak to dopadne. Další zajímavostí je, že každá stránka ve mě vždycky zkoušela mou fantazii ve filmech. Vybavovalo se mi spoustu filmů z 30.-50. let české scény. Konečný opravdu kreslí detailně a přesně. Postavy nejsou zaměnitelné a jsou ztotožnitelné a několikrát se mi vybavovaly scéna z Dovolené s Andělem a jiných filmů té doby. Že komiks postupně začal být i tendenční, to lze pochopit, ale je vidět, že se autoři snažili celý komiks držet v linii, kterou si nastolili a pouze měnili reálie, což není vlastně špatně. Komiks a postavy se tak vyvíjí a nejsou tzv. zaseknuty v čase. Ve finále mi nic nevadilo a naopak bych byl rád, jak uvádí několik komentářů, aby Zuzanka pokračovala. Bavil jsem se a přitom je to vlastně oddychové čtení a ještě jsem se k tomu přiblížil kvalitní kresbě a scénáři. Kresba to fakt táhne. Co mi vadí, je ten oranžový podklad, ale to je drobnost, která mému zážitku na ničem neubírala. Práce na celé této edici je velmi umně zpracována v úvodu a doslovu a je zcela evidentní, že tuto sbírku dali dohromady lidé, kteří svou práci miluji a hlavně milují práce kreslířů a scénáristů jako jsou Konečný a Přibík. Prosím další takové komiksy od Konečného!!!
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin9.10.2018 07:21Zuzanka a její svět
    "A já zas hořím jako Říšský sněm."

    Je to taková romantická taškařice, naivní kýč přibližující se červené knihovně. Na druhé straně je to dílo s politickým přesahem, které pro mě osobně znamená velezajímavou sondu do společnosti třetí republiky. A tím nemyslím bolševické hovadiny, které tam kolem roku 1948 musely být (než to stejně zakázali). Zároveň je to seriál relativně humorný, poněkud fascinující také je, jaké ženy mohou být dle autora mrchy (Marie). Dokonalé jsou též dopisy čtenářů do tehdejšího Května, naprosto úžasné jsou nekomiksové ilustrace Konečného na konci knihy. Vysoce hodnotím komiks z důvodu "historicko-sociologické" zajímavosti a samotného vydání - publikace, byť nesmyslně drahá, je opravdu pěkně vyhotovená; nikoli tedy z důvodu dobrého příběhu - ten je jenom úsměvný.

    Celkový dojem: 70%
572