Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 3 další ukázky

Ozbrojenci v Batmanově kostýmu vyloupí banku. Márnice města Gotham zaplňují mrtvoly, které si jsou navzájem podobné, a pak vzápětí mizí. Přímo ve firemní budově Wayne Enterprises probíhá pokus, který končí nebezpečným nezdarem.

Vše nasvědčuje tomu, že tyto události mají společného jmenovatele, zabijáka zvaného Mr. Toxic, a že v ohrožení není jen samotný Gotham, ale i celý svět.

Temný rytíř se této záhadě musí dostat na kloub, čeká ho ale boj s celou bandou Scarecrowů zamořujících vše svým jedovatým plynem strachu, střet s tajnou organizací Soví tribunál, která zaútočí na Arkhamovu léčebnu, a také útěk jednoho z tamních nejnebezpečnějších chovanců, který ovládá hypnózu a říká si Black Mask.

Navíc spolu s Brucem Waynem absolvujete poslední lekci jeho tréninku předtím, než se stal Batmanem, a dozvíte se i víc z minulosti Harveyho Denta, známého též jako Two-Face.

Obsahuje sešity série Batman Detective Comics (New 52) #0 (září 2012), #8-12 (duben 2012 - srpen 2012) a Detective Comics (New 52) Annual #1 (srpen 2012)

Vyšlo v brožované, limitovanější pevné vazbě s přebalem (500ks) a extra limitované pevné vazbě s přebalem na speciálním papíře s černobílou variantou obálky, číslované s certifikátem (52ks).


Scénář
Tony S. Daniel, Gregg Hurwitz, James Tynion IV
Art
Tony S. Daniel, Romano Molenaar, Pere Pérez
Ink
Tony S. Daniel, Sandu Florea, Richard Friend, Pere Pérez
Barvy
Tony S. Daniel, John Kalisz, Tomeu Morey
Obálka
Tony S. Daniel, Tomeu Morey
Překlad
Petr Zenkl
Redakce
Jiří Pavlovský
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-80-7461-414-9 (BBart s.r.o.)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
168 x 258 mm
Tisk
barevný
Stran
232
Cena
599 Kč
Originál
Batman Detective Comics #02: Scare Tactics (DC Comics, 2013)
Varianty
Batman Detective Comics #02: Zastrašovací taktiky (2. vydání) (2018)
Batman Detective Comics #02: Zastrašovací taktiky (paperback) (2013)
Batman Detective Comics #02: Zastrašovací taktiky (pevná vazba) (2013)
Batman Detective Comics #02: Zastrašovací taktiky (limitovaná edice 52ks) (2013)
  • Ivan Kucera
    Pri takýchto komiksoch si vždy spomeniem, že existujú dva druhy batmanoviek: jeden výnimočný, príliš sa netrápiaci tým, aby zapadal do kánonu a i vďaka tomu odvážny a originálny (Batman: Dvojník, Dlouhý Halloween, Temné vítězství, Gotham Central)... a potom tie ostatné. Tie, ktoré proste „musia“ vychádzať. Lebo Batman. Treba zásobovať trh novými dobrodružstvami Temného rytiera, aby bolo z čoho financovať vily DC šéfov a aby legenda žila ďalej. Musia vychádzať stabilne a stále, veľa pokračovaní behom jediného roka, aby záujem o postavu nevychladol. Tomu, pomerne logicky, odpovedá i kvalita scenárov. Či skôr - nekvalita? Na nejaké veľké umenie nie je čas, len to treba rýchlo napísať a nakresliť a pustiť do stánkov. Deje sa v nich plno na prvý pohľad zásadných vecí, ale okamžite sú popreté a následne z nich nič nevyplýva. Je tu to jednoducho len preto, aby to tu bolo. Nejeden raz spotrebiteľské batmanovky vykazujú charakteristický poznávací prvok, ktorý niekomu vyhovuje, ale mnohým nevyhovuje: previazanosť s batmanovkami vychádzajúcimi v iných sériách. Takže ak ste nečítali niektoré veci od Snydera so Sovím tribunálom, máte smolu. Zastrašovací taktiky našťastie nie sú žiadny malér. Batman je drsný a ešte drsnejší a všetko odsýpa, ale skrátka každému, kto už má čo-to načítané, musí byť jasné, že toto budúca klasika nebude. Je to len také spotrebiteľské „čosi“. Na celej (riadne hrubej, treba dodať a ešte treba dodať, že „zbytočne hrubej“) knihe ma paradoxne (?) napokon zaujali posledné kapitoly, s hlavnou zápletkou nesúvisiace. Pozrieme sa do mystikou obohnaného Bruceovho himalájskeho výcviku, ako to chodí na nočnej v policajnom sklade a preveríme si Alfredovu vernosť (a najmä vieru). Ale ani to nie sú nejaké pecky a i tu sa opäť poukazuje na iné batmanovky, ktoré ak ste nečítali, fakt nepochopíte, prečo je Joker bez ksichtu. Tiež tu padne odvážna informácia, že klaun gothamskej kriminálnej scény počas svojej „kariéry“ zavraždil „za posledných 5 rokov 300 ľudí“, čo z neho nielenže robí zrejme najmasovejšieho vraha na planéte Zem, ale je to tiež v rozpore s komiksom Bílý rytíř, kde sa pre zmenu tvrdí presný opak: Joker nikdy nikoho (dokázateľne) nezavraždil a jeho jediný priestupok voči spravodlivosti je prepad banky (!) Čo mimochodom tiež bolo pekne wtf. Jasné, Bílý rytíř spadal pod značku Black Label, takže na to mohol ísť inak a nebolo nutné trápiť sa tým, čo kto v minulosti o Jokerovi napísal. Tým chcem povedať len to, že kto sa v batmanovkách fakt detailne neorientuje, pôsobí to naňho ozaj strašne nekonzistentne a komiksy ako zastrašovací praktiky je preňho istým spôsobom až zbytočné čítať. Čo nie ej (asi...) objektívne mínus, len suchopárne skonštatovanie. Komiks ako celok ponúka robustnú a pritom (v rámci možností) realistickú kresbu.
  • Norri
    Těžko na tom najít něco pozitivního. Ale pokusím se. Nemám moc rád knihy složené z krátkých povídek a tahle kniha je jejich velmi nesourodý mix. Některé si už teď po dočtení ani nepamatuju a některé bohůmžel ještě jo. Nejlepší na celé knize je kresba. Vystřídalo se zde více autorů a některé stránky byly opravdu parádní. Špatný nebyl Bruce Wayne v Tibetu. Docela zajímavý byl i Two Face, ale u toho mě spíše zaujala kresba a práce se stínem.
  • Palebras
    Já bych to neviděl tak černě. Jedná se o kratší příběhy, které ale nejsou vyloženě nudné a dají se určitě přečíst i bez nějakých větších znalostí univerza. Jen se prostě jedná o příběhy, které mají vyplňovat ostatní série, ale jelikož u nás nevychází, tak je těžké je pochopit. Jediný příběh týkající se pařátů v Arkhamu, vyplňuje mezeru ve Snyderově Sovím městě a ten u nás vyšel, takže aspoň něco. Jinak se tedy jedná o rozmanité příběhy, kdy se setkáme s běžnými antihrdiny jako je Scarecrow či Mad Hatter, Black Mask a Two Face... Objeví se také Mr Toxic či Pařáti Sovího tribunálu, takže co se týče záporáků o ty zde opravdu není nouze. Navíc nahlédneme na Batmanovu minulost a jeho výchvik. Příběhy jsou opravdu různorodé a rozhodně neurazí. Co se týče prvního dojmu, tak ten byl po přečtení slabší. Teď po pár letech jsem se druhému dílu vrátil a s tím, jak začínám mít poměrně načteno, tak mi tohle sedlo daleko více. Hodnotím za 4*.
  • JohnyG
    Tlustější sbírka příběhů, které suma sumárum nejsou žádný zázrak, ale na takové zběžné přečtení a průměr nepřesahující zabavu to stačí. Třeba sešity s Two-facem jsem vůbec nepobral a považuju je vyloženě za špatné. Mr. Toxic a začátek s Black maskem a pařáty Sovího tribunálu jsou v pohodě čtení. Batmanův výcvik naopak patří k tomu lepšímu z knihy, i když mistrovi zen-bláboly taky nedávaly úplně smysl. Jako celek hezky namalovanej průměrňákov doplňující některé momenty z batmanovskýho universa, ale žádnej důvod číst to někdy znovu.
  • trudoš
    Ač v rámci možností nenáročné čtení, pořád je to vývar a nic víc. Plusem minimálně je, že album obsahuje vícero uzavřených epizod, takže s návazností to zas není tak horké. Vadou na kráse je, že ty příběhy nejsou nijak oslňující. Šedivý průměr, který neurazí, ale při zpětném pohledu jej člověk nedokáže ani řádně definovat.
    Co naopak funguje, jsou bonusové hříčky, slušně vypointované a hlavně samostatné. Což je právě nevýhodou hlavní linie - člověk pořád čeká nějaké dějové vyvrcholení, ale ono to všechno jen tak záměrně klouže po povrchu. Protagonisté se tu mlátí pěkně, ne že ne, jen ta teatrální atmosféra je spíš ke škodě, než k užitku. Evokuje totiž pocit, že půjde o něco zásadního a výsledek to všechno dost pokazí. Tony S. Daniel vůbec rád dělá „bu bu bu“ (nebo to bylo „hou hou hou“?) i kolem sebenevinnější hlouposti, až to po nějaké době začne skutečně lézt krkem. Netýká se to však zmiňovaných kraťasů, které vážně stojí za to. Už jen kvůli parádně ponuré kresbě Szymona Kudranskiaho.
  • luky.kuky10
    Mam radsi, kdyz je kniha o jednom ucelenem pribehu, nez o kratasech, ale zde si nemohu stezovat. Byl jsem spokojeny, a vetsina pribehu me bavila. Nejmene asi s Harvym Dentem. Nerozumim moc tomu, proc je jako tvurce uveden pouze Tony S. Daniel, kdyz hodne pribehu ma na svedomi mnoho dalsich scenaristu a kresliru. Kniha me bavila a hodnotim za 3 a pul hvezdicky.
  • jh666
    První díl byl rozhodně lepší, ale ani tady se nejedná vyloženě o tragédii. Krátké epizodky mi nevadí, horší je to s jejich proměnlivou kvalitou. Tie-in k noci sov je výborný, na druhou stranu příběh s Two-Facem je nudný až běda. Kresba je ve většině případů velmi dobrá. 60 %
  • Drekorian
    Ahoj, jmenuju se Tony Daniel a rád prohazuju Batmana sklem, koukejte! Žbuch! Tak teda, potřebuju batmanský příběh, tak tam nacpu nějaké ty batmanismy. Catwoman vystrčí na pár panelů prsa a prdel, zápletka netřeba! É, co dál. Technobláboly, technobláboly, záporák nemá ksicht - to maj lidi rádi, střih, rozbijdržká! Zkuste udržet vážnou tvář u Mr. Toxika! Čelendž! Fláknem tam na konec nějaké ty anuály a nulky a lidi budou mít radost. Nulté číslo: Bruce Wayne hledá v Himalájích lásku a dostane akorát tak žabikuchem mezi žebra. To od sebe všichni autoři Batmana opisujou nebo co?! Na závěr ještě přetrpět sebraný bonusový příběh s Dentem a je chválabohu konec. Dost možná nejhorší superhrdinský komiks, který jsem kdy četl.
  • Final
    Ze všech Batmanovských knih vydaných BBArtem z New 52 řady je tato zdaleka nejhorší. Příběhy jsou zmatečné, nezajímavé.
    Asi to je součástí Zastrašovací taktiky, mířené na čtenáře.
    Žádné pohodové čtení jako řada Batman - Temný rytíř, která se sice nemůže rovnat Snyderově Batmanovi, přesto nezklame.
    Ale i zde najdeme pár kladů. Např. poměr počtů stran vzhledem k ceně :-D plus pár kratších příběhů (cca 25% knihy).
    A nemůžu ani hanět kresbu, která je povětšinou na slušné úrovni.
    Ještě že další pokračování Detective comics (Kniha třetí) už zase stojí mnohem pevněji v kramflecích.
    Takže tento díl doporučuji především těm, kteří nechtějí mít v knihovničce místo druhého dílu prázdné místo.
    Hodnotím 49%.
  • Flash
    Skvělé kresby. Nejvíc mě dostal příběh s Two-Facem na konci knihy. Chápu možné rozhořčení, kniha totíž není ucelený příběh, proto nemusí dávat smysl a navazovat na sebe. Ale já s tím nemám problém.
  • Fry
    Batman Detective Comics #02: Zastrašovací taktiky - Prý "nejhorší Batman všetkých čas" ... Já jsem si však tuto knihu parádně užil, jelikož konečně máme možnost číst také i typicky průměrné příběhy nám dobře známého Temného rytíře. Na začátku nás čeká velká bitva o podsvětí se Scarecrowem, poté nějaké ty trable se Sovím tribunálem, objeví se záhadný Mr. Toxik a dokonce dojde i na absolutní premiéru Mad Hattera na našem trhu. Takže suma sumárum se sice jedná o průměrné příběhy, ale jednou na ně přece také dojít muselo ... Za mě 5*!
  • J.T.honza
    Jo, bavil jsem se, ale návaznost opět nula nula nic... Jak jsem se těšil, že se události z minulé knihy dále rozvedou, tak zase jsem se vlastně ničeho nedočkal. Opět nám je tady předhozeno několik nových záporáků a opět platí, že jakkoliv se zápletky s Mr. Toxikem i Black Maskem dobře rozvíjejí, nevýrazné a jakoby nedovysvětlené finále tomu zase strhává body.

    Kresba je pěkná, místy i velmi pěkná, knížka vydrží relativně na dlouho a za její nejpodařenější část považuju kraťas s tréninkem mladého Batmana a jeho návratem domů, který je ale opět neuctivě zničehonic utnut a pokračuje se úplně bezdůvodně jakýmsi Two-facovým "něco-jako-originem", který má tak příšernou kresbu, že jsem se vůbec neorientoval v tom, jaké postavy se na obrázcích vlastně nacházejí. A jaké motivace má v knize Kloboučník už jsem vlastně vůbec nepobral.

    Kdyby ta knížka byla jeden ucelený příběh, byla by to větší paráda. Takhle za tři.
  • luky.kuky10
    Mam radsi, kdyz je kniha o jednom ucelenem pribehu, nez o kratasech, ale zde si nemohu stezovat. Byl jsem spokojeny, a vetsina pribehu me bavila. Nejmene asi s Harvym Dentem. Nerozumim moc tomu, proc je jako tvurce uveden pouze Tony S. Daniel, kdyz hodne pribehu ma na svedomi mnoho dalsich scenaristu a kresliru. Kniha me bavila a hodnotim za 3 a pul hvezdicky.
  • George Walker Bush
    Já jsem se tolik neztrácel, výjimkou budiž poslední příběh s Harvey Dentem, který je skutečně hodně špatný. Jde spíše o takové povídky rychlokvašky, které by mohly trochu přidat v rovině dektivní, když už to mají v názvu, neb se nikterak nevymykají běžné batmanovské produkci. Neočekávám, že se z Bruce stane Hercule Poirot, ale pěstní nakládačky jsou už trochu ohranou metodou.

    Celkový dojem: 60%
  • Schramm
    U Johnsovy JLA jsem byl rozpačitý, že je to takový průměr, který neurazí, ale taky nenadchne. Po přečtení Zastrašovacích taktik ale zjišťuju, že jsem tomu křivdil. Pokud předchozí Tváře smrti byly zklamání, tohle je průser. Totální maglajz. Nechápu, jak si Tony S. Daniel představuje detektivku - anebo proč jsou jeho příběhy publikovány pod hlavičkou Detective comics. Výsledek je jen nablejskaná nuda, mišmaš nepříliš přehledné akce, ovšem v podstatě bez pointy. Chaos, který trochu drží nad vodou kresba, ale ale ... Vážně přemýšlím, jestli dát Danielovi ještě šanci, protože tohle jsou nejslabší batmanovky, co jsem četl. Nejvíc mi asi vadí to dilema, že bych rád podpořil BB Art, jelikož fakt oceňuju, že přináší i aktuální věci, ale zase u takových počinů je to ztráta peněz i času z pozice čtenáře. Tohle je asi první komiks po dlouhé době, který bych nejradši střelil, protože bude nejspíš jen zabírat místo a už se k němu nikdy nevrátím (a bohužel pochybuju, že by kdy hrál roli v batmanovské historii, třeba využitý schopnějším scénáristou - není tu asi to pozitivum jako byl Joker v jedničce). Nebýt Snydera, tak se mi zatím celá New 52 jeví spíš jako provar (to říkám s tím, že jsem nečetl Supermana, protože stejně nejsem jeho fanda).
  • kaylin
    Skoro mi až přijde škoda, že se jím plýtvalo na takový komiks, ale nedá se nic dělat. Doufám tedy aspoň, že se komiks bude dobře prodávat, aby bylo místo i na kvalitnější série. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/12/410-batman-detective-comics-2.html
  • erik
    Nie je nič horšie, ako keď sa k mainstreamu pristúpi ako k rutine, bez záujmu, bez nadšenia, len tak. Kým v R.I.P. sa Morrison aspoň o niečo snažil, Daniel sa v tejto knihe sústredil asi iba na pravidelný príjem.

    Neočakávam od superhrdinských komiksov veľa, stačí relax. Príbehy bez vzruchu, boje s nudnými klonmi, toxickými zúfalcami a akože špeciálne príbehy z počiatkov, ktoré nemajú ani náznak nejakej myšlienky v pozadí, však vážne nemusím. Celé to korunuje najhroznejší Two-Faceovský príbeh všetkých čias. Ešte aj kresba vyzerá ako výsledok rutinnej nudy.

    Aby som len nehanil, Noc sov v Arkhame bola aspoň akčná, výcviková zrada kdesi v Himalájach sa tiež dala.

    Jedna z najhorších batmanovských kníh, aká v ČR vyšla. Podpriemerná mainstreamovka má azda jediné plus, odporcom superhrdinských komiksov môže poslúžiť ako učebnicový príklad k ich nenávisti.
  • ikshorm
    Já se zasekl akorát, když se Batman podivoval nad tím, že se protony a pozitrony nepřitahují. Zajímalo by mě, co by v tu chvíli dělali chlapci z Big Bang Theory. :-/
  • Walome
    Souhlasím s chlapci níže. Za sebe přidám, že poslední příběh o Two Face je mizerně nakreslenej, mizerně vyprávěnej a nedočetl jsem ho.
  • Roiser
    Opravdu velká slabota a to i ve srovnání s prvním dílem. Příběh je strašně chaotický a nezajímavý, často jsem se v postavách ztrácel a snad poprvé se mi u Batmana stalo, že jsem ho nedočetl na jeden zátah. Plusové body bych dal akorát za kresbu a poměr cena/obsah, bohužel ale zbytek za moc nestojí, i ta kresba mi totiž přijde slabší než u prvního dílu. No snad se to v budoucnu zlepší.
  • willis
    Jediným plusem téhle série (kromě toho, že je to Batman), je kresba. Scénáře jsou bez hlavy a paty a mnohdy mám problém zjistit o co v příběhu jde a kdo je vlastně kdo.
71245296