Conan z Cimmerie, svazek V: Plíživý stín a další příběhy (varianta A)
Argo1. vydáníduben 2024série Argomiks 65/70, Conan z Cimmerie (Glénat) 13/15
3
...
...
...
...
+ 7 dalších ukázek
Koupit
Nové podání legendárních povídek R. E. Howarda z dílny nejlepších francouzských scenáristů a výtvarníků. V knize naleznete tři samostatné povídky. Příběh Bůh v míse adaptoval Doug Headline a kreslil Emmanuel Civiello, Plíživý stín výtvarně zachytil Stevan Subic a scénáře se ujal Christophe Bec, povídky Černý cizinec se jako scenárista i kreslíř zhostil Jean-Luc Masbou.

Obsahuje původní dvě alba série Conan le Cimmérien, vydané nakladatelstvím Glénat:
Conan z Cimmerie #11: Bůh v míse (Conan le Cimmérien #11: Le Dieu dans le sarcophage, 2020)
Conan z Cimmerie #13: Plíživý stín (Conan le Cimmérien #13: Xuthal la Crépusculaire, 2021)
Conan z Cimmerie #14: Černý cizinec (Conan le Cimmérien #14: Le Maraudeur noir, 2021)

Vyšlo jako 41. svazek velké řady edice Argomiks. Stejným pořadovým číslem je označen také komiks Cesta.


Scénář
Christophe Bec, Tristan Jean Manchette (Doug Headline), Jean-Luc Masbou
Předloha
Robert Ervin Howard
Art
Emmanuel Civiello, Jean-Luc Masbou, Stevan Subic
Barvy
Giulia Brusco, Emmanuel Civiello, Jean-Luc Masbou
Obálka
Emmanuel Civiello
Lettering
Alena Tejnická (Sarah)
Překlad
Richard Podaný, Richard Podaný
Redakce
Hana Gelnarová, Richard Klíčník, Erik Lukavský
CdbID
10707
Žánry
dobrodružný, fantasy
ISBN/ISSN
978-80-257-4400-0
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
220 x 310 x 21 mm
Hmotnost
1160 g
Tisk
barevný
Stran
196
Původní cena
748 Kč
Originál
Conan le Cimmérien #11: Le Dieu dans le sarcophage; Conan le Cimmérien #13: Xuthal la Crépusculaire; Conan le Cimmérien #14: Le Maraudeur noir (Glénat, 2020; 2022; 2023)
Varianty
Conan z Cimmerie, svazek V: Plíživý stín a další příběhy (varianta A) (2024)
Conan z Cimmerie, svazek V: Plíživý stín a další příběhy (varianta B) (2024)
Conan z Cimmerie, svazek V: Plíživý stín a další příběhy (varianta C) (2024)
Kvalita jde díl od dílu této série neodvratně dolů. Z posledního alba zaujala jen prostřední povídka Plíživý stín. Zbylé dvě jsou tak prachbídně uchopeny, že mě definitivně přesvědčili s touto sérií skončit a další díly nepořizovat. Nebyly by dobré, ani kdyby se nevydávali za Conana...
Ani v pátém svazku neztratily Napoleonovy děti glanc a vyšvihly další tři skvěle zadaptované povídky Roberta Ervina Howarda. Má to tu správnou hororově dobrodružnou atmosféru, široké rozpětí dějových lokalit a nakonec i různorodou stavbu zápletek. Kvalita scénářů se tentokrát sešla na výbornou; i z těch slabších textů dokázali tvůrci vykřesat maximum. Za mě osobně jednoznačně zvítězil Plíživý stín, už jen proto, že samotnou povídku mám moc rád a právě zpracování Christophe Beca mě vrátilo o třicet let nazpátek, kdy jsem ji četl v knize poprvé, přičemž dokonalý vizuál, o který se postaral Stevan Subic, z ní učinil doslova pastvu pro oko i duši každého fanouška žánru Meč a magie. Zbylé příběhy – Bůh v míse a Černý cizinec – pak zaujmou především rozdílným přístupem k žánru, kdy cyklicky neopakují obehrané motivy a ani v nejmenším neselhávají stran dramatičnosti či napětí. V obou případech mi pouze chvilku trvalo zvyknout si na práci výtvarníků Emmanuela Civiella a Jeana-Luca Masboua.
Velmi rozporuplná kniha. Headlineův Bůh v míse je rozhodně velmi dobře zinscenovaná povídka s docela dobrou koláží postav, což autor zručně využívá a vypráví příběh o vraždě měšťana, k níž se Conan připlete, z pohledu různých postav. Skvělé literárně, leč kresebně je tohle hodně diskutabilní. Conan s dredy fakt nefunguje, stejně jako celková karikaturní malba, která je ještě podtržena výrazně špatnou produkcí podstřelující hranici čitelnosti, připomínající staletí nerekonstruované obrazy na fasádách zapadlých kostelíků. Argo v tiskové kvalitě svých komiksových knih obecně zrovna neexceluje, ale tohle je ultra blitka i na jejich poměry. Gratuluju k nejhůře čitelnému komiksu roku.

Druhá část je naštěstí o poznání lépe graficky vyprodukovaná a je v podání Beca, který si tím trestuhodně odbyl svoji českou premiéru až letos, přestože výtečné horory Pandemonium, nebo Shadows of Salamanca má v portfoliu už drahně let. No ale tohle je pecka. Nevím jestli za to může on, nebo jeho parťák Subic, ale přátelé, TOHLE je Conan! Hromada hromotluckých svalů, bezuzdá brutalita, krásně explicitní ztvárnění žen, které ale, přestože úplně nahé v různých polohách, vůbec nejsou vulgární, perfektně navržené pouštní město a příběh, který vizuálem ještě víc prohlubuje spojitosti mezi Howardem a Lovecraftem. A z druhého jmenovaného nedělá div spoluautora díla. Úžasný. Proti coloringu nemám námitek. Noir edice knihy je tady ovšem jasná volba. Tohle prostě nutně potřebujete mít nezapatlaný vymalovávátkama. Interpretace Conana, která o parník překonává vše co v rámci této, ale i v rámci jakékoli jiné série dosud vyšlo. Když už ne John Buscema, tak jedině tohle. Brutální hajlajt, který jinak sotva hvězdičkovou knihu vykopává do rozumných sfér hodnocení.

Třetí knihou je bohužel velmi, ale velmi moc evropský Conan v povídce Černý cizinec, který vlastně ani Conanem není ani původně neměl být. A vůbec tak nevypadá. Komiksová euroknížka jak vystřižená z počátku devadesátých let, která by v ABC udělala terno. Ale dneska a v rámci zrovna tohoto projektu tohle fakt odmítám. Takže suma sumárum, jeden neviděný, neslyšený a nedostižný klenot, který úplně redefinoval můj pohled na Conana, jedna poloblitka a jedna pitomost. Svízelné hodnocení. Za podmínky, že si koupíte pastelky a donesete je R. Klíčníkovi do redakce, ať vám první třetinu knihy vlastnoručně vybarví, aby se dala číst, si započítejte tři a půl hvězdy.