Přední desky pod přebalem
Ukázka
Ukázka

+ 6 dalších ukázek

Koupit
Dobyvačná mimozemská rasa známá jako Skrullové strávila desítky let infiltrací našeho světa. Využívají své schopnosti měnit podobu, aby pronikli do nejvyšších pater vlády, armády... a dokonce i do komunity superhrdinů. Schopnosti Skrullů se vzpírají jakémukoli technologickému i mystickému odhalení. Bratr se obrací proti bratrovi a hrdina proti hrdinovi, protože Skrullové využívají svého mocenského postavení a schopnosti vyvolat zmatek k masivní ofenzívě s cílem dobýt Zemi! Děje se to už léta, v tichosti. Nyní se však tajná invaze projeví v plné síle!

Obsahuje sešity série Secret Invasion #1-8 (duben 2008 - prosinec 2008)

Vyšlo jako 8. svazek edice Legendy Marvel. Původně vyšlo mimo tuto edici.
V tiráži chybně uveden Leinil Francis Yu jako autor obálky souborného vydání.


Scénář
Brian Michael Bendis
Art
Leinil Francis Yu
Ink
Mark Morales
Barvy
Laura DePuy Martin, Christina Strain, Emily Warren
Obálka
Gabriele Dell'Otto
Lettering
Jakub D. Kočí, Jakub D. Kočí
Překlad
Jiří Pavlovský
Redakce
Mirka Jarotková, Jiří Pavlovský
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-80-7679-321-7 (CREW)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
168 x 258 x 19 mm
Tisk
barevný
Váha
900 g
Stran
256
Cena
799 Kč
Originál
Secret Invasion (Marvel Comics, 2009)
Varianty
Tajná invaze (2023)
Ultimátní komiksový komplet #057: Tajná invaze (2015)
  • ludek.n
    Po prvním náhledu a rychlém prolistování Tajné invaze jsem měl hned jasno: tohle bude pořádný nářez a žrádlo pro fajnšmekry. Bendise mám zařezaného mezi autory, kteří dokážou stvořit ohromující příběh, často jdoucí až na dřeň postav a událostí. Nicméně v tomhle vpravdě monumentálním crossoveru jsem narazil kosou na kámen. Ten příběh je natolik megalomanský, až je chvílemi nesrozumitelný a já si musel dát některé pasáže (ne-li celé sešity) i dvakrát za sebou, abych se vůbec zorientoval, co se to tady vlastně děje a kdo ke komu vlastně patří. Nejednou jsem si posteskl a horoval pro nezpochybnitelnou moudrost, že méně je někdy více. Bendis do invaze Skrullů zapojil snad všechny, kdo měli ruce, nohy a masku, navíc vzal některé dvojmo přes kopírák. Určité postavy se tu objevily dokonce jen proto, aby prokázaly svou existenci, aniž by do děje jakkoliv zasáhly (nejkuriózněji je to vidět v případě Watchera). Nebýt skvostné a ve všech polohách nádherně čitelné kresbě, kterou se prezentuje filipínský kreslíř Leinil Francis Yu, asi bych byl v hodnocení o dost skeptičtější. Ovšem to, co tady - na ploše osmi sešitů - předvádí, je natolik strhující a pohlcující, že jsem zapomněl na všechny výhrady a nechal se unášet jeho mistrovstvím.
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš5.7.2023 06:40Tajná invaze
    Občanská válka, Temné noci – Metal, Tajné impérium, Nejtemnější noc, Tajná válka... To je len stručný prehľad megalomanských amerických eventových udalostí, ktoré sú také monumentálne a ktoré vychádzajú z takého geniálneho námetu (Čo by sa stalo, ak by sa superhrdinovia museli odmaskovať? Čo by sa stalo, ak by sa zistilo, že Captain America bol v skutočnosti celý čas spiacim agentom Hydry?), že nemajú šancu v jednom omnibuse uzavrieť všetko a preto v prvom rade nejeden raz pôsobia skôr dojmom, že sú tu na to, aby čiastočne uzavreli hlavný príbeh a čiastočne niektoré vedľajšie motívy naopak nechali otvorené, aby sa mohli dokončovať v sériách jednotlivých superhrdinov. Prípadne Bendis pracuje s vecami, ktoré boli vysvetlené inde a tak ich nevysvetľuje (takže tu má Captaina Americu, ktorý zomrel a teraz žije). Tajná invaze pracuje so skvelým nápadom: Skrullovia sú medzi nami, chcú nás ovládnuť a infiltrovali sa medzi ľudstvo. Zakročiť musia superhrdinovia. Pochopiteľne. Čo ak sa ale Skrullom medzičasom podarilo napodobniť aj niektorých z nich? Kto je kto? Kto hrá akú hru? A s kým? A prečo? Je Peter Parker Skrull a skutočný Peter je mŕtvy, alebo je to reálny Peter a Skrull je Maria Hillová? Bendis sa s tým hrá, takže slávne postavy môžu zomierať, keďže sa skôr, či neskôr ukáže, že to neboli oni, ale anonymní Skrullovia. Výtvarná stránka je správne megalomanská a kolosálna, plná farieb a nápadov, paradoxne ale viac zaujmú drobné osobné motívy (Jessica Jonesová šokovaná z toho, že jej uniesli dieťa, Tony Stark presviedčaný, že je Skrull, len si to z istého dôvodu nemôže pamätať atď.). Na Bendisove najlepšie veci (Amazing Spider-Man, Alias) sa Tajná invaze nechytá, ale určite je v rámci žánru nadštandardnou mainstreamovou udalosťou. Podľa mňa sú tieto obrovské udalosti skrátka príliš monumentálne a musia sa zaplatiť, takže scenáristom, aj keby chceli, nie je vedením spoločností umožnené detailne a psychologicky hodnoverne spracovať tému. Takže namiesto inteligentných, pokojných a „malých“ dialógových scén sa tvorcovia musia zamerať na gigantické akčné sekvencie s dinosaurami. Mňa by pritom viac zaujímalo, ako dané udalosti naštrbia vzťah verejnosti k zbožňovaným superhrdinom, alebo prečo Skrullovia namiesto superhrdinov neinfiltrovali svet najvyššej politiky (alebo infiltrovali a nebol čas ukázať to?). Viac v mojej recenzii: https://www.fandom.sk/clanok/recenzia-tajna-invaze-komiks
  • radimisko
    radimisko12.6.2023 09:32Tajná invaze
    Velká komiksová událost s přímo úměrně drtivým dopadem. Tajná invaze promyšleně staví napětí na předešlých událostech jako Občanská válka. Už tak rozhádaní hrdinové si vzájemně nedůvěřují a vidí zákeřného skrulla číhat za každým rohem. Napětí vrcholí strhujícími superhrdinskými mega bitvami v bombasticky akční kresbě. Tato nová edice se dá jedině doporučit.
  • Sagikkun
    Parádní námět v megalomanském provedení. A je to tak megalomanské, až je to občas chaotické a nepřehledné. Na druhou stranu, ono je to k té všudypřítomné paranoii a zmatenosti i samotných superhrdinů, kteří neví kdo je kdo, vlastně příhodné.
  • MEGA
    Skvělý event plný akce a napětí. Je to velkolepé vyvrcholení jedné části Bendisova působení na New Avengers, takže kdo četl New Avengers, užije si toto mnohem víc. Komiks má skvělé tempo a čte se jedním dechem. Kresba je naprosto prvotřídní a já se kochal na každé stránce. Super záležitost!
  • trudoš
    Další megalomanská událost Marvelu, která příjemně překvapila. Brianu Bendisovi se povedlo vyvolat konflikt, který vypadá opravdu nebezpečně; až by v jednu chvíli člověk řekl, že tentokrát jsou všichni superhrdinové světa řádně v pytli. Sice chybí čtyřicet dva souvislostí, jež se k příběhu vážou, ale kdo se od začátku pohybuje v Ultimátním komiksovém kompletu, chytne se poměrně bez problému a dokonce zvládne i ocenit detaily, jež pod pokličkou zrály nějaký ten pátek. Fakt je, že jde o vyvrcholení dlouhodobého projektu, takže kromě ústřední zápletky se za horizontem rozvíjí pár vedlejších, jež budou mít vyústění zase někdy jindy a nejspíš i někde jinde. Přesto děj eskaluje strhujícím způsobem, přičemž v závěru čtenář ocení, že ne na všech frontách se podaří správným hochům a dívkám ve spektakulárních kostýmech plně zvítězit. Jediná škoda je „návratu skutečných hrdinů“, protože kdyby redaktoři Továrny na Zázraky měli koule hodné Texasana, získala by Tajná invaze statut absolutního kultu.
  • karl173
    Bendis byl pro Marvel jeden čas opravdu stěžejním scénáristou a faktem je, že v takovýchto velkých událostech dokazoval proč tomu tak je. Na jednu stranu jsou takovéto velké eventy dělané z důvodu, aby si mohlo velké množství superhrdinů dát do zubů, ale pokud se ke všemu kormidla chopí schopný scénárista, dá se z té velké rubanice vytěžit i něco víc. A přesně to kdysi Bendis pro Marvel dělal. Tajná invaze je jednou velkou bitkou, ale umí i dobře podat příběh, plný zajímavých zvratů a také lidských hodnot. Není to převratné dílo, ale zkrátka umí dobře zabavit a zároveň i upoutat. Kresba je zde samozřejmě fenomenální a ty dvoustránkové panely tají dech. Za mě spokojenost, jedná se o slušný superhrdinský event. 4*
  • Blackhand47XD
    Další event, který bych chtěl vidět na velkém plátně. Skrullové jsou pěkní sviňáci, kteří vás napodobí tak dobře, že nikdo nic nepozná. Paranoia jako svině.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš28.3.2018 23:09Ultimátní komiksový komplet #057: Tajná invaze
    Tajná invaze se fakt dobře čte a to i bez znalosti předchozích. To tajemno a nedůvěra kdo je kdo je fakt vidět z každé stránky a člověk se opravdu modlí, aby zrovna jeho oblíbená postava nebyla také celou dobu Skrull. Tohle je fakt dobrá porce kvalitního komiksu a kresba je také slušná.
  • mearez
    Na tohle jsem se dost těšil. Ale bylo tu moc postav (ostatně, co jsem vůbec čekal) a dialogy byly na hovno a strašně nudný. Naproti tomu to ovlivnilo marvel na pár let dopředu. Super a nemůžu tomu dát míň jak 4*.
  • salamandr
    Přiznám se, že na tuhle knihu asi znám Marvelovský svět moc málo a to mám přečteno snad 40 knih napříč celým UKK. Jedná se tu o brutální smršť hrdinů, padouchů i vedlejších postav. Druhá půlka knihy je dost chaotická a jde vlastně o jednu velkou bitku, jejíž průběh je těžké sledovat. Moc netušíte kdo vyhrává, umírá, kdo je skrull kdo není. Nějak mi přijde, že si kniha ukousla moc velký krajíc a nedaří se jí zobrazit situaci tak, abych ji chápal.
  • S4TW
    Rozhodně se jedná o velkolepý projekt, kterému musela předcházet náročná příprava. Nápad je to velice dobrý, kdy je vlastně kompromitována celá Země a všechny tajné složky i superhrdinské týmy, cizí mocností. Zpracování se také vcelku povedlo. Příběh pěkně odsýpá, vše postupně graduje, rozuzlovává se a směřuje do velkého finále. Ve kterém nastane dvou-sešitová obrovská bitva, kterou jsme v UKK snad ještě neměli možnost číst (tolik superhrdinů bojujících bok po boku s padouchy). Ovšem mám z toho pořád takový divný pocit. Přišlo mi to takové velkolepě přeplácané. Je jasné, že takový příběh musel být velkolepý, ale tady to prostě úplně nefungovalo. Těch osm sešitů je prostě přeplněných. Ohromné množství hrdinů, padouchů, různých postav a neustálé přeskakování z různých příběhových linií způsobuje to, že nemáte možnost se s nikým nějak více sžít nebo zjistit něco o pocitech daných postav. Dokonce i kresba tímto trochu trpí, ano bojové scény jsou dynamické a velkolepé, ale je tam takové množství postav a taková spousta mini soubojů, že si to prostě tolik nevychutnáte. Kresba rozhodně nebyla špatná, ale kupodivu jsem si nejméně užil ty velké bojové scény i přesto, že byly dobře nakreslené. Lu je talent a jeho realistická kresba si zaslouží psát velké projekty. Určitě se jedná o důležitý moment v Marvel Universe, nebyl to ani špatný nápad, kreslíř byl taky dobře vybrán, ale prostě se mělo trochu ubrat na té velkoleposti. Vše je prostě zaměřeno jen na pořádnou akci a rozuzlování předchozích událostí, ovšem nic víc v tom není. Je tu pár emotivních momentů, ale je jim dán tak malý prostor a jsou hrozně rychle nahrazeny dalším bojem/událostí, že vás to vlastně ani nějak nezasáhne. Dost mi to připomínalo Secret Wars (to asi není náhoda), ovšem i ty nepůsobily tak strašně předimenzovaně. Co mě ovšem zaujalo nejvíce je to, jak se Marvelu povedlo všechno pěkně zakomponovat do tohoto příběhu, jak ta dlouhá přípravná fáze tady tomu dala smysl a vše do sebe pěkně zapadlo. A samozřejmě úplný závěr, který hned otevřel další velké události, které se teprve stanou.
  • erik
    Bendis mal v minulých rokoch v Marveli na starosti drvivú väčšinu eventov a pomerne rýchlo sa „okukal“. Nakoľko pri podobných stretoch všetkých hrdinov ide najmä o poriadnu bitku, príjemne ma potešilo, že sa v prvej polovici knihy buduje zápletka. Neviem posúdiť, nakoľko sa neznalý čitateľ stráca v detailoch, rozhodne však prospeje, ak si popri tom prečítate aj dobové príbehy New Avengers, nakoľko práve tam sa odhalí Electra (nie doslova, chlipníci), buduje paranoia a vysvetľuje sa aj to, čo sa dialo napríklad počas House of M, ako sa infiltrovali tými alebo ako sa Spider-Man v Savage Lande nepohodol s Captainom „Skrull“ Americom. Bez tohto asi pôsobí celý príbeh pomerne skratkovito a človek si tak užije akurát záverečnú megabitku.

    Osobne považujem tento event za jeden z lepších, čo Bendis spáchal. Má množstvo skvelých momentov (Fury mal pravdu, nástup Thora, záverečný strach o dieťa) a vďaka hranatej, avšak nesmierne rozpoznateľnej a svojskej kresbe Leinila Yu je čo vstrebávať.
  • J.Connor
    Dával jsem to v laufu po návratu z dvojky Avengers a stejně nic moc, superhero postav je tam víc než v top 10, kresba tak tak a apokalypsa mohla být rozhodně bombastičtější. Pro mě spíš Averagers.
  • jh666
    Tajná invaze mě potěšila, ale myslím, že to šlo trošku líp. Jednak chválím Yua, jeho dvoustrany by se mohli prodávat jako plakáty. Ale ani Bendis nezklamal. Příběh šlape od začátku do konce a člověk se nemůže odtrhnout. Přesto mám pořád pocit, že z tématu, kdy si superhrdinové, už takhle rozdělení po Občanské válce, nevěří, šlo vytěžit víc.
  • firesnake
    Podle mě se jedná o úžasný komiks, kresba je dokonalá a scénář hoden velkého ocenění, 228 stran skvělého čtiva, Bendis si opět dokázal poradit se zpracováním příběhu. Příběh Vás vtáhne do děje, do míst a do událostí, kdy se nedá nikomu věřit.
  • luky.kuky10
    Pred prectenim teto knihy, jsem badal pro nejake podrobnejsi info o nejakych navaznostech na tyto udalosti. Co vyslo u nas, tak jsem si znovu precetl avengers - rozpad, new avengers - utek a klan M, ale zadne navaznosti (az na jednoho zelenyho skreta ktery se na jedne strance ukaze v rozpadu) jsem ani minimalni navaznost nenasel. Kazdopadne jsem byl zvedavy, jak zeleny hlavy prechytraci snad vsechny hrdiny marvelu, a ze by to byla nejaka pecka, to rict nemuzu. Kresba je pekna, kreslir ma svuj styl coz se mi libi. Celkovy pribeh uz mne zas tak nechytl. Mozna, kdyz by vysly nejake navazujici pribehy, a ctenar by tak vice vedel o detailnejsim planovani cele invaze, uzil bych si to vic.
  • kaylin
    Eventy obecně nemám moc rád, protože je jasné, že celý děj je rozmělněný do mnoha dalších sešitů a detaily nám uniknou. V tomhle případě to platí, je zde mnoho, co nemá vysvětlení nebo není dořešeno, ale naštěstí ta hlavní zápletka zůstává pochopitelná. Nesmíte tak čekat nic naprosto skvělého, objevného, pořád je to jen o tom, že parta barevných chlapíků a dam vyhraje nad jinou barevnou partou. Ale přece jen je jasné, že tohle bude mít následky. Musím pak ocenit, že si pro české vydání dala redakce tu práci, že nejen dělala lettering v bublinách, ale dokonce i obálek, kdy původní "Secret Invasion" je nahrazeno českým "Tajná invaze" a vypadá to moc povedeně při zachování původního stylu grafiky. Tohle se mi moc líbilo. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/02/841-ultimatni-komiksovy-komplet-57.html
  • Lenny
    Po Občanské válce další masivní superhrdinská mlátička. Na tomhle eventu mám ale mnohem raději tu paranoiu kolem, když si supráci nevěří a New Avengers se rozkládají zevnitř (o kterou je český čtenář ochuzen). Čím víc se člověk vyzná v Marvelu, tím víc si to užije. A jsou tam Thunderbolts, snad poprvé v češtině jsou někde Thunderbolts!

    Co mě na UKK verzi zamrzelo, byl překlad. Jirka Pavlovský to musel dělat jako rychlovku před spaním, protože je tu hromada faktických chyb (Osborn říká Marvelovi, že je skrullský válečník - ve skutečnosti je Kree; Phobos není bůh války, ale strachu, Abigail nevelí Shieldu, ale Swordu atp.) a občas ujede i nějaké to spojení.
  • baatcha
    Koukám pánové, že jsme z toho všichni trochu rozpačití. Během čtení mě napadaly dvě věci: že bych velice přivítal ty staromódní obdélníčky s vysvětlujícím textem (jsme právě tady a děje se tohle), a že mám taky radši spíš intimnější příběhy. Protože tohle je prostě monumentální bitka, nic víc. Na úkor megalomanských dvoustránkových kompozic tu chybí právě ta "intimnější část" - třeba Wasp nebo konec skrullské královny by si zasloužili víc, než jen malé okýnko uprostřed chaotického děje. A co tam dělal kapitán Amerika jsem taky musel dohledat na Wikipedii. Na druhou stranu, díky několika knihám, co v UKK vyšly, tam pár věcí pěkně zapadlo do sebe. A Baxterův mrakodrap versus Negativní zóna, to byla libůstka.

    Na to, jak dlouho ji připravovali, budou ti Skrullové celkem lůzři, kdy ta invaze dopadla, jak dopadla. Dal bych 3,5 hvězdy. Proč jen tu nemůžeme dávat i půlhvězdičky?!
  • J.T.honza
    Tak já vám nevím... Zdálo se to jenom mě nebo se jediný zaznamenáníhodný příběh odehrával až v posledním sešitě? Měl jsem celou dobu pocit, že se akorát co dvě stránky posunuju po lokacích, vidím hromadu superhrdinů najednou, ale zároveň mi je tak nějak jedno, co se s nimi stane, protože tam jsou jen na efekt a všichni dohromady akorát pořád kříčí něco ve stylu "Do boje, porazíme je!".

    Jako je možné, že jsem to jen nepochopil a že kdybych měl načteny všechny série, kde se tohle všecko budovalo (jak říká Lupoi v úvodníku), vychutnal bych si to víc. Takhle mi to ale přišlo spíš jen jako překombinovaná změť siláckých hlášek a velkolepých nástupů na mohutnou scénu, u kterých jsem po čase měl pocit, že komiks je pro takové megalomanské bitky omezující médium, protože mu schází to hlavní - pohyb.

    Nebyl jsem vlastně nadšený ani z kresby, takže si říkám, za co tady vlastně dávám ty tři hvězdy? Za to, že je to tak hrubá knížka? Že mě docela zajímalo, kým teda Tony Stark je? Nebo že tam bylo tolik superhrdinnů najednou a to dokonce i včetně Mockingbird? Asi jo, no...

    Nevím no, časem si to asi přečtu znovu a třeba zjistím, že teď píšu blbosti, nicméně mám pocit, že asi jsem přece jen spíš na ty intimnější příběhy typu Spider-Man: Smutek...
  • Kabukiman
    Nebylo to špatný,ale... Děj se odehrával na příliš mnoha místech najednou, takže se často stával nepřehledný, skrullové tady očividně nahradili islámisty (viz. různé hlášky na skrully jako že jsou extremisté, teroristé apod.). Pak by asi vážně bodlo mít taky načtené předchozí komiksy. V UKK sice vyšlo něco předcházejícího, ale rozhodně to nestačí. Objeví se tady například Kapitán Amerika- a ten má být mrtvý, takže vůbec nevím jestli tohle bylo nějaké vzkříšení nebo to byl jiný Amerika nebo co to prostě bylo za maníka...A takových otázek při čtení naskočí bohužel celkem dost... Jinak to špatné nebylo,takže tomu dám ty čtyři hvězdy. Na druhou stranu...bylo to zase jen monumentální držkobití a záchrana světa jak přes kopírák...Pokud někdo čte komiksy tejden, měsíc, rok-dva,tak ho to asi musí dost brát,ale po pár letech už to nějak začíná přece jenom trošku nudit...
  • Ricarderon
    Ricarderon mecenáš21.1.2015 20:56Ultimátní komiksový komplet #057: Tajná invaze
    Vřele doporučuju pořídit si řadu New Avengers, kterou psal Bendis. Právě v ní je nejlépe zachycen vývoj od smrti Captaina Ameriky těsně po Občanské válce, kdy část hrdinů odmítne registraci a založí "truc Avengers" se základnou v domě Dr. Strange. Týmu v podstatě šéfuje Luke Cage, který začne mít velmi rychle podezření, že tu tahá za nitky ještě někdo další... Skvěle napsaná řada, ve které je paranoidní snad úplně každý, vyústí právě v Tajnou invazi, která je zaručeně jednou z pecek v UKK. A Tajná invaze následně vede k... Ale to už je zase jiná pohádka. Každopádně Tajná invaze se dá číst klidně dvakrát, než se v tom maglajzu vyznáte. A v českém překladu je chyba, Stark říká, že skrullskou Elektru přinesli Avengers. No jo, ale byli to New Avengers, protože oficiální Avengers zastupuje právě Stark, který mrtvolu dostal od Luka. Ale to je jen tak na okraj na dovysvětlenou. Nic to nemění na tom, že Bendisovi superhrdinové jsou více než snesitelní.
1753388