Ukázka
Ukrajinské sešity jsou první část diptychu věnovaného bývalým zemím Sovětského svazu. Autor v letech 2008 a 2009 procestoval Ukrajinu, Rusko a Sibiř, aby zachytil příběhy přímých svědků pohnutých osudů těchto zemí. V krátkých kapitolách, vzpomínkách ukrajinských občanů, rekonstruuje významné období dějin 20. století a vytváří tak autentický a často šokující portrét Ukrajiny a jejích obyvatel, který umožňuje hlubší pochopení země se strašlivou stalinistickou minulostí, kde gulagy vystřídalo vraždění a rozsáhlá korupce. V roce 2014, v reakci na první invazi Ruské federace na Ukrajinu, původní vydání doplnil o aktuální svědectví o životě v této sužované zemi. „Ohromená Evropa, držená v šachu pomocí ruského plynu a ropy, má v současné době před očiima naprostou tragédii a předstírá, že si neuvědomuje celou její šíři, podobně jako ve třicátých letech dvacátého století.“

Ruské sešity jsou po Ukrajinských sešitech druhou částí diptychu věnovaného bývalým zemím Sovětského svazu. Igort se vydal na cestu po Ukrajině, Rusku a Sibiři po šokující vraždě ruské novinářky Anny Politkovské. Její příběh je ústředním tématem Ruských sešitů, v nichž nezaujatě zachycuje příběhy drobných lidí, zpracovává ruskou minulost i přítomnost, zabývá se válkou v Čečensku a ohlíží se za stalinskými gulagy. Díky mistrovské kombinaci komiksových miniatur, ilustrací a krátkých textových pasáží vytváří autentický portrét bývalého Sovětského svazu.

Ukrajinské sešity přeložila Helena Lergetporer a Ruské sešity přeložila Monika Štefková.
Vydání knihy podpořilo Ministerstvo kultury České republiky.


Scénář
Igor Tuveri (Igort)
Art
Igor Tuveri (Igort)
Obálka
Igor Tuveri (Igort)
Lettering
Jiří Nevěřil
Překlad
Helena Lergetporer, Monika Štefková
Redakce
Eva Brucknerová, Veronika Chaloupková, Milan Dorazil, Markéta Hofmeisterová, Nikola Repin, Michael Romancov, Václav Šmilauer
Žánry
drama, protiválečný, reportáž, sborník, společenský
ISBN/ISSN
978-80-257-3855-9 (Argo)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
200 x 270 x 27 mm
Tisk
barevný
Váha
1120 g
Stran
352
Cena
648 Kč
Originál
Quaderni ucraini e russi (La nave di Teseo (Oblomov Edizioni), 2020)
  • Spacecore
    Tak tahle kniha je pro mě možná až moc "osobní". Jsem ukrajinec narozený v Donbasu, čili etnicky ruso-ukrajinec, moje prababička přežila holodomor, prarodiče druhou světovou, švára je čečenec, co utekl před válkou. Celá širší rodina je rozlítaná po celém světě, aby z té díry utekly, někteří utekli právě z Ukrajiny do Ruska, je to složitý. Samozřejmě, že je půda bývalého SSSR pokropená hektolitry krví a prokletá utrpením. Samozřejmě, že za to může režim, ale hlavně "východní mentalita". Nemohu knihu brát jinak, než osobně. Je v ní mnoho utrpení. V podstatě utrpení za utrpením. A to je trochu stereotypní. Pro mě, který o tom všem četl a slyšel z vyprávění (a zároveň nepatřím úplně k rodině, která by byla takle na mizině, jako většina postav) je to trochu suché a únavné. Navíc.. Za prvé jde většinou o subjektivní vyprávění postav co potkal a já jako znalý místních poměrů úplně nejsem 100% nakloněn jim všem věřit. Např. jak máme mít jistotu, že lidé, co tvrdí, že přežili holodomor tím, že ukrývali kukuřici nebyli ti co se stali kanibaly? A tak to funguje v celé post-sovětské zemi. Nejsou tam dobří a zlí, jen lidé zkorumpovaní mocí nebo utrpením. Proto nelze věřit nikomu. Je to celé příliš jednostranné a tendenční a to je obzvlášť v době Rusko-Ukrajinského konfliktu dost jedovaté.
  • Poniczech
    Hodně silné dílo, které vypráví o šílenostech doby Sovětského svazu, ale i o tom, jak se život lidem na východě nástupem kapitalismu o moc nezlepšil.
  • George Walker Bush
    Komiksová koncentrace deprese vyprávějící o ruské krutovládě, která ještě, jak všichni víme, neskončila. Naopak se umocňuje a drtí ruskou nevyléčitelnou společnost vedenou zločinci, kteří svou agresivní politikou a nepochopitelnými dojmy o své výjimečnosti infikují svět i za hranicemi. Mozaika ze střípků otřesných událostí a zaznamenaných svědectví, která se táhne od dob bolševismu až po putinismus, éru travičů, házečů lidí z oken, sadistů, paranoidních lhářů, zkorumpovaných lidských duší a psychopatů. A Ukrajina jakožto výrazný příklad oběti toho všeho.

    Celkový dojem: 80%