Koupit
Populárně-naučný komiks přibližuje téma komunistických zločinů typu akce „Kámen“. Původcem těchto stále ještě málo známých a kdysi přísně utajovaných akcí byla Státní bezpečnost, která tyto nezákonnosti páchala v Československu už krátce po únorovém převratu. Badatelka Václava Jandečková se snaží šířit povědomí o těchto nepromlčených zločinech v nejrůznějších formách, tentokrát v komiksu. Akce spočívaly v organizování pastí pro předem vytipované oběti vyprovokované k útěku z Československa. Vše bylo vymyšleno tak, aby Stb mohla vyslýchat vyhlédnuté osoby na falešných německých celnicích v domnělých úřadovnách americké vojenské kontrarozvědky.

Vydání knihy podpořilo Ministerstvo kultury České republiky.
Kapky deště na přebaly jsou vytaženy (emboss) parciálním lakem.


Scénář
Václava Jandečková
Art
Michal Kocián
Redakce
Eva Brucknerová, Richard Klíčník, Martin Radimecký
Žánry
historický, naučný
ISBN/ISSN
978-80-257-3946-4 (Argo)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
220 x 285 x 15 mm
Tisk
barevný
Váha
760 g
Stran
120
Cena
498 Kč
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin9.5.2023 09:52Akce Kámen
    Hlavní zbraní komunistů byla vždy lež a rozmazávání pravdy. Akce Kámen budiž dalším střípkem do obrazu bolševické zrůdnosti. Je jedině dobře, že se autoři a nakladatelství Argo pouští do podobných připomínek zločinů, ať už protektorátních či poúnorových. Svým způsobem thriller ve skutečných kulisách.

    Celkový dojem: 70%
  • Cikolb
    Cikolb1.5.2023 08:02Akce Kámen
    Zase jsem jednou zaslechl, jak bylo za komunistů dobře, a tak jsem dostal chuť si z té doby plné nechutných zvěrstev, kterou bohužel dobře pamatuji i osobně, něco přečíst. Sáhl jsem po nedávno vydané knize Akce Kámen, kterou na vánoční trh 2022 hodně v tichosti uvedlo nakladatelství Argo. Kniha je napsaná dle skutečných událostí z let 1948-1951, včetně medailonků vystupujících postav, a má nespornou faktografickou hodnotu. Popisuje jednu z klasických komunistických lumpáren, které po únorovém puči probíhaly. STB vybudovala na hranicích falešné celnice a úřadovny americké kontrarozvědky, do kterých nechávala vodit vytipované osoby vyprovokované k útěku z Československa. Celá akce byla pochopitelně přísně tajná a z hlediska práva také nezákonná. Příběh se odehrává ve Všerubech a Kdyni, kde byla jedna z těchto falešných celnic zřízena. Přestože se jedná o líčení historických událostí, příběh má spád a dobře odsýpá, čte se to vyloženě dobře, čemuž napomáhá i velice zdařilá kresba Michala Kociána. Kniha má velký formát, hezký přebal a myslím, že se celkově hodně vydařila. Výhradu mám k propagaci, protože přečíst si v anotaci, že jde o populárně naučný komiks zrovna moc čtenářů nepřiláká. Asi je to úlitba tomu, že kniha vyšla s přispěním Ministerstva kultury. Nicméně zejména v současné době, kdy lidé ochotně zapomínají, jak to tady ještě ne tak dávno vypadalo, její existenci chápu jako potřebnou, rozhodně stojí za přečtení.
  • adevr
    adevr1.1.2023 17:57Akce Kámen
    Přiznávám, že moc český komiksy nekupuji, ale udělal jsem výjimku, a vůbec toho nelituji. Knížka je velkoformátová, kresba parádní, a příběh o to děsivější, že je podle pravdy. Obsahem je i galerie hrdinů a padouchů, s jejich následnými osudy. Mohu jen doporučit.
353