Koupit
Unesená je kniha z řady Komiks, v němž jsi hrdinou, v níž se originálně spojují dva oblíbené prvky: Komiks a gamebook, tedy knihu v níž vaše rozhodnutí určují další pokračování děje.

V této komiksové knize s temnou hororovou atmosférou procházíte v roli zoufalého otce tajemným domem, v němž podivní únosci vězní vaši unesenou dceru. Plíživá atmosféra se střídá s akčními bojovými scénami a je jen na vás, jaký osud stihne vašeho hrdinu.

Svým příběhem i zpracováním je hra určena spíše pro dospělejší čtenáře. Doporučujeme ji hráčům od 15 let.

Scénář
MC & Manuro
Art
MC & Manuro
Barvy
MC & Manuro
Obálka
MC & Manuro
Překlad
David Müller, Barbora Müllerová
Redakce
Black Light Studio, Jan Březina, Martin Hrabálek, Hanka Picková, Michal Požárek, Kamil Smola, Vladimír Smolík
Žánry
akční, detektivka, gamebook, horor
ISBN/ISSN
978-80-270-4841-0 (REXhry (Rexport, s.r.o.))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
152 x 215 mm
Tisk
barevný
Váha
544 g
Stran
160
Cena
349 Kč
Originál
Captive (Makaka Editions, 2014)
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin22.7.2019 15:22Unesená
    Komiksový gamebook je sice zajímavý koncept, ale pochybuji, že někdy něco překoná Nikarrina a jeho Spellsword Sagu VII. Když jsem chodil do nějaké druhé třetí čtvrté třídy ZŠ, gamebooky jsem naprosto zbožňoval, Jackson a Livingstone - hrál jsem leccos. Dnes (a vlastně vždy) mě více než rozhodování o vlastním osudu baví ty příběhy. Všechny ty body síly, obratnosti, vitality a kdovíčeho považuji za zlo a obtěžování a zbytečnost. To pisátko a papír, o kterém píše Kazumaki, jsem samozřejmě neměl, protože jsem si četl v tramvaji. Též obtěžující!:-) Měl jsem pocit, že polovinu hry jen chodím do nějakých dveří. Jinak spoiler))) jsem dceru našel velmi rychle a tak jsem neprochodil jiné lokace a nenašel patrně důležité předměty a tak i vždy rychle pochcípal (((spoiler, nebyl jsem ovšem tolik zaujat atmosférou a příběhem, abych se to snažil projít celé.

    Celkový dojem: 50%
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš15.12.2018 17:55Unesená
    Unesená je temná, mysteriózní noir detektivka, žánrově trochu připomínající Fatale, a budete zase potřebovat pisátko a papír. Hrajete za otce, kterému unesli dceru Lili na nějaký zapomenutý zámek, kde až dosud měla bydlet početná rodina s různým zvířectvem, a přinést výkupné. V zámku se ukáže, že někdo se pokusil vyvraždit všechny původní obyvatele a během nalézaných stop to vypadá, že tu úřaduje jakýsi sektář. Hlavní hrdina tedy vypadá spíš jako bratr než otec, a hlavně nechápu motivy, proč by někdo dceru vůbec unášel a ještě taťkovi prozradil, kam si pro ni má dojít, když s ní chce provést to, co se (možná) dovíte na konci v knize.
    Ale co. S kámošem se vydáváte na vlastní pěst ji osvobodit, a tak začíná celá peripetie. Prozkoumáváte prostředí zámku a jeho přilehlého okolí. Naštěstí je na vhodně opuštěném místě, takže nikdo nepřijde na pomoc.
    Postavě opět musíte navolit nějaké skilly do vínku – tady sílu, obratnost a vůli. Máte danou hodnotu zdraví (vitalitu), která se bude postupem ve hře měnit.
    Nabývá i hodnota času; ta však slouží jedině k rozhodovacím možnostem, což poznáte během vyprávění.
    V rámci prozkoumávání na vás bude kdekdo a kdeco útočit, budete nalézat předměty a útržky stop vytvářející onu legendu místa (je možno se dočíst i o nějaké houbě, jejíž význam však ve výsledku úplně vymizel. Autoři se zřejmě rozhodli ubírat jiným směrem), a najdete i nějaké ty mrtvolky a pořešíte hádanky. Detektivka jako vyšitá. Oproti Rytířům je tohle kreslené stroze, ale efektně. I ztichlé interiéry zámku vypadají zlověstně a na každém panelu hledáte vodítko, co dalšího by se dalo prozkoumat.
    Škoda však, že na první pokus jsem hru projel poměrně rychle (i když skoro mrtvý) a případ vyřešil i dílem náhody, aniž bych pochopil a zjistil, o co tu vůbec šlo.
    Po druhé jsem se tedy už pohroužil do beztrestného prozkoumávání celého příběhu a konečně objevil všechny souvislosti, z nichž mě mnohé překvapily a udivilo mne, co všechno jsem napoprvé zmeškal, a to i na místech, kudy jsem předtím už prošel. Takže opět se vyplatí být bystrozraký, byť čísílka jsou tu vidět o něco lépe než v Rytířích.
    Jinak je super, že tu vyšly game booky tak žánrově odlišné. Užil jsem si obě knihy.
    Je těžké se tu v komentáři vyhýbat spoilerům a popisovat pouze obecně, takže to už utnu.
    Jinak kniha není úplně pro děcka, spíš tak pro mládež.
    Bavil jsem se.

3511
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš24.7.2019 11:04Unesená
    GWB: Jen mě napadlo, že kdybys to měl z vlastních peněz, tak bys to pak možná chtěl přečíst celé (což se teda stalo mně) :D
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin24.7.2019 10:03Unesená
    Kazumaki: Čtenář nás na to upozornil, tak jsme přikoupili pár kousků do knihovny. Proč?:)
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš23.7.2019 13:07Unesená
    GWB: Tos měl půjčené nebo koupené?