Ukázka
Ukázka
Ukázka
Koupit
Jaké nástrahy číhaly na uprchlíky po únoru 1948, jak těžký byl pobyt v uprchlických táborech, cesta na druhý konec světa a zvykání si na neznámé prostředí? To vše se čtenáři dozví v příběhu fiktivní rodiny Novákových, který je však postaven na reálných základech. Otec novinář, stoupenec masarykovské demokracie, je záhy po komunistickém puči přinucen okolnostmi odejít spolu s manželkou a dvěma malými dětmi do zahraničí. Na několik měsíců uvíznou v německém táboře a čekají na možnost vystěhovat se dál. Nakonec odjedou do daleké Austrálie, která na přelomu 40. a 50. let vítala evropské exulanty s otevřenou náručí. Přesto nebyly začátky jednoduché.

Autor scénáře je historik, který se exilovou problematikou zabývá řadu let a patří k našim předním odborníkům. Studiem archivních pramenů a korespondencí s dosud žijícími pamětníky vytvořil děj, který nás vrací k tísnivým počátkům studené války a komunistického režimu. Kresbu opatřil kreslíř Jakub Dušek mající bohaté zkušenosti s tvorbou historických komiksů.

Scénář
Martin Nekola
Art
Jakub Dušek
Barvy
Jakub Dušek
Obálka
Jakub Dušek
Redakce
Filip Hladík, Zuzana Hladíková, Jiří Staněk
Žánry
historický, naučný
ISBN/ISSN
978-80-242-6257-4 (Universum (Euromedia Group, a.s.))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
215 x 302 mm
Tisk
barevný
Váha
686 g
Stran
64
Cena
299 Kč
  • SteveCZ
    SteveCZ10.9.2023 09:57Do švestek jsme doma
    Na rovinu, mohlo to být lepší. On je to opravdu dobrý komiks, a z hlediska dějin dost důležitý. Zásadním problémem je u mne rozsah. Hele, neříkám že by s tohohle měla být rovnou 200-300 bichle, ale 64 je až trestuhodně málo, a důsledkem je zatraceně zkratkovitý děj. V postavách jsem se bohužel zpočátku moc neorientoval, to nastalo až když se dostali do Německa, a postupně se rozutekly. Od toho momentu mě to naštěstí chytlo a nepustilo. Celkově komiks zvedá, že tyto dějiny vnímame skrze konkrétní postavy a jejich rodiny, místo nějakého strohého výpisu historických faktů. Nějaká fakta tu taky sice jsou, ale okrajově pro doplnění děje. I přes své nedostatky je Do švestek jsme doma určitě komiks, který byste měli přečíst. Už jenom kvůli těm dějinám. 7/10
  • perak
    perak26.6.2022 18:28Do švestek jsme doma
    Je dobré si tyto časy připomínat. Slušel by tomu větší rozsah - takto je příběh přece jen trochu zkratkovitý. Ale i tak jsou v knize zajímavá fakta, o tom, že ani za železnou oponou to pro mnohé alespoň ze začátku nebyla procházka růžovou zahradou.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin16.10.2018 00:29Do švestek jsme doma
    "Jo, kamaráde, zvykej si. Dělnická třída zvítězila."

    Dějiny jsou tu lehce simplifikované a zredukované na kulisy pro vyfabulované životní osudy několika rodin, což však působí možná o něco silněji než strohá data. Tuhle nelichotivou část našich dějin je neustále třeba opakovat a je dobře, že komiks cílí na mladší čtenářstvo. Dokud i ono bude vědět, že komunismus je zmrdstvo největšího řádu, tím lépe. A vůbec, svítá v tomto ohledu na lepší časy, když už ani Karviná nezvolí komunistku do senátu.

    Celkový dojem: 70%
63
  • Kapis
    Kapis mecenáš16.10.2018 08:04Do švestek jsme doma
    Jak jsem to tu zahlíd, tak jsem si řekl, že to bude obratem, co to tu Bush, tentokrát odborník na severomoravský kraj, srdnatý bijec režimu, který tu už 30 let není, okomentuje a šup, nemýlil jsem se:)