Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Do labyrintu iluzí a skutečností se může propadnout kdokoliv z vás. A jen vy sami zase dokážete posoudit, co je pravda a co jen pouhopouhý sen. V manze Labyrint na vás čeká šestice příběhů hrdinů ztracených v hrůzostrašném bludišti.Jen na vás bude záležet, jaký osud je nakonec potká…
Je život Asuky skutečný, nebo je to jen Satorův sen a představy? Jak daleko je stárnoucí královna krásy ochotná zajít, aby znovu získala ztracené mládí? Lhát se nemá. Ale je možné říkat vždycky pravdu? Co se stane, když se člověk nedokáže rozhodnout a nechá své volby na někom jiném. Jsou vaše vzpomínky skutečně jenom vaše? Čím člověk zaplatí za deset let absolutního štěstí? A kdo je tajemná dívka s různobarevnýma očima?

Scénář
Suou Kózuki
Art
Suou Kózuki
Obálka
Suou Kózuki
Překlad
Kristýna Zezulová
Žánry
fantasy
ISBN/ISSN
978-80-7413-119-6 (Zoner Press (ZONER software, a.s.))
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
125 x 190 mm
Tisk
černobílý
Váha
173 g
Stran
192
Cena
169 Kč
Originál
Maze ()
  • Negan
    Negan26.12.2020 22:51Labyrint
    Celkově dosti průměrné, ale chatrné psaní a nudnou kresbu zachraňují fajn a vcelku originální nápady.
  • VanTom
    VanTom15.3.2019 12:54Labyrint
    Šestice více či méně průměrných hororových povídek se občas vytasí zajímavým nápadem, občas pointou, výjimečně obojím dohromady. Na autorčinu prvotinu ale dobrý, včetně příjemné, i když celkem generické manga kresby.
  • Doctorow
    Doctorow23.12.2014 21:21Labyrint
    Veľmi ma pobavil záver, kde autorka píše, že "Mám ráda, když jsou strašidelné příběhy opravdu strašidelné!", "...ale horory mi jdou opravdu nejlépe...". No. Labyrint okolo hororu neprešiel ani vo vzdialenosti niekoľkých míl, a ak autorke idú fakt najlepšie horory tak pevne dúfam, že sa nikdy nedostanem do kontaktu s jej inožánrovým literárnym dielom (niežeby som sa chcel po prečítaní tejto knihy s nejakým jej ďalším "hororovým"). Ak by som mal 8 rokov, bola neskorá temná noc, vonku řádila strašná búrka, rodičia by neboli doma, v okolí by v predchádzajúcich dňoch došlo k záhadným a nevyjasneným vraždám a ja som bol dievča, gay, prípadne oboje a z nejakého dôvodu si práve vtedy uzmyslel čítať Labyrint, tak vtedy možno, ale fakt len možno, by mi po tele prebehla aj slabá, ledva zaznamenateľná vlna zimomriaviek pri náhlom údere hromu a simultánnom náraze konárov stromu v záhrade do môjho okna... Keďže nič z toho neplatí (no dobre - v skrytu duše som malé 8-ročné dievčatko, ale pšššt) môžem konštatovať len toľko, že Labyrint je zbierka nudných a naivne podaných poviedok, z ktorých niektoré aj majú ako-tak zaujímavý nápad (Paměťové náušnice), ktorý by kvalitný autor vedel vyťažiť aj do dobrej knihy. Žiaľ, Kózuki takým autorom nie je a už tých 30 strán je nad jej literárne schopnosti. Je to prvotina, ktorá pôsobí ako prvý, nesmelý literárny pokus 14 ročného dieťaťa, ktorý by nikdy nemal opustiť bezpečie šuflíka, nieto byť ešte vydaný. Do tohto labyrintu sa proste radšej nevydávajte a zďaleka ho obíďte. Sklamane by ste totiž zistili, že vás čaká len poriadne presvetlená, krátka, rovná ulička bez odbočiek a so stenami ledva do výšky kolien.
  • Černá Krysa
    Černá Krysa12.8.2014 13:08Labyrint
    Zajímavý nápady. Věřím, že každý z nich by bylo možné rozvinout a rozepsat do samostatné knížky. Pořádně se v tom poňochňat. Takhle, když je každý smrštěný do pár stránek, je to trochu jako demoverze. a to je podle mě škoda.
    Kresba "klasická" mangovská, kdy všichni tak nějak vypadají, jako když je jim pět, ale budiž, zvykám si, těžce, ale jo (jsou ovšem u nás vyšlý mangy, který maj kresbu výbornou a žádný tyhle roztomijoušký xichty tam nejsou).
    Nebyla to knížka, kterou bych zhltla na posezení, tím, že příběhy byly takhle kraťounký, člověk nestihnul ani dospět k nějakýmu napětí, nebo tak něco, Třeba zrovna půjčovna představ má podle mě potenciál velkej. Zpočátku jsem si říkala, jak se autorka s tímhle tématem popasuje, jak se v něm zorientuje a neztratí se, jak ho podá, aby byl stravitelnej pro čtenáře a vše se nezcuchá v nesrozumitelenej chaos. Je to dost obtížně realizovatelnej nápad, promyslet všechno tak, aby bylo jasné a zároveň matoucí, co je představa a co skutečnost, čí je která představa a tak dále......a ona se s tím popasovala tak, že to zkrátka zas tak moc neřešila. Jen tak to nakousla z jednoho pohledu jedný postavy a hnedka to ukončila...škoda.

  • kaylin
    kaylin23.7.2014 09:24Labyrint
    Každý příběh je koncipován tak, že postavy nějak žijí, když najednou dojde k události, která je překvapí nebo je to něco, co ve svém životě už nechtějí. A v tu chvíli se objevuje Joker. Ona je Mefistofelem, je našeptávačkou, která něco slibuje. Vždy je potřeba si ale uvědomit, že cena bývá vyšší, než se na první pohled zdá. Je to celkem klasické, skoro se chce říct starověké téma, ale autorka ho podává moderně, nově, navíc se jí daří vytvářet příběhy, které se neopakují a mají výbornou pointu. Ani se nechce věřit, že to je prvotina autorky. Je také škoda, že série dál nepokračovala a že další příběhy nevznikly, protože tady potenciál byl. Možná je právě uzavřenost jednotlivých příběhů omezující. Kdyby zde byla návaznost a čtenář mohl postupně odhalovat, co za tím stojí, mělo by to větší úspěch. I tak je ale vidět, že tohle nepsal nikdo, kdo nemá talent pro vyprávění. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/07/703-labyrint-70.html
  • Plocan
    Plocan3.2.2014 20:29Labyrint
    Pozor! Text může obsahovat spoilery! Jak tak pokračuji v pročítání svých jednodílných mang, mé bystré oko utkvělo na Labyrintu. A tak jsem se pustil do čtení a i když mi to trvalo o něco déle, než jsem předpokládal, mám dočteno a pouštím se do hodnocení. Táááákže...
    Manga Labyrint se skládá z šesti samostatných povídek, které pojí jedna ženská postava, vyskytující se ve všech povídkách a to žena jménem Joker, kterou můžete hned vidět na obálce mangy.
    1. Půjčovna Představ: Hlavní hrdinka Asuka zajde jednoho dne se svojí spolužačkou do známé Půjčovny představ. Funguje téměř jako videopůjčovna, kde si můžete půjčit představy jiných lidí a následně je přehrát v mobilu či dalších přenosných zařízeních. Asuka si v půjčovně všimne divné série „Já, Asuka a rande...". Ze zvědavosti si představu půjčí a zjišťuje, že je vlastně o ní a nějakém cizím chlapovi, co jsou spolu na rande. Postupně se bude do půjčovny stále vracet a pokaždé najde novou představu ze série „Asuka", která se stala velkým hitem a trhákem. Největším šokem pro ni pak je, když zjistí, že ona sama je vlastně pouhá představa autora série „Asuka" a protože byla neposlušná, rozhodl se ji smazat.
    2. Královna a zázračný lék: Kdysi krásná a úchvatná zdravotní sestra ve škole Eriko Macuura je nyní padesátiletou ženou, které se její současný věk vůbec nelíbí. Přála by si znovu omládnout, být opět tou, o kterou se kluci na škole budou prát a chodit na ošetřovnu jen proto, aby viděli její krásu. Když pak v lékárně potká prodavačku s každým okem jiným (opět Joker) zjišťuje, že existují vzorky jakéhosi omlazovacího léku, který se má údajně velice brzy dostat do prodeje. Eriko jej využije a zjistí, že skutečně funguje! Hned je nyní mladší a její sláva se začíná vracet. Potřebuje však více léku. Když se vrací do lékárny pro další vzorek, je jí řečeno, že lék bude stažen z prodeje a stejně tak i vzorky. Eriko však vzorky od prodavačky ukořistí a i přes veškeré její varování nepřekračovat doporučené dávkování zhltne několik vzorků najednou. A opravdu! Konečně je přesně taková, jaká byla před lety! Tou krásnou úchvatnou ženou, stále mladší a mladší... Ale počkat! Co to? Je až moc mladá! Středoškolačka, školačka, dítě, batole, kojenec, novorozeně... A ani tímhle proces mládnutí nekončí! Cestuje skrz své minulé životy až se proces mládnutí konečně zastaví v momentě, kdy je jakožto včelí královna konečně spokojená.
    3. Lhářka a zákaznická karta: Wakana, studentka střední školy, je nenapravitelná lhářka. Neustále lže a pro její krásu a zdánlivou nevinnost jí všichni její lži baští. Až do chvíle, kdy jí zastaví na ulici žena s každým okem jiným (kdo by to tak asi mohl být?) a ptá se jí, zda-li je peněženka na zemi její. Wakana, která doufá, že by v peněžence mohl být velký obnos peněz okamžitě přikyvuje a bere si peněženku. V ní však kromě papírků a jedné karty nenajde ani jen. Ona karta však sama začíná zaznamenávat každou lež, kterou Wakana vypustí z pusy, ba co hůř... Všechny její lži se nyní stávají skutečností! A než si Wakana uvědomí, že body na kartě za každou její lež ubývají, už je pozdě a Wakana vysloví svoji poslední lež! Ze všeho je úplně vystrašená a když jí Joker opět zastaví a pogratuluje k výhře jednoho milionu lží, přeje si Wakana jediné: Už žádné lži! Ukáže se ale, že nic víc než pravda taky není tím nejlepším řešením... Co je tedy správně?
    4. Navigace životem: Watari Masamiči je chlapec, který se nedokáže s ničím rozhodnout: Jakou si koupit bagetu, jaké koupit CD, jakou koupit hru, jestli jít po škole domů či za kamarádem. Neumí se rozhodnout. Jednoho dne ho ale osloví na ulici jakýsi záhadný muž a předá mu podivnou krabici. V krabici se nachází plyšová panda - Navigace životem. Navi okamžitě Watarimu usnadňuje život, pomáhá mu se rozhodovat a on se záhy stává oblíbeným mezi lidmi a hlavně klikařem. Postupně mu však Navi začíná nakazovat i věci, které nejsou Watarimu zrovna po chuti, a tak se rozhodne Naviho zbavit. Od té chvíle se však začne jeho život ubírat tím nejhorším možným směrem a on se ani nenadál a je bezdomovcem bez peněz a snů. V tu chvíli se objevuje Joker, která mu nabízí Navigaci životem, kterou může předat svému mladšímu já a zabránit tak chybám, kterých se jako mladý dopustil...
    5. Paměťové náušnice: V Japonsku se stávají obrovským hitem náušnice, které zaznamenávají veškeré vzpomínky uživatele a používá je již takřka celá země. Nanami je jednou z vášnivých uživatelek a spolu s ní i velká část populace. Díky tomu je ze země téměř vymýcena kriminalita. Když však Nanami a její kamarádku z dětství Naomi osloví jejich starší spolužák Nandžó a řekne jim, že náušnice nejsou tak dobré, jak si myslí a poradí jim, aby náušnice přes noc sundaly (což je však v návodu přísně zakázáno). Nanami to však nedá a rozhodne se to přes noc vyzkoušet. Večer uslyší hádku svých rodičů a když si náušnice na noc sundá, ptá se druhý den rodičů, proč se hádali. Rodiče však o ničem takovém neví. Nandžó navíc zmizel a nikdo ve škole ho nezná...! Ukazuje se, že nejlepší Nanamina kamarádka Naomi je agentka nasazená vládou, kteří promazávají přes noc vzpomínky všech, kteří mají náušnice na sobě, a tak předcházejí všem potencionálním kriminálním činům, které by mohly některé vzpomínky zavinit. Nanami musí být proto vymazána ze vzpomínek všech, a tudíž odstraněna...
    6. Banka neštěstí: Kóta Kanbajaši měl odjakživa smůlu. Nikdy se mu v ničem nedařilo a vždy ho potkalo jen to nejhorší. To vše se mělo změnit, když narazil na Banku neštěstí, která slibovala jen to nejlepší svým klientům. Kóta, který příliš nevěřil jejím účinkům se rozhodl vyzkoušet týden naprostého štěstí zdarma. Skutečně se mu jako mávnutím kouzelného proutku začalo všechno dařit! Ale cena za týden naprostého štěstí byl škrábanec na ruce. Kóta si pomyslel, že jestli je za týden štěstí cena škrábanec na ruce, tak cena za 10 let štěstí bude určitě sotva zlomená noha. Podepisuje tedy s Jokerem smlouvu na 10 let nepřetržitého štěstí. Za ty roky se stihne šťastně zamilovat, oženit se, získat v době krize skvělou práci, vyhrát velké peníze, stát se tátou dvou dětí, ale zároveň ho celých deset let pronásledoval strach, co bude, až štěstí pomine. Setkal se totiž dva roky po uzavření smlouvy s ženou, která prožívala pět let nepřetržitého štěstí a cenou za pětileté štěstí bylo vážné zranění... Za 10 let ho tedy čeká... Smrt! Raději než být někým zavražděn, nebo se stát obětí nějaké nehody, rozhodne se spáchat sebevraždu. Bohužel (nebo snad bohudík?) neúspěšně. Když se v nemocnici probírá k vědomí, navštíví ho Joker, aby mu sdělila, že banka právě zkrachovala a nemá tedy nárok na zbytek štěstí ani na jeho cenu... Štěstí v neštěstí...
    Ze všech šesti příběhů byl mým nejoblíbenějším právě Banka neštěstí. Naprosto skvělá povídka, originální nápad a brilantní ukončení. Ostatní povídky byly taktéž precizně napsané a nakreslené. Neskutečně se mi líbila postava Jokera, která v každé povídce zamíchala osudem některého z hlavních hrdinů. V první povídce „Půjčovna představ" jsou skvěle nakreslené oči. Kresba se během povídek příliš nemění, jen ty očíčka už u ostatních povídek nejsou tak pečlivě nakreslená, jako u „Půjčovny". Celkově byla manga skvělá, nemám k ní žádné výhrady a myslím, že si zaslouží plné hodnocení. 100%
  • krvinka56
    krvinka5617.5.2011 13:22Labyrint
    Co říci na prvotinu opravdu vcelku vyvedená záležitost.Autorka by nejspíš delší příběh nezvládla ale tohle ji tak trochu vyšlo.Ale měla by se spíše orientovat jen na kresbu tu má opravdu suprovou a postavy se člověku nepopletou.Ale co mi vadí je že dívky působí přeslazeně a moc roztomile.
    PŮJČOVNA DUŠÍ: tak něco takové ho sem sice nečekal ale i tak to bylo dost nudné a pointa mohla bít lépe podána.
    KRÁLOVNA A ZAKÁZANÝ LÉK:Co říci asi můj nejoblíbenější příběh i přes svou jednoduchost se mi líbil.
    LHÁŘKA A ZÁKAZNICKÁ KARTA:Tak tohle sem ani nedočetl nůůůda.
    NAVIGACE ŽIVOTEM:Tak tohle bylo super zvláště otevřený konec byl super.
    PAMĚŤOVÉ NÁUŠNICE:No rozhodně povedená akce.
    BANKA NEŠTĚSTÍ:Druh mnou oblíbený příběh hlavní představitel je fakt super.A konec ten nemá chybu čekal sem popravdě něco jiného ale kdo má pořád smůlu ten ji má zkrátka pořád .-))
    A co říci závěrem?Pokud ste znudění a zlikvidovaní z práce je to dobré počteníčko.Perfektně si u toho odpočinete a nemusíte zapojovat ani ten mozek.

  • ledman
    ledman22.1.2011 21:18Labyrint
    Na autorčinu prvotinu celkem slušné. Většina povídek má zajímavou pointu. Bavil jsem se.
310412