Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Poetický fotografický comics o dobrodružném putování Cílka a Lídy.

Scénář
František Skála jr.
Art
František Skála jr.
Redakce
František Skála jr., Radek Typovský
Žánry
dětský, dobrodružný, fantasy, fotokomiks, ze života
ISBN/ISSN
80-86300-86-2 (Arbor Vitae)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
260 x 210 mm
Tisk
barevný
Váha
697 g
Stran
112
Cena
580 Kč
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin15.7.2021 12:18Skutečný příběh Cílka a Lídy
    Více než příběh zaujme naprosto fantastická výtvarná stránka a skálovská estetika. Lesní a jinak přírodní poetika je něco, co mě od dětství přitahuje, sám jsem si vždy v lese představoval skřítky a stavěl jim samozřejmě obydlí. Zde to všechno náramně ožívá.

    Celkový dojem: 80%
  • RadimNemec
    RadimNemec admin24.11.2019 19:27Skutečný příběh Cílka a Lídy
    Dílo Františka Skály inspirovalo Jana Svěráka při tvorbě "Kuky se vrací". Ohledně komiksu vypichuji za mě pěkně zvládlé pohybové scény.
  • willis
    Přiznám se. Nemám rád fotokomiksy, ale na druhou stranu Skálovo Velké putování Vlase a Brady se mně líbilo. Tak s tímhle postojem jsem také k tomuhle dílu přistupoval. Po několika stránkách jsem opravdu zjistil, že jsem vtažen ani né tak do příběhu, jako spíš do světa. Atmosféra, kterou komiks má bych nazval Magie lesa. Stromy, podivná lesní stvoření, zlý čaroděj, tajemný artefakt (zrcadlo):). Je to pohádkový svět z časů Merlina nebo Královny Mab. Co trochu limituje tohle dílo jsou výrazy postav. Přeci jenom loutky mají oproti kresbě svá omezení, takže mimika postav je stále stejná a místy působý strnule, místy nepatřičně. Možná měl autor použít víc hlav. :) Vcelku se mu ale i tenhle problém podařilo vyřešit prací se světlem a různými úhly z kterých jsou postavy vyfoceny, takže té strnulosti tam není zas tolik, kolik by mohlo na více než 100 stránkách být. Jinak tisku a ni provedení není co vytknout, moc pěkné.
  • vasek
    Záleží na tom, jak ke Skálovi přistoupíte. Jestli to chcete číst jako nějaký thriller s překvapivou pointou, tak vás tahle knížka zklame. Pro mě je to báječný exkurz do hodně zvláštního světa. Příběh se nijak zvlášť nekomplikuje, víceméně jde o Roadmovie (roadcomics) - Cílek jde tam a tam, potká toho a toho... Knížka má ale natolik úžasnou atmosféru, že vás ve dvou stránkách vtáhne a nepustí. Pro Frantu Skálu je příznačné používání tvarově podobných předmatů, jejich přetváření, dotváření a kombinace s jinými věcmi, materiály, světlem... Všechno je patřičně "ošoupané", pokryté patinou a tudíž zázračně věrohodné. Skála tak vytváří kouzelnou realitu, do který jsem se fakt propadnul.
    Jedniné, co mi úplně stoprocentně nešlo pod nos byla jistá koženost Cílkova obličeje. Skutečný model byl určitě dost miniaturní, každopádně jeho obličej na mě nepůsobil moc sympaticky. Což je u hlavního hrdiny trochu škoda...
    Závěrem: 90% za epesní výtvarný ohňostroj
371