Jaký to byl pocit, být po skončení druhé světové války v Československu klukem či holkou německé národnosti? Měli kam chodit do školy, co jíst, s čím si hrát? Měli se čeho bát? Co si s sebou zabalili, když byli zařazeni do odsunu, a s čím se naopak museli rozloučit? Co je čekalo ve sběrných a pracovních táborech, v dobytčích vagonech a nakonec v rozbombardovaném Německu? Kdy a za jakých podmínek se poprvé mohli podívat na místa svého dětství a kde se dnes cítí doma? Pětice německých pamětníků vypráví o svém odsunu z Československa.

Kniha vyšla díky finanční podpoře Česko-německého fondu budoucnosti a Ministerstva kultury ČR, rozhovory byly pořízeny díky podpoře Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Ocenění Muriel 2021 v kategorii Nejlepší krátký komiks (Jan Blažek, Marek Toman a Stanislav Setinský za příběh Tady to smrdí jako čert!).

Německá verze knihy vyšla v nakladatelství BALAENA Verlag v roce 2022.


Scénář
Jan Blažek, Marek Toman
Art
Jakub Bachorík, Jindřich Janíček, Františka Loubat Lachmanová, Magdalena Rutová, Stanislav Setinský
Obálka
Františka Loubat Lachmanová
Lettering
Petr Šabach
Redakce
Petr Šabach, Jitka Šmídová
Žánry
historický, životopisný
ISBN/ISSN
978-80-907404-7-1 (Post Bellum)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
210 x 295 mm
Tisk
černobílý i barevný
Stran
132
Cena
399 Kč
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin10.10.2021 21:49Odsunuté děti
    Pomsta často zasáhne nevinného.

    Velmi silné a dojemné příběhy jedinců, které dokládají, k jakým (a neojedinělým) excesům a vraždám po válce docházelo. Děti zde skutečně nefigurují jako nějaká citově vydírající "propaganda", nýbrž jako očití svědci a poslední pamětníci doby, neboť na těchto principech orální historie aktivita Post Bellum a Paměti národa spočívá. Je to obraz aplikace kolektivní viny a české krvežíznivé touhy po pomstě, kdy i sovětští vojáci působí lidštěji než vražedná chátra z Revolučních gard. Je to ale zároveň i obraz snahy o konečné usmíření v kontrastu s nesmyslnými nacionalistickými vášněmi, které cloumají mnohými dodnes a které jsou právě vždy onou příčinou zla. Ale oplácet zlo, stejně jako se to dělo po roce 1945, násilnými odsuny, krádežemi, šikanou, lágry, vizuálním označováním lidí podle etnika, vraždami nevinných... to skutečně není ospravedlnitelné ničím. Někdo odpustil, někdo možná úplně ne, ale ve všech pamětnících to stále silně žije. Stejně jako vzpomínky na dobu, kdy si v klidu - a tento motiv se u tohoto tématu objevuje často - hrály v Sudetech vedle sebe děti české, německé i židovské.

    Důležitá publikace, na jejíž poselství by se nemělo zapomínat. Příběh kreslený Janíčkem (v jeden den na něj narazím hned dvakrát) zaujme výrazně i svou uměleckou "vizáží".

    Celkový dojem: 90%
24
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš6.10.2021 01:21Odsunuté děti
    Ten nikoho nezajímá ..:D
  • Hanussen
    Hanussen mecenáš5.10.2021 21:26Odsunuté děti
    Historické pozadí a otázku interpretace dějin máme hotovou, tak teď aby se sem někdy taky dostal i komentář k tomu vlastnímu komiksu a bude to komplet :D
  • Kapis
    Kapis mecenáš5.10.2021 19:51Odsunuté děti
    Dík:)
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš5.10.2021 19:36Odsunuté děti
    Kapis - souhlas + díky za vysvětlení tve argumentace (nejdelší příspěvek + tenhle poslední), teď už by všichni měli rozumět...

    SSP - ty už jsi taky, koukám, sluníčko :D
  • Kapis
    Kapis mecenáš5.10.2021 19:30Odsunuté děti
    Komiks jsem nečetl, proto taky píšu pouze do diskuze, nekomentuju ho jako takový.
    A když mi někdo předkládá takové "Pehe-oviny" jakože SSSR rozpoutal WWII nebo že nás neosvobodili, ale jen okupovali apod., tak mě to rozohní vždycky k nepříčetnosti. Za tím, co jsem psal si stojím, snad jsem nebyl moc hrubý, dneska to už po sobě nečtu;)

    A z toho je jasné, že o data k odsunu nejde, s tím nemám problém - ale taky si myslím, že to v roce 1945 bylo spravedlivé řešení - a bezpochyby i zachránilo spoustu životů, protože lidé by se mstili a těch zmasakrovaných by bylo mnohem více.
    A ano teda jak říkáš - chci si postěžovat nad tím, že materiálu o utrpení druhé strany, které tomu utrpení německému předcházelo, je méně, než by být mělo;) Podstatně méně!

    A nemyslím si, že se v tom rejpají jen nějaké výjimky. Reportáže ze Sudeťáckých srazů (kam jezdí přednášet a předvádět se naši poslanci) říkaji něco zcela jiného. Takže mě i tohle rozohňuje, bo za tím vidím - v tomhle jasném nepoměru - který taky vnímáš, pomalý posun k tomu, kdy se začnou vznášet první majetkové nároky (teda ony se už dávno vznášejí, ale zatím platí určité dekrety, takže spíš než se začnou uznávat jsem chtěl napsat). Toho se zkrátka a jednoduše opravdu bojím. Církve taky říkaly, že už nic chtít nebudou.

    Takže určitě nic proti chudáčkům dětem, ani v komiksu uvedeným konkrétním životním osudům. Určitě to muselo být strašné, ale ocenil bych více pohled a připomínání našeho utrpení, na to jaký teror tady nacisti rozpoutali.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum5.10.2021 19:20Odsunuté děti
    Franz Gruss se narodil roku 1931 v Ostravě. S tragickými zážitky z dětství se vyrovnává pomocí kritických a racionálních úvah. Sám sobě i ostatním vždy připomíná zodpovědnost Německa za druhou světovou válku. „Je v prvé řadě třeba se zabývat tím, co bylo spácháno ve jménu vlastního národa,“ říká a má přitom na mysli zejména holocaust.

    Vím, že všemu zlu, které se přihodilo mně a mým rodičům, předcházely zločiny, které se udály ve jménu našeho národa.

    Se ztrátou domova se vyrovnává otevřenou náručí ke všemu českému. V osmdesátých letech se podílela i na podpoře československého disentu, posílala dopisy politickým vězňům a balíčky jejich rodinným příslušníkům. V Německu šířila petici za propuštění Václava Havla z vězení a angažovala se v případě Pavla Wonky, poledního politického vězně, který v československém nápravném zařízení zemřel.

    https://www.pametnaroda.cz/cs/magazin/pribehy/komiksy-vypravi-o-odsunutych-detech

    Komiks jsem nečetl, ale podle tohoto mi přijde, že zrovna z tohoto komiksu by některým na blití být nejen nemuselo, ale ani nemělo. To píšu jako ten, který excesy na české straně při odsunu Němců naprosto chápu. Než jako přepisování historie nebo "nová hladina konsensu v mladé generaci" ten komiks vnímám jako snahu sdělit těm, kteří o válce a událostech s ní spojených jen čtou, že válka je hnus a bez ohledu na to, kdo si začal a kdo byl větší svině, nic hezkého nepřináší. Odnesou to i ti, kteří se ničeho špatného nedopustili, protože ani nemohli. Na obou stranách.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum5.10.2021 18:33Odsunuté děti
    V zimě je zima, padá sníh, chodí se lyžovat a Ladovy obrázky jsou krásné.

    Reakce některých diskutérů: Co to jako má znamenat? To jako že jaro a léto stojí za houby a měly by se rušit, nebo o co se tahle vaše propaganda snaží? Na jaře a v létě jsou delší dny než v zimě, ušetří se za energii, je méně viróz a stovky let nikomu nevadily, ale najednou se musí lidem tlačit do hlav, že jsou špatné. A doporučil bych ke studiu i další Ladovy obrázky, nekreslil zdaleka jen zimu, ale i jaro a léto, dokonce podzim! Overtonovo okno se otevírá a jestli to takhle půjde dál, budeme mít v týdnu čtyřikrát pondělí a třikrát úterý a celému roku se bude říkat zima! Jo, tohle ti progresivisti v čele s GWB chtějí.

    Kapis: Komiks o utrpení německých dětí při odsunu přece neznamená, že se dělají z Němců chudinky a z Čechů svině, nebo to nepopírá jiné události, ne? Stejně tak informace ohledně počtu odsunutých Němců a excesů z české strany od GWB z něj nedělá popírače předešlých událostí nebo netvrdí to, co mu podsouváš. Sice jsou lidé, kteří skutečně chtějí začít řešit historii až ve chvíli, kdy skončila druhá světová, aby interpretovaly dějiny tak, jak se jim hodí, ať už k tomu mají jakýkoliv důvod, ale jak komiks nebo kdokoliv, kdo uvádí fakta, se tohoto přece nedopouští. Německé stanovisko je v tomhle jasné už mnoho let (namátkou Gerhard Schröder: Ctím osobní tragédie, které se při poválečném odsunu Němců z Československa staly, ale nelze zaměňovat příčiny a následky.) a nemají zájem, zase až na výjimky, se v tom rejpat. V roce 1938 došlo k vyhnání (seberte se a táhněte kam chcete, tady nebudete), ne k odsunu (přesun z jednoho místa na jiné). A že by se události z toho roku mohly připomínat víc souhlasím (subjektivně vidím jasný nepoměr), nicméně nikdo v tom nikomu nebrání a kdokoliv o tom může napsat knihu nebo komiks nebo blogovat do zblbnutí. Nic to ale nezmění na faktech, která předhodil GWB, jako tato fakta nezmění nic na tom, co tomu odsunu přecházelo.

    Že ses rozohnil vidíme, nicméně by možná bylo lepší se předtím rozohněním zabývat tím, co skutečně vyšlo (četl jsi ten komiks vůbec? ;-)), co kdo skutečně napsal, a nevidět za tím to, co tam ty vidět chceš, případně si postěžovat nad tím, že materiálu o utrpení druhé strany, které tomu utrpení německému předcházelo, je méně, než by být mělo.
  • deefha
    deefha mecenáš5.10.2021 18:03Odsunuté děti
    Post Bellum je projekt, který opravdu nemá obdoby (v tom nejlepším slova smyslu). Ale možná, že do komiksů se pouštět neměli...
  • Kapis
    Kapis mecenáš5.10.2021 16:37Odsunuté děti
    Norri: já určitě nezpochybnuju jednotlivé osudy, určitě se stalo spousta bezpráví na obou stranách, rozohnil jsem se spíš nad stavem toho kam je to vedeno všechno, tak globalne
  • Norri
    Norri mecenáš5.10.2021 16:17Odsunuté děti
    Byl jsem na přednášce - představovačce toho komiksu a potom jsem v něm ještě listoval. Já mám problém právě s výtvarnou stránkou. Každý příběh kreslil jiný výtvarník a na některé se fakt nedalo dívat. Scénář nechci hodnotit, protože jsem to nečetl, ale vzhledem k prohlášení scénáricty - "Podívejte, jsou tam obrázky a bubliny, opravdu je to komiks" - od něj taky moc nečekám. Na té přednášce pouštěli i kousky videí z rozhovorů s těmi "odsunutými dětmi" a bylo to docela zajímavé. Neměl jsem pocit, že by to podsouvalo nějaký názor. Je to zkrátka svědectví doby. Zavírat před tím oči asi není nejlepší cesta.
  • Kapis
    Kapis mecenáš5.10.2021 16:13Odsunuté děti
    baatcha: nechutná nacistická propaganda je tohle: https://www.databazeknih.cz/knihy/jedovata-houba-368501

    Tohle toto je pouze jeden z počinů v řadě, který otevírá Overtonovo okno, aby se nastavila určitá nová hladina konsensu v mladé generaci, která už nebude moct mluvit s živýmy pamětníky.

    A mě tohle sere.
  • baatcha
    baatcha5.10.2021 15:52Odsunuté děti
    Kapis: Long story short, protože to vyšlo díky finanční podpoře Česko-německého fondu budoucnosti, je to ve tvých očích zkrátka nechutná nacistická propaganda.
    Já bych upozornil hlavně na to, že se na tom výtvarně podílela současná česká ilustrátorská špička, takže minimálně výtvarně to bude hodně povedené.
  • Kapis
    Kapis mecenáš5.10.2021 14:52Odsunuté děti
    GWB: Jo, že ty k těm přepisovačům, před kterými varoval tak prorocky už Beneš, patříš, je známo, nemusíš se k tomu tak hloupě a hujersky hlásit. Znám osobně jeden manželský pár a pána, co 2. světovou pamatují (moje babička už loni zemřela), dost mi toho z vlastní zkušenosti povykládali a všichni tihle čtyři lidi by ti za tvé "pokrokové" postoje chlustli do ksichtu. Vzhledem k tvé rachitické postavě synečka z prominentní čtvrti v Prááázééé by ti ještě před pár lety spíš rozbili hubu. Ale neboj, každému, co jeho jest.

    - Whataboutismus
    - Argumentační klam – v tomto případě “úhybný manévr nebo whataboutismus“- jak mi přisuzuješ, asi může v debatě bezděčně použít kdekdo, profíci je určitě umí využívat i cíleně, já to cíleně nedělal. Nicméně předvedl jsi to samé u poslední své odrážky, cosi o gulazích a čistkách nemá nic společného s tématem “odsunutých dětí,“ takže v tomhle tvém řídkém hovnu se nebudu hrabat.

    - Němců bylo vysídleno přes dva miliony, z toho tisíce zmasakrováno
    No, a co z toho vyplývá? K dispozici jsou tisíce fotek, jak nadšeně vítali Hitlera, při “Návratu do Říše,“ jak se hajlovalo, až si málem ruce urvali od Liberce po Brno. Čistě matematicky - po zabrání našeho pohraničí nechal Hitler vydat medaili “Za zásluhy při osvobození Sudet.“ Tuto medaili dostalo přibližně 1,2 miliónu lidí. 380 tisíc Čechoslováků, mezi nimi i Židé a němečtí antifašisté, byli odsunuti v roce 1938, jak už jsem psal, takže kolik ti tam zbývá lidi, kteří nezradili svoji zemi a nekolaborovali s Hitlerem?

    A to nechávám stranou, že ten, kdo přišel s vysídlením Němců poprvé, nebyl žádný československý politik, ale Chamberlain, a pak zejména Churchill, který na půdě britské sněmovny v roce 1944 otevřeně hovořil o tom, že Němci budou muset podstoupit teritoriální změny a vysídlení obyvatelstva. V duchu tehdejšího pohledu bylo vysídlení Němců ze střední Evropy něčím, co už za 2. světové války připravovali představitelé pozdějších vítězných velmocí. Na kolektivní vině Němců se posléze shodli v rámci Postupimské deklarace, kde definovali přesně, že by německý lid měl pykat za strašné zločiny, kterých se dopustil pod vedením lidí, které v době jejich úspěchu schvaloval a slepě poslouchal. Tečka.

    - ano, Sovětský svaz skutečně zahájil druhou světovou válku po boku Hitlera……..
    Tohle je účelová pololež, a jelikož o sobě tvrdíš, že jsi studoval historii, tak to jistě moc dobře víš. Polsko-litevské knížectví zaniklo roku 1795 – jeho zbytky byly rozděleny mezi Carské Rusko, Prusko a Rakousko-Uhersko. Poláci si vybojovali zpátky část území na SSSR, zmítajícího se v revolučním chaosu, v letech 1918-20. Tzn., že pokud se na to člověk podívá pragmaticky a bez ideologických brýlí, Rusi si akorát vzali zpět carská území, která jim patřila víc jak 140 let – vs. 19 let, co je měli ve správě Poláci. O oprávněnosti jednoho jak druhého se můžeme přít, jak chceme, ale nic s tím nenaděláme. Polák, Rus i Ukrajinec to budou vidět diametrálně odlišně. Jedna válka o území vs. druhá válka o území v 1. polovině 20. století určitě nic výjimečného. Hranice se v té době přepisovaly obrazně každý měsíc.

    Uznávám (zkus to taky někdy), že Rusko pak napadlo ještě Finsko, ale to je vše, o nějakém tažení a “zahájení druhé světové války Sovětským svazem“ nemůže být řeč, kdežto Němci napadali, vyvražďovali a drancovali postupně celou Evropu. Pokud by Sověti zahájili 2. světovou spolu s Němci, tak by to udělali koordinovaně 1. 9. a ne až skoro o 3 týdny později, to si dá dohromady i dítě na ZŠ. O čem se taky moc nemluví je polsko-německá smlouva o neútočení, obdoba paktu Ribbentrop-Molotov, podepsaná roku 1934, která byla vnímaná jako hrozba nejen v SSSR, ale i ve Francii a Československu – jak se můžeme dočíst na wiki: Při odjezdu ze Ženevy 28. září 1934 ministr zahraničí Polské republiky Beck prohlásil: „Polsko o své vůli prohlašuje, že od nynějška spojuje svůj osud s osudem Německa. Polská vláda se prohlašuje od nynějška za osvobozenou od jakýchkoliv závazků vůči Československu a připomíná svoje přání stanovit společnou hranici s Maďarskem.“ Takže z pohledu SSSR bylo Polsko smluvně spolčeno s jeho úhlavním nepřítelem a navíc ho před 20 lety napadlo a zabralo mu území. To je velice zásadní věc v posuzování této etapy dějin. Já mám Poláky rád, máme tu k nim na Ostravsku fakt blízko, ale je to bohužel tak jak to bylo. Při zabírání Těšínska, hned druhý den (!!!) po podepsání Mnichovské dohody, si podle pamětníků počínali taky dost krutě.

    Takže napadení Polska Sovětským svazem určitě ano, ale je to potřeba posuzovat v kontextu výše napsaného.
    2. světovou zahájilo jen a pouze nacistické Německo a jeho spojenci!!!

    A pokud někdo tvrdí něco jiného, tak je zastydlý nácíček, co si to nechce přiznat. Tečka. Pokud je však, Bushi, někdo sžírán hysterickou nenávistí vůči všemu Ruskému a podporuje bourání soch, tak jako ty (ano, myslím tu na náměstí Interbrigády), bude samosebou tvrdit, že 2. světovou válku zahájilo i SSSR. Je to pouze o tom, jak si člověk dokáže pokroutit fakta, aby mu seděla do jeho vidění světa. Říká se tomu kognitivní disonance. Takže stejně jako v případě “rasisty“ HPL tu stojí proti sobě dva pohledy, které nemohou nikdy najít shodu. Ten tvůj je však ideologicky pokřiven a neodpovídá realitě.


    Alfi: svatá prostoto. A kde máš prosím tě těch 26 miliónů Rusů, kteří padli za 2. světové, abys i ty mohl žít? Skoro 6 miliónů Poláků? 360 tisíc Čechoslováků, milión Jugoslávců, půl miliónů Francouzů atd…? A to jsem jen v Evropě…
    Ale možná máš vlastně pravdu, 2. světovou opravdu v prvopočátku zahájili “spojenci“ podpisem Mnichovské zrady.

    Tak a teď bez emocí a argumentačních faulů: jaký to byl asi pocit být na českém území po vytvoření protektorátu pro české a židovské děti, které žily na území osídleném většinově Němci? Měly co jíst? S čím si hrát? Co si s sebou zabalily, pokud jako děti židovské či některé české, třeba lidické, byly bez rodičů zařazeny do transportů? S čím se musely rozloučit? Co je čekalo při přepravě v dobytčích vagonech? Co v táborech, to už zhruba víme - plynové komory, smrt hladem, německé pokusy na lidech a to bez anestézie. Co ty děti, které se vrátily a už rodiče ani nikoho z rodiny nikdy neviděly?

    Nemají tyto děti příběhy, které by se měly zaznamenat primárně? Nebo se to v rámci přepisování historie už nehodí?
  • Alfi
    Alfi5.10.2021 10:15Odsunuté děti
    Kapis: ono je fakt, že počet obetí holokaustu je 6 miliónov, počet obetí čistiek a hladomorov Stalina je 20 miliónov.
    Svetovú vojnu začali spojenci, Nemecko a Sovietsky zväz takže to by som rozdelil.
    Takže áno, Rusko priznávajúce sa k ZSSR ako nástupník to vyhráva.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin4.10.2021 19:02Odsunuté děti
    K doplnění:

    - Whataboutismus
    - Němců bylo vysídleno přes dva miliony, z toho tisíce zmasakrováno
    - ano, Sovětský svaz skutečně zahájil druhou světovou válku po boku Hitlera, nejdříve nepřímo, po několika dnech 17. září 1939 přímo vojensky napadením Polska z východní strany
    - holocaust Sovětskému svazu nikdo nepřipisuje, ono stačí ty miliony obětí gulagů, čistek, hladomorů a genocid ze strany SSSR
  • Kapis
    Kapis mecenáš4.10.2021 13:09Odsunuté děti
    To je zase svinstvo, v rámci běžícího přepisování historie, které tu nastavuje narativ, že Němci byli ti největší chudáci, my jsme byli ty svině a největší svině pak Rusi, kteří zahájili 2.světovou (holocaust jim zatím kupodivu nikdo nepřipisuje). A ještě, aby to nebylo tak okaté, tak na to zneužijí chudáky děti.

    V roce 1938 bylo odsunuto 380 tisíc Čechoslováků z pohraničí. Fašističtí Heinleinovci je mnohdy hnali pouze v tom co měli na sobě a spousta lidí přišla úplně o všechno. Mezi těmi statisíci lidí nebyly žádné děti? Jejich příběhy nestojí za to, aby je někdo zaznamenal? Nebo snad nejsou zajímavé? Nebo to byly prašivé české děti, mýlím se?

    Chce si mi blít!