Ukázka
Ukázka
Koupit
Komiksy nám představí scénáristu Ivo Pechara, tentokrát v příbězích klukovských part, zahrnující romantická dobrodružství. Havraní doga – příběh přátelství psa Cira a chlapce Zbyňka – úspěšně vycházel mezi léty 1977–1979 na stránkách časopisů Ohníček. Stopař, s neméně romantičtějším námětem, byl vydán v roce 1989 v šesti leporelech.

Vyšlo jako 9. svazek edice Galerie českého komiksu

Scénář
Ivo Pechar
Art
Vladimír Krb, Jiří Petráček (Oskar)
Publicistika
Milan Krejčí
Žánry
dobrodružný
ISBN/ISSN
978-80-88098-27-0 (Josef Vybíral)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
215 x 302 mm
Tisk
barevný
Váha
570 g
Stran
74
Cena
299 Kč
  • Cikolb
    Cikolb1.5.2023 08:07Havraní doga / Stopař
    Proč se občas neponořit do historie a nepřečíst si něco, co jsem kdysi četl jako malý kluk. Sledujeme příběh chlapce, který se čerstvě přistěhuje na klasické socialistické sídliště vybudované v těsné blízkosti staré zástavby a začíná novou etapu života, což obnáší hledání nových kamarádů a každodenní střety znepřátelených klukovských part. Zbyňkovým nejlepším přítelem je jeho pes, obrovská doga Cir. Klukovské potyčky se postupně přiostřují a nakonec to dost nešťastně odnese právě Zbyňkův pes, který se ocitne v bezprostředním ohrožení života. Ivo Pecharovi se podařilo dokonale vystihnout chladnou atmosféru sídlištního života tehdejší doby, včetně značně povrchních mezilidských vztahů v obou klukovských partách. Sílu příběhu dodává černobílá realistická kresba Vladimíra Krba. Protože jsem onu dobu zažil na vlastní kůži, mohu potvrdit, že atmosféra je skutečně autentická.
    Pro mne osobně je to tedy zajímavé připomenutí dávno minulých dob, ale nejsem si vůbec jistý, zda tohle dílo může něčím zaujmout současného čtenáře. Osobně si myslím, že již nikoliv.
    Jako doplněk je v knize obsažen kratší komiks Stopař, který dle Pecharova námětu nakreslil klasik českého klubového komiksu, tedy Jiří Petráček. Na rozdíl od Havraní dogy je tento příběh již barevný a je to takový klasický standard tehdejší doby (pochází z roku 1989), nijak se nevymykající linii vystavěné zejména komiksy ze Sedmičky, jako byly Třináctka a Mimozemšťané. Na jedno rychlé přečtení fajn, ale nic víc. A přiznám se, že závěr, v němž se lumpové polepší, mi příliš nesedí. Opět asi jen záležitost pro pamětníky.
    Takže pro mne za 3 body z nostalgie, pro ostatní asi tak o půl bodu méně.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš1.12.2022 22:05Havraní doga / Stopař
    Původně jsem do toho nechtěl jít, ale nějak jsem se k tomu nakonec dostal a jo, je to dobrý. Velmi zajímavě pojatý příběh o stěhování, budování si nového zázemí, hledání místa ve společnosti a do toho nějak žít ve srabu doma se psem jako jediným nejvěrnějším přítelem, který záhy dostane pěkně do těla. Kdo neměl na krajíčku, jako by to ani nečetl, dalo by se říci. Stopař byl milý a krásný poloklubácký příběh. Líbí se mi jeho zasazení do současnějších vod, resp. jsem se s tím dokázal lépe ztotožnit, protože už je to v době mého mládí. Oba příběhy byly opravdu krásnou zábavou na jedno letní odpoledne. Doslov opět jedinečný.
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš7.12.2020 07:18Havraní doga / Stopař
    „O takové kamarádství nestojím ani trochu.“ Nie som si istý, či je "dnes", v r. 2020, je múdre hodnotiť scenáre. Predsa len ide o veci (Stopař) napísané v roku 1989 alebo dokonca v období 1977 – 1979 (Havraní doga). Každopádne by som sa scenárov zastal, pretože na svoju dobu to vôbec nebolo zlé. Ak si myslíte (pomerne logicky), že nutne muselo ísť propagandisticky-komunistické zlo, mýlili by ste sa. Nič také som tam necítil. Bola prítomná úcta k ochrane krásnej prírody alebo pozitívne budovaný vzťah k priateľom a zvieratám. To vnímam za dôležité aj dnes, nevidím na tom nič zlé a kto vidí, toho ľutujem a ľutujem jeho deti a to, ako ich vychováva. Navyše, v scenári ma okrem toho oslovila myšlienka o sile priateľstva medzi chlapcami, ktorý si navzájom pomáhajú. takisto oceňujem vzťah s krásne nakresleným psom Cirom. Havraní doga ma až tak nebavila, ale určite nebola nevydarená (zaujímavosťou je, že okrem komiksu vzniklo aj knižné spracovanie). Následne situáciu značne vylepšil (podstatne kratší) Stopař. Ten koncom 80. rokov vyšiel v hŕstke leporel (fakt). Stopař nie je zďaleka taký statický, predvádza sa v nádherných farbách a disponuje parádnou kresbou Jiřího Petráčka, ktorý sa vymaznal najmä s početnými, krásne nakreslenými prírodnými oázami. Lesy, polia, jazerá, dýcha z toho parádna retro atmosféra dôb nášho detstva, ktoré sa už nikdy nevráti. K tomu určite potešia kvalitné bonusy, ako sú medailóniky autorov alebo ukážka z listov, ktoré písali detskí fanúšikovia scenáristovi Ivo Pechařovi. V tejto jedinečnej podobe vychádza aj v roku 2020 vo vydavateľstve Václav Vávra.
  • louza
    louza5.6.2018 17:50Havraní doga / Stopař
    Zdánlivě nepříliš výrazné klukovské komiksy z dob dávno minulých, které v sobě však ukrývají mnohem více, než se na první pohled zdá. Pecharovi se totiž podařilo ve svých dnes už možná netáhnoucích příbězích kromě osudů hlavních postav zachytit i dobu v nichž se příběhy odehrávají a to se zarážející přesností. Pamatuju si jak jsem už při prvním čtení Stopaře žasnul, jak přesně se kryje s tehdy aktuálním vesnickým barokem. A dnes působí doslova jako okno do minulosti.

    Kniha je perfektně technicky zpracovaná. Vybíral umí dělat pěkné knihy a ke cti mu budiž, že pro ně nechává patrně malovat i nové obaly, byť někdy nejsou úplně oslňující, ale jsou rozhodně autentické. Jedinou výtku mám ke Stopařské části, která je místy opravdu divně rozčleněna do panelů, protože původně vyšla jako leporelo. Což možná chtělo zdůraznit na vysvětlenou.
57