Ukázka
Koupit
Neohrožený reportér se s pejskem Filutou tentokrát vydává do Syldávie, aby tam doprovázel podivného profesora a znalce starých pečetí. Přitom narazí na spiknutí proti syldavskému králi a v krkolomné honičce pronásleduje lupiče starého žezla, bez něhož prý žádný syldavský král nemůže vládnout.

Původně vyšlo v roce 1939 černobíle, barevně pak poprvé v roce 1947

První vydání v roce 2007

V říjnu 2017 vyšlo také souborné vydání prvních 12 dílů s ISBN 978-80-00-04642-6


Scénář
Hergé
Art
Hergé
Obálka
Hergé
Překlad
Kateřina Vinšová
Redakce
Lubomír Kuba, Ondřej Müller
Žánry
dobrodružný, humorný
ISBN/ISSN
978-80-00-04651-8 (Albatros (Albatros Media a.s.))
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
220 x 295 mm
Tisk
barevný
Váha
285 g
Stran
64
Cena
169 Kč
Originál
Les Aventures de Tintin #08: Le sceptre d'Ottokar (Casterman, 1939)
Varianty
Tintinova dobrodružství #08: Žezlo krále Ottokara (3. vydání) (2021)
Tintinova dobrodružství #08: Žezlo krále Ottokara (2. vydání) (2017)
Tintinova dobrodružství #08: Žezlo krále Ottokara (2007)
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš2.1.2020 09:14Tintinova dobrodružství #08: Žezlo krále Ottokara
    Tohle už je pecka. Tady se zúročily roky práce na Tintinovi a je to fakt znát. Stabilizovaný pohyb vpřed, už se tak neskáče a Hergé tak dokáže lépe vyniknout postavám. Tohle mě hodně baví. U těch posledních dílů mi právě začalo trochu vadit právě to šablonování typu: problém, Moulinsart, tři kamarádi, jdeme na výpravu. Pak už šlo jen o to, jak to scenáristicky provedl. Jenže ještě před Křišťalovými koulemi to fakt mělo grády a tenhle díl je prostě boží. Dobře osciluje mezi tehdejší dobovou náladou a přitom se to snaží pojmout tak obecně, že skoro každá země to tak v historii (i současné) měla. Ubývají rychlošípácké a všemohoucí prvky Tintina a je to už daleko uvěřitelné. Za mě asi nejlepší album bez trojlístku a i jedno z nejlepších z celé série.
  • Cinema Ranger
    Moje srdcovka, první komiks, co jsem četl.
    Menší recenze zde: http://youtu.be/f8cIJuMwLs4
  • George Walker Bush
    Celkem příjemná bžunda s alternativní politickou geografií inspirovanou nekalými "tríčky" z politiky první poloviny 20. století.

    Celkový dojem: 80%
  • sedw
    Po Ulomeném uchu a Černém ostrově můj třetí Tintin a konečně záležitost na 5*. Velmi dobře vystavěný příběh, příjemný humor, líbivá kresba a opravdu dobře vykreslené fiktivní země. Optikou dnešní doby působí komiks trochu naivně (například situace, kdy Tintin hlasitě komentuje zjevné situace), nicméně i tohle činí komiks zajímavým. Zásadní součást komiksové historie, kterou by si měl každý přečíst.
  • Dorcus
    Trochu slabší díl,ale i přesto je dobrý
  • dr.Orlok
    V Žezlu Krále Ottokara se Tintin vydává do smyšlené země, Syldávie, aby zabránil komplotu, jehož cílem je svrhnout krále a následně obsadit zemi.Součástí toho plánu je krádež titulního žezla, které má mít tradičně král, protože jeden z jeho předchůdců se jím ubránil atentátníkovi.
    Z příběhu je zřejmá kritika Německa (nepřátelská země se zde jmenuje Bordurie) a jeho anšlusu jiných zemí a to včetně stejných způsobů (provokace v přestrojení za armádu cizí země)kterých využíval Hitler(mimochodem jméno záporáka je Mussler - tedy spojení jmen Mussolini a Hitler) proti Polsku.
    Vynikající je strana 56, kdy Tintin přeletává letadlem do Syldávie a je ostřelován děly ze země. S minimem textu a nádhernou kresbou světlometů, střel a letadla na pozadí temně modré oblohy vystupuje jako nejatraktivnější vizuální moment příběhu.
    Zajímavostí je, že se do tohoto alba nakreslil i sám Hergé (spolu se svou první ženou), jako šlechtic v zeleném oblečení na syldavském dvoře.Poprvé se zde objevuje operní zpěvačka Bianca Castafiore a (T)kadlecové jsou poprvé představeni jmény.
    //Jediným negativem (nebo možná nepochopením z mé strany) je únos profesora Halamy, se kterým později cestuje Tintin do Syldávie. Je vysvětleno, že byl unesen a jeho místo převzalo jeho dvojče - sympatizant s komplotem. Tintin se s profesorem seznámí po tom, co mu vrátí tašku s dokumenty(kde, jak se později ukáže byli informace o lidech se kterými přijde do styku původní profesor) což znamená, že už při prvním setkání s Tintinem byl na místě falešný profesor. Avšak Tintin začne pochybovat o profesorovi až na cestě do Syldávie, ale pouze na základě znalostí, které získal z prvního setkání (krátkozrakost atd.) - ale to už přeci byl na místě falešný profesor !!
  • doophy
    K tomuto dílu se snad ani nemusí dávat komnetář. Dokonale vykreslená fiktivní země i poměrně slušně popsaný nástup fašismu.
  • The Genius
    Kvalitní díl s dokonale vymyšlenou zemí, celkově je v něm poznat odraz (nemyšleno v negativním slova smyslu) rozšiřujícího se nacismu ve světě.
  • muflon
    pro mě jednoznačně jedno z nejlepších děl nejen své doby..mistr kresby i vtipu
  • Neutrino
    Můj oblíbený díl. Hergé dokázal výborně vypracovat reálie úplně vymyšlené země a ještě to propojit s hlavním příběhem - tak přesně si správného Tintina představuji.
  • royan
    Tak tenhle přiběh mi přišel trošku slabši oproti těm ostatním co zatím v Albatrosu vyšly. Ale pořád je to Tintin, takže spravedlivých 70%.
  • andre
    I Ty Albatrosi??? ...... Je to moc smutná doba, všichni v honbě za krátkodobým ještě větším ziskem nechávají věci vyrábět v číně a neuvědomují si, že obchod je více méně uzavřený kruh. Že milí číňané si od nich tiskoviny v češtině nekoupěj. A že když nezadají práci v evropě, tak lidé nebudou mít peníze na nákup jejich produktů. Jak říkám je to KRÁTKOZRAKÉ. A zásadně s tím nemohu souhlasit, bohužel jediné co s tím mohu udělat je nekoupit si výtisk a marně doufat, že to samé udělá několik dalších stovek-tisícovek lidí, aby to vydavatele trklo. Nevím zda si to tak pan Hergé představoval. ........ Jinat samotný komiks je dobrý, klasický Tintin, který by si zasloužil tak 75%. Mám to štěstí, že mám doma starší výtisky v jiném jazyce, takže o svou porci dobrodružství úplně nepřijdu, ale je škoda, že si to nepřečtu v mém rodném jazyce.
21106