První svazek souborného vydání komiksových dobrodružství galského hrdiny Asterixe a jeho mohutného přítele Obelixe obsahuje chronologicky první čtyři alba.

Čtenáři v něm najdou tyto příběhy:
Asterix z Galie
Asterix a zlatý srp
Asterix a Gótové
Asterix gladiátorem


Scénář
René Goscinny
Art
Alberto Uderzo
Obálka
Alberto Uderzo
Překlad
Zuzana Ceplová, Edda Němcová
Redakce
Stanislav Kadlec
Žánry
dobrodružný, humorný
ISBN/ISSN
80-252-0161-9 (Egmont ČR (Albatros Media a.s.))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
220 x 290 mm
Tisk
barevný
Stran
188
Cena
399 Kč
Varianty
Asterix I-IV (5. vydání) (2023)
Asterix I-IV (4. vydání) (2014)
Asterix I-IV (3. vydání) (2012)
Asterix I-IV (2. vydání) (2005)
Asterix I-IV (2003)
  • Norri
    Norri mecenáš26.3.2020 23:14Asterix I-IV (2. vydání)
    Když jsem tuhle knihu začínal číst, tak jsem si říkal, jestli to už není pozdě, začínat číst Asterixe ve 42 letech. A víte co? Není! Pořád je to fajn legrace. Sice Albatros hodně odflákl české texty v obrázcích (mimo bubliny), ale překlad se jim povedl a hlášky prostě baví. Jednom mě trošku mrzelo, že animované filmy jsou tak věrné své komiksové předloze. Připravily mě tak o několik překvapení. Ale i tak jsem si Asterixe užil. RIP mistře Uderzo...
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš1.1.2020 11:45Asterix I-IV (2. vydání)
    Když pominu fakt, že kresba postav se teprve formuje, tak prostě parádní jízda. Už tenkrát ty díly měly šmrnc a co si budem, už od Zlatého srpu jsou postavy mnohem blíž rozpoznatelné. A opravdu už od druhého dílu už to začíná asterixovatět a obelixovatět. Nejlepší asi Asterix gladiátorem, protože ten střet kulturu je zde parádně zmáknutý. Samotný díl z Góty byl ale také velmi vtipný a poštvat je proti sobě a ještě je to ve schwabachu, no paráda. I když to má dnes 60 let, pořád to pobaví a pořád je to dosti nadčasové. Jediné velké výhrady mám k edici samotné. Jednak, že už tenkrát nepřemýšleli a nedali tam obálky jednotlivých dílů (viz novější vydání) a za druhé ty chyby v grafice - to je fakt neuctivé, nevím co se v Egmontu dělo, že to takto nechali jít ven.
  • kaylin
    kaylin26.9.2016 17:33Asterix I-IV (4. vydání)
    Asterix je jednoduše klasická evropská postava. Více: http://www.comics-blog.cz/2016/09/1261-asterix-i-iv-90.html
  • sedw
    sedw27.9.2014 00:06Asterix I-IV (3. vydání)
    Asterix z Galie (3,5*) – Velmi příjemný začátek. Samotná zápletka úplně nenadchne a ani neoplývá přílišnou originalitou, ale celou dobu jsem se příjemně bavil a chtěl vědět, jak vše dopadne. Kvalitní a vtipný scénář podtrhuje výborná kresba a na jednotlivých panelech se mnohdy nachází drobné vtípky, které potěší. Start tedy nadprůměrný a jsem zvědav na další příběhy, kdy se jíž Asterix vydá na vzdálenější cesty.
    Asterix z Zlatý srp (4,5*) – Hned druhý díl nasadil velmi vysokou laťku. Oproti minulému příběhu, který mě svým nápadem až tak úplně nezaujal, zde se to již podařilo. Asterix a Obelix se vydávají na dalekou cestu, aby koupili nový zlatý srp pro Panoramixe. Nic ale není tak jednoduché, jak zprvu vypadalo a příběh se zajímavě zamotá. Opět je třeba vyzdvihnout humor (opakované zatýkání Římany) a kresbu, přičemž obojí se oproti minulému dílu zlepšilo. Zejména přítomnost Obelixe (tentokrát již v průběhu celého dílu) je základem mnoha vtipných situací (menhir).
    Asterix a Gótové (4*) – Díl, který bych kvalitou zařadil mezi první a druhý. Asterix se vydává za hranice, aby společně s Obelixem zachránili druida Panoramixe. Co se týče humoru, ten ze začátku mírně chybí, avšak zhruba od třetiny je již vše ve starých kolejích. Obzvlášť vtipné situace na hranicích a ve vězení mě velmi pobavily. Stejně tak Gótský velitel pluku, do kterého se Asterix a Obelix připletli. Kresba je opět na vysoké úrovni a vždy mě baví hledat vtípky, které do panelů Uderzo skryl. Co se týče příběhu samotného, v podstatě se opakuje námět prvního dílu, ale není to na škodu, protože zasazení do odlišného prostředí příběh dostatečně odlišuje. Zápletka druhého dílu mě však bavila o něco více a proto ho řadím výš.
    Asterix Gladiátorem (4*) – Asterix si udržuje nastavenou laťku kvality, která neklesá, ale od minulého dílu ani nestoupá. Opět je zde originální opakující se vtip (Obelix a helmy), opět naši hrdinové cestují (tentokrát do Říma) a opět někoho zachraňují. Jenže i když je šablona v podstatě totožná, jako u dřívějších dílů, stále je to náramná zábava, což je dáno především neustálou změnou prostředí a využíváním typických rysů jednotlivých kultur. Kresba si stále drží vysokou úroveň. I tak má Asterix stále rezervy a k plnému hodnocení něco málo chybí.
  • AxusNalim
    AxusNalim31.5.2012 20:32Asterix I-IV (3. vydání)
    Neodolal jsem a koupil jsem, i když mám už 20 a 10 let stará předchozí samostatné knihy.
    Nový lettering, nový coloring, opravené nekonzistence v překladu jmen (Toutatis - Teutatis, Trubadix - Samolibix). Tohle je snad konečně "definitivní" vydání. I když kdo ví, podle samostatných vydání 1. dílu to vypadá, že vždy vydají verzi, která jim zrovna přijde pod ruku.
  • erik
    erik30.1.2008 09:56Asterix I-IV
    Asterix je jednoducho klasika klasík.
  • Spacecore
    Spacecore16.12.2007 20:47Asterix I-IV
    heheh,tak tohle je příjemný oddechový čtení! Prííma
  • Davey
    Davey27.8.2007 00:47Asterix I-IV
    Také sem si koupil toto souborné vydání (Snad můj první pořádnej komiks co sem koupil :D) a velice mě tyto díly bavily :)
  • krvinka56
    krvinka5617.5.2007 11:27Asterix I-IV
    No tak sem se rozhodl si pořídit toto souborné vydání u tohodle sem e bavyl ale ,je vydět že vzaly původní podklady.Ani se to nepokusili barevně opravit.Kolikrát písmenka lezou z obláčku.Ale co jedná o ty nej díly .
342411