Je filozofie nesrozumitelná, nudná a bez vtipu? Omyl! To může tvrdit pouze ten, kdo nikdy nepoznal chytré a zároveň jemně vtipné komiksové dějiny filozofie Nicolase Mahlera. V nich vypráví – prostřednictvím originálních citátů – dosud neznámé scény z života 22 nejslavnějších filozofek a filozofů: Prožijeme večírek s Kantem, navštívíme s Hegelem výstavu uměleckých děl, ocitneme se s Marxem v supermarketu a s Nietzschem v táboře skautů, půjdeme s Deleuzem do kina a budeme slavit svatbu snů se Simone de Beauvoir... Jestliže se nestalo nic jiného, tak jsme aspoň trochu poznali něco z života, myšlení a pocitů tehdejších filozofů, jako by to bylo před chvílí – a jako zřídka kdy se zasmáli absurditě naší lidské existence.

Scénář
Nicolas Mahler
Art
Nicolas Mahler
Překlad
Michal Janata
Redakce
Pavel Jungmann
Žánry
humorný, ze života
ISBN/ISSN
978-80-87545-45-4 (Archa)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
140 x 210 mm
Tisk
barevný
Stran
196
Cena
369 Kč
Originál
Partyspaß mit Kant (Suhrkamp Verlag, 2015)
  • puml
    puml11.12.2019 17:20Večírek s Kantem
    Četl jsem jen pár a některé kousky byly opravdu dobré, jako ten s Nietzschem jako "skautským" velitelem nebo Wittgensteinův komediální výstup s koštěte,. Na Mahlerovi se mi líbí, jak dokáže vážnost filosofie přizpůsobit komiksové hravosti a takříkajíc si vystřelit z těch tak velkých a do zemdlení omílaných děl a myšlenek a brát je s patřičným nadhledem.
  • trudoš
    trudoš editor22.6.2018 06:15Večírek s Kantem
    Tohle je přesně ten typ knihy, u které mám strach prohlásit, že z ní nejsem úplně na větvi, protože v tom případě se pasuji do role intelektuálního analfabeta, který nepozná kvalitu, ani když ho kopne do rozkroku. Takže budu maličko opatrný.
    Večírek s Kantem je natolik zvláštní, že jsem pochopil všehovšudy pět stripů. Lépe řečeno pět stripů mě skutečně rozesmálo. Na obranu titulu však musím uvést, že mé znalosti filozofie jsou nula nula nic. Ovšem karikaturní schopnosti Nicolase Mahlera mi tenhle nedostatek hravě vynahradily. Díky tomu se tu našlo i pár favoritů (Platón, Russell, Nietzsche, Cioran, de Beauvoir), ale než že by mě bavilo jejich chování, ocenil jsem spíš ztvárnění. Ale jinak se přiznám, že mi většina fórků zůstala záhadou a opakované stavění pointy na tom, že někdo plácá zdánlivé nesmysly v absurdních situacích, mě rozsekalo jednou a pak už to jen šumělo mozkem. Nedoporučuji proto číst v kuse, ale kouskovat při správných náladách, nejlépe podbarvených sedmi až osmi pivy.
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš9.12.2017 15:34Večírek s Kantem
    Ve výprodeji v místním knihkupectví za 49,- to je rozhodně dobrý kauf. Některé "anekdoty" jsou slabší, některé silnější. Jako nějaký, byť stručný, náhled do dějin filozofie to sice úplně díky své stručnosti nefunguje, ale za tu sympatickou obecnou podvratnost napadající "klasické" filozofy v samém jádru jejich počínání nakonec jednu hvězdu přihodím.
  • kaylin
    kaylin28.10.2016 06:54Večírek s Kantem
    Aspoň vím, že prostě nejsem tak sečtělý, jak bych chtěl být. Ani to mi však nezabránilo v tom, abych se u čtení knihy "Večírek s Kantem" bavil a abych si uvědomil, že i na filozofii je možné nahlížet trochu jinak, zábavněji. Více: http://www.comics-blog.cz/2016/10/1294-vecirek-s-kantem-70.html
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin10.10.2016 13:37Večírek s Kantem
    Mahler se tentokrát snaží dělat humor z velmi zajímavého tématu, a to sice filosofů a jejich myšlenek. Vůbec mi nevadí, že nejde o vtipy, které by měly trhat bránice a vyvolávat slzy smíchu, naopak, Mahlerův subtilní, možná lehce cynický humor, mi sedí. A ačkoli je to nápad skvělý, zpracování milé, jde často o pouhé hříčky, místy s trochu slabou "pointou". Tedy Mahlerovy adaptace Muž bez vlastností a Staří mistři se mi líbily asi o něco více, ale i tak je to zábavná kniha.

    Celkový dojem: 70%
51