Ukázka
Ukázka
Ukázka
Koupit
Cestovatel Jeorlink se nalodí na goeletu Halbrane. Její podivínský kapitán Guy věří, že román Edgara Allana Poea o dobrodruhu Pymovi, jenž zmizel v neprobádaných antarktických končinách, není smyšlený, ale popisuje skutečné události. Jeorlink se s Guyem vydává zachránit Pyma a objasnit záhadu ledové sfingy, která údajně střeží jižní pól…

Komiksové zpracování klasického dobrodružného románu francouzského spisovatele Julese Vernea.

Scénář
Josef Blažek
Předloha
Jules Verne
Art
Karel Zeman
Barvy
Karel Zeman
Obálka
Karel Zeman
Žánry
adaptace, cestopis, dětský, dobrodružný
ISBN/ISSN
978-80-88098-41-6 (Josef Vybíral)
Vazba
sešit v měkkých deskách
Formát
210 x 297 mm
Tisk
barevný
Váha
163 g
Stran
36
Cena
149 Kč
  • baatcha
    baatcha4.10.2021 19:49Ledová sfinga
    Ledovou sfingu mám v knihovničce po strýcovi, ale nikdy jsem ji nečetl. Stejně tak jsem nečetl Poeovy Příběhy Arthura Gordona Pyma. Ale četl jsem Lovecrafta, a "tekeli-li, tekeli-li," kterým vás tahle adaptace uvítá už na první stránce, proto bylo tím, co mě přimělo ke koupi. A nebyl jsem zklamaný, ale zato ani nijak extra nadšený. Výtvarno Karla Zemana si pamatuji ještě z komiksů v Kometě, kde mě jeho zkušený realistický přístup dokázal v záplavě často amatérských komiksových výtvarníků nadchnout. Nicméně od té doby se ve svém výtvarnu nikam neposunul a jeho styl dnes působí poměrně archaicky (rozuměj toporně a málo dynamicky). Větší problém jsem měl se scénářem. Chápu, že 36 stran je sakra malý prostor k adaptaci románu, nicméně příběh celou dobu tak nějak jednotvárně plyne vpřed, aniž by děj někde zpomalil nebo zrychlil, a navzdory mnohým příběhovým zvratům je jeho vyprávění překvapivě prosto dramatu. Nechci psát, že je přímo nudné, ale v půlce mi došlo, že čtu vlastně ze setrvačnosti, než že by mě opravdu zajímalo, jak to bude pokračovat. Hlavní postava za celou dobu neudělá vůbec nic, jen se veze. Možná proto to ve mně nevzbudilo žádné emoce a vlastně si ani nepamatuji, jak se hlavní hrdina jmenoval. Za což ale, soudě podle recenzí pode mnou, může spíš Verneova předloha.
    Co musím ocenit, je jednak mapka na konci příběhu, ale hlavně výtvarníkův smysl pro humor. Na obálce totiž malíř Karel Zeman cituje filmaře Karla Zemana a jeho Vynález zkázy, a samotný Arthur Gordon Pym má v příběhu tvář E. A. Poea. Kdyby bylo takových odlehčení v příběhu víc, působil by tenhle komiks mnohem živěji.
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš9.12.2020 06:59Ledová sfinga
    Občas to troška drhne (k ústrednej sfinge, podľa ktorej to nesie názov, sa dostaneme až tesne pred koncom), ale inak som mal z tohto zošita rovnaký dojem, ako z predchádzajúcej verneovskej spolupráce Blažek/Zeman Pět neděl v baloně. Svižne napísané, krásne nakreslené, kvalitný papier, ešte kvalitnejšia obálka. Sexi jednohubka, ktorá sa bude pekne vynímať vo vašej poličke s komiksami.
  • louza
    louza19.11.2019 16:19Ledová sfinga
    Ledová sfinga paradoxně těží z toho, že už v původním znění to byl ublábolený román o takřka ničem s pár zajímavými zvraty, které autor samozřejmě do tohoto alba všechny vybral. Vydavatel přidal oproti balónu pár stránek, takže to ve finále vypadá jako celkem obstojný a bez výplňový komiksový sešit, dobře šlapající od začátku do konce. Nevím jestli to byl záměr, ale pokud by se vydavatel držel zpracování těch dnes už méně čitelných Verneových románů, které jsou pro dnešní čtenářstvo v původním znění už k nepřežití, dostala by tato edice zcela jiný rozměr. 85%
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš16.11.2019 22:42Ledová sfinga
    Mám holt slabost pro Vybíralovy komiksy a líbí se mi jeho ediční plán, ne jen na poli českých komiksů, ale i těch zahraničích (Francie....). Ano, Karel Zeman je už "starý" pardál, ale já tu jeho kresbu prostě mám rád. Těším se, s čím zase přijde a jsem rád, že je zapojen v projektu "Jules Verne v komiksu". Předchozí příběh mi opravdu nesedl, ale oceňují vydavatelovo ctění chronologie Julese Vernea. To jen tak na úvod. Proto se mi naštěstí toto bude hodnotit lépe. Ano, zkratkovitost a omezený prostor, nicméně mi to sedlo. To, co jsem potřeboval vědět a pochopit mi zde bylo sděleno a tečka - vyjma pasáže před naloděním se na výpravu - tam to trochu drhlo, ale pak samotná plavba až po ztroskotání a spol. už bylo v naprostém souladu a já se chytal. Verne je pro mě knižně mrtvá věc, nebaví mě to, a mám radši filmové či seriálové adaptace, nicméně i toto mi vyhovuje jako kvalitní adaptace a já se opravdu moc těším na další díly z této edice. Můžu jen doporučit a za mě krásné 4 hvězdy.
1632