• P.G.
    P.G. mecenáš19.6.2019 19:29Žoldnéř #01: Kult svatého ohně
    Vypadá to jako Storm a přitom to není Storm... Na tuto knihu jsem poprvé narazila na Crweconu a po prolistování si řekla - nádhera, to chci! A tak se také stalo. Jenže, jak se říká, dojmy a pojmy mnohdy nejsou totéž. Nejprve tedy k dojmům - velký formát (větší než MDEK), plnobarevná malba (ano, malba) a bonusy dělají z útlé knihy "must have" záležitost. Jenže ony pojmy (tedy když se do knihy začtete) bohužel přináší do dojmů tu a tam povážlivé stíny. Prvním stínem jsou pro mě bubliny, které svojí ostrou geometrickou konturou působí v malbě hodně násilně. Představtre si, jak by asi vypadala Mona Lisa, k jejímž ústům bychom přilepili takový ten lepicí papírek s textem... Situace je o to horší, že na velkém formátu jsou bubliny - velké. O těch děsivých citoslovcích (zejména jak vypadají) se raději zmiňovat nebudu... Druhým stínem je pro mě absence děje. No, sice tu něco jako děj je, ale to jen proto, že bez bublin by to nebyl komiks, ale něco ve stylu artbooku. Což by bylo možná lepší, protože by a) bubliny nerušily malbu a b) to bylo stejně jedno, neboť kresba je natolik detailní a scény natolik podrobné a rozfázované, že děj jasně vyplývá z kompozice. A třetím stínem pro mě je to, že postavy (ono jich tu vlastně moc není, takže především hlavní hrdina) nemají žádný vývoj. Je to prostě ve stylu přišel jsem-záchránil jsem (krásku v nesnázích). Proč? Proto. Mohl jsem ji nezachránit? Ne. Mohl jsem udělat něco jiného? Ne. Chápu, že autor drží určitý fantasy kánon, ale v tomto případě je onen kánon až moc jednoduchý a příliš striktní.
    Když tedy shrnu výsledné hodnocení: Malba je opravdu pastvou pro oči, o tom není pochyb. Jenže bubliny a zejména ta citoslovce působí ve srovnání s malbou tragicky. Scénář - tedy pokud bych odmyslela text a hodnotila jen sled panelů - je prostý, jednoduchý, bez odboček a zápletek. Pokud k tomu přidám text, bohužel se vůbec nic nezmění. Na druhou stranu, album má pouhých 48 stran, takže to až tak moc nevadí, protože malba významně převyšuje příběh. Bonusy, které jsou součátí knihy, jsou fajn a čtenář se z nich dozví spoustu zajímavých věcí.
  • P.G.
    P.G. mecenáš12.5.2019 19:17Mýty #13: Velký Mýtický crossover
    Úúúú... To tedy byla hrůza. 9 sešitů a z pohledu příběhu Mýtů se v nich vlastně vůbec nic nestane. Kdyby to bylo alespoň vtipné - jenže ono není. Postavy mají spoustu řečí, ale vlastně vůbec nic podstatného neřeknou. Jack je neskutečně otravný, vlezlý jako podomní prodejce teplé vody a vtipný zhruba stejně tak. Nápady a překvapení (kterých je jinak v Mýtech spousta) - skoro žádné. Akce ve stylu Přišel jsem - Viděl jsem - Deus ex machina. WTF?? Pokud má být tento crossover jakousi vějičkou na sérii JoF, tak v mém případě naopak funguje jako jednoznačné varování "Ruce pryč!" Tento díl není mytickou srážkou, jak nám sděluje zadní strana obálky, ale spíše něčím úplně jiným, ovšem též mytickým...
  • P.G.
    P.G. mecenáš20.4.2019 22:17Storm: Kroniky Pandarve (pevná vazba)
    Jedním slovem - paráda! Kniha má úctyhodných 244 stran, ale všech pět alb jsem doslova slupla jako malinu. A když jsem dospěla na stranu 245, jen jsem si povzdychla - já chci další!
    Teď trochu vážněji. Ke Kronikám Pandarve je dle mého názoru vhodné přistoupit takříkajíc s "prázdnou myslí", protože svět Pandarve je doslova "mimózní". Zapomeňte, že znáte nějaké fyzikální zákony, logiku a podobně. Tady je všechno jinak. Nepřemýšlejte co, proč a jak, protože jinak si budete klepat na čelo, co že to ten scénarista vymyslel. Bohužel, tu a tam se v bublinách vyskytují "vysvětlení", resp. zdůraznění že je to či ono opravdu jinak - to mi v celé knize přišlo opravdu otravné a zbytečné. Scénárista prostě měl bouchnout do stolu: Tohle je můj svět, podle mých pravidel a ty, čtenáři, se snaž! Žádné berličky nebudou! No, bohužel, nestalo se. Ale dá se to přežít, já to od druhého alba prostě ignorovala. Jednotlivá alba jsou příběhově uzavřená, za což dávám plus, a navázání je nenásilné a logické (i když mezi čtvrtým a pátým albem mi to moc smyslu tedy nedává). Příběh je opravdu jednoduchý a průhledný jako čiré sklo, a v zásadě o něj ani moc nejde. Při jeho čtení se mi vybavily příběhy Conana nebo Kroniky Protizemě, které jsou v mnoha ohledech k Pandarve ekvivalentní. Stejně jako Conan a Tarl Cabot, i Storm se drží kánonu, což na jednu stranu činí příběhy extrémně předvídatelnými, na stranu druhou umožňuje scénáristovi klást Stormovi a jeho druhům do cesty kdejaké bizarnosti (protože Storm je vždy překoná). Stinnou stránkou takovéhoto způsobu vedení děje je ovšem značné množství textu a sem tam i opakování nebo zdůrazňování zjevných skutečností.
    Vizuální stránka všech pěti alb je opravdu nádherná a k tomuto typu příběhu pasuje naprosto dokonale.
    Za sebe proto mohu říct - naprostá spokojenost, neboť jsem dostala přesně to, co jsem očekávala. Pravdou ovšem je, že mám v tomto kánonu načteno opravdu hodně a tak některé jeho nedokonalosti a chyby (které prostě z principu má) rovnou ignoruji.
  • P.G.
    P.G. mecenáš13.4.2019 21:48DC Superhrdinky: Hity a mýty
    Těšila jsem se na pokračování Superhrdinek - a jsem z něho tak trochu rozpačitá. A nevím, jestli je to tím, že už mám z DC univerza tolik načteno a tudíž mám zažité určité pořádky. A nebo tím, že se na tento příběh určený dětem dívám dospělou metrikou. Ale popořádku... POZOR! Budu spoilovat, takže pokud nechcete přijít o překvapení, čtěte dále s rozvahou (a nebo raději přeskočte na závěr).

    Problém č. 1. V předchozím díle (Zkouškové peklo) bylo jen pár hrdinek (a hrdinů) a pár padouchů. Ostatně představení akademie (str. 4 a 5) čítá 10 osob, vč. vedení. Jenže v tomto dílu nám počet hrdinů a padouchů dramaticky narostl - představení již čítá 18 (!!) osob. A další nezanedbatelný počet je poté "představen" v příběhu. Autoři naštěstí drží charakteristické barvy/propriety/atributy postav, takže se neztratíte, ale je to náročné...
    Problém č. 2. Pokud již máte něco načteno z DC, tak to při čtení tohoto příběhu rychle zapomeňte. Ivy jeko hrdinka? OK, proč ne, když jsme ji měli v Gotham City Sirens. Cheetah? No dobrá... Enchantress jako profesorka? Budiž. Ale Birds of Prey jako padouši? To jsem nesla opravdu těžce.
    Problém č. 3. V prvním díle byl příběh jednoduchý a přímočarý (v podstatě co kapitola, to příběh jedné hrdinky). Ve druhém díle už máme komplexní příběh v několika rovinách. A tady jsem narazila. Na pozadí běží Odyssea, ale její odrazy v realitě příběhu jsou občas těžko postřehnutelné a nebo je třeba znalosti z reálného DC (a to docela dost - viz Sirény a Bad Banshees a Birds of Prey). A to nepočítám postavy, které se jen mihnou, a o nichž soudím, že nějaký ten význam v příběhu také mají (např. Lobo, Star Sapphire).

    Když to shrnu - oproti prvnímu dílu je tento mnohem komplexnější a náročnější - nejen na udržení pozornosti (spousta postav), ale i na pochopení. Na jednu stranu je dobré, že postavy příliš nevybočují ze svých rolí a drží si své atributy, na druhou stranu nejednoznačná definice hrdina/padouch a odlišná příslušnost (ve srovnání s "dospělým" DC) může vést k pozdějšímu zmatení (a to hodně velkému).
    Ke kresbě nemám výtky a k tomuto typou komiksu dobře pasuje. Plus dávám za odlišnou Odysseu, která se mi kresbou líbí mnohem více.
    Co říct závěrem? Nejsme si jistá, jestli je tento komiks vhodný pro děti od sedmi let. Příliš mnoho postav, komplexní příběh...
  • P.G.
    Famózní. Naprosto. Famózní. Kůstek v BW mě prakticky vůbec neoslovil, nějak mám v BW zafixované vážnější věci a ke Kůstkovi mi to prostě nesedlo. Ale Kůstek v barvě, to je něco úplně jiného. Úplně jiná liga. Coloring je nenásilný, často se spoustou pastelových odstínů a nevýrazných barevných přechodů, který je v perfektním souladu s čistě černou linkou postav – prostě dokonalá pastva pro oči, do níž se ponoříte – a za chvíli vám průvodčí klepe na rameno, že konečná a vystupovat :) I provedení knížky je výborné - pevná vazba (pořádné tvrdé desky), šitá, s dostatečně širokými okraji (i ve vazbě!) a především - metalický nápis Kůstek! A to vše za bez koruny 250 wočí! No nekupte to!
  • P.G.
    P.G. mecenáš25.11.2018 18:00Nejmocnější hrdinové Marvelu #057: Sentry
    Hodně povedený díl NHM. Jedná se sice o pořádný tlustospis (celkem 10 sešitů), ale vzhledem k tomu, že se celý děj odehrává v poměrně krátkém čase, tak svižně postupuje k závěru. Ano, místy je trochu ukecaný (zejména ten konec mi přišel ukecaný až moc), ale nakonec mám z celého příběhu dobrý pocit. Superhrdina, který má i svouji temnou stránku, to se moc často nevidí. Kresba k příběhu pasuje výborně, i když některé sešity mi zrovna nesedly (zejména Hulk a X-Men). Ve výsledku spokojenost.
  • P.G.
    Zklamání. A to přímo obrovské. Jessica se v příbězích vyskytuje opravdu sporadicky a kdyby nebylo stručné historie, považovala bych ji za obyčejnou Marvelovskou statistku (hodně daleko v pozadí). Kresba je místy opravdu děsivá (zejména v prvních pěti sešitech), v New Avengers to tak hrozné není, tam je ale pro změnu děsivý scénář. Jen doufám, že vydavatel tímto výběrem nezamýšlel od Jessicy čtenáře nadobro odradit.
  • P.G.
    Starší příběh docela v pohodě, ale ten moderní, to byl tedy děs a hrůza. V té změti všho možného jsem se ztratila už po několika stranách, i díky nepřehlednosti panelů a přemíře všelijakých detailů.
  • P.G.
    P.G. mecenáš16.10.2018 19:51Mýty #14: Čarodějnice
    Jedním slovem: Parádní!
  • P.G.
    P.G. mecenáš16.10.2018 19:50DC Superhrdinky: Zkouškové peklo
    Na první seznámení s komiksovými superhrdiny (v tomto případě superhrdinkami) pro děti fajn. Jednoduché a přímočaré. Na druhou stranu, pokud už máte něco načteno, narazíte při čtení na řadu zajímavých souvislostí s "dospěláckými" komiksy. Pro mě příjemné oddychové čtení, k němuž se ráda vracím.
  • P.G.
    P.G. mecenáš2.9.2018 17:49Snění
    Přiznám se - koupila jsem si tento komiks kvůli kresbě, kvůli ničemu jinému. Prostě se na to dobře kouká :) A byla jsem celkem zklamaná, když se styl ve druhém albu trochu změnil. Sice ne moc, ale dost na to, aby byla změna poznat. Příběh ani nebudu komentovat, protože ten je tam jen proto, aby se něco dělo. Takové "děj? jaký děj?", se všemy nešvary, které k tomu patří. Když to shrnu - kresba za 4* a to je tak vše, protože záporné hodnocení tu není zavedeno :)
  • P.G.
    Po prvním příběhu, kdy Spider-man v podstatě na světlo přivedl neznámé postavy, jsem si říkala - budou to pro něj jen statisti, kteří jeho stín nepřekročí, a nebo to budou osobité postavy, které se budou vyvíjet úplně jinak? On ten první příběh je totiž příběhem protikladů - hláškující Spidey proti odměřeným C&D, bojovník za spravedlnost (podle zákona) proti nekompromisním bojovníkům jdoucím za svým cílem (potrestat padouchy). Ač by to mohlo být klišovité, není tomu tak a jedná se o povedený příběh plný emocí a atmosféry. Bohužel, kresba nenaplňuje očekávání a místy k atmosféře nepasuje. Hlavní příběh již se Spideym nemá nic společného - je to taková mysteriózní detektivka z městského prostředí. Mysteriózní proto, že se v ní řeší, co jsou C&D vlastně zač a jaký je mezi nimi vztah. V příběhu sledujeme jejich tápaní nad hranicemi vlastních sil, nad tím, zda je morální je užívat tak, jak je užívají a vlastně i nad jejich budoucností. Jejich origin na konci příběhu je tečkou, pomyslným rozhřešením. Čtyři sešity jsou tak akorát, i když jsem měla místy pocit, že některé části jsou v příběhu prostě jen na zaplnění místa. Kresba je o poznání lepší, než v prvním příběhu, ale místy to také není žádně sláva. Shrnuto a podtrženo - na seznámení s postavami výborné, i když je to celé osmdesátkové retro.
  • P.G.
    Když si to vezmu zpětně, tak všechny holky, co zatím vyšly v NHM jsou parádní výběr :) O téhle Cpt. Marvel jsem neměla ani páru (pro mě prostě zůstává Cpt. Marvel Billy Batson), o to více jsem potěšená, co nám NHM č. 53 nadělilo. Retro je sice místy trochu zmatečné a nelogické (to si jako nikdy nikdo nevšiml, že se Carol transformuje?) a některé věci také nejsou zrovna dobře vysvětlené (třeba ten sedmý smysl), ale na seznámení stačí. Kresba je fajn a nad pár dialogy jsem se i zasmála (i když v době vydání asi neměly tak vyznít, jak vyznívají dnes). Hlavní náplní knihy je příběh (v podstatě opět origin) z roku 2012, který obsahuje celkem zajímavou zápletku - je fakt, že tento způsob, jímž sledujeme, jak Carol ke svým schopnostem přišla, je originální. A taky je to pěkná akční podívaná. A to opravdu podívaná s velkým P, protože kresba (no, spíše malba) ve sv. 1-4 je parádní a k příběhu dokonale pasuje. Bohužel, sv. 5 a 6 již mají kresbu jinou, která mi k příběhu moc nesedla. Ano, je tam pár povedených scén, ale v předchozích sv. 1-4 je jich prostě mnohem víc (třeba ta na poslední straně sv. 1). Na seznámení s Carol je komiks výběrem obou příběhů výborný. Už se těším na film...
  • P.G.
    P.G. mecenáš30.7.2018 18:48Svůdné schůzky
    Čekala jsem tedy něco jiného, něco ve stylu Snění. Místo toho je v knize soubor mikropovídek, které často "jen tak" něco naznačí. A některé z nich se mi ani nelíbily po grafické stránce. Je to taková ochutnávka, která mě ale nechává naprosto chladnou. Přečteno, založeno do knihovny a nejspíše brzy zapomenuto.
  • P.G.
    Retro celkem v pohodě, ale hlavní příběh (FF) je tedy naprosto tragický. Úplně jsem se v něm ztratila a vůbec netuším, o čem to vlastně má být. Jediné, co mě zaulo, bylo rande She-Hulk, jinak vůbec nic. No a ten konec, ten je taky - ve stylu NHM... Takže sorry, Scotte.
  • P.G.
    Nádhera! Origin je sice hodně průměrný a také ztrochu zmatečný, ale hlavní příběh je parádní temná a drsná detektivka. Jeden by řekl - detektivka na 7 čísel? Proč? No přeci proto, aby se měla kam vejít ta spousta stránek, kde se moc nemluví, zato je na co koukat! Kresba je sice hodně temná a syrová (spíše jde v celku o malbu než o kresbu), ale k takovémuto příběhu sedne naprosto dokonale. A to že se tam moc nemluví? Jedině dobře! Bendis říká vše, co čtenář potřebuje vědět a to, co neřekne, to dopoví kresba. Vřele doporučuji!
  • P.G.
    Přiznám se, že jsem k 51. svazku NHM přistupovala trochu s rezernou. Předmluvy až radši ani nečtu a tak jsem se rovnou pustila do vlastního komiksu. První číslo představující naši hrdinku jsem vzala jako letmé seznámení (tak trochu varovné). Kresba celkem povedená, ale příběho - no, jak říkám, lehké varování... No a pak přijde 8 čísel hlavního příběhu, u něhož jsem se královsky bavila. Kresba super, příběhově sice žádná extra třída, ale těch různých narážek na kde co, hříček a vtípků! Po přečtení jsem dokonce sedla ke googlu, abych si ověřila, zda to či ono bylo dříve či později, než tento komiks (jako třeba v tom třetím předposledním panelu v čísle 3!). Dokonce jsem začala uvažovat, že si něco dalšího z devadesátkové She-Hulk opatřím.
  • P.G.
    Oproti první knize je kniha druhá jiná - a to v mnoha ohledech. Příběh je uzavřený, s jasnou dějovou linkou, jejíž zápletka je zajímavá a dobře zapadající do prostředí a doby příběhu (pro někoho je ale bohužel odhalena příliš brzy). Na druhou stranu má příběh i několik nevýznamných, leč o to zajímavějších vedlejších linií. Celkem šest sešitů je možná až příliš, na druhou stranu, není to Lara Croft, kde by nám na něco takového stačil sešit jeden, maximálně dva. Velký formát a vazba knize sluší, to je ostatně stejné, jako v případě prvního svazku. Co ovšem první dojem kazí, je obrázek na obálce, konkrétně pozadí za Mechanikou (a konkrétně růže), které má výrazné pixelování. Při čtení knihy jsem navíc narazila na problémy v překlad a nepřesnosti původního originálu, které jinak dobrý dojem z příběhu také trochu kazí. Dovolím si tedy uvést k nim několik poznámek:
    Překlad "The Tablet of Destinies" jako Tabule osudů mi vzhledem k příběhu (a době a odkazech v příběhu) nepřijde vhodný. V kontextu příběhu by bylo lepší přeložit "tablet" jako tabulka či destička. A nebo rovnou jako deska (když už máme tu Smaragdovou desku).
    Na str. 1 druhého sešitu (CZ) je uveden výklad k teorii tria prima. Překlad je v pořádku, problematický je již originál, který je pravděpodobně upraven pro potřeby příběhu. Podle Teoria tria prima je totiž merkurius duch, sulfur je duše a sůl je tělo (našla jsem i jiné aspekty, nikoliv však ty popsané v příběhu).
    Na str. 5 druhého sešitu (CZ) je zmínka o křížové růži jakožto znaku rosekruciánů - v originále je uveden "rose cross", tedy růžový kříž, což je onen symbol rosekruciánů, jimž se také říkalo Růžoví křižáci.
    Na str. 1 třetího sešitu (CZ) je zmínka o rozpouštění smolince v lučavce. V originále je uvedena "aqa fortis", což je kyselina dusičná. Lučavka (královská) je aqua regia.
    Na str. 4 třetího sešitu (CZ) se je zmínka o hořlavosti hélia - v originále je uveden termín "lifting gas", tedy nosný plyn (balonů a vzducholodí), jímž v počátcích tohoto způsobu létání byl vodík, případně svítiplyn (a oba jsou prudce hořlavé a výbušné).
    V úvodu čtvrtého sešitu je úryvek z Tabula Smaragdina, jež je v češtině známa jako Smaragdová deska nebo Hermova Smaragdová deska. Jedná se o poměrně dlouhý text velmi významný pro alchymii, který je součástí textů hermetica (pravděpodobně řecko-egyptských z období přelomu letopočtů). Původ označení "smaragdová" není jistý.

    I přes výše uvedené problematické části hodnotím druhou knihu Lady Mechaniky jako zdařilou, i když první kniha se mi líbila více (nebyla tak přímočará a jasná). Abych byla upřímná, při čtení se mi neustále vybavovala Lara Croft, k níž takovýto příběh pasuje mnohem více, než k Mechanice. Shrnuto podtrženo - 65 %.
  • P.G.
    P.G. mecenáš1.5.2018 21:48Znovuzrození hrdinů DC
    Kresba tedy nic moc. Příběh taktéž. Když jsem útlý sešit dočetla, měla jsem naprosto stejný pocit, jako tehdá, když se Pam probudila ...
  • P.G.
    Tak tohle se opravdu povedlo - kdo v originále sestavoval výběr sešitů?? Ten konec fakt stojí za to... A to zrovna v okamžiku, kdy mě příběh z Mighty Avengers celkem chytl a díky kresbě v posledních dvou sešitech hodně zaujal. Jako jestli si někdo z vydavatelství myslí, že zrovna tenhle způsob (ukončení příběhu v rámci knihy NHM) mě přiměje nějakým způsobem k pokračování (v sérii, zájmu o postavu), šeredně se plete.
  • P.G.
    Mno... Těšila jsem se na slušnou space-operu, ale výsledek je bohužel úplně jiný. Málokdy se mi stane, abych knihu odložila s tím, že se k ní už nehodlám vracet. A přesně to se mi stalo po přečtení prvních dvou sešitů. Nápad dobrý, realizace nic moc a výsledek tragický. Proti-Země? Man-Beast? Ale no tak! Tohle jako někdo myslel vážně?? Nedalo mi to, a po nějaké době jsem si řekla, že přeci jen zkusím i tu Stráž nekonečna. Zpočátku (první sešit) to vypadalo zajímavě, ale nakonec to zase sklouzlo do splácaniny všeho možného. A kdo si myslíte, že se tam zase objevil? No, kdo asi!
    A korunu tomu všemu nasadily bonusy - doufala jsem, že se z nich dozvím, jak to tedy s tím Warlockem je (a bylo), ale Stručná historie Warlocka je teda mazec... P.S. Ta jedna hvězda je za devadesátkovou kresbu a za první sešit Stráže...
  • P.G.
    P.G. mecenáš31.12.2017 16:19DC komiksový komplet #026: Triumvirát
    Výborná akční jednoaktovka na pozdní odpoledne. Příběh pěkně odsýpá, padouch prudí a občas překvapí, hlavní hrdinové si tu a tam vjedou do vlasů (a nebo i dají po ústech) a postupně se rodí budoucí parta S+B+WW. Jedinou výtku mám k závěru, který je na můj vkus hodně uspěchaný a tu a tam skřípe logika (v pár případech opravdu hodně). Na kresbu jsem si musela chvíli zvykat, ale nakonec jsem se s ní sžila. Líbí se mi, jak je v některých panelech strohá a v jiných naopak detailní. Retro příběh o spolupráci S+B je nápadem docela zajímavý, ale i tady logika skřípe a to neustálé vysvětlování všeho mi opravdu šlo na nervy.
  • P.G.
    Pro mě zatím nejlepší z doposud vydaných svazků kompletu. Teď vážně, hodnotit takovouto knihu je hodně obtížné, protože je v ní vše, co mám na komiksu tak ráda - postavy, akční scény, barvy; a to vše v podání M. Turnera! Co více si přát? Dobrý děj... Máme tu nový origin SG, akčně se řítící vpřed, který se ale tu a tam neobejde bez berliček a zkratek. A to je vlastně to jediné, co mi na celém díle vadí asi ze všeho nejvíce. Chápu, že kdyby jich nebylo, měl by origin o dost více sešitů a asi by nebyl tak akční a čtivý. Retro příběh představující původní origin SG je místy opravdu naivní a hloupoučký, ale to už tak u těchto starých příběhů občas bývá (někdy více, někdy méně).
  • P.G.
    P.G. mecenáš31.12.2017 15:30DC komiksový komplet #024: Robin: Rok jedna
    Kresba se mi zpočátku hodně líbila, ale s přibývajícími stránkami zevšedněla a ke konci mi už přišla vyloženě otravná. A děj vzhledem k té délce také nebyl nijak extra záživný. A retro tentokrát také za moc nestojí.
  • P.G.
    P.G. mecenáš12.7.2017 22:34Klik
    Klik je jedna z mála knih, kterou jsem přečetla postupně po částech – a to především kvůli kresbě. V knize, jejíž provedení (pevná vazba, obálka) je na výbornou, jsou celkem čtyři příběhy, které spojuje jedna jediná věc – implantát (v hlavě! Claudie) a ovladač (v rukou! někoho jiného…). Děj všech příběhů je prostý a jednoduchý, ale to není to hlavní, oč v tomto komiksu jde – tím hlavním je kresba. Jenže ta se mi zdá značně nevyvážená, co se týká jednotlivých příběhů. Nejlepší mi přišla v prvním, ve druhém již měla některé panely horší, stejně tak ve třetím a subjektivně nejhorší mi přišla ve čtvrtém, který mi přijde nejhorší i po stránce příběhové. Přestože se jedná o erotický komiks, najdou se i momenty, u nichž jsem se zasmála (zejména ve třetím příběhu). Co se týká hodnocení – příběhy jsou do značné míry jen doprovod kresby (to aby se alespoň něco dělo) a Manara si v řadě případů s logikou hlavu neláme. Kresba je bohužel v některých panelech strohá ve srovnání s ostatními, případně má příliš silné linie, které působí rušivě. A některé postavy jsou navíc nakreslené opravdu odpudivě.
  • P.G.
    Třiadvacátý svazek NHM a opět tenký, obsahující jedno starší číslo na seznámení (z roku 1980) a čtyři čísla novější (z roku 2009). Starší příběh má jednoduchý příběh, celkem obstojnou kresbu a líbí se mi na něm dvojznačnost Mockingbird pro čtenáře neznající tuto postavu (je padouch nebo hrdina?). Novější příběh je po grafické stránce povedený (líbí se mi střídání stylu kresby mezi realitou/flashbacky), ale po příběhové stránce mi přijde naprosto nepochopitelný. Spousta odkazů na jiné postavy a události, o nichž je třeba mít alespoň povědomí, aby čtenář pochopil, o co jde. Já se ztratila už na páté stránce. Kdo je to Ronin? A nový Cap?? A kde je Hawkeye, když je o něm zmínka v předmluvě? Pravda, něco se čtenář dozví ve stručné historii a v zákulisí na konci knihy, ale i tak mám z celé knihy po přečtení neodbytný pocit, že vůbec netuším, co je vlastně Mockingbird zač a co má za schopnosti. Opět jeden z dílů NHM, který je na seznámení se s postavou pro čtenáře výstřelem do tmy.
  • P.G.
    P.G. mecenáš12.7.2017 22:17Soudce Dredd: Sebrané soudní spisy 02
    Sebrané soudní spisy soudce Dredda nám v druhém svazku přináší další sérií příběhů z přelomu 70. a 80. let ve stejné grafické podobě, jako svazek č. 1. V této knize jsou již kratší příběhy a více „jednoaktovek“, což mi vzhledem k tehdejšímu způsobu vydávání přijde lepší, než delší příběhy. Nosnou linií knihy se tak stává „život a kariéra“ soudce Dredda a dalo by se říct, že je to vlastně takový graficky podaný seriál z profesního prostředí (jako se o mnoho let později v TV objevily všelijaké policejní stanice, nemocnice a podobně). Takže tu máme akční příběhy s hlavním hrdinou, obraz hlavního hrdiny v podání jeho robota, sympatické kolegy(ně) a další klasické propriety tohoto žánru. K tomu samozřejmě nesmí chybět všichni ti zločinci, padouši a další vhodné cíle pro odsouzení. Ve srovnání s příběhy v prvním svazku se zde také více hraje na city, objevují se emoce a občas se také z Dredda stane superhrdina. Kresba je opět výborná (zejména detailní Brian Bolland) a příběhy mají opět patřičnou dystopickou atmosféru (mně se nejvíce líbily pasáže, v nichž zobrazenou/popsanou utopii tříští nemilosrdné konfrontační komentáře či následující panely; jako je tomu třeba v příběhu Městský blok). Ve srovnání s prvním svazkem také přibylo hlášek, ať už v podaní Dredda, či dalších postav. Celkově mám dojem, že Dredd příběhově více vyspěl. Proto dávám vyšší hodnocení, než u prvního svazku.

    A nezapomeňte: Před zákonem člověka nezachrání ani smrt!
  • P.G.
    Sebrané soudní spisy soudce Dredda servírují v první knize dva velké příběhy – Prokletou zemi a Den, kdy zemřel zákon a tři krátké (Vláda grázlů, Exo-meni a Monstrum DNA) z přelomu 70. a 80. let. Nečekejte však žádný barevný komiks – v tomto svazku dostanete akční černobílou pérovku z dystopické budoucnosti, jejíž hlavním hrdinou je nekompromisní soudce Dredd, pro něhož je zákon nade vše. Kresba je výborná a k tématu naprosto dokonale sedne a dotváří temnou a pochmurnou atmosféru budoucnosti. Co je o trochu horší, je vlastní příběhová linie, která je v Prokleté zemi absolutně zredukována na cestu z A do B s jedním jediným cílem, doplněná o epizodní vložky v každém čísle (tedy progu). Což se víceméně opakuje i v příběhu Den, kdy zemřel zákon, i když zde je již dějová linie rozprostřena do několika vrstev a není tak triviálně jednoduchá, jako v Prokleté zemi. Ona triviální jednoduchost se ovšem vrací v posledních třech příbězích, což je ovšem pochopitelné vzhledem k jejich délce. Příběhy soudce Dredda totiž ani nemohou být jiné, neboť vycházely „na pokračování“, čemuž je uzpůsoben příběh i gradace děje v jednotlivých sešitech. Vše se tak víceméně nese v duchu: Přišel jsem – odhalil jsem – odsoudil jsem pachatele. Přesto není nouze o zajímavé momenty (dinosauři), postavy (Spikes, Tweak, Fergee) a výtvory techniky (Walter, vohuldozer!), které mi utkvěly v paměti; spolu s řadou hlášek soudce Dredda. Shrnuto podtrženo – výborná kresba, super atmosféra, dobré postavy a dostatek hlášek pro pobavení. Prostě příjemné oddechové čtení. Jen se musíte smířit s tím, že příběhy jsou prostě přizpůsobené pro periodikum (takže tu a tam něco zopakují, přeskočí, vynechají...).

    A jen tak mimochodem, Cal tě sleduje!
  • P.G.
    P.G. mecenáš25.6.2017 15:56Mýty #11: Válka a střepy
    Ocitli jsme se v polovině Mýtů a válka vrcholí. Když jsem jedenáctou knihu dočetla (a když válka skončila), uvědomila jsem si dvě věci. Za prvé – Willingham je autor, který v Mýtech dokáže z minima možností vytěžit absolutní maximum příběhu (to když si spojíte, co všechno by dokázaly mýtické postavy (na obou stranách), kdyby se jim nechalo úplně volné pole působnosti). Navíc první polovina příběhů naznačila tolik možností, kam pokračovat, až to není hezké. A za druhé – Buckingham je svým podáním postav (a vlastně nejen jich) v Mýtech prostě nezastupitelný.
  • P.G.
    Nejprve dva sešity retro – první s Iron Manem a druhý se Spider-Manem. V tom prvním se s Black Widow seznámíme (tedy jako že existuje) a teprve v tom druhém se dostane do pořádné akce. Její úmysly jsou však podivné a tak i závěr příběhu je opravdu k pousmání. Kresbou je však druhý příběh o mnoho lepší, než první (u něhož mně vadily především ty různobarevné bubliny). Zbytek knihy tvoří příběh Návrat domů, kdy se vydáváme na pátrání po původu Black Widow. Dalo by se říct celkem povedený špionážní thriller, který má spád, i když jsem se občas ztrácela ve všech těch tajných agenturách, agentech a nepřátelích. A korunu všemu nasazuje kresba, která je … strašná. Na Sienkiewicze jsem poprvé narazila v krátkém extra příběhu Shazam a říkala si – jako artovka zajímavé, ale nic pro mě. A v téhle knize je jeho kresby rovnou 6 sešitů.
  • P.G.
    První příběh je origin v novém kabátě s dobrým příběhem, spíše více zaměřený na jednotlivé postavy, než na týmovou akci. Nenávist k mutantům v pozadí příběhu mu dává na vážnosti a kompenzuje teenage vzhled (zejména kresba mi k příběhu moc nesedla). Naproti tomu druhý příběh si na nic milého ani vzdáleně nehraje. God loves, Man kills přináší temnotu nenávisti vůči mutantům a náboženského fanatismu podanou nejen slovně, ale i graficky. Výborné nadčasové dílo, při jehož čtení jsem si uvědomila, jak málo občas stačí, aby se věci daly do pohybu.
  • P.G.
    Jaké to může být, když se potkají takoví dva velikáni a jsou okolnostmi přinuceni spolupracovat takříkajíc na jednom případu? Občas překvapivě velmi vtipné. Kontrast obou hrdinů částečně stírají jejich monology a částečně i ta spousta superpadouchů a superhrdinů, které na jeviště posílá Lex, a kteří duo S/B nenechají vydechnout. Díky tomu všemu má příběh pěkný spád, na druhou stranu se v něm vyskytují místa, která připomínají hodně divoký střih. Občas jsem si díky tomu připadala ztracená a mám pocit, že některé scény odkazují na něco, co se stalo někde jinde a někdy jindy a tak nějak se předpokládá, že čtenáři vše znají. Např. rošáda. Nebo Toyman. Ostatně ona zkratka k vyřešení problému letícího šutru je jako králík vytažený z klobouku. To, že ho vytáhli, to jsem jakž takž skousla, ale kde, sakra, toho králíka vzali? A vlastně, kde vzali i ten klobouk? Před koncem pátého sešitu jsem nabyla dojmu, že v příběhu pár stránek chybí. Co pár stránek! Pár sešitů! Za toto „řešení“ zápletky dávám body dolů. Za co naopak přidávám, je řada povedených a vtipných scén a narážek. Kresba se mi líbí a k takovémuto příběhu celkem dobře pasuje.
    Retro číslo z roku 1952 je příjemným zpestřením knihy, a to i přes svoji jednoduchost.
  • P.G.
    To se takhle ráno vyslechne přednáška na téma Black Panther, obratem se koupí nové NHM a ... Číst Black Panthera a umřít nudou.... Číslo 22 NHM je podezřele tenké, ale i kdyby bylo poloviční, výsledek bude stejný. První dva retrosešity (origin z roku 1966) jsou strašné. Scénář tragický, postavy neuvěřitelné (snad ve všech významech tohoto slova; chudák Sue, za co si to zasloužila?) a kresba, u níž místy nevěříte vlastním očím (to černé něco absolutně bez detailů má být jako Black Panther?). Po retru (u něhož jsem si nebyla jistá, jestli náhodou není o pár desetiletí starší) přijdou 3 (sic!) sešity Vidět Wakandu a zemřít (z roku 2008). A co je v nich? Spousta zelené, černé a modré barvy (no dobře, sem tam i oranžová), v nichž moc detailů nevidno (takže netušíte, kdo je kdo) - ale ono je to stejně jedno, protože Skrullové jsou všichni stejní a Wakanďané mají všichni panteří oblečky a masky. A na pozadí vám běží "komentář" Skrullského komandéra doplněný srdceryvnými povzdechy. Hotový uspávač hadů. Už někde na začátku třetího sešitu jsem umírala nudou a alespoň doufala v nějaký zásadní zvrat. Který ... nepřišel. Black Panther předvedl vpravdě mistrovský trik a přišel happy end. Příběh, který by se dříve vešel do jednoho sešitu (možná ani to ne) na více jak 60 stranách...
    Shrnuto podtrženo: z mého pohledu jeden z doposud nejhorších dílů NHM.
  • P.G.
    P.G. mecenáš18.6.2017 18:33Nikdykde (2. vydání)
    Po Nikdykde jsem sáhla především kvůli kresbě a také kvůli Miku Careymu (Lucifer). A nějak mi uniklo, že se jedná o adaptaci Gaimanova stejnojmenného románu. Jelikož jsem jej nečetla, budu hodnotit pouze tuto adaptaci. Začátek příběhu je celkem přímočarý a naznačuje spoustu zajímavých možností, kam by se mohl dál ubírat. Jenže pak přijde druhý sešit a na jeho začátku jsem jen zamrkala překvapením. Další Midnight Nation? No, proč ne… Jenže – z příběhu se postupem času stane jednoaktová RPG s hlavním úkolem vpravdě triviálním a vedlejšími úkoly průhlednými jako sklo. Aby toho nebylo málo, oba hlavní hrdinové jsou vykresleni ne moc uvěřitelně. A padouši? No, ti jsou spíše úsměvní. Včetně toho hlavního (pravda, je tam ještě jeden „skorohlavní“, aby to nebylo tak jednoduché). To vše prosím na 9 sešitů. Občas skřípe logika, občas přijdou scény, které nedávají smysl. A závěr? Ten raději ani nekomentuji. Kresba Glenna Fabryho, která mě ke knize přivedla, je z mého pohledu o mnoho lepší, než vlastní příběh, ale nedokáže jej zachránit. V některých panelech jsem se ztrácela (díky přemíře detailů). Také mi občas přišlo, že perspektiva některých scén je – přinejmenším zvláštní.
  • P.G.
    P.G. mecenáš18.6.2017 17:58Lady Mechanika
    Lady Mechanika je mnohem více umělecké dílo, než klasický komiks. Což podtrhuje i formát českého vydání – pevná vazba s dvěma variantami obálek. Když jsem knihou listovala, uchvátila mě Benitezova kresba a Steigerwaldovy barvy, kdy obojí k steampunkové atmosféře naprosto dokonale padne. Příběh sám plyne pozvolna a čtenáři jsou postupně odhalovány střípky událostí, souvislostí a minulosti zahalené v mlze, které skládají živý obraz skutečnosti, který čas od času přinese nečekané odhalení. Benitez dávkuje jednotlivé střípky s mistrnou grácií – tu ukáže to, tu nastíní ono a nutí čtenáře neustále věnovat pozornost jak kresbě, tak textu. A hlídá si, aby vše sedělo. Jak příběhu, tak kresbě nemám prakticky co vytknout. Tedy až na jednu věc – scénu v cirkusu s revolverem (která tak, jak je podána, je prostě zvláštní a podezřelá). Na celkovém výborném hodnocení knihy to však nic nemění. Pevně věřím, že Argo vydá obdobným způsobem i pokračování.
  • P.G.
    Kresba mě tedy nijak zvláště neuchvátila, i když je v knize pár scén, které mi v paměti zůstaly (mj. např. dvojstránka, na níž Superman diskutuje s Lexem). Příběh samotný je jednoduchý, přesto mi občas nedává vůbec smysl. Phantom zone - OK, hmotná pevnost Rozz - no dobrá, interdimenzionální lodě - WTF? Proč to defilé superhrdinů? A jak je možné, že jsou na jednom místě obě Kary? A co tam dělá Alan Scott? Kde to sakra jsme? Tohle je ostatně jedna z věcí, která mi na DC universu často vadí - máme spoustu zajímavých superhrdinů všude možně (E0, E1, E2,...), tak proč je nepoužít - eventy neeventy, tady přiohneme čas, tady realitu, tady to či ono. Prostě aby byli vidět. Jako zde, kde hrají jen roli statistů (s ohledem na Lexovy hračky). Takové: víc hrdinů-víc super. Co se týká bonusového retro čísla - proč je evidentně nekompletní?
    Když to shrnu - jedna ze slabších knih kompletu. Hlavní příběh vlastně nic moc neřekne (po "odhalení" syna je pokračování již jasné a celkem průhledné) a bonusové retro číslo "končí" opravdu neslavně.
  • P.G.
    Origin Furyho tedy nic moc a to jak kresbou, tak příběhem. Kresba v některých panelech opravdu hrozná a logika jde místy také stranou. Sestřelit stíhačku ručním granátem? To jako fakt?? Secret Warriors jsou již o poznání lepší, ale dost dlouho mi trvalo, než jsem se v ději alespoň trochu zorientovala. Skákání mezi tady a teď, dříve a jinde nebo teď ale jinde mi tedy opravdu nesedlo, protože jsem místy neměla zdání, kdo proti komu vlastně stojí (nemám moc přehled o vztazích mezi Hydrou, S.H.I.E.L.D.em a H.A.M.M.E.R.em v Marvelversu). A těch několik stránek s "počítačovým výpisem" mi v tom udělalo ještě větší zmatek. A překvapivě mi nepomohla ani závěrečná stručná historie a zákulisí. A aby toho nebylo málo, tak příběh je useknutý zrovna v okamžiku, kdy se začne dít něco opravdu zajímavého. Předpokládám, že pokračování zde nevyjde, a do těch zhruba devíti set stránek v originále se pouštět asi nemá moc smysl bez hlubší znalosti souvislostí. Takže jako "návnada" pro fanoušky Marvelu určitě dobré, ale jinak výstřel do ztracena.
  • P.G.
    P.G. mecenáš13.6.2017 20:42Tomb Raider Archivy S.1
    Tahle kniha se hodnotí obzvláště obtížně. Grafika, zpracování a vlastní realizace v podobě kolosální knihy - tady není co vytknout a zejména ve srovnání posledního sešitu (Krajní meze) se zbývajícími sešity je patrná výborná kresba Andyho Parka (klasický devadesátkový image styl), která se se k Laře hodí mnohem více, než Manapulovo podání, které mi přijde mnohem více "superhrdinské" než "akční". V knize je spousta stran (či rovnou dvoustran), na něž je opravdu radost pohledět (namátkou třeba dvoustrana 2-3 ve druhém sešitu Medusiny masky nebo třeba dvoustrana 2-3 ve čtvrtém sešitu Zásah). Strávila jsem s Archívy dlouhou víkendovou noc prostě jen proto, že jsem si knihou dlouho listovala stránku po stránce, aniž bych se pořádně věnovala textu. Pravda, kniha je slušná bichle, pěkně těžká a při čtení v křesle se řádně "pronese". Což je z pohledu provedení asi jediné mínus, které jsem odhalila. Takže tady 98 %.
    Ovšem pokud se podívám na obsah (a teď myslím především ta písmenka v pozadí, ale nejen ta), tak tady už je to o poznání horší. Hlavní problém vidím v tom, že každý příběh je "fast and furious", někdy mnohem více fast, jindy furious a tomu je podřízeno vše - včetně logiky. A že v této knize najdete logických lapsů opravdu požehnaně! Našla jsem i stránky, kde je nelogické téměř vše. A to je v případě akčního komiksu prostě problém. U superhrdinů s tím nemám problém, protože prostě superschopnosti, ale Lara přeci není žádná "super" (i když místy předvádí - i díky scénáři a absenci logiky - kousky jako třeba P.G. nebo W.W.). Dalším problémem je zkratkovitost a vynechávání zdánlivě nepodstatného, což je občas v kombinaci s pochybnou logikou naprosto smrtící (zde bych jako příklad uvedla dvojčíslo Šangri-La, které jsem si musela přečíst třikrát a stejně jsem nepřišla na to, kde se v příběhové linii najednou vzala paní Bakerová). Občas jsem si v dějové linii celé knihy připadala naprosto ztracená. Tady bych citovala Laru: Mně uniká spousta dílků téhle skládanky... Zde tedy bohužel nemohu dát více jak 10 % (protože alespoň něco nového jsem se dozvěděla).
    Suma sumárum: Pokud si chcete jen tak listovat za dlouhých zimních večerů, kochat se vnadami Lary a snít o dalekých krajích a divokých kouscích, je tato kniha pro vás přesně to pravé. Protože nemá moc textu, nemusíte se držet v dějové linii a nemusíte si pamatovat kdo kde kdy a co řekl - není to důležité. Jen by vás to rušilo a nutilo přemýšlet ve stylu "jak je to sakra možné?".
    Pokud se však chcete především ponořit do příběhu, do hlavní dějové linie a pátrat po pozadí proč kdo kde kdy a co řekl, není tato kniha pro vás. Protože těch lapsů v příbězích je opravdu ... moc.
  • P.G.
    Další dvě jednohubky, tentokrát o poznání slabší, než předchozí dvě. Kresba je stále výborná, jen ten scénář a nápady jsou stále horší. Zejména Barcelona je po příběhové stránce opravdu tragická. Chápu, že svět Ekhö je jiný, zvláštní; ale to, co Arleston předvedl v Barceloně, to mi tedy rozum zůstává stát. Kdyby to bylo alespoň vtipné, když už to úplně postrádá logiku... Jen doufám, že v nějakém budoucím příběhu neposedne Mravenu duch stromu nebo kytky...
  • P.G.
    Dvě jednohubky, které se příběhově nedají brát moc vážně. Skvělá kresba - a to je v podstatě jediné, co je opravdu skvělé. Protože obě zápletky jsou jako přes kopírák, docela dost přitažené za vlasy a místy postrádají logiku. Sem tam nějaká vtipná narážka - a to je vše. Po scénáristické stránce s bídou za 1*, po grafické tak 4,5* (má to i své mouchy v občasné nepřehlednosti a přemíry drobných detailů).
  • P.G.
    Vzhledem k tomu, že do této knihy jsme ani netušila, že nějací Bratři ve zbrani existují, hodnotím seznámení se s nimi kladně. První příběh je sice možná o něco delší, než by musel být, ale díky výborné kresbě mi celkem rychle uplynul. Zápletka se mi zdá trochu kostrbatá, ale rozuzlení je docela povedené. Druhá část (retro) mě zaujala více, především díky rozvržení do úkolů pro jednotlivé hrdiny a poté společného finále. Kresba je místy trochu zvláštní (zejména obličeje postav), ale jinak fajn. Co mi ale na obou příbězích hodně vadilo, byl font letteringu hrdinů a jeho špatná čitelnost. Bonusy výborné - alespoň jsem se o Bratrech dozvěděla pár zajímavých informací.
  • P.G.
    Klasika nic extra, přišlo mi to až moc natahované. A kresba také nic moc. Druhá část je o poznání horší - příběh, ve kterém se toho vlastně moc neřekne a nestane (na 3 sešity!) s kresbou, která mi tedy opravdu nesedí.
  • P.G.
    Tak tady mi to už docela dost skřípe a zdá se mi, jako by scénárista tvořil děj ve stylu: už mi dochází nápady, je na čase odvést pozornost, on si toho nikdo nevšimne. Protože závěr je tedy opravdu "prazvláštní". Kresba si sice stále drží vysokou kvalitu, ale místy bohužel přispívá k chaotičnosti děje. Co se týká bonusového čísla, tentokráte DC #33, tak opět barevně nevýrazné, což mě tedy opravdu netěší.
  • P.G.
    Batman není zrovna můj oblíbenec, ale v tomto komiksu mi jeho přítomnost ani moc nevadila. Kresba je výborná a k příběhu celkem sedne. Co už tak moc fajn není, je scénář. Děj je značně strohý a přímočarý, takřka bez ničeho, co by čtenáře přimělo zpomalit a zapřemýšlet. Pravda, já se zarazila hned u objevení se Heleny a dlouho přemýšlela, jak se tam sakra vzala! Na druhou stranu, pátrání bylo celkem příjemná odbočka, takže pro mě plus. Další odbočka přišla vzápětí i u Pamely a Seliny. I díky tomu mám teď alespoň nějakou spojku mezi příběhy z preCoIE a New52.
    Koncept DCKK mi nepřijde špatný, je sice bonusově o něco chudší než NHM, ale to pro mě nepředstavuje problém. Těšila jsem se na "bonusové" 1. číslo s Batmanem, ale výsledek mě doslova šokoval. To jim v tiskárně došly barvičky? Vždyť tyto první komiksy přímo hýří barvami! Nedalo mi to a prošla si přetisky různých prvních čísel a prohlédla i nějaké ty scany - a zjistila, že "vyblité barvičky" nejsou jediný problém, některé barvy (např. fialová, oranžová) nejsou evidentně přetisknuté korektně. Za toto tedy v hodnocení nula bodů. Druhá věc, která mě moc netěší, je provedení knihy - kdyby nebyla šitá (což naštěstí je), tak z ní mám po prvním přečtení salátové vydání.
  • P.G.
    Zklamání. Kdyby nebylo onoho originu (který již vyšel v 1. řadě UKK), dala bych jen 1*. Origin je odrazem doby a s ohledem na to proti němu nic nemám. Zbytek knihy je uzavřený příběh z roku 2000. Žádný prostřih z mezidobí (origin je z roku 1963) - no budiž, ale vzhledem k tomu, že NHM by mělo představovat hrdiny Marvelu, tak bych čekala, že se o IM dozvím něco víc než jen to, že je to průmyslník, co zachraňuje svět v plechové zbroji. Uzavřený příběh prostě jen říká něco málo z dlouhé historie IM, a naprosto bez souvislostí. Navíc v roce 2000 dát jako nosnou zápletku příběhu oživnutí AI v podobě Frankensteinova monstra, to chce tedy opravdu dost odvahy. Zpracování není jakkoliv originální, postrádá jakoukoliv zajímavou myšlenku, oba hlavní hrdinové se v příběhu chovají jako kdyby přišli o rozum (a nebo jej vůbec neměli) a vše navíc korunuje kresba, která mi k takové zápletce vůbec nesedne. No a závěr příběhu, to radši nekomentuji. Tady nejen logika skřípe tak, až z toho bolí uši.
  • P.G.
    Tak takto jsem si tedy své první komiksové seznámení s Capem nepředstavovala. Mám pocit, že od dílu této série s Hawkeyem to jde někam úplně jinam, než se zdálo z prvních tří knih NHM. Chápu, že očekávat ekvivalent Celebrations je bláhové, přesto jsem si říkala, že série NHM by mohla být alespoň něo na ten způsob, hodně zjednodušený - jeden sešit originu, pak pár prostřihových příběhů z různých období nebo nějaký krátký uzavřený příběh na pár sešitů, kde se čtenář dozví o hrdinovi něco zajímavého, klíčového a tak. Jenže v této knize není nic z toho. Kdybych neměla Capa nakoukaného z filmů, vůbec bych z této knihy netušila co je vlastně Cap zač.
    Origin, navíc překreslený/převyprávěný (nedokáži posoudit, jak moc dobře) je až na konci knihy (!!), takže když začnete číst, vůbec netušíte, proč se Cap chová tak jak chová a proč smýšlí tak, jak smýšlí a děla to, co dělá. Příběhy pojí jen to, že v sešitech následují po sobě, jinak se prostě jedná o výřez z dlouhé časové osy historie Capa, která začala v roce 1941 (!), přičemž to, co čtenář nyní čte, je z roku 1980.
    Přestože se jedná o "osmdesátkový" komiks, kresbou mi připadá tak o dvacet let starší, příběhově mnohdy ještě starší. Příběhy samy o sobě jsou plné monologů a dialogů, které mnohdy působí tak, že čtenář přeci "nemá páru" a proto se mu musí vše náležitě vysvětlit. A díky tomu pak narazíme na takové perly, jako že v jednom příběhu nám Cap vysvětluje, že svým starým štítem neházel a v jiném příběhu jím vesele hází! A když dostane nový, kulatý, dokonce popisuje, jak dál s ním dohodí... A to není jediná nelogičnost, na kterou jsem při čtení narazila. Další problém je z mého pohledu rozdvojenost příběhových linií, a to jak v prvních třech sešitech (Cap pátrá po své minulosti a bojuje s Machinesmithem), tak v příběhu s Baronem Bloodem (Cap bojuje s Bloodem a představují se Invaders). Ani jedna z linií není udělaná pořádně, aby byla smysluplná v rámci příběhu, což je pochopitelné, protože v té době měli všichni čtenáři Capa načteno a věděli - jenže neznalý čtenář absolutně netuší. Sešit s návrhem Capa na prezidenta je nápadem sice fajn, ale provedením trochu mimo (a doslov na konci to úplně zabíjí). No a příběh s Batrocem a Hydem je prostě akční výplň, kterou neznalý čtenář musí skousnout a přetrpět.
    Shrnuto podtrženo: Toto představení Capa je opravdu, ale opravdu tragické. Souvislostí neznalý čtenář se nedozví prakticky nic, co by jej podnítilo k dalšímu zájmu o tuto postavu. Spíše získá představu, že příběhy s Capem jsou plné jeho monologů o morálce, o hrdinství, případně o ničem a sem tam Cap rozdá pár ran, při nichž se stále bude hlídat, že jedná podle svých zásad. Jakých? Kdo ví... A proč? Prostě proto...
    Přiznám se, že zrovna na představení Capa jsem se opravdu těšila, protže z filmů mám tohoto superhrdinu ráda právě proto, jaký je. A jsem z této knihy strašně zklamaná. Bohužel, v případě série NHM to není poprvé. Jen doufám, že další představení NHM se neponesou v podobném duchu...
  • P.G.
    Miluji komiksová sedmdesátá a osmdesátá léta, ale zdá se, že jsem asi hodně zmlsaná, protože Hawkeye (především jeho první vlastní minisérie) mě tedy rozhodně nechytla a přišla mi, jako kdyby byla minimálně o dekádu, možná dvě starší. A to jak příběhem, tak kresbou. Ony i ty první dva sešity v knize (ze šedesátých let) také za moc nestojí. Když si to porovnám s některými obdobně starými příběhy GA, tak sorry, Hawkeye... Nejvíce mě mrzí, že mi z této knihy neutkvělo v paměti prakticky nic (ve srovnání s předchozími třemi knihami červené série). A nemohu se zbavit dojmu, že Hawkeye je v Marvelversu prostě tak nějak "do počtu".
  • P.G.
    P.G. mecenáš17.10.2016 19:28Mýty #10: Dobrý princ
    Famózní. Prostě famózní. Je to sice dlouhé, ale kontinuální a napínavé až do konce. Pravda, jen jedinou vadu na kráse to má - a to Narozeninové tajemství. Což o to, příběh pěkný, ale ta kresba. Ach ta kresba! Naštěstí není příběh dlouhý, tak jsem to přetrpěla. I přes to dávám 100 %, protože zbytek knihy je prostě úžasný. Co mě naprosto uchvátilo, jsou ty podélné pruhy na okraji stránek - když jsem zjistila, že některé z nich jsou součástí panelů, strávila jsem spoustu času jen prohlížením knihy a užívala si kresbu.
  • P.G.
    Origin strašně zmatečný a kresba také nic moc. Hon na Mystique mnohem zajímavější (minulost, přítomnost, flashbacky), ale zase až moc přímočarý (na to, kolik má sešitů). Kresba mi moc nesedí, ale dá se. Tedy až na některé scény a obličeje postav, u kterých jsem si říkala - WTF?
  • P.G.
    P.G. mecenáš11.9.2016 11:02Mýty #09: Synové impéria
    Po předchozím díle, který mě celkem zklamal, opět povedený díl. První příběh naznačuje, co by, kdyby... Uvidíme, jak se plány časem vyvinou - každopádně naznačený směr vypadá zajímavě. Krátké epizody sloužící jako prostřihy jsou z mého pohledu trochu nevyvážené, upoutal mě jen ten s Locikou. Vánoční příběh je výborný, zejména jeho závěr. A to samé se dá říct i o posledním příběhu. Otázky a odpovědi na konci knihy mi přišly už jako zbytečné natahování - graficky se jedená o zajímavý nápad, takovéto mikropříběhy by mohly sloužit jako prostříhy mezi hlavními příběhy, ale takto na konci to opravdu působí jako vycpávka. Co se týká grafické stránky, tak kompozice panelů doplněná podélnými pruhy na okraji stránek k "pohádkovému" komiksu sedí mnohem více, než klasický styl (bez pruhů nebo dokonce bez panelů, jak tomu bylo v některých předchozích knihách). Buckinghamova kresba je fantastická, příběhy od jiných kreslířů jsou fajn a v celkovém podání knihy nepůsobí nijak rušivě.
  • P.G.
    P.G. mecenáš15.6.2023 22:01V horách šílenství H. P. Lovecrafta #01
    Dotaz ke knize: ta černá dvojstrana 202-203 v kap. 8 Stav Nouze je záměr? Tady se přiznám, že mi smysl jaksi unikl. I pro přečtení příslušné pasáže v románu z toho nejsem moudrá...
  • P.G.
    Mno... jak to jen říct... Mám LoSH opravdu ráda, zejména staré příběhy, ale tento jsem prostě nedala. LoSH má bohužel tu zásadní nevýhodu, že potřebujete znát postavy, pozadí celého LoSH univerza a ideálně ještě vazby na jiné postavy jinde/jindy (např. linie Superman-Superboy), které jsou místy ... zvláštní. Mám z LoSH načteno hodně, zejména Levitze a pozdější věci z Legion, Reboot a New cont., ale zrovna The Great Darkness Saga mi přišla hodně meh. Tuším, kam asi Levitz mířil, ale v mém případě prostě úplně minul. Koncept vážně míněné SF ságy mi k Legii nesedí. Bohužel se obávám, že pro seznámení se s LoSH tohle není dobrá volba. To už jsou lepší jednoaktovky třeba se SM/SB nebo SG, případně s jinými postavami.
    P.S. Hodnotit české vydání nemohu, četla (a nedočetla) jsem originál :)
  • P.G.
    Darth Raelchi: Přidávám se k Lennymu! Také já to četla v AJ!! Tady to, podle toho, jaké perličky našel cyboy, vypadá na "ne úplně povedený" český překlad. A koukám, že mám asi stejný vkus jako Lenny, neboť druhý (skoro stejně roven prvnímu) důvod pro koupi, byla Pérezova kresba (první od něj mám WW). A ano, je to ukecané. Hodně. Moc. Strašně moc. Ale taková holt byla doba. Já to mám ráda (stejně jako mnohasetstránkové romány a ságy).
  • P.G.
    Lidi, prosím, neberte to tak vážně :D Chápu, komiksy stojí peníze, ale uvědomte si, že je to, jako spousta jiných běžných věcí, spotřebka (až na pár výjimek). Cílem vydavatelů je vydat co nejvíce sešitů/knížek a vydělat co nejvíce peněz. A bylo tomu tak i v minulosti. Doba se mění a s tím se mění i vkus čtenářů a je tak pochopitelné, že co se jednomu líbí, se druhému nemusí vůbec líbit. Přiznejme si, že málokdo z nás je odborníkem na komiksy a tudíž, pokud sem napíšeme vlastní zhodnocení komiksu, který jsme právě přečetli, většinou se nejedná o recenzi v pravém slova smyslu. Je to prostě náš osobní názor, naše osobní zhodnocení – které však může být diametrálně odlišné od názoru kohokoliv jiného. Já osobně sem moc nepřispívám (protože většinu komiksů čtu v angličtině), ale když už něco napíši, není to recenze, je to můj „pocit z díla“, takže občas trochu ujedu (protože to prostě tak v danou chvíli cítím). Při čtení komiksů je pro mě na prvním místě právě ten pocit a proto je můj názor málokdy „objektivní“. A se stejným ohledem čtu vaše názory a komentáře. Cyboy má, dle mého názoru, tu „smůlu“, že většinu (neříkám, že všechny) komentářů píše „po vojensku“ – první míří, první střílí a první trefí. Občas mám z jeho příspěvků pocit, že spíše první střílí a až potom míří, ale proč ne. Je to jeho právo. Proto jsou jeho příspěvky takříkajíc na ráně a je jasné, že se nemusí zalíbit všem. Prosím, respektujte jeho přístup, stejně jako si přejete, aby byl respektován ten váš. Přiznám se, že i já občas dříve střílím než mířím (viz můj komentář k Mýtům 7, Sáze 1). Ale snažím se to omezovat, protože takové mé příspěvky jsou málokdy užitečné pro ostatní.
    P.S. Jsem ráda, že komentáře a diskuze zde na comicsdb jsou stále velmi kultivované, věcné a užitečné (což je na internetu obecně spíše výjimka) a že se my, čtenáři a hodnotitelé, zde chováme jako dospělí a nikoliv jako malé děti na pískovišti, kteří si šlapou na bábovičky a mlátí se kyblíčky po hlavičkách. Věřím, že to tak i nadále zůstane.
    Díky
  • P.G.
    Mně kniha nedrží na stole rozevřená a na to držet ji v klíně je na můj vkus moc těžká. A navíc je kresba až na doraz do lepené vazby (což je peklo).
    Teď koukám, že těch omnibusů vyšlo víc. Já mám ten první "vázaný" (tedy ve skutečnosti lepený v pevných deskách) z 2011...
  • P.G.
    Lenny: taky máš ten strašný lepený omnibus? jak to čteš? Pro mě je to hrozně náročné, neb se bojím, že když to víc rozevřu, tak se to prostě rozloží...
  • P.G.
    Já to četla v originále a líbilo se mi to. Nicméně tady to vypadá, že překlad asi stojí za to...
  • P.G.
    P.G. mecenáš7.12.2019 21:39Providence
    Já hlavně nechápu, jak něco takového mohlo projít přes kontrolu. A rovnou celý náklad. To mi hlava nebere...
  • P.G.
    P.G. mecenáš14.4.2019 13:35Tokijský ghúl #14
    Cyboy: Reaguji na komentář ohledně citoslovcí. Nevím, jak je tomu nyní v současné manze (co do rozšíření a stylu), ale tebou zmiňované "bubliny" s "citoslovci" se v manze používají nejspíše již od počátků. Záměrně píši oboje v uvozovkách, protože ne vždy jsou to pravé bubliny a ne vždy pravá citoslovce. Ověřovala jsem si to v manze, kterou vlastním a je fakt, že v nich se podobnými prvky šetří a používají se střídmě k dokreslení atmosféry. A důsledně se dbá na grafické odlišení, což v ukázkách výše k této manze mi nepřijde. Právě ono grafické odlišení je důležité - např. ...! nebo !!, ??, !? a podobné je obvykle v jiném typu bubliny a značí v podstatě záblesk myšlenky. Takže např. klasický mluvený projev je v hladké bublině, souvislá myšlenka v graficky odlišné bublině (třeba dvojité) a ten záblesk myšlenky zase v jiné (třeba zubaté). A našla jsem i bubliny s citoslovci, ale většinou v případech, kdy je to pro příběh důležité (např. u strojů nebo vetřelců). Má to většinou čtenáře na něco upozornit. Je rozdíl, když přístroj vrčí (klasické vrrr v panelu) a zavrčí, i když je celá budova odpojená od proudu (třeba separátní panel s detailem přístroje a vrrrr v bublině u něj). Právě toto se mi na manze velmi líbí.
    Ostatně i v Asterixovi se používala citoslovce v bublinách v podobě obrázků (vzpomínám si na blesky, spirály a podobně) k dokreslení atmosféry.
  • P.G.
    P.G. mecenáš5.3.2019 22:54Gantz #22
    Cyboy to napsal hezky a má v mnohém pravdu, ale podle mě je u mangy problém především v tom, jak to vychází v originále - většinou na pokračování v nějkých obsáhlých periodikách jako SJ. Teprve když se to chytne, vyjde to uceleně v klasické svazkové podobě - a to může být poté problém, protože to, co předtím vyšlo během pár měsíců na pokračování, je najednou v booku a mohou "vyniknout" nelogičnosti, kterých si při "dlouhém čtení na pokračování" nevšimnete. U mangy je bohužel třeba vybírat, přebírat a posuzovat mnohem více, než u běžné komiksové produkce. Neplatí dvakrát vybírej, jednou kup, ale spíše desetkát (lépe dvacetkát) vybírej a jednou kup. Přiznávám, že nemám prakticky žádné zlušenosti s mangou, která zde vychází (vyjma GITS a AYNIK), protože mi nevyhovuje především žánrem ani rozsahem. Ale mohu říct, že ze sérií, které vlastním (namátkou Pet Shop of Horrors, Pet Shop of Horrors:Tokyo, Rozen Maiden, Chobits, Video Girl Ai, Maho Tsukai Kurohime, W Juliet, Rosario Vampire I a II nebo z novějších AI Ore! a From the New World) se mi nestalo, abych se takříkajíc netrefila vkusem, obsahem, délkou. Většinu mám přečtenou minimálně 2x, W Juliet asi 4x a VG Ai asi 5x a nelituji toho, že jsem se kdysi dávno do mangy pustila. Ale vděčím za to několika pravidlům, kterých se striktně držím: Vždy pořizuji uzavřenou sérii. Preferuji "historický" počet svazků (tj 8, 10, 14) nebo krátké uzavřené celky (jako mají třeba Girl Friends). Držím se žánru (ano, preferuji Shójo a romantiku). Mám ráda staré série (i když se nebráním novějším, jako třeba FTNW). A vybírám z osvědčených značek (třeja SJ advanced, Shójo a Action od WIZ).
    Abych to shrnula: Manga není obecně špatná. Jen její výběr (vydavatelem, čtenářem) může být špatný, protože jí je moc. Strašně moc a díky tomu se prostě nedá strefit do vkusu všech.
  • P.G.
    P.G. mecenáš26.9.2021Koupím
    Sháním (vše paperback):
    Tinker Bell and the Legend of the NeverBeast (Disney Fairies Graphic Novel #17, Papercutz 2015)
    Tinker Bell and her Magical Friends (Disney Fairies Graphic Novel #18, Papercutz 2016)
    Tinker Bell and the Flying Monster (Disney Fairies Graphic Novel #19, Papercutz 2017)
    Tinker Bell and the Not-Too-Secret Secret (Disney Fairies Graphic Novel #20, Papercutz 2017)
    A Present for Tinker Bell (Disney Fairies Graphic Novel #6, Papercutz 2011)
    Tinker Bell the Perfect Fairy (Disney Fairies Graphic Novel #7, Papercutz 2012)
    Tinker Bell and Her Stories for a Rainy Day (Disney Fairies Graphic Novel #8, Papercutz 2012)

    a ještě:
    Dance in the Vampire Bund Omnibus 6 (The Memories of Sledgehammer 1-3), v rozumném stavu.
    Before Watchmen: Comedian/Rorschach (deluxe edition, pevná vazba)
  • P.G.
    P.G. mecenáš3.4. 19:21Pindárna
    Fry: tady se dá dostat banán??
  • P.G.
    P.G. mecenáš23.1. 21:00Pindárna
    seneke: mám spoustu zajímavých kousků :)
  • P.G.
    P.G. mecenáš23.1. 20:49Pindárna
    Zack: to už je lepší a jasnější otázka :) OK, takže já to vidím takto: je dílo japonské, kreslené, černobílé nebo barevné, s charakteristickou, snadno odlišitelnou kresbou (zvláštní výrazové prostředky, zváštní proporce postav a podobně) a charakteristickým layoutem (délka kapitoly, uspořádání panelů a další)? Pokud ano, je to manga. Je dílo korejské, čínské a splňuje většinu uvedených charakteristik? Pokud ano, je to manga. Je dílo neasijského původu, splňuje většinu uvedených charakteristik a je u něho zřejmé, že má být manze podobné? Je to manga. To ostatní je pro mě komiks.
    Pro dokreslení výše uvedeného dám pár příkladů: Nausicaä - manga, Chobits - manga, Každá jsme jiná - manga, Solo leveling - manga, The One - manga, krátká díla ve Vějíři - manga, Batmann and the Justice League - manga, V horách šílenství - nemanga, film-komiksy studia Ghibli - nemanga
  • P.G.
    P.G. mecenáš23.1. 19:02Pindárna
    Zack: dotaz zněl: "Tady mate novou kost: Jak definujete mangu?" Naše odpověď (já + seneke) tedy byla: po japonsku.
    "Domácí" můžou říkat "manga" čemukoliv, co uznají za vhodné. Otázkou je, jestli jim to "hosté" uvěří. A ne, není úplná pitomost se tvářit, že všechno je manga - je to otázka jazyka a původu zdroje. Kdybychom byli v komiksové sféře východu (Japonska), tak bychom nejspíše všem "kresleným příběhům" říkali manga a ty barevné západní podivnosti by byly komiksy. Ale jsme v komiksové sféře západu a máme to naopak.
  • P.G.
    P.G. mecenáš23.1. 18:34Pindárna
    Jak již předeslal seneke: manga=komiks. Resp. cokoliv podaného formou komiksu. Vzpomínám si na cca 8 stránek (myslím, že to byla 70. nebo 80. léta) , na nichž byla formou komiksu vysvětlena trolejbusová doprava. Včetně popisu, jak funguje elektromotor. A včetně nějaké té fyziky :) Jako manga to byla fakt pěkná!

    Jinak co se týká top mangy, u mě vede (stále) a nejspíše stále povede PetShop of Horrors (Matsuri Akino). Pak je to trochu bitva o 2nd place :D, ale asi na pomyslné stříbro dosáhne Video Girl Ai (Masakazu Katsura) před Rosario Vampire (Akihisa Ikeda). Kdyby ale nebyl Viz Vizem, dala bych bronz Kurohime (Masanori, Ookamigumi, Katakura).
    A úplně mimo stojí Kaze no Tani no Nausicaä (Miyazaki). To se s normální "malou mangou" prostě srovnávat nedá...
  • P.G.
    P.G. mecenáš15.6.2023 21:49Čtenářský koutek
    baatcha: To neděláš dobře s tím dynamitem, Jaromíre! :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš24.4.2023 21:42* Připomínky a návrhy
    I mně přijde video nadbytečné. Jsem na databázi, tak prosím stručně a jasně :) Na to ostatní mám trubku a strýčka google...
  • P.G.
    P.G. mecenáš31.12.2022 22:16Pindárna
    Tak mi to nedalo a v několika různých obchodech jsem nakoukla do několika různých mang od Gate (tedy Dobrovský). A nechápu, co kdo má pořád s tím papírem. Pro mě když se řekne manga, vybaví se mi automaticky nažloutlý, hrubší, lehce dřevitý papír (vezměte si starší TokyoPop nebo VIZ mangu a víte, co mám na mysli), v případě novějších mang i ve variantě "á-la recykláč" (lehce našedlý - např. omnibusy od 7seas) nebo trochu vybělený (jako třeba některé mangy od Verticalu nebo Kodanshy). Těch pár originálních JP mang, které mi prošly rukama bylo vesměs v identickém provedení (když odmyslím jednu mangu vytištěnou na děsivém šedivém recyklovaném papíře). A i manga Každá jsme jiná od Zoneru (2009) je vytištěná na nažloutlém, hrubším, lehce dřevitém papíru. Chápu, že Crew se vydala jinou cestou (bělený, hladký papír s vyšším podílem plniva), ale nedělala bych z toho stnadard. Spíš se domnívám, že je to z důvodu poměrně zásadní nevýhody těch nažloutlých dřevitých papírů - s časem ještě více žloutnou a zejména při vystavení slunečnímu záření je to jak jízda z kopce bez brzd (moje staré VIZy a TokyoPopy by mohly vyprávět a mé všechy tři díly Každá jsme jiná jsou taky žluté až běda :D). Ale třeba poslední Verticaly co mám (Flying Witch), jsou do základu lehce našedlé a přijde mi že i s trochu větším podílem recyklovaného papíru - uvidíme, jestli také budou žloutnout...
    Shrnuto podtrženo - papír mang Gate je pro mě přesně takový, jaký má u mangy být :) Pravda, ten zlom textu v bublinách mi místy přišel meh. A co se týká kostrbatosti překladu... Pokud vlastník práv k originálu nepovolí vysvětlivky (v Shojo manze věc naprosto běžná - jak v textu, tak pod rámečky nebo na zvláštních stranách na konci), moc jiných možností, jak vysvětlit něco, co je pro českého čtenáře potřeba vysvětlit, není. Ale je fakt, že tady vycházím ze zkušeností s vydáními v angličtině a tak nějak už to automaticky očekávám (ano, první prolistování je od konce - zda jsou vysvětlivky a jak dlouhé :D).
  • P.G.
    P.G. mecenáš20.11.2022 20:15* Připomínky a návrhy
    Gmork: já to vidím v otisku v google cache z 19.11.22 v 02:45:59 GMT. Přeškrtnutá doporučená cena 1999,00.
  • P.G.
    P.G. mecenáš11.9.2022 15:04Čtenářský koutek
    Whisper Me a Love Song (v originále Sasayaku You ni Koi o Utau)
    Scénář: Eku Takeshima, Kresba: Eku Takeshima, Celková délka: Aktuálně 6 svazků, Publikace: 2019 až současnost, Kategorie: ---, Žánr: technicky vzato Iyashikei, Yuri, Hudební



    Himari Kino a její první den na střední škole. Párty na uvítanou. Školní kapela se zpěvačkou Yori Asanagi. Láska na první pohled. Protřepat, ale nemíchat – zatím! Proč? Protože když Himari vyzná lásku Yori, má na mysli něco úplně jiného, než Yori očekává! Tak by se ve zkratce dal obsáhnout úvod této prozatím šestidílné série Eku Takeshimy o vyvíjejícím se vztahu mezi Himari a Yori (která je mimochodem již ve třetím ročníku!) - a rozhodně v něm není nouze o romantiku, napětí a humorné situace. Příběh je do značné míry redukován na očekávaný průběh se známými klišé (počáteční nedorozumění, rivalky, usmíření), ale dá se říct, že o něj až tak moc nejde. Běží na pozadí a v popředí má hlavní roli kresba, která je samozřejmě v romantickém shōjo stylu, a situační humor. Mangu můžeme zařadit do žánru Iyashikei, subžánru „kousku života“, i když zde jsou, na rozdíl od Flying Witch, postavy ústředním článkem. Manga má vynikající vizuální stránku, k níž výrazně přispívá střední formát, značný počet velkoformátových panelů (včetně celo- a dvoustránkových) a dynamika klíčových romantických scén.




    Manga je vydávána v anglickém jazyce, v Kodansha Comics společností Kodansha USA Publishing od roku 2019, aktuálně poslední 6. svazek by měl vyjít v prosinci 2022. Manga je vytištěna ve středním formátu 145x207.
  • P.G.
    P.G. mecenáš10.9.2022 20:34Čtenářský koutek
    Seneke: tak to je pravda! Ale je fakt, že tenhle žánr je hodně specifický. Já na to narazila naprosto náhodou, koupila balík prvních dílů všeho možného a zrovna jedničku FW zvládla už cestou tramvají domů. FW má obrovskou výhodu, že není třeba sledovat děj, zápletky a kdo ví co ještě. Prostě se jen kouká na obrázky ... a písmenka :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš10.9.2022 20:02Čtenářský koutek
    seneke: hmm, a to jsem se dívala, jestli tu náhodou není :D buď jsem přehlídla, nebo nešla dostatečně do minulosti :D
    teď mám rozečtenou Whisper me a Love Song, takže ta se tu co nevidět (až dočtu) taky objeví :)
  • P.G.
    P.G. mecenáš10.9.2022 18:53Čtenářský koutek
    Flying Witch (v originále Furaingu Witchi)
    Scénář: Chihiro Ishizuka, Kresba: Chihiro Ishizuka, Celková délka: Aktuálně 11 svazků, Publikace: 2012 až současnost, Kategorie: Shōnen, Žánr: Komedie, Iyashikei



    Makoto, mladá čarodějka v doprovodu věrné společnice, černé kočky Chito, se v rámci studia a tréningu v řemesle čarodějném přestěhuje k příbuzným do města Hirosaki v prefektuře Aomori. A to je začátek pozvolna plynoucí mangy plné zvláštních osob, duchů a nadpřirozených bytostí, v níž čtenář proplouvá jednotlivými střípky událostí, úkolů, zvyků a způsobů, skládajícími mozaiku běžného života čarodějky v normálním světě, který je však plný dalších čarodějek a bytostí procházejících napříč světem lidí a světem nadpřirozených sil. Manga patří do žánru Iyashikei, subžánru „kousku života“, který je zaměřen mnohem více na celkové vyznění scén a vizuální stránku příběhu, než na samotné postavy a děj jej tvořící. Manga má excelentní vizuální stránku, zejména co se týká nadpřirozených bytostí a prostředí, a k odlehčenosti jednotlivých příběhů výrazně přispívají vtipné momentky a humorný podtext některých postav (například původ přezdívek Akane, starší sestry Makoto).



    Manga je vydávána v anglickém jazyce, ve Vertical Comics společností Kodansha USA Publishing od roku 2017, aktuálně poslední 11. svazek by měl vyjít v lednu 2023. Manga je vytištěna v malém formátu 125x177.
  • P.G.
    P.G. mecenáš3.8.2022 15:21Pindárna
    JIK: to si takhle kupuju a kupuju komiksy a najednou koukám, že je sbírám! :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš9.7.2022 15:19Pindárna
    Kapis: ano, a včely vidí v UV oblasti :)
    A prosím, když už diskutujeme o záření jako zdroji energie, mějme na paměti, že je rozdíl mezi specifickým využitím energie (jako je tomu u fotonů potřebných pro fotosyntézu u fotoautotrofů) a nespecifickým využitím, jako je tomu třeba u jiných organismů (sem můžeme např. zařadit "vidění", zvýšení teploty a podobně).
  • P.G.
    P.G. mecenáš9.7.2022 15:01Pindárna
    Kapis: proto jsem taky v posledním příspěvku psala fotoreceptory sloužící k vnímání, čímž jsem myslela především různé formy očí, když už hovoříš o "viditelném spektru". A jen tak mimochodem, jaké "viditelné spektrum" máš na mysli? Člověka? Hmyzu? Plazů? :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš9.7.2022 14:16Pindárna
    Kapis: jenže vyšší formy se vyvíjejí z nižších. a zrovna u fotoreceptorů sloužících k vnímání bych rozhodně nesázela na to, že mají primárně co do činění se zářením naší hvězdy.
  • P.G.
    P.G. mecenáš9.7.2022 12:16Pindárna
    Kapis: nerada vám do toho házím vidle, ale na takto položenou otázku odpověď založená na samotné fyzice jaksi nestačí. Protože počátky života leží u extremofilů, zejména chemotrofů a těm je nějaké to záření, potažmo jeho vlnová délka šumák. Takže kdyby se v dávné historii neobjevili fototrofové, možná bychom nyní vegetili na oceánském dně, chroupali minerály a večer místo do barů chodili nasávat k horkým výronům (kuřákům) :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš28.6.2022 19:03Sběratelský klub
    Ad ALIAS z Luxoru - včera jsem vyzvedla na pobočce a večer u toho za první čtvrtinou usnula :D Co mi ale vadí - čtu to bez toho přebalu a jen od toho, jak jsem si to při čtení v křesle po sobě různě posouvala a přendavala z ruky do ruky (je to fest těžká büchle) už má odřené dole rohy a taky trochu hřbet. Kvalita tvrdých desek teda nic moc. Ovšem kvalita komiksu (příběhu), ta je někde úplně jinde :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš25.6.2022 18:20Srazy, cony, festivaly
    Díky za super přednášku o cdb, Fry! By člověk neřekl, co je s tím práce a jak všelijak do snahy o získání dat lze hodit vidle!
  • P.G.
    P.G. mecenáš24.4.2022 21:56Pindárna
    Je fakt, že mě taky překvapilo, kolik tu PL souborná vydání stojí.
  • P.G.
    P.G. mecenáš23.4.2022 23:24Pindárna
    Draco: tady bych použila lehce poupravené přísloví: Co si v mládí nakoupíš, ve staří jako když najdeš :)
  • P.G.
    P.G. mecenáš23.4.2022 22:55Pindárna
    Iznougud 2? Paráda, už se těším!
  • P.G.
    P.G. mecenáš23.4.2022 22:49Pindárna
    Darth Raelchi: Tak mi to nedalo a ty Marvels TPE jsem vytáhla z knihovny :) Do strany 208 je komiks, od 209 do 226 jsou články, rozhovory a komentáře, od 227 do 290 kompletní scénáře k #1 až #4, včetně skic, rozpracovaných ilustrací, finálních artů a komentářů (Busiek, Ross), od 291 do 302 "novinové články" z Marvels, od 303 do 310 artistic process (Ross), od 311 do 315 behind the scene (různé poznámky a vysvětlivky ke konkrétním artům) a nakonec od 316 do konce (511) velký artbook Rosse. Ano, tohle vydání je nadbichle, velká a těžká, ale je to parádní komiks + artbook v jednom. Na koukání asi to nejlepší, co jsem zatím měla v rukou.
  • P.G.
    P.G. mecenáš24.1.2022 17:52Nakupujeme venku
    Gmork: jako sbírka pěkná! jen na tom anime by ještě chtělo zapracovat :D a správný otaku by měl mít taky vystavené i nějaké ty figurky a další pěkný merch :D
    ad ta manga - to je všechno v polštině?
  • P.G.
    P.G. mecenáš16.10.2021 20:26Sběratelský klub
    Zack: ani přes ten crowdfunding? matně si vybavuji, že o této možnosti se kdysi taky spekulovalo...
  • P.G.
    P.G. mecenáš3.10.2021 13:01Nakupujeme venku
    Koukám, že Xxxholic je od CLAMPu, takže by to mohlo být dobré. Mám od nich Chobits a za mě super. Akoukám, že od nich jsou ještě CCS, Magich Knights Rayearth a Tsubasa...
  • P.G.
    P.G. mecenáš1.10.2021 21:53Slevy, výprodeje, bazary
    perak: pokud se něco nezměnilo, tak platí "povinnost" realizovat jednu objednávku v době platnosti každého katalogu (je jich 5 do roka) - v knihkupectví (to musí být od jejich vydavatelství, tuším Euromedia, kam spadá vícero značek), na eshopu (cokoliv) nebo přes zákaznický servis (tam asi taky jen to jejich). Tedy z eshopu cokoliv, což je jasná volba. Já už jsem v KK nějaký ten pátek a zatím žádný problém, nakupuju na eshopu hlavně knihy (od jakéhokoliv vydavatelství), DVD, sem tam i nějaké ty blbosti jako dárky.
  • P.G.
    P.G. mecenáš9.8.2021 19:48Nakupujeme venku
    Gmork: ten druhý TS potěší. Mně teď nedávno vydali druhý Witchky :) Jako čekala jsem, že v nich bude míň textu jak v TS, ale nějak ne, no :D Musím na té polštině zapracovat :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš9.8.2021 19:44Srazy, cony, festivaly
    Co se týká mangy, čtenářů mangy a databáze - nevím, jak moc se změnilo od doby, co jsem byla v manze a související komunitě tak trochu jako doma, ale už tehdy panovalo lehce schizofrenní prostředí - toužili jsme mít mangu tady v Čechách (a v češtině) a přitom na něco takového koukali skrz prsty (obou rukou). Důvody byly různé a v řadě případů, jako u mě, ve smyslu "konečná". Suma sumárum jsem dala manze v češtině šanci třikrát (snažila jsem se, opravdu), ale mangu v češtině prostě nedávám. Pokud by tu tedy byla jen manga v CZ (a ne jiné komiksy), tak bych vlastně neměla důvod sem chodit.

    A co se týká nových oveček - já se sem dostala přes kolegyni v práci. Ve stylu:
    "Hele, co maj v trafice - marvelovky!"
    "Hmm... Uka. To je dobrý!"
    "Že jo? Neceš pučit?"
    "Jasan!"
    "Když se bude líbit, mám i další. Tady je uživatelský číslo co mám na CDB, mrkni a dej echo."

    A bylo a od té doby jsem tady :D a propaguju a šířím mezi přáteli. Ale představa, že bych někde viděla reklamu, nebo to nějaký influencer tlačil do svých oveček - to mi k CDB moc nesedí. Asi jsem moc oldschool :) Pěkně F2F s komiksem v ruce!
  • P.G.
    P.G. mecenáš12.7.2021 16:56Nakupujeme venku
    Gmork: mi povídej, když se podívám na knihovnu, tak by se i stroj času šikl (navít k té dimenzi, samozřejmě). Kde jsou ty časy, kdy parádní FSF knížka měla cca 200-250 stran, moc nevážila a vydržela kde co. Teď jsou to všechno děsný špalky, co se ani na cestu do práce vzít moc nedají a ještě před půlkou se rozpadnou. A o komiksech ani nemluvě. Zlatá manga, i když i tam některé omnibusy jsou už trochu overkill...
  • P.G.
    P.G. mecenáš12.7.2021 16:26Nakupujeme venku
    Gmork, seneke: potřebujeme přenosnou dimenzi, v níž plyne čas výrazně pomaleji (ve srovnání s tou naší) :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš5.6.2021 11:33Filmový a hudební klub
    A víte, že se k zálohování velmi důležitých dat stále používá MO? Z takového média se data jen tak neztratí :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš28.5.2021 19:49Pindárna
    deefha: myslela jsem tím, že na tvých fotkách je to navíc zrcadlově obrácené k tomu, na co koukám já ve svém vydání, ale teď jsem si z tvé poslední fotky uvědomila, že tady má Akira vydání originální (P-L), kdežto jám mám US vydání (L-P) :D ale i tak, pořadí barevných stránek je stejně nějaké podivné (tedy z logiky v opačném pořadí, než by mělo být)
  • P.G.
    P.G. mecenáš28.5.2021 19:04Pindárna
    nejakdivne: nic nového pod sluncem, já mám v originálu někde za půlkou dva archy posunutý asi o 0,5 cm, takže dole ořez až k číslu stránky a nahoře - "odděl si listy sám doma" :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš28.5.2021 18:49Pindárna
    deefha: a navíc koukám zrcadlově obrácený sklad listů (mám v ruce originál, ta satelitní fotka má červené části k sobě (do vazby), strejně tak u těch výbuchů)
  • P.G.
    P.G. mecenáš28.5.2021 18:45Pindárna
    deefha: chyba při ořezu, ty soutiskové/barevné značky se mají před vazbou odříznout
  • P.G.
    P.G. mecenáš25.5.2021 21:20Nakupujeme venku
    Tak jsem to prubla (poslední díl Promethey), a uvidím. Trochu mě děsí ETA 25 dní, co mi přišlo v potvrzení objednávky :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš25.5.2021 20:26Nakupujeme venku
    SomeOne: díky za info. Nerada bych se zase po telefonu hádala s kurýrem, že jsem někde jinde, než si představuje, že bych měla v danou chvíli být :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš25.5.2021 20:14Nakupujeme venku
    Fimi: A vozí to pořád pošta, nebo nějaký doručovací služby?
  • P.G.
    P.G. mecenáš25.5.2021 20:10Nakupujeme venku
    Mám dotaz k bookdepository - objednávali jste tam teď někdo? Fungujou k nám a spolehlivě? Naposledy jsem u nich objednávala ještě před brexitem...
  • P.G.
    P.G. mecenáš13.5.2021 20:32Čtenářský koutek
    seneke: to já spíš vyčerpala zdroje :D tedy ne úplně, ale mám řadu sérií, které nemám komplet (grrrrr... VIZ), tak mi přijde ne zrovna rozumné je doporučovat :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš13.5.2021 18:56Čtenářský koutek
    Také přispěji do diskuze: I já bych byla pro, aby bylo separátní vlákno pro cizojazyčný komiks. Přeci jen, comicsdb je databáze komiksů vycházejících v ČR a tak by se hlavní vlákna měla týkat předvším jich (teď narážím třeba na povinnou četbu). A těm cizojazyčným by patřilo prostě separátní vlákno. Na druhou stranu bych byla velice nerada, kdyby tu měla ubýt diskuze nad cizojazyčnými komiksy - já díky ní přišla na chuť spoustě zahraničním komiksům (třeba díky Lennymu, Gmorkovi, Senekemu).
  • P.G.
    P.G. mecenáš13.5.2021 18:50Čtenářský koutek
    seneke: není, protože jsme tu už dlouho netapetovali mangou :D :D :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš8.5.2021 22:52Sběratelský klub
    Milo: A kolik stojí komiks na krámě? Koukám, že v eshopu crwe byl za 80 wočí... To ten "obchodník" trochu přestřelil :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš8.5.2021 22:40Sběratelský klub
    Milo: A za kolik to bylo původně?
  • P.G.
    P.G. mecenáš8.5.2021 21:18Sběratelský klub
    valon: Mám to celé jen zprostředkovaně, ale pokud byla smlouva s tiskárnou taková, že ta měla dodat náklad bez vad a protokolárně jej tak předala, tak asi zákazník očekával, že takový je. Obzvláště pokud jsou navíc hotové knihy zabalené ve fólii. Tam se dá maximálně zkontrolovat nějaký náhodný vzorek. A ten i když je v pořádku, tak to ještě neznamená, že část nákladu není vadná.
  • P.G.
    P.G. mecenáš8.5.2021 21:03Sběratelský klub
    Předpokládám, že se stále dělá kontrola kvality přímo na výstupu z tiskárny před expedicí. Proč by si to měl po tiskárně kontrolovat zákazník (tedy odběratel)? Dealer si taky přeci podrobně nekontroluje každé auto, které přebírá z automobilky k prodeji, ne? :)
  • P.G.
    P.G. mecenáš8.5.2021 20:57Sběratelský klub
    Nechci být za prudičku, ale kontroloval někdy někdo z vás knihu v tiskárně? :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš7.5.2021 22:15Sběratelský klub
    robur31: díky za info. jakmile otevřou, osonduji, zda by to byli schopni udělat a případně za kolik (kupovat novou knihu se mi fakt nechce, stojí raketu...)
Sbírka z comicsů na CDB
Četl/a: 1 (cca 249 Kč)
Mám: neveřejné
Chci: 1 (cca 499 Kč)
Sháním: neveřejné
Nabízím: neveřejné
Osobní: neveřejné
Sbírka mimo CDB
Četl/a: 0
Mám: 502
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0