Ukázka
Ukázka
Ukázka
Koupit
V souborném vydání najdete legendární komiksy Vlastislava Tomana vyprávějící o Dobrodružství Johna Cartera, na něž navazuje Dobrodružství Thuvie z Ptarhu, a nechybí ani Dobrodružství s Cartisem. Součástí knihy jsou dále následující komiksy: Legenda o Bílé velrybě, Odesílatel neznámý, Zajatci Torů, Zajatec ptáka Mauk, Dobyvatelé hlubin. Kniha obsahuje bohatý doslov.

Vyšlo jako 7. svazek edice Galerie českého komiksu

Z celkového nákladu je 200 výtisků opatřeno 2stránkovým komiksem Marťan, který byl v roce 1963 otištěn na stránkách časopisu Ohníček. Řečený komiks Marťan, představující Pamětní list, je signován Vlastislavem Tomanem.


Scénář
Vlastislav Toman (Vlastimil Kočák)
Art
František Kobík, Jan Kristofori, Otakar Procházka, Milan Ressel, Václav Šlajch, Jiří Veškrna, Karel Zeman
Publicistika
Milan Krejčí, Vlastislav Toman (Vlastimil Kočák)
Žánry
dobrodružný, sci-fi
ISBN/ISSN
978-80-88098-22-5 (Josef Vybíral)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
217 x 305 mm
Tisk
barevný
Váha
964 g
Stran
168
Cena
499 Kč
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš20.1.2018 09:25Dobrodružství na Marsu i Zemi
    Za mě velmi kvalitní a povedená sbírka. Opět se nestačím divit, co všechno Češi zvládli v době socialismu. Pořád mě udivuje, kolik věcí vyplouvá na povrch a jak jsou přitom moc krásné. A tato sbírka není jediná. Opět dobře seskládané a vydavatelství Josef Vybíral mají asi něco ve vodě, protože mě zatím ještě ani jednou nezklamali. Takže se těším na další jejich sbírky.

    Přese všechno, má i tato sbírka své tzv. mouchy, které ale pro mě neznamenají nic, než jen, že jsem si toho všiml a že je to dle mého názoru jenom jakási vada na kráse. Musíme rozlišovat, má to "mouchy", ale je to pořád něco záhodno číst a vlastnit, anebo má to nějaké "mouchy" a proto pryč s tím. U komiksů této sbírky platí samozřejmě to první.

    Dobrodružství Johna Cartera - ať mám rád jeho příběhy a jsou svým způsobem milé, knížky už asi vypouštím, možná někdy. Film se povedl na výbornou, a komiksy co znám ze světa jsou rovněž vkusné. Bohužel, i když zde je to scenáristicky víc v pořádku, když pomineme nucené zkracování, tak mi kresba Josefa Veškrny nevyhovuje. Je to na mě příliš dětinské a zbytečně nevinné. Velké plus je nabídka ve stylu koloringu - paradoxně zde černobílá nebo tak nějak vypadá lépe. Přesto, viz výše, číst to budu a ve sbírce to chci mít. Na rozdíl Thuvie z Ptarhu je víc než povedená. Zavání to americko-britským undergroundem té doby, co se projevu a stylizace kresby týče. Líbí se mi ta strohost a drsnost v každém panelu. Ten Mars přímo cítím, jak je drsný a nepřátelský, což jsem u předchozího příběhu necítil. Holt Milan Ressel prostě umí a jeho kresba v jakémkoliv provedení je vždycky uchvacující. Tzv. třetí díl, Dobrodružství s Cartrisem mi vůbec nesedl. Až moc dětské a přímo cílené na děti, vím, že to byl záměr (ábíčko), ale přesto, je to prostě až moc stylizované. Šlajcha znám z jeho jiné tvorby - viz XRX magazín - a na můj vkus mu prostě více sedí příběhy pro starší publikum, resp. vytvářet bez omezení. Přesto ta kresba do jisté míry až karikaturizující není až tak nevhodná, do jisté míry jsem viděl paralely s filmem z roku 2012. Bohužel tady to do nevyšlo skrz scénář. Suma sumárum, takový komiksový průměr.
    Legenda o Bílé velrybě je prostě skvost, škoda jen, že se nedochovaly původní kresby. To srovnání by mě zajímalo. Karel Zeman dělá čest svému jmenovci a kreslit umí. První setkání s Bojem na Čertovce přitom pro mě tehdy nedopadlo zcela dobře, ta kresba mi moc nesedla. Po letech se ale věci mění a dříve nepochopené či nenáviděné, dnes vyhledávané a opěvované. Jeho kresba mi tady prostě sedla na výbornou a spolu se scénářem je to vrchol sbírky spolu s Resselem. Krátké, stručné, vystížné - proč NE! Jan Kristofori se svými dvěma komiksy mě přesvědčil, že jeho komiksy prostě musím mít. Krásná kresba, jenom jedno minus, že je to moc malé a proto to až tak nevynikne a zbytek zabije hustota textu. V Zajatcích Torů je to o trochu lepší, ale větší formát panelů by neuškodil. Přesto, krásný scifi příběh s temnou stránkou lidstva, Dobré duo Toman - Kristofori.
    Naproti tomu Procházka a jeho Mauk prostě ne. Kresba se zasekla někde v 1930 v době Rychlých šípů a ty přitom na svou dobu sedí a jsou krásné. Tady je to jakýsi pokus, mix, něčeho s něčím. Dobovou situaci znám a chápu jisté řešení, ale pro mě je toto komiks jenom pro účely vzdělávací v rámci komiksů. Přitom příběh je vynikající a má hloubku, přesto tak kresba to paradoxně snižuje svoji (ne)kvalitou dolů. Mě to prostě nesedí. Samotný závěr si nemohl vybrat lepšího kreslíře a příběh. Vím, že se v knížce vzadu píše co si o upadající kvalitě pana Kobíka, ale já to tady nevidím. Pro mě je to pořád jeho autorský vrchol a celý příběh díky jeho kresbě získává na uvěřitelnosti své epičnosti. I když by mě někteří asi teď ukamenovali za to co teď napíšu, ale pro mě, který nežil v době ČSSR, je zajímavé číst příběh z pohledu Sovětského Svazu. Přitom to na mě nepůsobí jako propaganda a násilné ovlivňování mládeže o velkomocenství SSSR. Krásný, lidský a emotivní příběh, který někdo krásně scenáristicky a kresebně zpracoval. Kobík - Toman pořád jedou na vlně.
    Tuto sbírku nemohu než doporučit. Krásné a krásné. Oceňuji všechny kreslíře a hlavně pana Tomana. Jste pro mě skutečný český poklad a jsem rád, že jste obohatil a vychovával mládež. Vyrůstal jsem na Vašich komiksech a po letech se k nim rád vracím a do toho ještě rád objevuji nově nalezený poklad. Děkuji!
3211
  • z-e-d
    z-e-d12.12.2020 10:59Dobrodružství na Marsu i Zemi
    Taky vám vadí chybějící zásadní text (v podstatě zápatí) u 6. dílu Zajatců Torů na str. 99. Škoda. A co říkáte na změny v textech některých záhlaví (musím zmínit spoustu chyb v záhlaví i zápatí) - sice máme bohatý doslov, ale o tomto nikde ani zmínka (na str. 157 je zmenšenina dílu 7. Thuvie z Ptarhu, ale bez zápatí - porovnejte toto záhlaví s tím na str. 41). Bohužel přinejmenším u Dobyvatelů hlubin chybí záhlaví, ale to už je bohužel standardem u většiny českých reprintů komiksů z ABC.