Koupit
Obsahuje komiksy:
Plamínek v podlesí - Jaroslava Šálková, Marko Čermák
Plamínek v achátovém kraji - Jaroslava Šálková, Marko Čermák
Boj o zlato - Jiří Hrdlička, Marko Čermák

Vyšlo jako 5. publikace ze série Klasické komiksy Marko Čermáka.

Scénář
Jiří Hrdlička, Jaroslava Šálková (Kavče)
Art
Marko Čermák
Žánry
dobrodružný, klubácký
ISBN/ISSN
978-80-87875-02-5 (Václav Vávra)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
215 x 305 mm
Tisk
barevný
Váha
602 g
Stran
80
Cena
280 Kč
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš27.12.2021 07:53Plamínek / Boj o zlato
    „Ty na tom keři kveteš, nebo co?“ Z nostalgie tomu neviem dať menej ako 4*. Čierno-biely Boj o zlato ma až tak nebavil. Pôsobil na mňa nezáživne napriek tomu, že som vyrastal na filmových mayovkách. Ale k farebnému Plamínku od dua Marko Čermák/Jaroslava „Kavče“ Šálková mám vrelý vzťah, keďže som ho ako malý čítal v Kometě, kde vychádzal na pokračovanie (Plamínek v Podlesí vyšiel v dvoch číslach, Plamínek v Achátovém kraji v jednom). Boj o zlato mi pripadal statický a taký... nejaký... čo ja viem. Ale Plamínek mi bol sympatický jednak hrdinkou a jednak prostredím. V dobrom klasická česká trampovčina, ale tentokrát okorenená hlavnou postavou, ktorou je netradične mladé dievča. To rozhodne nie je žiadna samozrejmosť. Naopak: komiksov určených pre dievčatá bolo v 90. rokoch strašne málo (okrem New Kids on the Block mi napadá snáď len časopis Starlet od Semic-Slovartu). Ponuka prišla zo strany šéfredaktora Komety, ktorý si od Kavčetě vyžiadal „neco pro holky“, čo ale nešlo dokopy s lesným štýlom ilustrátora Marka Čermáka a tak je síce hrdinka mestské dievča, ale jej rodičia práve kúpili chatu v poetickom lesnom prostredí, takže zostala ovca celá a vlk nažraný. Oceňujem síce len jednostranový, ale napriek tomu (v dobrom) vyčerpávajúci (na informácie) úvodný text, ktorý povie, čo, kde, ako, s kým a prečo. Tak by to malo vyzerať. Mimochodom, vznikli dva príbehy zo série Plamínek, ale Kavče síce napísala aj tretí, ten ale už nestihol byť zrealizovaný, keďže Kometa v r. 1992 číslom 36 skončila. Ako mi pani Šálková v našej komunikácii na FB prezradila, zápletka pozostávala z Plamínka, ktorá so psíkom Rikim cestuje na hudobný festival, tam však majú zvieratá zakázaný vstup a tak ho zverí do opatery miestnych mladíkov. Tí ho jej ale následne odmietajú vrátiť a tak do akcie vyrážajú Plamínkovi kamaráti trampi. Jacklondonovský Boj o zlato sa odohráva na Aljaške počas zlatej horúčky (a jedna z postáv sa príznačne volá Jack). Napísal ho Jiří Hrdlička (Číslo 249 z Komety, Bantam: Tajemství černého brouka) a pôvodne mal byť publikovaný v novom časopise Tulák v roku 1991. Ten bol ale napokon absurdne až natoľko nový, že nestihlo vyjsť ani jedno číslo. Boj o zlato bol napokon uverejnený až v rokoch 1993 - 1994 na pokračovanie v zošitovej edícii dobrodružných príbehov Dodokaps (nie Rodokopas) nakladateľstva Olympia. Trocha divný dojem som mal z toho, že na obálke sú len ukážky z Boja o zlato. Na diskrimináciu narazíte aj po otvorení knihy; obrázky z Boja o zlato sú aj na oboch vnútorných stranách obálky, aj nad tirážou, aj pod úvodným slovom. Oba scenáre spája kresba kultového Marka Čermáka (Modrá pětka, Chata v Jezerní kotlině, Walitaka).
  • Palebras
    Palebras5.11.2021 19:25Plamínek / Boj o zlato
    Opět moc povedená kniha z edice klasických komiksů Marko Čermáka. Plamínek s dívčí představitelkou v hlavní roli je příjemným osvěžením a rozpýtlením od příběhů ryze chlapeckých a obsahuje dva příběhy, které mi svým zasazením vyloženě sedly. Určitě kvituji mírně rozdílné prostředí, kdy se podíváme také do města a celý děj se neodehrává pouze na lesních výpravách. Boj o zlato je příběhově rozdílný a dostáváme zde drsnou krajinu s ještě drsnějšími chlapáky bojujícími s vlky a dalšími nástrahami. Černobílá kresba je rozhodně povedená a k danému scénáři sedí více než důstojně. Moc hezká kniha s velice dobrými příběhy na jedno večerní posezení.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš9.1.2021 21:19Plamínek / Boj o zlato
    Tohle je pro mě zatím ta lepší kniha ze sbírky komiksů Marka Čermáka. Plamínek je příjemné dívčí dobrodružství a líbí se mi ten ženský prvek, jinými slovy, že to není holka z pohledu kluka, ale holka, která je holkou a má své dívčí problémy. Kresba je pěkná a srozumitelná, moc jsem se neztrácel a druhý příběh byl ještě drsnější. Oceňuji, že to není tak skautské / trampské, což mi normálně nevadí, ale je prostě zajímavé vidět Marka i v jiném uměleckém rozpoložení. Boj o zlato bylvelmi dobrý, místy mi to připomínalo Revenanta a co jse mčetl nějaké francouzské westerny, tak být to delší, klidně by jim to mohlo konkurovat. Navíc ta černobílá kresba tomu jen svědčí a Čermák se zase předvedl.
  • Spider-man
    Spider-man20.6.2015 15:30Plamínek / Boj o zlato
    Marko Čermáka mám rád, proto jsem na letošním Crweconu neváhal a titul zakoupil. Plamínka znám už z Komety, ani jsem netušil, že vzniklo pokračování. A Boj o zlato mě vrátil do doby dětství, kdy jsem pročítal Kreslené příběhy Jaroslava Foglara a podobné čs. komiksy...
42