Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Knížka obrázkových seriálů z naší historie volně navazuje na velmi oblíbené Obrázky z českých dějin a pověstí. Hravou, ale výstižnou formou přibližuje čtenářům novější dějiny naší vlasti – od vzniku republiky v roce 1918 do konce druhé světové války. Autoři Jiří Černý a Jaroslav Veis vyprávějí o příznivých časech našeho státu, i o těch nelehkých, protektorátních, válečných. Ale i o známých osobnostech politiky a kultury (Masaryk, Beneš, Štefánik, Baťa, Čapek, Voskovec a Werich aj.). Historii svého národa by měl znát každý člověk, a tato publikace může znamenitě pomoct k jejímu poznání. Malý i větší čtenář se dozví mnohé, co ještě nevěděl, nebo si připomene, co už pozapomněl. A jak na to nejlíp? S obrázky Barbary Šalamounové.

Dotisk v roce 2014.

Scénář
Jiří Černý, Jaroslav Veis
Art
Barbara Šalamounová
Obálka
Barbara Šalamounová
Žánry
dětský, historický, naučný
ISBN/ISSN
978-80-00-02244-4 (Albatros (Albatros Media a.s.))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
165 x 245 mm
Tisk
barevný
Váha
500 g
Stran
128
Cena
229 Kč
  • louza
    Kniha navazující tam, kde původně skončily Obrázky z českých dějin a pověstí. Tedy na místech, která byla za minulého režimu, kdy kniha původně vyšla, už těžko interpretovatelná. Na rozdíl od pověstí jde o dějiny podstatě politicky orientovanější. Základem vyprávění je Masaryk a jeho okolí, první světová válka, první republika a velká část knihy je věnována i nacistickému obléhání, nejen z pohledu České republiky, ale i Slovenska. Možná i to knihu předurčuje do rukou spíše větším dětem a dospělým. Klasická kvalita tu nicméně je a nic na tom nemění ani změna ilustrátorky s trochu jiným kresebným rukopisem. Pro vážnější témata v průběhu první půle dvacátého století se hodí možná i lépe.
  • hotate
    Původní Obrázky z českých dějin a pověstí jsem měla vždycky strašně ráda, vlastně je to jedna z mých nejoblíbenějších dětských knížek. Tohle jejich pokračování mě ale příliš neoslovilo. Jasně, původní pověsti a starší dějiny byly asi zábavnější samy o sobě, ale o to tu nejde - ke scénáři výhrady nemám. Spíš se mi hrozně nelíbila kresba. Barbara Šalamounová má svůj styl, který má jistě i příznivce, ale mně vůbec nesedl, vlastně mi z něj bylo mírně nevolno.
  • kaylin
    Autoři skvěle pokračují v odkazu svých předchůdců a spolupracovníků a je to jen dobře. Navíc, kresba Barbary Šalamounové, ač mi z počátku docela vadila, mě nakonec dokázala zaujmout, a posledních 60 stran už jsem četl jedním dechem. Pravda, primárně za to ale může scénář, kde jsem se skutečně dovídal zajímavé informace, které jsem nevěděl. Tak nějak mi došlo, že i přes osm let na gymnáziu jsme se v dějepisu vlastně nikdy pořádně nedostali ke druhé světové válce. Docela by mě zajímalo proč. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/04/582-obrazky-z-ceskoslovenskych-dejin-75.html
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin16.9.2012 15:44Obrázky z československých dějin
    Jsou to spíše doprovodné ilustrace k textu, než komiks, ale čte se to docela hezky. Barbara Šalamounová výtvarně nezapře svého tatínka a je to celé takové roztomilé:) Myslím, že pro děti je to skvělá knížka, aby lépe pochopily něco z těch našich pohnutých dějin.

    Celkový dojem: 70%
174