Asterixova dobrodružství #40: Bílý kosatec
Egmont ČR (Albatros Media a.s.)1. vydáníkvěten 2024série Asterixova dobrodružství 119/144
3.7
...
...
...
...
+ 2 další ukázky
Koupit
Caesar se potýká s masovou neposlušností v římské armádě. Jeho hlavní lékař Pravdolascus mu proto navrhne metodu pozitivního myšlení, kterou nazývá „Bílý kosatec“. Netrvá dlouho a revoluční přístup nese ovoce v první legii: vojáci si opakují duchaplné afirmace, poznávají své vnitřní já a vyhýbají se proudění negativních energií. Asterix a Obelix nechápou, jak se mohli Římani tak změnit. Brzo se ale pozitivní myšlení začne vkrádat i do jejich vesnice… Ubrání se odbojní Galové i před touto ďábelskou zbraní?

Scénář
Fabrice Caro (Fabcaro)
Art
Didier Conrad
Barvy
Thierry Mébarki
Obálka
Didier Conrad
Lettering
Art D – Grafický ateliér Černý s.r.o.
Překlad
Michal Lázňovský
Redakce
Stanislav Kadlec, Barbora Pokorná
CdbID
10767
Žánry
dobrodružný, humorný
ISBN/ISSN
978-80-252-5780-7
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
215 x 285 x 4 mm
Hmotnost
160 g
Tisk
barevný
Stran
48
Původní cena
169 Kč
Originál
Astérix #40: L'iris blanc (Hachette, 2023)
Zatímco Conrad dokonale zkopíroval styl Uderza, tak Fabcaro je takový Goscinny z Wishe. Některé vtípky se povedly, ale není to úplně ono.
tenhle díl nebyl úplně můj šálek kávy, hlavně mám pocit, že přes dobrý rozjezd došlo k absenci závěru tohoto komiksu; jakoby tam něco chybí ...
Tak myslím že změna scénáristy Asterixovi prospěla. I když... zdálo se mi, že je tam až moc velká snaha inspirovat se mistrem Goscinnym, a navázat na některé jeho díly... a občas to bylo až moc ,,roubované". Děj samotný jde až moc se ,,sluníčkářskou" dobou, což osobně nemusím, ...tedy číst si o kreténech ještě v Asterixovi, ale chápu to. Je, holt, potřeba se přiblížit novým mladým čtenářům. Snad se ale někdy dočkám i pořádného dobrodružného a vtipného dílu. I když, tady také je součástí příběhu cesta , mlácení Římanů, únos, záchrana, manipulace s vesnicí,.. tedy podobně jako například ve Věštci, tak tohle je stále, proti němu, jen slabý odvárek. Ale fajn, buďme rádi, že Asterix stále vychází, a to že se adaptoval na dnešní dobu, a očividně se stále, po konci původních autorů, hledá, beru také jako dobrodružství a očekávání, že jednou...
Tak tohle bylo překvapení, které jsem už u Asterixe moc nečekal. Velice povedený díl, který dal vzpomenout na staré dobré časy René Goscinnyho. Smál jsem se několikrát nahlas povedeným hláškám i situacím a tohohle Asterixe si rád přečtu znovu. Snad bude Fabcaro pokračovat stejně kvalitně i nadále.