Str. 4
Str. 5
Str. 6

+ 3 další ukázky

Ve své třetí knize se Lene Ask vzdaluje od autobiografie, která je typická pro její první dvě knihy. Vypráví zde příběh knihovnice Marit, která vyrostla na vesnici, ale vystudovala v Oslu, kde nyní pracuje. Její vztah k matce i k rodné vesnicí je napjatý, ale když Maritin otec zemře, je třeba tento vztah nově vymezit. S neúnavným idealismem se hrdinka snaží činit správná rozhodnutí, ale jak příběh postupuje, nové zkušenosti ji učí, co je v životě podstatné. Lene Ask opět ukazuje, že má schopnost popsat lidi velmi empaticky a uvěřitelně. Lehce střídá velká existenciální témata s malým každodenními událostmi, aby příběh čtenáře vtáhl a zároveň neztratil koncentrovanost. Její jasná kresba a efektivní využití barev pohání příběh vpřed a podepírá charakteristiky postav.

Na internetu koluje náhled pravděpodobně původní verze obálky, kde je logo Centraly celé tmavé a jméno autorky posunuté. Ve finálním tisku vypadá obálka tak, jak zde máme v náhledu.

Scénář
Lene Ask
Art
Lene Ask
Obálka
Lene Ask
Lettering
Hanna Kurczyna
Překlad
Karolína Stehlíková
Redakce
Kateřina Korábková, Hanna Kurczyna, Michał Słomka
Žánry
ze života
ISBN/ISSN
978-80-908168-2-4 (Centrala)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
190 x 260 mm
Tisk
barevný
Váha
480 g
Stran
104
Cena
499 Kč
Originál
Neste gang blir alt riktig (Jippi Forlag, 2012)
  • Lobok257
    Lobok25723.9.2023 12:41Přiště bude všechno dobrý
    3,5* Jeden obyčejný lidský příběh, jakých bude nepočítaně... Kdy stínu minulosti, nedorozumění a křivd, snažíme se uniknout, ale stín je stále za námi. Svým zvláštním způsobem dost depresivní kniha.
  • RadimNemec
    RadimNemec admin4.8.2022 13:03Přiště bude všechno dobrý
    Možná je to hluboká psychologická sonda o tom, že emocionálně deprivovaní a vyprahlí jedinci snáze dělají přešlapy a jednají zkratkovitě. Každopádně tomu něco chybí. Přijde mi to málo na to, aby se to překládalo a někdo to vydal v pevné. Ale možná jen nejsem cílová skupina. Každopádně nezatracuji, každý hlas má své místo a je důležité aby zazněl.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin19.6.2022 09:59Přiště bude všechno dobrý
    Těžko se mi empaticky vztahovat k osobě hlavní hrdinky, byť knihovnici, která je mi značně protivná a nesympatická. Ano, řeší to nějaké ty "existenciální" záležitosti, smysl života, mezilidské a rodinné vztahy či stárnutí, místy i relativně zajímavě nasvícené v rámech každodennosti a občasného pokrytectví postav, ale celá zabedněnost Norky jménem Marit tomu poměrně ubližuje... nejen skrze ní jsou zde představovány patrně osobní názory autorky v jakémsi liberálním skandinávském vzoru, které nám jasně říkají, co je dobré a co zlé. Dost by mě zajímal význam věty "lidé ho měli rádi, i když byl věřící", protože hloupější jsem dlouho neslyšel.

    Celkový dojem: 50%
4