Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 2 další ukázky

Koupit
30 portrétů neprávem více či méně pozapomenutých neohrožených žen napříč zeměkoulí i dějinnými epochami. Najdete tu například Margaret, herečku a hollywoodskou specialistku na padoušské role, Agnodiké, gynekoložku ve starověkém Řecku, která se musela převlékat za muže, aby se mohla věnovat svému povolání, apačskou válečnici a šamanku Lozen anebo Anette, australskou akvabelu, která vynalezla ženské plavky, či Sonitu, afghánskou raperku a aktivistku v exilu, Thérese, dobrou vílu pařížských babiček, Nellie, investigativní novinářku 19. století, maratonskou atletku Cheryl nebo Phúlan, královnu banditů a zastánkyni utlačovaných v Indii.

Kniha byla přeložena do více než 20 jazyků a v roce 2019 získala americkou cenu Eisner Award za nejlepší překladovou publikaci.

Scénář
Pénélope Bagieu
Art
Pénélope Bagieu
Obálka
Pénélope Bagieu
Lettering
Jan Šiller
Překlad
Sára Vybíralová
Redakce
Jan Šiller, Karolina Voňková
Žánry
feministický, ze života, životopisný
ISBN/ISSN
978-80-907990-1-1 (Lipnik - Karolina Voňková)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
193 x 265 mm
Tisk
barevný
Váha
1145 g
Stran
312
Cena
899 Kč
Originál
Culottées - Des femmes qui ne font que ce qu'elles veulent #1, #2 (Gallimard, 2016, 2017)
  • trudoš
    Komiks, jehož cílem je inspirovat myšlenkou, že když máte odhodlání a vůli, můžete dosáhnout prakticky čehokoli.
    Pénélope Bagieu uchopila historickou stránku biografií „žen, které měly odvahu stát si za svým“, s hravostí sobě vlastní a to jak výtvarně, tak obsahově. Zjednodušené životopisy jdou často jen po povrchu událostí, aby měl čtenář možnost se zorientovat v čase, prostoru a společenském zázemí. Přesto je zde spousta zajímavostí, ke kterým se běžně nedostanete a navíc vás listování jednotlivými osudy motivuje k dalšímu bádání po té které protagonistce, což považuji za velké plus. Nehledě na skutečnost, že autorka nepředstavuje primárně notoricky známá jména, jež byste v podobné publikaci automaticky čekali. Kromě asi tří-čtyř jmen mi vlastně jen málokterá „nebojsa“ něco říkala, ať už jde o kulturu, vědu či sport.
    Slabinu komiksu tak vidím pouze ve dvou drobnostech – v časově neuspořádaných kapitolách a v tendenci bagatelizovat temnější odstíny charakterů kontroverzních osobností.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin25.10.2021 11:16Nebojsy - Ženy, které měly odvahu stát si za svým
    Fíha, tak politická korektnost a levičácká progresivita z toho stříká horem dolem, až bych z toho sám, nyní čtenářsky nasycen tímto dílem, produkoval duhu... máme tu ženy, samozřejmě z celého světa a všech ras, které jsou děsně cool (a to nemyslím nyní ani ironicky), zatímco drtivá většina mužů, které se mihnou kolem, jsou zaostalí hňupové, tyrani, utlačovatelé, hlupáci. Pak jsou tu sem tam ještě ženy, které mají "konzervativní" názory, ty jsou možná ještě horší.

    Když ovšem odhlédneme od feministicky žoviálního a jednostranného tónu (všechny hrdinky jsou černobíle vyzdvihovány, případné kontroverze v jejich životě zametány a zlehčovány), který mi dlouhodobě na podobné literatuře vadí, celkem příjemně jsem si početl a dozvěděl se ledacos nového i zajímavého! Výtvarná stránka je, zejména na ilustrovaných dvoustranách/předělech, super.

    Celkový dojem: 70%
2