Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 1 další ukázka

V časech, které dnes známe jako první tisíciletí po Kristu, pokrývaly většinu Evropy neproniknutelné lesy. Lidí bylo poskrovnu a jejich životy byly těsně spjaté s vírou v bohy. Ti byli různí a mezi sebou se přetahovali o smrtelníky, kteří se jim budou klanět. O své místo bojovali i slovanští bohové, kteří vyslali do světa misionáře, aby šířili jejich dobré jméno. Vedla je Slavika...

Scénář
Martin Šinkovský
Art
Petr Novák (Ticho762)
Barvy
Petr Novák (Ticho762)
Obálka
Petr Novák (Ticho762)
Redakce
Stanislav Kadlec, Alena Mrázová
Žánry
dětský, dobrodružný, historický, humorný, mytologický
ISBN/ISSN
978-80-252-4925-3 (Egmont ČR (Albatros Media a.s.))
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
210 x 270 mm
Tisk
barevný
Stran
48
Cena
299 Kč
  • RadimNemec
    RadimNemec admin25.11.2021 16:59Slavika a kult tříhlavého prasete
    Pokud vás při prohlédnutí ukázek bude zajímat, jestli je i naživo lettering takový osekaný, tak není. Asi se podepsalo zvětšení menších obrázků - naživo v komiksu je vše jak má být.
    Kresba i mě připomněla Karla Jerie, v komentáři baatcha popisovaná přebytečná, nebo naopak chybějící okna jsem já nepozoroval. Jen zůstal pocit, že tok vyprávění byl nesouměrný. Ano, do budoucna by bylo na čem stavět. Je to česká tvorba, navíc neotřelé prostředí Slovanských bohů a proto by se to mělo podporovat. Přesto nevykazuji nadšení - na druhou stranu to ani neurazilo.
  • baatcha
    Mazec komiks! Dozvěděl jsem se o něm jen díky tomu, že jste jej tu rozebírali v komentářích, jinak by mi úplně unikl. A to by byla škoda! Od té doby jsem jej už třikrát přečetl v hospodě a pokaždé mě bavil. Je to celkem kraťas s příběhem, který je dobře napsaný a s kresbou, co vás bude bavit. Hlavní hrdinkou je bojovnice Slavika, která se vydává šířit slávu Peruna a slovanských bohů do budoucích zemí českých, doprovázena mohutným bijcem Buchanem, jedoucím na zubru a třímajícím řetězový meč, a čarodějem Strigonem s jeho vševidoucí slepou sovou. A co je nejhlavnější, vypadá to jako slibný začátek komiksové série!

    Velice mě bavilo jak zasazení příběhu do světa slovanské mytologie, tak i humor, který spolu s krví stříká z komiksu na všechny strany. Ohromně jsem si užil i kresbu, protože je na ní vidět vykreslená ruka komiksového umělce, co má navíc zkušenosti s grafitti. Je úžasně dynamická a baví vás na ni koukat. Vizuál SFXek a rozložení panelů je lahoda sama o sobě. Kresba mi ze všeho nejvíc připomínala styl Karla Jerieho, ale bez jeho typické těžkopádnosti. A vlastně i trochu Martina Velíška.

    Ale abych jen nechválil, obálka ve mně vzbudila očekávání, které pak samotný komiks nezvládl naplnit. Vzhledem ke zvolenému tématu jsem čekal, že se tu bude víc do hloubky pracovat se slovanskými bohy, mytologií a hororem, ale to všechno nakonec jen tvoří kulisu pro ústřední bitvu. Nemohl jsem si nevzpomenout na Sláinea, s nímž má Slavika mnoho společného, a u kterého mi vždycky vadilo totéž, tedy že příběh se na všechny strany ohání slibným tajemnem, které pak bohužel vyšumí do ztracena, když se vyprávění omezí jen na jednoduchou akční řežbu. Příběh přitom rozhodí mnoho vějiček a nastolí otázky, na které pak ale neodpoví, protože v rozsahu 48 stran už na nic jiného než bitvu nezbyde prostor. Což je škoda, protože pak příběh působí poněkud plytce. Trestuhodně nevyužitý mi přijde motiv tříhlavého prasete, po němž se sice komiks jmenuje, ale samotné prase se vyskytne asi jen na dvou obrázcích a kultu a jeho zvyklostem je věnovaný de facto nulový prostor (kromě veselice v závěru příběhu).

    Trochu těžkopádné mi přišlo vysvětlování děje pomocí rámečků, protože to samé šlo jednoduše udělat v konverzaci postav dvěma bublinami s textem. Občas mi někde chyběla dvě tři okna děje navíc, aby byla některá scéna logicky dořešena (konkrétně mi tu scénáristicky chybí zobrazení vizí tříhlavého prasete a jeho komunikace s vesničany, což je zásadní bod celého příběhu), zato jinde byla dvě tři okna nadbytečná. I přes všechny nedostatky je ale jasné, že tvůrci ví, kam směřují, a já budu velice rád za co nejdřívější pokračování!

    A co mě potěšilo velice, na straně 7 je série tří vertikálně seřazených okýnek, na kterých dávají hrdinové pěstí zločincům. Vsadím své boty, že je to poklona dřevním dobám českého komiksu, kdy nakladatelství Crew začínalo a třemi vertikálně seřazenými okýnky, kde dávali zločincům pěstí Batman, Judge Dredd a Lobo, avizovali první čísla magazínu Crew s textem: „Je komiks umění?“ „Prásk! Když to umíš, je to umění!“ A za tuhle pokonu smekám!
321