Ukázka
Hellboy je skvělý příklad, jak povýšit comicsový příběh z blízké budoucnosti na vyšší literární úroveň a současně u něj zvýšit míru napětí. Jeho příběhová linie kombinuje tradiční postupy s novějšími rámečky obsahujícími doplňující komentáře a obojí je unášeno proudem doslova virtuózně využitých, skvělých uměleckých efektů.

Hellboy je ve svém výsledku skutečným uměleckým dílem - původním, novým a vzrušujícím. Znovu a znovu nacházíme samostatné obrázky i celé stránky, předvádějící podrobnou a někdy úmyslně ironizující znalost klasických forem a postupů. Mnohé jednotlivé rámečky, které jsou výtvorem výjimečného talentu, by se daly zarámovat a použít jako grafické dílo samy o sobě. Překvapující použití barev ještě násobí jejich účinek a zesiluje dopad zápletky a děje.

A kromě toho všeho je to ďábelsky dobré čtení!
Robert Bloch

Obsahuje sešity série Hellboy: Seed of Destruction #1–4 (březen 1994 - červen 1994), 'World's Greatest Paranormal Investigator' z San Diego Comic Con Comics #2 (srpen 1993) a 'World's Greatest Paranormal Investigator' z Comic Buyer's Guide #1070 (květen 1994)

Scénář
John Byrne, Mike Mignola
Art
Mike Mignola
Barvy
Mark Chiarello, Matthew Hollingsworth (Matt)
Obálka
Mike Mignola
Lettering
Martin Trojan
Překlad
Jan Kantůrek
Redakce
Václav Dort, Cary Grazzini
Žánry
akční
ISBN/ISSN
80-86482-13-8 (Calibre Publishing)
Vazba
šitá v tvrdých deskách (kožená úprava desek)
Formát
160 x 240 mm
Tisk
barevný
Stran
128
Náklad
51ks
Cena
999 Kč
Originál
Hellboy #01: Seed of Destruction (Dark Horse Comics, 1994)
Varianty
Hellboy #01: Sémě zkázy (4. vydání) (2019)
Hellboy #01: Sémě zkázy (speciální vydání) (2019)
Hellboy #01: Sémě zkázy (3. vydání) (2016)
Hellboy #01: Sémě zkázy (2. vydání) (2007)
Hellboy #01: Sémě zkázy (2002)
Hellboy #01: Sémě zkázy (látková verze) (2002)
Hellboy #01: Sémě zkázy (kožená verze) (2002)
  • Spike
    Už asi nespočítám kolikrát jsem tenhle díl Hellboye četl, ale poprvé někdy v r. 2008/2009, což už je vcelku dlouhá doba. Byla to má druhá Hellboy kniha kterou jsem četl, takže je jasné že panuje jistá nostalgie. Při opakovaném čtení se však pokusím hodnotit v rámci možností objektivně, ač instinkt velí hodit tam prostě bez zbytečných keců 5*.

    Jistá dávka nostalgie je však stejně na místě, jelikož právě tady celý ten Hellboy Universe začíná a tak se prostě neubráním zmáčknutí slzy. Úplně chápu všechny ty, co po téhle knize tomu světu propadli. Teď zpětně bych to však k těm úplně TOP Hellboyům nezařadil, jelikož kniha má nedostatky na které je fér poukázat.
    V podstatě velmi jednoduchý příběh nevadí, vlastně i oceňuji že hned v první knize do nás netlačí všechny informace a tenhle svět je zatím jen vcelku atraktivně naťuknut. Problém je trochu v tom jak je psaný. Pro první větší příběh si asi Mignola scénáristicky ještě úplně nevěřil, tak ke spolupráci přizval Johna Byrnea. Což je mnou osobně velice ceněný výtvarník i autor, ale úplně si nemyslím že zde to byla ta nejlepší volba. Scénář je často zbytečně ukecaný, dost monologů zbytečná a vlastně nic neřešící a je tam tak nějak navíc. Při prvním čtení mi to asi nepřišlo, ale jelikož od té doby jsem už Hellboyů četl o dost víc, ten rozdíl mezi tímhle a tím zbytkem co si psal Mignola sám je prostě patrný. Když třeba záporák najednou usoudí že je čas aby se rozkecal a řekl něco málo o sobě a svém plánu, působí to prostě jako nutnost předat na několika stránkách čtenáři potřebné informace, ale jelikož Hellboy v tu chvíli nevypadá že by moc vnímal, vypadá to že má monolog sám pro sebe prostě proto že se rád poslouchá. Což je znak mnoha záporáků a nejspíš je to i schválně a upomíná to k brakovým kořenům ze kterých Hellboy vychází, ale nemůžu si pomoct, šlo to dle mě provést trochu lépe. Co se týče postav, nečekejte nějaké propracované charaktery. Hellboy je hláškující sympaťák (ač, jak už jsem zmínil, zde ukecanější než jindy) a Liz s Abem zajímavě vypadající parťáci, kteří jsou zde však jen zběžně představeni a svůj prostor dostanou až později v jiných knihách. Nezmiňuji to jako negativum, že Hellboy není postaven na psychologických studiích složitých charakterů ale na akci a atmosféře je prostě fakt.
    Pro znalce Hellboye je takto zpětně i vidět že i kresba se teprve vyvíjela, ještě to není úplně ten typický Mignola jako později, blíže má k své adaptaci Coppolova Draculy než k Hellboyovi kterého si dnes vybavíme (ne že by to byl extra velký rozdíl a neberu to jako mínus, ale jen taková poznámka, oko znalce si prostě všimne). Svůj podíl na tom má i coloring který je lehce jiný než v pozdějších dílech. To jen kdyby vám na první pohled tenhle Hellboy přišel 'trošku' jiný.

    Přesto kresba funguje v tom, na co jsme zvyklí, a co je pro Hellboye určující, tedy atmosféra. Všechna ta pozadí a prostředí, stavby a designy, práce s černou barvou (a samozřejmě monstra)… to je prostě oku lahodící paráda. Ač někdy je pro mě scénář tím hlavním a hodnotím především dle něj ať už se mi kresba líbí či hodí k příběhu či ne, Hellboy je ten příklad vzácné symbiózy kdy kresba a celkově vizuál k tomu dílu tak neodmyslitelně patří, že dotváří značnou část pocitů z knihy a bez Mignolova umění by to prostě zdaleka nefungovalo tak jak má. Možná proto když se v pozdějších knihách střídají kreslíři, mi už příběhy občas tolik nesedí, protože v tomhle světě zkrátka vizuál dělá značnou část dojmu. Tím nemyslím že by forma převládala nad obsahem, ale jedno k druhému jednoduše neoddělitelně patří a právě proto to funguje.

    Provedení knihy samozřejmě na standardní vysoké úrovni, mám druhé vydání Sémě zkázy a tenhle papír který v knihách Comics Centrum tehdy používalo mi prostě seděl nejvíc (prostě charakteristicky voněl, ano, jsem fetišista přes knihy), pevný, matný… plus pevná vazba a velice hezký obrázek pod přebalem, bez kterého už si Hellboyovy knihy neumím představit, a který zaručuje, že si Hellboye budete číst hezky v klidu doma a nebudete ho tahat na veřejnost kde by se mohl poškodit (vlastně velice dobře promyšlená strategie jak udržet knihu v co nejlepším stavu :D). Bonusové krátké příběhy a návrhy jsou krásná přidaná hodnota.

    Celkově tedy první Hellboy, Sémě zkázy, není tou nejlepší knihou ze série, ale moc hezký rozjezd který - pokud se trefí do vkusu - krásně zaháčkuje a navnadí na všechna ta pokračování. A mimoto je to prostě srdcovka, jedna z nejlepších kombinací akce a hororu co komiks nabízí. Poctivých 8/10
  • SteveCZ
    Já ani nevím co bych sem přidal. Dostal jsem skvělý komiks, s jednoduchým příběhem, co pomalu připomíná Lovecraftova díla. Mignolova kresba tu sedne jak hrnec na p**el, a skvěle dokresluje atmosféru komiksu. Cením obzvlášť, že komiks funguje dobře nejen jako úvod do série, ale i sám o sobě. Jasnejch 8,5/10.
  • MEGA
    Skvělý úvod do série. Představí se nám zde naprosto originální svět plný pestrých postaviček i děsivých monster. Příběh je poměrně jednoduchý, ale na druhou stranu efektivně buduje napětí a atmosféru. O postavách zde moc nezjistíme, dostaneme zde hlavně náznaky a trochu historie. Hlavní postava je Hellboy, ale příběh ovlivňuje překvapivě málo. Hlavním plusem tohoto komiksu je kresba. Mike Mignola má osobitý styl plný velkých ploch stínů, který jsem si naprosto zamiloval a k příběhu se naprosto hodí. Barvy této knize taky velmi pomohli, spolu s kresbou je to pastva pro oči.
  • Cinema Ranger
    Hellboy je můj opravdu velice oblíbený hrdina a proto není divu, že jsem se k tomuto komiksu dostal. Očekával jsem hodně a přesně to jsem dostal. Takový parádnípřívěh jsem již dlouho nečetl. Byrne a Mignola jsou machři.
    + Nádherná obálka k 25. výročí.
    100%
  • Blackmoor
    Kniha je to nádherná, výborné zpracování, barvy, tisk, temný příběh, atmosféra a vše výborné, dávám jen jednu hvězdu dolu a to za to že mi to celé přišlo nějaké hrrr, pár stránek navíc by nebylo na škodu, rychlé přechody akce, akce a člověk zjistí že je na konci.
  • perak
    Hellboye jsme znal dosud jen z filmového plátna a tam se mi hodně líbil. A přestože ani Mignola až na pár výjimek nezklamal a třeba v případě Baltimoru přímo nadchnul, tak jsem se knižnímu Hellboyovi a trochu se bál možnému zklamání. A to byla chyba. Nad očekávání dobrá kniha, a to jak kresbou, tak i samotným příběhem, který má dostatek, napětí, akce, tradičních záporných postav (upíři, nacisti, Rasputin), ale i vtipu, plus několik nakousnutých dějových linií, abyste se těšili na další pokračování.
  • RaggamuffinSVK
    K Hellboyovi mám špeciálny vzťah. Je prvým "dospelým" komiksom, ku ktorému som sa dostal ešte ako tinédžer a viem, že sa mi veľmi páčil, rovnako ako prvý Del Torov film. Pri vydaní špeciálnej edície k 25 rokom som sa k nemu s nadšením vrátil a neľutujem. Aj keď príbeh je ešte len taký rozbeh a cítiť z neho počiatočné smerovanie, atmosféra je výborná a postavy perfektné. O kresbe ani nemusím hovoriť. To je love/hate vzťah a ja si túto lásku veru užívam.
  • karl173
    karl173 mecenáš7.4.2019 13:52Hellboy #01: Sémě zkázy (3. vydání)
    Znovučtení: Tak jsem si po více jak roce přečetl tuto knihu znovu, jelikož chci začít konečně číst celý Hellboy universum, a to hezky od začátku. A to by nešlo samozřejmě bez prvního dílu, který už jsem měl v paměti jen matně. A když tedy porovnám mé hodnocení z dřívějška, tak se v ničem nebude o moc lišit ani to současné. Opět mě to bavilo a opět jsem byl do děje zcela vtažený, abych pak trochu smutně sledoval, že už jsem na samém konci. A tady chci tentokrát trochu přidat na kritice. Uvědomil jsem si totiž, jak zkratkovitý příběh je. Tohle je vlastně jen takové představení Hellboye a pár jeho společníků s jakýmsi originem a představením prvního záporáka. Je to atmosférické, temné a autoři zde odvedli vážně skvělou práci, to ano, ale přesto musím tentokrát uznat, že je to teprve jen začátek. Navíc od minulého čtení jsem přečetl více Mignolových komiksů a tudíž teď mohu porovnat ten rozdíl. A rozdíl je největší především v tom, že se zde o scénář postaral John Byrne, který sice dokazuje své spisovatelské kvality, ale jeho rozepsanost mi místy kazila zážitek. I tak jsem si ale knihu znovu užil a natěšeně jdu na pokračování. ( kvůli zmíněné kritice 1 hvězda dolů )
  • Sajmon
    Až na to že je to zbytečně moc ukecaný je to pecka! 4.9/5
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš28.3.2019 20:47Hellboy #01: Sémě zkázy (speciální vydání)
    Už to čtu asi po páté a je zajímavé, jak se v průběhu těch let, co tenhle komiks znám, liší mé hodnocení a nazírání na něj. Ze začátku jsem z toho byl unešený, pak mi to přišlo takové "meh", pak zase že je to zajímavé, pak už to bylo jenom Mignola nééééé. Nicméně se ke mně dostala spousta Mignolových komiksů v průběhu mého komiksového bádání a i když mám k jeho kresbě jisté výhrady, nějak to funguje. U některých komiksů více, u některých méně. Hellboye 1 jsem četl několikrát a je zajímavé, jak jsem to vlastně (ne)vnímal. Kolik detailů mi uniklo a kolik věcí jsem přešel jako nedůležité. Neměl jsem v plánu si Hellboye dokupovat, natož číst, ale když už ho mít, tak proč ne první knihu a ve výroční speciální obálce, plus ta cena, lahůdka. Do toho ta obálka je fakt pěkná. Patrně pokračovat nebudu, ale tohle zůstane a opravdu se mi to líbí, je to opravdu zajímavý komiksový počin. Více jsem se zaměřil na to pozadí toho všeho kolem a i když je v příběhu v podstatě velmi málo odhaleno, přesto to funguje a v průběhu se chytáte všech z toho vyplývajících detailů. Pravda, kdybych neznal filmy a něco málo nečetl, asi bych se na to zase díval jinak, ale právě těch několik čtení v průběhu asi 10-11 let mě nakonec dokopalo k tomu, že Hellboy je u mě na půl úvazku znovu nalezený ztracený syn.
  • Komiksum
    Trvalo to dlouho ale i já se dostal k tomuto pekelníkovi, a jediné co k tomu lze dodat je, že jsem spokojený. Mignola je prostě mistr, jeho kresba je boží ať už jde o Hellboye nebo obří gorilu. Trošku mi vadil scénář, Byrne je místy až zbytečné moc ukecaný a zápletka je neskutečně tuctová ale aspoň je podána jednoduše zajímavě. Po přečtení mi ale přišlo jako by mi něco chybělo, poznal jsem řadu nových postav ale vlastně o nich nic nevím, to doufám napraví budoucí knihy. Co musím jednoznačně pochválit jsou barvy, protože ty dělali celou dobu úžasnou atmosféru!
    Za sebe dávám určitě palec nahoru, funguje to jako perfektní úvod do Mignolaverse a klidně bych i snesl více než kolik jsme tady dostali!
    Ps. bonusové kraťasy byla fajn jednohubka
  • JohnyG
    Originální Mignolova kresba ve spojení s jednoduchým coloringem a prostým panelováním funguje v tomto malém formátu opravdu dobře. Scénář mi sice přišel místy lehce matoucí a celé to stojí na zvláštním mišmaši okultismu, mystiky a fantastiky, ale s atmosférou tolik zmiňovaného Lovecrafta ten paranormální vyšetřovatel z pekla opravdu něco společného měl. Čtení Hellboye je nenáročná nadprůměrná kratochvíle.
  • S4TW
    A mám tu další komiks, který jsem četl s obrovskými očekáváními. Někdy je to nevýhoda, někdy se naplní velká očekávání. Jak to je u Hellboye, to si stále nejsem jistý. To, že se jedná o jeden z nejlepších komiksů, to snad není potřeba zdůrazňovat. Byrnovi a hlavně Mignolovi se povedlo vytvořit vynikající, poutavý svět. Celé je to opředené záhadami, mytologií a bájemi. Často mám pocit, že vycházejí z jiných děl či bájí (ale do jaké míry, na to se v tom moc málo vyznám). Vliv Lovecrafta je nepopiratelný a klasických lovecraftovských oblud jsme se dočkali. Jak jsem zmínil, příběh je hodně záhadný a autoři nám postupně rozklíčovávají děj a zápletku, ale opravdu nebudete na konci knihy vědět vše. Je to poutavě a určitě se jedná o knihu, u které budete vtaženi do světa, a od čtení se vám nebude chtít odbíhat. Ovšem pořád si nejsem zcela jistý, jestli mě to úplně pohltilo, jestli mě to chytlo tak moc, jako většinu fanoušků. Mám takový pocit, že mi něco chybí, ale nedokáži úplně říct co, snad to přijde s dalšími díly (jako tomu bylo třeba u Goona)… Nicméně kresba je parádní, tady není o čem. Mignolova jednoduchá, ale efektivní kresba, není překombinovaná, ale zároveň místy využívá neskutečné detaily. Jaksi hranatá, hodně temná s důrazem na černou barvu. Když jsme u barvy, tak je nutné vyzdvihnout celkově barvy, které úžasně podtrhují atmosféru. Jednoduše si dovedu představit plakát s touto kresbou na zdi. Těším se na další díly, kdy to bude mít v režii už jen Mignola, nejspíš mi totiž úplně nesedl styl vyprávění Byrneho (který je místy i zbytečně ukecaný).
  • Tyfus
    Moje první setkání s Hellboyem. Jde o klasický představovací příběh, v dalších dílech čekám zajímavější děj. Mignolova kresba mě naprosto baví. Dostal jsem co jsem čekal, další díl už je na cestě!
  • karl173
    karl173 mecenáš2.1.2018 21:56Hellboy #01: Sémě zkázy (3. vydání)
    Skvělý atmosférický příběh s ponurým hororovým nádechem. Knihu jsem zhltnul jedním dechem. A aby ne, když je bohužel tato kniha dost krátká. Ale i přesto jak je krátká nabídne dostačující a zajímavý děj se spoustou doplňujících zajímavostí. Kresba parádní a perfektně vytváří svůj vlastní příběh. Škoda že spoustu dílů je vyprodáno a není tedy jiná možnost než čekat na znovu-vydání vyprodaných knih. Za mě tedy pecka.
  • Franta z Čokolády
    Franta z Čokolády16.8.2017 11:25Hellboy #01: Sémě zkázy (3. vydání)
    Když se mi dostala poprvé do rukou tato knížka,přál jsem si aby to bylo min. nadprůměrné.
    A hle,je ďábelsky skvělé čtivo.


    Sémě zkázy-Seznámení s Hellboeym,UPVO a celkově s částí mignolaversa.
    Scénář od Byrnee je velmi dobrej,zápletka sic není originální,ale naštěstí je to jedna z těch dobře provedených,že při prvním čtení si nevšimnete té neoriginální zápletky.
    Zápletka: Začátek je to o tom,jak se na svět Hellboy dostal,načež se dpak dostáváme do současnosti,kdy začne vyšetřovat další případ.
    Kresba je dle mého názoru velmi pěkná a detailní.


    Kraťas č.1-Hellboy vyšetřuje případ o zmizení lidí z několika vesnic.
    Je to dobrá povídka,jen se přípravě,že má jen 4 stránky.
    Kresba též dobrá.


    Kraťas č.2-Hellboy zachraňuje unesenou dívku z rukou von Krupta(který je jen hlava bez těla a ještě k tomu nemrtvá) a jeho cvičené gorily Bruta.
    Povídka dobrá jen,jen o kousíneček horší dialogy,ale co byste chtěli že 4 stran.
    Kresba též dobrá.

    Rozhodně doporučuji všem.
  • Murphy722
    Postavu jako Hellboye znáte už mnoho let. Ale až po těch mnoha letech se konečně prokoušete si přečíst TU první knihu. Každý si může posléze namítat a srovnávat s filmem. Bohužel nejde to a ani nemůže jít. Pro mne je Hellboy srdeční záležitostí, která snad nikdy nespadne do pomyslné temné díry opomenutí. Mike Mignola má tak osobitou kresbu a čerpá tak nádherně z mytologií, a z umění celého světa, že jedině před ním můžete - Ne! Musíte smeknout kloboukem.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin8.4.2017 09:17Hellboy #01: Sémě zkázy (3. vydání)
    První svazek konečně za mnou. Za jiných okolností bych se spojení Rasputin a náckové chtějí ovládnout svět (jo a ještě staří bohové a mimozemšťané) vysmál, ale Mignola umí podávat příběhy jakkoliv, jen ne trapně. Navíc já jsem dávno konvertoval na hellboyovskou víru...

    Celkový dojem: 80%
  • 3DD!3
    Klobouk dolů. S Hellboyem jsem už měl tu čest několikrát, ale první zářez mě naprosto smetl. Fantastická Lovecraftovská atmosféra od lidí, kteří milují své řemeslo. Pan Boy sice ještě nabírá klasické kontury, ale všechno je na svém místě. Rasputin vynikající. Hned mám chuť sáhnout po dalším díle (který už jsem četl). Bravo.
  • luky.kuky10
    Parádní, akcí nabitý děj, Úchvatná jednoduchá kresba M. Mignoly dává celé knize nádherný zážitek ze čtení.
  • Fry
    "Hellboy #01: Sémě zkázy" - První setkání s Hellboyem v jeho samostatné sérii a nemůžu si ani moc stěžovat. Mignolova kresba je pastvou pro oči a Byrne přišel s parádní zápletkou, která určitě neřekla ještě poslední slovo. Navíc je to úplně jiné jak film, což je na jednu stranu dobře, protože jsem si mohl přečíst původní příběh, ale na stranu druhou film považuji za velmi dobrý i po tolika letech. Ale nechme to raději tak, protože tyhle příběhy stojí za to v jakékoliv podobě ... Za mě 4*!
  • Fives
    Moje druhé stretnutie s Hellboyom. Po výbornom druhom diely som mal možno prehnané očakávanie a príbeh ma až tak nedostal, ale atmosféra bola opäť super. Tento diel je skôr len taká predstavovačka, skutočná zábava príde v druhom diely. 3,5* čiže 4*.
  • Fimi
    Fimi mecenáš29.11.2016 21:40Hellboy #01: Sémě zkázy (3. vydání)
    co na to říct, klasika....tohle je nutnost každého komiksového fanouška
  • mAGiic
    mAGiic editor9.11.2016 09:49Hellboy #01: Sémě zkázy
    Temná stmosféra, Rasputin a malej Hellboy během ww2. Bomba. A to všechno v kožené vazbě.
  • Fimi
    Fimi mecenáš17.8.2016 23:36Hellboy #01: Sémě zkázy (2. vydání)
    Ta temná atmosféra prostě funguje na každé stránce, žádná bublina nenudí a není zbytečná a kresba je vskutku zajímavá, je v tom akce, napětí a humor. Paráda, já to slupnul jako malinu během chvilky. Perfektní a těším se na další díly
  • Josh
    Řekl bych skvělej rozjezd, kterej toho vyzradí až překvapivě málo, naopak mnohé jen naznačí a představuje tak velký lákadlo ke čtení dalších dílů. Snad jen ten Rasputin občas plamenně řeční déle, než by bylo záhodno:)) Hlavní příběh vidím za hodně silný 4 hvězdy, tu celkovou pátou přidávají dvě krátký, vtipný povídky ukazující Hellboyovy první komiksový krůčky. Rozplývání se nad jedinečným stylem kresby a kompozicí barev by bylo nošením hříšníků do pekla, hororová atmosféra je díky tomu všudypřítomná.

    No a samotnej Hellboy je sympaťák a i po 10ti letech od premiéry filmu v něm vidim a hlavně slyšim Rona Perlmana:))
  • sedw
    Jo, tak Hellboy mi hodně sedl. Mám obecně rád mystické příběhy a mystikou Helboy naprosto přetéká. Sympatické postavy, zábavná zápletka (je to jen začátek, ale už ten dává tušit, že to bude hodně velké). Kresba mi z počátku uplně nesedla, ale postupem času jsem si ji zamiloval.
  • kaylin
    Mike Mignola má velmi specifickou kresbu, velmi hranatou, abych tak řekl, detailní a přesto někdy velmi obecnou, což jen dokresluje dojem z každého příběhu. Musím říct, že "Hellboy: sémě zkázy" je také úžasně kolorován. Naprosto k němu dané barvy patří, stejně jako je s ním spojen důraz na černou. John Byrne je jako scénárista možná ukecaný (Mignola často jako scénárista mluví velmi málo), ale spolu s Mignolou vytvořili skutečně nezapomenutelné dílo. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/04/19-hellboy-seme-zkazy-95.html
  • Azalin
    Azalin mecenáš28.2.2013 14:43Hellboy #01: Sémě zkázy (2. vydání)
    Číst znovu starší čísla Hellboye je naprostá komiksová extáze. Ani se nedivím, že film jsem nedokázal zkouknout až do konce. Tohle se prostě nedá zfilmovat a basta.
  • royan
    royan9.8.2012 17:51Hellboy #01: Sémě zkázy
    Myslím, že první kniha je zde dost nadhodnocená. Je to slušný rozjezd serie, ale na pět hvězdiček to není.
  • Indy
    Úžasná kresba. Na výjevy od Mika Mignoly bych se mohl dívat celé hodiny.
  • svobyy
    Výborné.
  • DancinPuppet
    DancinPuppet2.11.2010 23:01Hellboy #01: Sémě zkázy
    Žádná Amerika, pověry pěkně po Evropsku. Hektolitry černé tuže a několik litrů červené na hlavního hrdinu, máme tu originál. Mám chuť zazpívat si hezky jako Boney M. ,,Ra-Ra-Rasputin, Russia's greatest love machine, it was a shame how he carried on!"
  • Big G
    Hmm, k Hellboovi mě přivedl až první del torův film, takže si teď občas nějakej book pořídím, ale Sémě zkázy mě definitivně utvrdilo, že Rudej na papíře mi moc nesedne. :(
  • Galupus
    Ohledně hodnocení dávám devadesát, protože Byrne nezvládá Hellboye ani náhodou s takovou Grácií a dokonalostí jako Mignola. A právě i tenhle první book je důvodem toho proč sem s dalšim čtením váhal, ale vím že to je chyba.
    Děj nás hodí do situace, kterou znáte všichni z filmu, ale odmyslete si nesmyslného a debilního agenta z FBI přidejte na démoničnosti Rasputinovi a vyjde vám parádní příběh, který vás (okud Hellboye bereme jako celek) parádně vrhne do světa, příběhu a nechá vám hlavu tak plnou otazníků, že další díl do ruky vezmete dřív či později ať už chete nebo ne.
    Překlad Jana Kantůrka je jakjinak než geniální a zaslouží sám o sobě 110% a Kresba M. MIgnoly, která se mi před pár lety zdála poněkud něpříjemná si mě vzhledem k atmosféře kterou vytváří získala a dostává plnej počet stejěn jako překlad!
    Doporučuju!
  • matrosh
    ubíram procento za byrnovi komentáře děje (mingola to nedělá - díky bohu), vkládané do ust hellboyovi, jinak nemám co dodat
  • brkowycz
    brkowycz1.3.2009 14:10Hellboy #01: Sémě zkázy
    Hodně dobrý, super potemnělá atmosféra, komorní souboj s čarodějem, bomba. Snad nebýt malé deus ex machina na konci příběhu (což prostě nemám rád a vždy mi to dost zkazí děj) bych dal i sto. Naštěstí tahle deus nebyla zase nijak zvlášť do očí bijící, takže celková spokojenost.
  • Kapis
    Kapis mecenáš12.1.2009 14:28Hellboy #01: Sémě zkázy (2. vydání)
    Nevlastním druhé vydání, můj názor na tuto knihu nebudu kopírovat z prvního vydání, jen tu přihodím body, které si podle mě Hellboy zaslouží.
  • Kapis
    Kapis mecenáš12.1.2009 14:25Hellboy #01: Sémě zkázy
    Tak jsem si přečetl komplet všech 5 dílů Hellboye pěkně v kuse a musím své hodnocení z před bezmála čtyř let navýšit. Za tu dobu "Noir" u mne závratně vystoupalo na mém žebříčku oblíbenosti a zaujalo tu nejvyšší příčku, z které asi jen tak nespadne. Jsem zamilovaný do Sin City, Sta kulek, ale Hellboy to nějak tak korunuje, barva tomu přidává strašně moc a atmosféra Mignolova díla je až uchopitelná. Hellboy je jedinečný zážitek, duševní strava, kterou je také člověk živ a radost až na kostru...případně až na zpopelněné tělo, prokláté dubovým kolíkem:-)
  • goldschmidchen
    goldschmidchen29.12.2008 11:29Hellboy #01: Sémě zkázy (2. vydání)
    nějak jsem tomu nepřišel na chuť..
  • Davey
    Takže oficiálně můj první Hellboy (Tedy druhý, první jsem četl Zlatou Armádu). No původně mě tenhle týpek vůbec nelákal ke čtení, ale jakmile jsem shlédl film, tak jsem si řek, že to musím zkusit. No, a musím říct, že mě mile překvapil. Skvělý scénář, skvělá kresba, celkově skvělé rozpoložení panelů na stránce. Hellboy si mě získal a já se těším, až si dokoupím další díly. A ještě teď začlo CC vydávat BPRD, ty snad taky stojí za to. :)
  • The Genius
    Takový hellboyovský rozjezd, ale pořád fajn, protože to je prostě Hellboy :)
  • bboorreekk
    bboorreekk15.5.2008 12:52Hellboy #01: Sémě zkázy
    a u obou je problém se soudržností knihy jako celku. Obsah je bez komentáře nebo snad jen malinkatý ..SUPER. Tak kniha 60% a obsah 100% = 80%
  • bboorreekk
    bboorreekk15.5.2008 12:48Hellboy #01: Sémě zkázy
    mám papírovou a koženou vazbu
  • erik
    erik29.1.2008 10:16Hellboy #01: Sémě zkázy
    Asi najlepší Hellboy. Sila.
  • Markyz de Sade
    Markyz de Sade22.1.2008 13:28Hellboy #01: Sémě zkázy (2. vydání)
    Skvěle provedené druhé vydání. MdS
  • Black Bro, yo
    Black Bro, yo14.7.2005 21:01Hellboy #01: Sémě zkázy
    YEAH, V jednoduchost je síla.
  • Kapis
    Kapis mecenáš23.2.2005 10:45Hellboy #01: Sémě zkázy
    Total nařez brutal masacr terror. PARÁDA, škoda slow
  • Netorack
    Netorack30.7.2004 00:41Hellboy #01: Sémě zkázy
    Hodně zajímavá kresba mě dostala na první pohled. Příběh je možná trošku rozvláčný, ale celkově je to hodně nadprůměrný comics.
  • sammpa lajunen
    sammpa lajunen16.6.2004 13:15Hellboy #01: Sémě zkázy
    dzive dzive, pána detektíva byrujem
  • saja
    saja16.6.2004 10:30Hellboy #01: Sémě zkázy
    Hellboy je úžasná věc, od které se jen ztěží odtrhává zrak...
  • Markyz de Sade
    Markyz de Sade15.6.2004 10:49Hellboy #01: Sémě zkázy
    Trošku jsem se ho obával po zmrvení v Crwi, ale book mě dostal. MdS
  • Slaine
    Slaine admin14.6.2004 15:30Hellboy #01: Sémě zkázy
    Skvělá kniha. Co dělá Hellboye Hellboyem je ta úžasná temně pohádková atmosféra. Zpracování Calibre/Comicscentra je dokonalý. Paráda.

  • Zajo original
    Zajo original mecenáš14.6.2004 12:55Hellboy #01: Sémě zkázy
    Bombaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. Zaujimava kresba , suche hlasky .
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš14.6.2004 09:48Hellboy #01: Sémě zkázy
    Miki Mignola se svoji specifickou kresbou prisel do Cech v poradnym booku, kde predstavil cervenyho dablika. A ja mam pro Hellboye slabost uz hafo let.
  • willis
    willis14.6.2004 09:20Hellboy #01: Sémě zkázy
    Úvod do Hellboye.
  • Ogre
    Ogre14.6.2004 09:10Hellboy #01: Sémě zkázy
    no comment
  • Nakor
    Nakor13.6.2004 23:59Hellboy #01: Sémě zkázy
    První Hellboyova kniha je to nejslabší, co jsem zatim s Hellboyem viděl. S atmosférou většiny povídek se to srovnávat nedá, zápletky jsou sice slušně vykreslené, ale mnoho nenabízejí, gradace a napeti taky nic moc, chvilema mi to prislo trochu zmatene... proste dlasi dily jsou mnohem lepší.
  • Kocour
    Kocour13.6.2004 22:02Hellboy #01: Sémě zkázy
    Tak narozdíl od sémě zkázy sou tu prazvláštní barvy..nebo se mi to jen zdá?! Každopádně super!!
  • KLAUN_DOMINANT
    KLAUN_DOMINANT mecenáš13.6.2004 18:20Hellboy #01: Sémě zkázy
    Hellboy je jeden z nej komiksů co u nás vychází. Dokonalej temnej příběh a Mignolova zvláštní kresba.
151701312