Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 2 další ukázky

Koupit
Příběh první lásky, na kterou bylo příliš pozdě. Když německá dívka Hedvika potká chlapce ze smíšené česko-německé rodiny, vypadá to na slibný románek. Jenže se píše rok 1938 a válka je na spadnutí. Československé pohraničí – Sudety – připomíná sud prachu, který může každou chvíli odpálit napjaté národnostní vztahy. Komiksová love story zachycuje dramatické osudy mladých milenců na pozadí temných časů naší nedávné minulosti.

Příběh inspirovaný skutečnými událostmi.

Scénář
Filip Raif
Předloha
Serafine Lindemann, Radek Motzke
Art
Filip Raif
Lettering
Filip Raif
Redakce
Joachim Dvořák, Ondřej Kavalír, Filip Raif
Žánry
historický, romantický, válečný
ISBN/ISSN
978-80-88378-30-3 (Labyrint)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
155 x 205 x 26 mm
Tisk
barevný
Váha
650 g
Stran
232
Cena
495 Kč
  • trudoš
    trudoš editor26.11.2023 14:35Sudetenlove
    Co od knihy očekáváte, to vám dá. Stylově kráčí Filip Raif ve stopách Jaromíra 99 a ačkoli víc pracuje s barvami, ponechává příběhu podobně nostalgicko-pochmurnou atmosféru. Dalším spojovacím znakem je časté vyprávění beze slov, díky kterému děj pádí vpřed mílovými kroky, aniž by se přitom opomíjely lidské emoce nebo dějinné souvislosti. Výtvarně perfektní práce, nevyznáváte-li tedy komerčnější podobu komiksu à la Marvel či DC.
    Obsahově u mě však autor maličko klopýtl. Především proto, že nerozehraje zrovna nejoriginálnější milostnou zápletku 2. světové války. On vztahový trojúhelník mezi Němcem, Němkou a Židovkou v Sudetech roku 1938 až 1945 zkrátka šťastný konec nenabízí. Jenže vedlejším postavám i historickým událostem chybí hlubší rozměr, který by dal tragédii váhu. Takhle sice dochází k ošklivým věcem, ale je to bez čtenářského prožitku. Moc tomu nepomáhá ani absence zvuků, které by zvýraznily dramatičnost, ovšem pravdou je, že by jich ve finále bylo možná víc, než samotného textu.
  • steve
    steve25.11.2023 21:48Sudetenlove
    Příběh skýtajících řádu zajímavých dějových linek, leč nedotažených (např. Ruth) či nevyužitých (Rusko). Lepší by proto bylo lepší zaměřit se na tu ústřední a více v ní zvláště v závěru zdůraznit krátkozrakou pomstu, kvůli které se dodnes hrabeme v tom veškerém marasmu...
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin20.11.2023 10:06Sudetenlove
    Hořký romantický příběh z pohraničí, které společensky zdevastovali nacisté a po nich komunisté. Přes tloušťku vlastně komiksová jednohubka, která potěší zejména svou pěknou barevnou výtvarnou stránkou připomínající lehce Jaromíra 99, který samozřejmě nechybí na zadním přebalu knihy.

    Celkový dojem: 70%
44