• tom173
    tom17318.2.2021 14:56Poslední Incal (paperback)
    Tak jsem si dal všechny Incaly hezky po sobě a musím říct, že to byl fajn zážitek a nevěděl jsem jak moc mi John, Luz, Deepo, Kill nebo i Gorgo přirostli k srdci. Ano je to přepálené, Jodorowsky už se tu opakuje a tak trochu vaří z vody, ale ten svět je tak bohatý a pro mě zajímavý, že bych si dal klidně i čtvrtý a pátý Incal :D. Úvod jede ve velice rychlém tempu a Ladronn tady předvádí kreslířské orgie. Je to jako storyboard k hollywoodskému akčnímu spektáklu jak John prchá před robopolicií. Potom děj zvolní a jak sledujeme 4 Difooly, tak jsem si říkal že tady už to autor přestřelil a nedávalo mi to smysl. Potom se to ale zase otočilo, na scénu přichází Louz a odboj proti mechaprezidentovi. Jde určitě o nejakčnější díl a možná i proto to od dvou předešlých dílů působí trochu odstrčeně a prázdně. Jednoduše tu není čas na vyprávění. Konec je docela emotivní a bylo mi líto, že příběh s těmito postavami už (pravděpodobně) nikdy neuvidíme. "Po Incalu" na konci knihy je určitě zajímavý bonus, jestli to tak jde říct, a je fajn že byl tady taky vydán jako celek. Opět jsme mohli vidět v akci Moebia (i když ne tak ikonického jako v původním Incalu) - za mě se posledního dějství Johna Difoola líp chopil Ladronn a jsem rád, že tuhle závěrečnou část celé série kreslil celou právě on.
  • tom173
    tom17330.1.2021 14:38Před Incalem (paperback)
    Podstatně přístupnější než Incal. Příběh sleduje cestu Johna Difoola od jeho dětství v Červeném prstenci až po získání diplomu detektiva třídy R. První setkání s Deepem, Johnův otec, vyústění hlavní dějové linky s Louz - to jsou hodně emotivní momenty, které pro nás Jodorowsky namíchal tak, aby původní Incal dával trošku větší smysl a motivace postav byla uvěřitelnější. Teda až na Johna, který tu je narozdíl od Incalu typickým kladným hrdinou, který až na konci (pochopitelně) ztratí veškerou vůli a stává se typickým příslušníkem společnosti ve které žije. Rozdíl mezi Janjetovou a Moebiovou kresbou prakticky nepoznáte, což ještě umocňuje pocit z "návratu" do šachtoměsta.
  • tom173
    tom17323.1.2021 09:58Batman: Zatracení
    "Jsem unavený Constantine.. chci odpovědi"....i já chtěl odpovědi při čtení tohoto komiksu a bohužel se mi jich příliš nedostalo. Batman se brodí svým osobním peklem (asi) a na této cestě se setkává s postavami zejména Justice League Dark ( podoba mého oblíbeného Etrigana mě tu moc nepotěšila :( ). Některé scény jsou opravdu epické a říkáte si, že je to super a že se snad příběh někam pohne. Následují ale další matoucí stránky, které vás vytrhnou z pocitu že to nějak chápete. Jak se mi od Azzarella líbil Lex Luthor a Joker, tak tady už to podle mě přepálil. Book by možná fungoval stejně pokud by panely neobsahovaly žádný text, takhle je to celé "pouze" krasojízda Lee Bermeja, který je prostě génius a tady to zase potvrzuje. Grafická úprava Crwe bez nejmenších výhrad. Velká škoda, že se scénář nedrží trošku při zemi, ubrat pár filosofických plků a přidat na dialozích ať to dává větší smysl, tak by to byla lahůdka.
  • tom173
    Klasická zápletka podle Jodorowskyho. Rodinná tragédie, zrada, spousta násilí. Postavy tady mají trochu jiný jazyk, takový poetický a celé to tak působí jako středověká balada. Bohužel to prostředí a kulisy mi přišly mi přišly takové tuctové, přitom ten námět je jako vystřižený z metabaronů. Na to jsou ale zdejší postavy moc ploché a vlastně mě po dobu čtení moc nezajímaly. Jodo se tady prostě držel při zemi a nepřišel tady s nějakou svojí myšlenkovou nastavbou jako právě v metabaronech nebo incalu. Vesmír a sci-fi mu za mě prostě sluší víc. Kresba je pěkná, ale moc uhlazená a k této knize se mi moc nehodí. Druhý díl si musím ještě rozmyslet.
  • tom173
    Prvních pět sešitů funguje jako přístupný a zábavný WW origin. Potom se děj bohužel hodně zrychlí a scénář působí trochu odflákle. Závěrečný sešit pěkně rozšiřuje mýtus Cheetah o které toho u nás moc nevyšlo. Celkově dobrá oddechovka, která baví po celou dobu čtení.

  • tom173
    tom1732.1.2021 09:10Silver Surfer: Podobenství
    Tohle si zaslouží nevyšší hodnocení jen za úžasnou Moebiovu kresbu a taky za bohaté vydání s kreslířovými komentáři, které hodně poodhalují jeho tvůrčí proces. Vypíchnul bych taky coloring. Komiks se nese v odstínech žluté, růžové a modré a dobře vykresluje atmosféru i celkovou náladu a vyznění knihy. Scénář mě moc neoslovil, přeci jen je to 30 let staré a i když je téma božství/fanatismu stále aktuální, spousta replik a dialogů na mě působily jako klišé. Celkově velkolepé dílko i nakladatelský počin, za myslím hodně příznivou cenu vzhledem ke kvalitě vydání.
  • tom173
    Jodorowsky je stále ve formě a nebojí se zobrazovat historickou fikci plnou násilí, sexu a... násilí. I když jde vlastně stále o to samé, tedy v několika epizodách ukázat kam až je Julius II. schopen zajít aby se udržel u moci, celou dobu jsem se bavil. Tohle vydání je krásné a Theova kresba ve velkém formátu parádně vyniká.
  • tom173
    Úvodní book Wonder woman ze Znovuzrození zatím nevybočuje z průměru těchto sérií. Já mám ww rád a tak jsem se docela bavil, jde však o poměrně zapomenutelný komiks. Potěší kulisy džungle, která je moc pěkně vykreslená, vyústění dějové linky okolo Urzkartaga, ale moc uspěchané a bez nápadu.
  • tom173
    Poslední část monstrózního eventu DC se nese v duchu epické akce a bohužel taky v množství metafyzických dialogů o mnohovesmírech, časových liniích a klasicky taky o hmotě a antihmotě. První dvě třetiny pokračují v duchu předešlých dvou knih. Hrdinové se mlátí s temnými rytíři a postupně se odkrývají tajemství temného vesmíru a výhně, jak sledujeme počínání Batmana se Supermanem. V hlavě mi utkvěl hlavně souboj Green Laterna s Dawnbreakerem - krásně nakreslený, kontrast svítivě zelené v úplné tmě a velkých panelů. Princip temného vesmíru a vysvětlení jeho fungování mi přišel docela uspokojivý. Skvělý je nápad se strážcem výhně a hlavně díky, že tu vyšel taky Hawkmanův tie-in, který to všechno českému čtenáři zase trošku víc osvětlí. Celkově tie-iny tomu dávají ucelenější formu a vydat to takhle hezky posloupně bylo dobré rozhodnutí. No a teď k té poslední třetině, Snyder přijde s takovou scénáristickou berličkou a strašně si to usnadní. Bezvýchodná situace se opět úplně otočí a třeba mě to trochu zklamalo, že následky celého eventu nebyly větší. Celkový dojem mi to ale nepokazilo, Metal je pekelná jízda, kterou si dám určitě znovu a snad se budu zase více chytat. Holt český čtenář DC to má težký :)
  • tom173
    Druhý díl mi sedl mnohem více než ten první. Kresebně je to ucelenější. Tempo se hezky stupňuje a jednotlivé originy temných rytířů srší skvělými nápady. Nejvíc jsem si užil Merciless, Dawnbreaker a hlavně teda - Batman, který se směje. Démonický záporák, který překvapuje brutalitou se tady s tím opravdu nepáře. Snyder přišel se zajímavou myšlenkou - Jokerovo šílenství a násilí bez zábran v kombinaci s Batmanovým geniálním a racionálním mozkem. Výsledkem je magor, který by měl hrdinům pořádně zatápět. Uvidíme co třetí díl, rozehráno je to moc hezky. Už teď ale vím že si to celé budu muset dát ještě jednou, abych pobral všechny detaily, nejlépe s načteným sovím tribunálem a městem. Vydání je opět super, knížka vypadá luxusně, potěší pár vysvětlivek z historie a luxusní obálky jednotlivých sešitů.
  • tom173
    tom17328.11.2020 09:56Temné noci - Metal
    Hodně se tu odkazuje na Snyderův run Batmana. Já mám rest a bohužel jsem ho ještě nečetl, trochu jsem se tedy v prvních sešitech ztrácel. Děje se tu strašně moc věcí a chce se to na čtení soustředit, není to odpočinkový komiks před spaním. Po dočtení jsem si to znovu prolistoval a jde vidět že to jako celek dává smysl. Pravděpodobně půjdu s hodnocením výš až budu mít více načteného Snydera a zbývající Metaly. Úžasnej je sešit odboje Roba Williamse s kresbou S. Šejice, postavy tady najednou hodně ožijí a je tu parádní panelování. Naopak první dva sešity odboje dost nudí. Nakonec bych hlavně ocenil, že to u nás vyšlo, doufám že se to i dostatečně prodává a nebyl to na dlouhou dobu poslední trošku aktuální DC event.
  • tom173
    Po minulém dílu velké zlepšení. Nositelem příběhu je opět Barry a ne Kid Flash (i když bohužel pořád zabírá nemalou část :D), řeší se tedy dospělejší témata a taky rozvíjí vztah s Iris. Ranaři jako titulní záporáci jsou super. Jde vidět že mají velkou historii a je tedy na co odkazovat. Jmenovitě Leonard Snart je skvěle napsaný a tým opravdu táhne. Já jsem tak trochu doufal že Flashovi zatopí víc, když už to tak chvílemi vypadalo a že konečně nalezne ten klid a odpočinek po kterém touží :D. Sešit s Boomerangem je už průměrnější ale pořád v pohodě. Tenhle Flash prostě baví, uvidíme kam se to pohne dál.
  • tom173
    Zpomalení děje oproti první knize a žádná změna statusu quo. Scénář se zaměřuje spíše na Kid Flashe, takže to celé vyznívá jako pro 11-14 let cílovku. Kresba Davida Gianflice se mi nelíbí a přijde mi že není hodna takové značky jako je Flash (ale k tomu teen vyznění asi zapadá, trošku to připomíná Spider-mana Johna Romity Jr.). Scénář titulní rychlosti temnoty se strašně táhne, na to jak je to tenký jsem to četl snad týden (boj proti stínům a temnotě - snad neexistuje méně nápaditá hrozba, temná věž??). Naštěstí to trochu zachraňují první a poslední sešit, které mírně odkazují na button a taky navnadí na pokračování s ranaři, ve kterém se snad konečně hneme z místa. Tohle byl nehorázný filler
  • tom173
    I na podruhé je to solidní zábava s poutavým scénářem avšak nemastnou kresbou. Úvod do Williamsova runu splňuje účel, představuje postavy a uvádí nové linky, které jsou dostatečně poutavé a navnadí na pokračování. Záporák Godspeed docela vystpuje z průměru DC padouchů, má uvěřitelnou motivaci a opravdu "boží" kostým. Jak mě kresba Di Giandomenica nebaví, tak musím přiznat, že v souboje kreslí skvěle a hlavně umí parádně vystihnout tu rychlost a dynamiku postav (což je asi ve Flashově sérii zásadní). Celkově má kniha taky dost stránek takže opět skvělý poměr cena/výkon.
  • tom173
    Kvalita z prvních dvou příběhů zůstává a čtvrtý příběh z Barcelony v této knize se mi zatím líbil nejvíc ( mám k tomuto městu osobní sympatie :). Je super když poznáváte známá místa a je neuvěřitelné jakých detailů se autoři drží, například lidé na La Ramble pijí místní pivo Estrella. Přijde mi že si to hodně pro sebe krade Sigisbert a jeho trefné humorné poznámky. Doufám že v Římě už půjde děj i trochu více do hloubky a nepůjde jen o další epizodku o tom, kdo zase uvízne v Mraveně (:D), i když mě to hodně baví.
  • tom173
    Dobrý jako doplnění událostí ohledně tajného společenství a celého příběhového arku ligy spravedlnosti z new 52 od Johnse. Samostatně to bohužel nemůže fungovat, protože čtenář co si koupí tuhle knihu (označenou jedničkou), je vhozen do událostí, které tu vyvrcholí dvěma sešity Války velké trojky, které u nás tedy byly vydány třikrát ve stejné sérii!! Dvě třetiny knihy jsou tedy OK a zbytek absolutní fail, stejně jako v JLA 4 - Síť.
  • tom173
    tom17325.10.2020 20:25Batman: Můj temný princ
    Dlouho jsem přemýšlel a hledal nějaký důvod proč tomu nedát 5 hvězd, ale nic mě nenapadlo. Jde o klasický Batmanův příběh s šíleným Jokerem, nevyzpytatelnou Catwoman a hláškující Harley. Přečetl jsem to na jedno posezení což se mi moc nestává. Nejde o komiks, který si budete pamatovat za deset let, ale prostě to skvěle funguje (plus ta kresba! a coloring je tu naprosto úžasný). Navíc tady má Gotham na pár dvoustranách asi nejlepší atmosféru co jsem viděl.
  • tom173
    Tak na závěr kompletu vyšla jedna z nejlepších knih. Pokračování Volání po spravedlnosti překvapuje brutalitou a dospělými tématy. Finální bitka ve věznici je jedním z nejosuděvšich fightů v rámci kompletu, navíc s velice nepředpokládaným koncem. DC kvalita!
  • tom173
    Aquaman od Abnetta je jedna z nejelpších, ne-li nejlepší série ze znovuzrození. Pokračujeme tam kde čtyřka končí a Arthur se vydává strhnout Korunu trnů. Scénář je docela epický a líbí se mi že celá série zatím vypráví jeden dlouhý příběh s pár odbočkami. Kresba je navíc nádherná, bohužel pouze první tři sešity, potom je nám naservírován jak scénářem, tak i kresebně odfláklý epilog (moje první setkání s Fiumarou, omlouvám se ale tohle se mi prostě k DC mainstreamu nehodí), který už se pravděpodobně k hlavní lince nevztahuje. Za plnou cenu toho tedy dostaneme poměrně málo, i když první tři sešity jsou opravdu skvělé. Škoda že čtvrtý a pátý díl nemohli vyjít dohromady.
  • tom173
    Nečekejte pokračování Watchmen. Jde o typického Johnse, který byl pro DC asi ta největší sázka na jistotu. Čte se to skvěle, nový Rorschach a hlavně Marionette s Mimem jsou pro mě po delší době nové postavy, o kterých se chce čtenář něco dovědět a jejich krátké originy v rámci jednotlivých sešitů jsou hodně poutavé. O něco hůř už tady na mě působí původní postava Ozymandiase a hlavně SPOILER: Komedianta. To že ho Johns vytáhl zpátky mezi živé mi přijde hodně nešťastné rozhodnutí a zatím to takhle po první knize moc nechápu. Na to jak byl před svou vraždou zlomený a rezignovaný, tak si prostě nemyslím že pokud by přišel mezi živé by jeho hnacím motorem byla prachsprostá pomsta a zase by se choval jako magor. Dále, mise celého příběhu - najít dr. Manhattana a dozvědět se co se vlastně děje.. Ono to takhle působí jen jako zábavná jízda se zamínkou znovu ukázat slavné Moorovy postavy, které všichni znají. Ani jsme zatím nedostali žádné vysvětlení návaznosti na the Button. Proč má Batman jiný oblek než ve Znovuzrození? Nebo jsme zase na nějakém elseworldu? Já nevím, snažím se chytat, ale prostě tohle mělo vyjít hned jako komplet a ne rozdělené na dvě knihy. Nevím jestli je na to náš rybníček moc malý a jako komplet by se to neprodávalo, ale tyhle události (kterou ještě jde prodat jako pokračování Watchmen) by si to určitě zasloužily. Bohužel musím dát zatím 3*
  • tom173
    tom17312.10.2020 22:06Batman #06: Nevěsta nebo lupič?
    Začíná to dobře. Příběh o chlapci, který by chtěl být až moc jako Bruce Wayne má myšlenku a dobré finále. Potom přijde za mě vrchol knihy. Boj Batmana a Wonder Woman v cizí dimenzi proti nekonečným hordám démonů. Batman v temné zbroji s mečem, scéna u ohně, válečník co se nechce vrátit, aby mohl strávit pár hodin se svojí ženou. Všechno skvělé nápady, jen škoda že opět tak trestuhodně krátké. Potom se už totiž vracíme k pokračování "války vtipů a hádanek", která mi vůbec nesedla (napodruhé to snad bude lepší?). Ivy ovládla mysl všech lidí a chce se postarat o nápravu světa. Zní to jako klasická zápletka batmanovského příběhu, ale v Kingově podání bohužel čteme vztahové drama a prázdné rádoby chytré tlachání. Mě se prostě líbilo, když měl King v prvních třech knihách jasně danou osu příběhu, který rozvíjel. Dále už to bylo takové nemastné, pořád samý flashback, nebo červená knihovna. Catwoman mě v téhle sérii nebaví a je mi strašně protivná (viz. poslední sešit o krádeži šatů - tohle já nechci číst v Batmanově sérii :(. První dva příběhy jsou ale kvalita, že ten Batman v té temné dimenzi raději s Wonder Woman nezůstal.
  • tom173
    Konečně jsem si splnil rest a přečetl si Krizi, která mi dlouho ležela v knihovně a nějak se mi do ní nechtělo (přece jenom je to špalek a množství panelů a textů mě trochu odrazovaly). Je to ale kus historie a DC fanoušek by tohle prostě měl znát. Z počátku je to hodně vlažný a v množství postav a dějových linek je trošku bordel. Jde ale pouze o prvotní rozmístění figurek na šachovnici a a zhruba od druhé třetiny jde děj krásně dopředu. Konečně se dozvídáme kdo je to vlastně Monitor a Antimonitor a tedy i bitky mají smysl když víme proti komu hrdinové vlastně bojují. Antimonitor je fajn záporák (nebo spíše entita zla, temnoty), stínoví démoni už byli o dost slabší a strašně nevýrazní. Líbilo by se mi kdyby měl k ruce nějaký team ultimate antihrdinů, kteří by mu asistovali - možná bychom ale spadli do dalších klišé, přeci jenom tohle už tu bylo mnohokrát. Příběh se zaměřuje hlavně na Supermany ze zemí 1 a 2 a je zajímavé, že to celé funguje i jako jejich komorní drama o ztrátě. Postav tu nezemře mnoho, ale části kde zemřou mají i poletech překvapivou sílu a čtenáři to v ten moment rozhodně není jedno. Hlavně vyústění linky Flash/Psycho Pirate/ kid Flash je hodně uspokojivá a je s podivem že je ve stejném komiksu jako plytké hlášky Uncle Sama (wtf?). Celkově to stále stojí za přečtení a na konci je to takové uspokojivé a odměňující radostí, že jste to dočetli :), ale také pocitem že to byla prostě jízda a že máte ten DC svět rádi, protože doufejme snad nikdy neskončí.
  • tom173
    Tak jsem si v rámci přípravy na Vzestup a pád dal znovu tento komiks, protože jsem si z něj po prvním přečtení moc nepamatoval. Musím říct že napodruhé to byl pro mě mnohem silnější zážitek. Kresba je až na poslední sešit nádherná a je tu celá spousta opravdu silných momentů - nástup Supergirl, mučení dr. Atomem, nebo odhalení Promethea. Skvělě tu taky funguje dynamika mezi Green Arrowem a Lanternem. No a stojí to za přečtení už jen kvůli kostýmu Starfire :). Toto drsnější období DC comics se mi velice zamlouvá - silné 4*
  • tom173
    Oproti prvnímu dílu jsme rychle hozeni do akce, které je tu opravdu spousta. Celkově je to mnohem méně ukecané a máme tu i více epických celostránek. Příběh samotný se vyvíjí velice nepředvídatelně a dá se přečíst jedním dechem, během čtení mě několikrát napadlo že by si to zasloužilo filmové zpracování. Kdo má rád džungli jako prostředí děje, si tady přijde na své. Je tu vykreslená správně temná a plná neznámého nebezpečí. Hlavní hrdinové už mi nebyli tak nějak ukradení jako v jedničce a musel jsem jim fandit. Co bych ještě vypíchnul - styl vyprávění očima doktora Liveseyho je parádní a Dorison to celé píše poutavě a s myšlenkou. Poslední dvě stránky mají opravdu něco do sebe a vlastně vystihují jak romantický svět plný dobrodružství postupně mizí. Jako celek je John Silver skvělé pirátské dobrodružství, které si v blízké době dám rád znovu.
  • tom173
    Má to docela pomalej rozjezd, ale časem je to lepší a lepší. V druhé půlce už se nacházíme na lodi, atmosféra houstne a příběh je hodně napínavý. Charaktery jsou napsány dobře a dialogy mají náboj. Skvěle nabudí na pokračování. Prosím více pirátských komiksů.
  • tom173
    tom1739.9.2020 20:32Metabaron (pevná vazba)
    Skvělé. Frissen se se svým scénářem stává důstojným Jodorowskyho nástupcem a vlastně pokračuje tam, kde kasta skončila. Rychle se ocitáme v centru dění při rozpadu metabunkru. Vrací se můj oblíbený Tonto jako vypravěč, který už tady bohužel není tak nahláškovaný (což ale spousta lidí spíše ocení). Kniha je rozdělená do čtyř archů, přičemž každý je věnovaný jedné postavě (záporákovi). Wilhelm 100 je správně démonický, je napsaný tak, že mu přejete to nejhorší. Dá se říct, že v této knize převzal roli metabaronů, je to vraždící krutá mašina, která na nikoho nebere ohled a aby dosáhl svého tak dělá opravdu hnusné věci. Celé Impérium technotechnů je tu snad ještě zvrácenější a autoři se opravdu nedrželi zpátky, což je třeba ocenit. Násilí a sex jsou tu opět zobrazené naplno a kniha se tak v tomto vyrovnává původní kastě. Zpracování knihy je špičkové a pevná vazba vypadá opravdu luxusně. Doporučuji!
  • tom173
    Tak i já jsem na základě místních komentářů koupil a přečetl kůstka. Musím říct že jde o pohodový příběh s milým humorem, který hodně rychle uteče. Jen jsem si na to místy připadal starej, do dalšího dílu se možná pustím až se synem až trošku povyroste. I když poslední třetina knihy naznačuje, že v celém kůstkovi půjde o něco víc a děj dostane hloubku.

  • tom173
    Super jednohubka s nádhernou kresbou, nepředvídatelným dějem, sexy ženskýma a sympatickým humorem. Svěží vítr do našich komiksových vod. Do druhého dílu určitě půjdu. Čaaajíííčeek!
  • tom173
    Zase je to hodně dobrý. Sledujeme události Věčného zla z jiné perspektivy a jsou nám představeny originy záporáků ze země tři. Opět se to svižně čte a krásně vypadá. Naprosto kouzelní jsou kovoví lidé, kteří jsou perfektně napsaní a mají opravdu zábavné charaktery. Celá tahle série má prostě kvalitu, jen bych chtěl aby vycházela rychleji a já už měl v rukou Darkseid war. Snad se někdy dočkáme i vydání dalších Johnsových sérií, tenhle autor si to jednoduše zaslouží protože se čte (a doufám že i prodává) skvěle.
  • tom173
    Perfektní ukázka toho jak by u nás měly vycházet eventy - tedy celá série s těmi nejdůležitějšími tie-iny. Na druhé přečtení to vše do sebe krásně zapadá a přidávám pátou hvězdu.
  • tom173
    Bohužel si tohle nezaslouží více než dvě hvězdy protože jde o jeden velký vydavatelský fail. První tři sešity jsou ještě v pořádku i když se střídají kreslíři a scénář není nijak vyjímečný. Potom bohužel následují sešity, které u nás už vyšly ve Válce velké trojky, kterou jsem četl jako první komiks téhle série a kvůli ní jsem si chtěl všechny díly doplnit. Nechápu že takové vydavatelství jako BB art si tohle nepohlídá a nemá vypracovaný nějaký dlouhodobý plán. Podle místních recenzí jsem věděl že je tady nějaký problém, ale já jsem si říkal že by to přece nevydali takhle blbě. Ano vydali.
  • tom173
    Další skvělé pokračování ligy od Johnse, s kresbou Reise který tu důstojně nahrazuje Jima Lee a možná se mi k tomuto příběhu hodí ještě více. Nejdříve nás čeká malá odbočka na dva sešity do krásně vykreslené džungle, kde řádí Cheetah. Pokud se nemýlím, tak tu toho o téhle postavě moc nevyšlo a je to škoda, protože jako Dianina nemesis funguje skvěle. Moc se mi líbí její origin a nápad o posednutí bohyní lovu. Potom už se konečně dostáváme k titulnímu trůnu Atlantidy což je jedna velká řežba mezi atlantskou armádou vedenou Ocean master a ligou spravedlnosti. Akční celostránky a dvoustránky jsou zase nádherné a je radost knihu pročítat a otáčet listy. Orm, Ocean master jako "záporák" funguje parádně a má uvěřitelnou motivaci skoncovat se souší. Mezi ním a Aquamanem je správné napětí. Dialogy mají jiskru, není to jen prázdné plkání jak někdy bývá u superhrdinského mainstreamu zvykem. Samotný Aquaman, na kterého se tento díl soustředí, je charakterově stejně vykreslený jako ve Znovuzrození a je super že si i český čtenář může o této postavě tolik načíst. Takže sečteno, máme tu další ligu s nádhernou kresbou, smysluplným dějem a příběhem který dále rozvíjí vesmír new 52
  • tom173
    Skáčeme pět let dopředu a vztahy mezi hrdiny jsou už rozvinutější a Johns tak má s čím pracovat. Oproti jedničce tady postavy jenom nehláškují, ale skutečně něco řeší. Zajímavá linka je mezi Wonder woman a Stevem Trevorem, Záporáka jsem neznal, ale je dostatečně zajímavý a lize docela zatopí. Celkově pokrok od prvního dílu a série se vyvíjí skvěle.
  • tom173
    Hlavně v tom nehledat nic složitého. Mainstream nejhrubšího zrna a jedna velká akční jízda. Jim Lee je superstar a temhle komiks je prostě pouze jeho krasojízda. Scénář je tu opravdu jenom proto aby Lee věděl v jakých pozicích vystavět své velkolepé kresby. Vím že jde o origin a Johns tady chtěl zdůraznit jak byli všichni hrdinové před JLA egoističtí a neuměli pracovat v týmu, ale třeba takový Green Lantern tu působí vyloženě jako kretén a docela out of character - přeci jenom je to pořád elitní pilot a ne jen bijec s 50 IQ, to mi trošku vadilo, stejně jako celkové klišé, že aby se hrdinové k něčemu dopracovali tak se nejdřív musí servat mezi sebou. V tomhle žánru by to asi ale nebylo fér řešit, komiks skvěle šlape a funguje jako perfektní úvod série.
  • tom173
    tom17325.7.2020 10:26Thanos #01: Thanos se vrací
    Takhle si představuju moderní superhrdinský komiks, jen málo tomu chybí k dokonalosti. Perfektně vykreslené charaktery s uvěřitelnými motivacemi jak už jsme u Lemira zvyklí. Uvidíme jak se to bude vyvíjet dál, našlápnuto je tu perfektně. Škoda že jde o takovou brožurku kterou máte za hodinu přečtenou. Obálky jednotlivých sešitů jsou nádherné.
  • tom173
    tom17318.7.2020 16:50Marvel 1602
    Tady nejde hodnotit jinak než pěti hvězdičkami. Gaiman vnesl do vesmíru Marvelu svěží vítr a jeho geniální scénář doplňuje krásná Kubertova kresba která k tomu skvěle sedí (coloring Isanova je kapitola sama o sobě - nádherná hra se světlem). Vydání navíc doplňují naprosto luxusní bonusy jako první kapitola scénáře, skicy nebo Gaimanův epilog.
  • tom173
    tom17318.7.2020 16:40Berserk #01
    Několik epizodek provázaných úžasnými akčními scénami. V dialozích to trošku drhne a hlavní hrdina mi zatím moc sympatický není, ale snad se to rozjede.
  • tom173
    tom17310.7.2020 11:37Incal (paperback)
    Napoprvé mě to neuzemnilo tak jako Metabaroni, taky jsem to četl asi trojnásobnou dobu, ale už vím že se k tomu prostě musím vrátit. První půlka čtenáře dostane a děj jde rychle dopředu, bohužel postupně tempo upadá. Ubíjel mě zahlcující symbolismus nad kterým by se člověk asi mohl dlouho rozmýšlet, já ale v tomhle rozpoložení nebyl. Jen mě stále napadá myšlenka jestli všechna ta přirovnání k tarotu, odkazů na spasitele a proroky, božství, zrození atd. takto myslel sám Jodorowsky, nebo si to v tomto díle našli až ti co ho začali do kousíčku rozebírat. Konec mi přišel uspokojující, netušil jsem jak moc jsem k postavám přilnul (Deepo!). Poprvé jsem tady taky četl něco s Moebiouvou kresbou a ta je opravdu úžasná, některé panely by stálo za to pověsit na zeď.
  • tom173
    V rámci žánru je tohle úplně v pohodě příběh o dvojici hrdinů hledajících vrahy rodičů Hawkgirl. Jenom je strašná škoda že tu nedostaneme celý příběh a působí to tak neúplně a předčasně ukončené. Jako představení charakteru Hawkmana je to fajn, jsem asi v menšině, ale mě byl sympatický a jsem rád že v kompletu vychází alespoň něco o hrdinech JSA.
  • tom173
    Fajn příběhy od mistra Moorea. I když řazení moc nedává smysl, aspoň mi přišlo že mají takto vzestupnou kvalitu. První mi přišel jako hrozný retro a vlastně už si moc ani nepamatuju o čem to celý bylo, ale jako seznámení s Mytxpltkem (nebo jak :D) asi dobrý. Druhý příběh už je o dost lepší, na scénu přichází můj oblíbený Bažináč. Kupodivu mix těchto dvou hrdinů nepůsobí nijak násilně a rád jsem se zase vrátil do Louisiany, i když jen na pár stránkách. Poslední část je nejlepší, vidíme jak by asi vypadal Krypton kdyby nedošlo k žádné katastrofě (mimochodem architektura je krásně prokreselná) a taky vše skončí klasickou bitkou. Na to jak je to jako celek staré je to docela výjimečný komiks, i když jde vidět že se Moore ještě formoval, anebo se tady možná nemohl tak utrhnout ze řetězu. Úplně super je coloring, knížka je krásně barevná a je radost si i jen tak listovat. Co mě trochu zklamalo tak obálka, chápu že vydavatel chtěl mít obálku titulního "co se stalo s mužem zítřka" (i vzhledem k prvnímu českému vydání), ale obálky vzadu jako bonus jsou o hodně hezčí - hlavně ta s Bažináčem. A nebo jsem mimo a DC komplet musí mít ve všech zemích stejnou obálku? Každopádně doporučuji koupit.
  • tom173
    Ani moc nevím jak tohle hodnotit. Přijde mi že se na tom strašně podepsal zub času. Titulní příběh Prokletá země mě ještě jakž takž bavil a viděl jsem v něm pár dobrých nápadů (uctívači T-rexe, přátelský mimozemšťan a jeho story). Bohužel druhá půlka knihy se za mě láme do absolutního braku a druhý díl teda asi vypustím. Bohužel Dredd není pro mě. 2,5 *
  • tom173
    tom17328.5.2020 16:55Kasta metabaronů (2. vydání)
    U paleoježíše! Co napsat k tomuhle veledílu? Šlo pro mě o první komiks Jodoversa a přemýšlím jestli jsem někdy četl lepší komiks a způsob práce s tímto médiem. Tak dlouho jsem v hlavě nosil snad jen Bažináče od Moorea. Už když poprvé vezmete do ruky těch monstrózních cca 550 stran, jde z toho respekt. A ať knihu otevřete kdekoliv, všude samé epické vesmírné výjevy z bitev, různých lodí, planet a ras. Kolik let muselo zabrat vymýšlení všech plavidel (která vypadají technicky opravdu promyšleně a tak že by mohla fungovat), zbraní, zbroje, kostýmů, kultur, zvířat, komunit (jeptiškurvy u mě vedou!) a architektonických stylů a motivů. No zkrátka jde o epos, který by každý fanoušek měl mít ve sbírce a já nechápu, že mi tak dlouho unikal. Co se týče děje jde o dokonalý mix space opery, antické tragédie a ano taky komedie - humor mi neuvěřitelně sedl. Asi budu v menšině, ale Tonto a Lothar mi přišli strašně zábavní, vtipní a všechny jejich vstupy do příběhu mi sedly ("požádej tří milionkrát o prominutí!"). I když poslední třetina knihy mi už přišla slabší a moc natahovaná (jakoby se Jodorowsky nedokázal se svými hrdiny rozloučit), jako celek je to prostě dokonalé. Tak a já jdu konečně na Incal :)
  • tom173
    tom17314.5.2020 08:24Daredevil: Rok jedna
    Nejsem extra Daredevilův fanoušek. Možná proto mi tenhle příběh přišel jako průměr, ničím nevybočující z klišé hrdinských originů.
    Zajímavá linka s Elektrou vyšumí do ztracena, Škoda, od Millerova scénáře jsem čekal trochu víc.
  • tom173
    Rozpačitý dojem z minulé knihy zůstává. Hlavní příběh v poušti je fajn a dále rozvíjí linku Batse a Cat ze třetí knihy. Bohužel se tak úplně nedozvíme jestli byla výprava úspěšná. Je také škoda že tato část nezabírá ani polovinu knihy. Zbytek jsou dva příběhy rozvíjející vztah a budoucnost netopýra a kočky, které mě moc nebavily a četl jsem spíše ze setrvačnosti. Snad se v pokračování King vrátí k duchu prvních třech knih. Tohle už je na mě moc vztahové a nesedí mi to.
  • tom173
    Asi tu půjdu proti proudu, ale pro mě je tohle zatím nejslabší kniha série. Děj je strašně epizodický. Chápu že je to vlastně jen líčení vzpomínek Bruce Catwoman, ale nějak mi to celé nedrželo pohromadě. Joker a Riddler jsou tady úplně mimo svoje charaktery. Dva sešity o Kitemanovi jsou fajn a konec je jakž takž uspokojivý. Kresba opět top.
  • tom173
    Jedna velká řežba s Banem, který nadopovaný venomem přijíždí do Gothamu aby si vzal zpátky Psycho Pirata, který mu jediný pomáhá od bolesti a závislosti právě na tomto jedu. Působí to docela osudově a epicky, hlavně díky kresbě Davida Finche, který do toho dává maximum. Je tu pár opravdu skvělých momentů, ale taky pár věcí co mi v téhle sérii vadí. Proč musí mít Batman neustále stejnou taktiku, že se nejdříve nechá zmlátit? To jak nakonec Banea poráží mohl King taky asi vymyslet nějak líp. Jinak to pořád funguje skvěle a udržuje kvalitní standard. Epilog s Gotham Girl super, sešit s Bažináčem už slabší.
  • tom173
    Tak z tohohle jsem nadšenej. Je to jedna velká batmanovská akce a la mission impossible. Už první sešit naznačuje v jak tísnivém a napínavém duchu se to celý ponese. Libí se mi jak King ztvárňuje batmanův vesmír na poměry znovuzrození velice ponuře. Catwoman tady není sexy zlodějka, ale vyloženě vražedkyně a mrcha co se s tím nepáře (nakonec bylo teda všechno trochu jinak, ale nebudu spoilerovat). Obvykle nehledám v superhrdinských komiksech logiku, ale na batmana střílí stovka vojáků a on vesele běží dál. Posléze si páteř spraví tak, že ji přelomí na druhou stranu (to jsem pochopil až ze zdejších komentářů,nenapadlo mě že něco takového by někdo myslel vážně) Pár momentů je teda trošku mindufck, ale jak píšu nechci v batmanovi hledat nějakou logiku a hodnotím v rámci žánru. A v něm to funguje skvěle. Z Banea jde docela strach a celou dobu jsem držel hrdinům pěsti, škoda že všichni nakonec vyvázli bez ztráty kytičky, příběhu by to asi slušelo více. Knihu uzavírají dva sešity o vztahu mezi batmanem a catwoman a hezky vypointují celou knihu. Závěr motivuje ke čtení pokračovaní, protože zajímavých linek tu T. King rozehrává dost.
  • tom173
    Za mě jde o velice povedený úvod do série Toma Kinga. Hodně rychle se to čte, až jsem si říkal že by mi nevadil ještě jeden sešit. Příběh se nese v duchu superhrdinského mainstreamu, ale pointa je pro mě něco nového a docela mě překvapila. Epilog krásně rozvijí postavu Gotham Girl a po poslední stránce se hned vrhám na další díl. Potěšilo i množství alternativních obálek na konci od největších hvězd jako Lee nebo Bermejo.
  • tom173
    První příběh o začátcích sůvy je skvěle zpracovaný origin superhrdinské kariéry Dana Dreiberga. Depresivní New York, zkažená církev a hlavně Rorschach jako parťák, který má na pátrání a řešení problémů s ním spojené trošku jiný pohled. Tohle se čte jedním dechem. Bohužel pak přijde brzda - Dr. Manhattan je těžký, existenciální, ani ne tak origin vzhledem k jeho vnímání času. Tady jsem se trochu zasekl a moc se mi číst nechtělo, poslední manhattanův sešit to trochu zachrňuje, ale stejně jsem měl pocit, že se postava pořád plácá na místě a ani scénarista vlastně nevěděl jak to dopadne. Moore psal tuhle postavu poutavě, tak že veškeré jeho monology dávaly smysl. Poslední příběh o molochovi se vrací ke kvalitě sůvy a krásně odkazuje na původní watchmeny. Celkově 4*
  • tom173
    Ano je to průměr. Děj vlastně neexistuje a téměř celá kniha je pouze jedna dlouhá naivní mlátička s pár vedlejšími epizodkami, ale ten poslední sešit to celé zachraňuje a dělá z toho něco víc. Krásný celostránkový výjevy a kvůli nim to určitě stojí za to pročíst. Devadesátková kresba mi sedí. Škoda že jsme se nedozvěděli víc o složení ligy spravedlnosti v téhle knize.
  • tom173
    tom17331.5.2021 22:41Filmový a hudební klub
    Jj právě jsem to dokoukal.. Paráda 5*
  • tom173
    tom17316.1.2021 04:59Čtenářský koutek
    Ahoj, neví někdo jestli se aspoň uvažuje o tom vydat u nás infinite crisis v češtině?
Sbírka z comicsů na CDB
Četl/a: 270 (cca 106497 Kč)
Mám: 259 (cca 103660 Kč)
Chci: 22 (cca 12553 Kč)
Sháním: 0
Nabízím: 1 (cca 299 Kč)
Osobní: 0
Sbírka mimo CDB
Četl/a: 5
Mám: 6
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0