andra: právě že ano, četl. Moje primitivní vyjdřovací schopnost mi však nedovolila správně zformulovat své myšlenky. Ale Kapis to řekl za mě, ve svém prvním příspěvku. Chtěl jsem tim říci, že to není o rasách, ale o barvách kožíšku. Jako když vidíš černýho kocoura, neřekneš si o něm, že je to afričan, ale černej kocour :-)
....no a Blacksada v jedné knize bych bral všemi jednadvaceti a okamžitě, přece jenom, je to rozházené v 6 Crwích + teď vyšel 4. příběh, nemýlím-li se. Asi to chce zahájit soustavný křížový tlak na Crew;-)
Full Name: John Emil Blacksad
Race: Anthormorphic Feline of tuxedo pattern, breed unknown, assumed domestic shortair
Eye color: Bright green
Hair: Black with shades of white in places
něco málo jsem našel: And finally, in the Blacksad’s, an innate race division exists between animals with fur (who are higher in status) and animals wihtout. Later, in Arctic Nation, this is rendered even more explicit when a white power movement is introduced that puts animals with white fur above animals with a colored fur. And Blacksad suddenly is outed as a Shaft-like black machoman
to andre: tak ja porad Blacksada beru jako noir detektivku, podle prostredi a kar to vidim na USA:). Ono je v zminovane Artic Nation docela dost narazek od "cernych", ze "on je z mesta, takze nevi, jak to funguje v ghetu". "Bily" ho uz od zacatku, kdy nedostane od strany letacek, berou jako nevhodneho a gangu "cernejch" taky nevoni:).
Hispanec mi na nej nesedi, ac autori jsou Spanele, na to proste do toho prostredi nezapada. Ale nejsem si jistej, jestli hledat analogii s nasim svetem je ta spravna cesta, podle me to neni potreba:).
DEG: nojo, ale kdyby byl mulat, tak by se s nim stejně zacházelo jako s černochem. Leda tak nějakej ital, španěl (hispánec?) .... Což by mohlo odpovídat i podle původu autorů.
brkowycz: četls někdy Blacksada? Konkrétně zmiňovanej "Artic Nation"? To je právě dost o rasách. Ale Blacksad je takovej nejednoznačnej. .... Kdyby to o rasách nebylo, tak to asi neřešim.
Willis: ja bych to spis videl na kamarady nebo fandy. Ale s timhle se nejlip bojuje tak, ze tam napisete nekdo strizlivejsi hodnoceni :) Ja to ani nevidel.
Tak když vidíte na ulici černýho kocoura, taky si o něm neřeknete, že je to černoch (ve smyslu Afričana nebo Cigána), ne? Myslím že tady to o "rasách" vůbec není ;-)
Koukám, že se nám tady množí příznivce Světu beze jména http://www.comicsdb.cz/comics.php?id=3843, během tří dnů 3 x 100 procent.... Ale to bude asi jsem jenom náhoda a já jsem paranoid :)
ono to nie je až tak jednoznačné vzhľadom na jeho bielu srsť na čumáku...mimochodom, čierna srsť ešte nie je čierna koža...V príbehu Arctic Nation predstavoval ľadový medveď bielu rasu, ale v skutočnosti má čiernu kožu...ale nebuďme hnidopichové a zapomeňme na tyhle detajly
mára: no právě, většinou je to dáno barvou srti, ale on se nechová jako černoch a už vůbec ne jako černoch ve 40-50letech (s ohledem na ty stereotypy). Nemluvě o tom, do jakých společenských kruhů se v jednotlivých dílech dostává. Proto jsem zmatem. Třeba se ukáže, že je to u tohoto dílu jedno, jsem teprve ve třetině, ale už tam bylo pár náznaků a pár stereotypů (černej jazzman, bílej majitel nahrávací společnosti, atd.....), tak jsem si to chtěl ujasnit aby náhodou něco neuniklo.....
:)))
andre: Zvířata tmavé a světlé pleti byla ve světě Blacksada použita podobně jako v reálném u lidí, ale obdobu černocha by tam mohl hrát i aligátor, takže to nejde jednoznačně přiřadit. Podle mě ta postava nemá být obdobou černocha, protože na ní moc černošských stereotypů nenajdeš a tenhle komiks se stereotypama pracuje.
Můžete mi, prosím, připomenout: Má být Blacksad černoch? Teď čtu ten poslední díl (4.) odehrávající se v New Orleans řekněme mezi muzikanty, a je tam zase pár takovejch narážek. ...... V hlavě mám nasráno-špatná paměť (mimo jiné), a jelikož jsem v stěhovacím procesu, tak mám staré booky zabaleny, takže si nemohu připomenout:(
Pokud nevíte, ve kterém vlákně přesně rozjet novou diskuzi, tak pravděpodobně toto bude to pravé. Také zde končí offtopicy z jiných vláken. Tak trochu odpaďák.