Pindárna Obecný pokec o čemkoliv.

Montiseus: Dnes už si kupuji filmy výhradně jen na Blu-ray. Ale ten Pátek 13 má i francouzský dabing a french titulky, u seriálů a filmů si takhle piluji výslovnost. Na 95,5% seriálů se koukám v anglickém zvuku a s francouzskými titulky. Kdyby ten Pátek 13 neměl francouzštinu, nekoupil bys si to. Z novinek chci taky jít do Blu-ray edice The Last of Us.

https://www.knizniklub.cz/knihy/669275-the-last-of-us-1-serie-4x-blu-ray.html

Qvestor: Díky za tip, toho Evensona vyzkouším.
Jop, nehledě na to, že se kvalita DVDček vyvíjí v čase (ano, ty staré opravdu zestárly co se týče rozlišení např.), tak musím souhlasit s DR, že bonusové materiály k různým filmům, rozhovory, filmy o filmu, reflexe odborníků apod. mohou být výjimečnou výpovědí doby nebo díla. Na počátku milénia vycházely navíc různé cinefilní skvosty, že jsem rád, když mi je dodnes někdo půjčí, na torrenty se mi nechce. Znám lidi, kteří filmy na DVD prostě sbírají, nebo sbírali, což by zrovna pro pošahanou komiksovou komunitu mohlo být pochopitelné:) Já to sice nesbírám, stejně jako nesbírám komiksy, ale taková polička s DVD připomíná barevné hřbety komiksů, asi stejný vibe...

Ale připomnělo mi to, že to má i odvrácenou stranu. Např. různé protipirátské ochrany jsou směšné - nedávno jsem si chtěl pustit DVD Black Widow na externím disku mé ženy, která ho kupovala patrně v Polsku, a normálně mi to hlásilo hlášku, že přehrávám ve špatném regionu a vypínalo se to, WTF. Jasně, stačilo mi vzít si mou externí mechaniku a vyměnit kabely v USB, ale prostě.... hate.
Montiseus: taky se k tomu vracim, ale vyjimecne, zvlast kdyz jde treba o ceskoslovenske filmy z NFA a Filmexportu. Vsechny filmy od nich maji bonusovy material k filmu, i dobove materialy, ktere treba na bluray verzi chybi, viz takova Ikarie XB-1.
To si opravdu ještě někdo kupuje v dnešní době filmy na DVDčkách? Vždyť se na to už dnes nedá ani dívat :D
Qvestor: mohu od něj doporučit i obě knihy z videoherní série Dead Space. Na to, že je to vlastně žánrovka a pop kultura, je to slušně napsané a čtivé. První kniha vyšla i česky - Mučedník - u Fantom Printu a ta mě bavila hodně. Catalyst u nás nevyšel a ten už měl slabší místa, ale pořád to má dobrý příběh do loru Dead Space.
Gmork: Obětiny jsem právě dočetl. Je to dobrý psychologický příběh pro vyznavače tiché hrůzy, příjemně se čte, můžu říct, že to na mě udělalo dojem.

Jestli máš rád weird fiction, tak teď vychází sbírka povídek Briana Evensona, je to dost originální autor.
https://gnom.name/z/kniha/pisen-kterou-se-objasnuje-svet.jsp
Využil jsem slev. kód na bootooku a pořídil si Obětiny od Fobosu, Dungeons a Dragons na Blu-ray a komplet Pátek 13 1-8, což se dá považovat taky za seriál. :)
Ze seriálů teď koukám na Walking dead - Dead city a stále mě to baví, Star Trek 2 a dokoukal jsem druhou řadu hororu From, která ale přinesla spíš více otázek než odpovědí.
Z knih jsem dočetl Ghúl, Kalmann a Jako v nebi, tak i na zemi a všechny tři knihy můžu s klidným svědomím doporučit.

https://www.booktook.cz/v/2404269/patek-trinacteho-1-8-kolekce8dvd
Faster86: To spíše bylo obecnější konstatování. Fry (co teda vím), nejůtubuje.
Seneke: jake uzivatelske jmeno na Fry na jutubu at vim jak vypada jeho hlava??
JIK: Já zase doufám, že knížky s Tabaryho řadou budou mít slušné prodeje a polský Egmont prubne jeho série Corinne et Jeannot a hlavně Totoche. To by se mi splnil další sen.
https://www.bedetheque.com/serie-4766-BD-Totoche.html
Walome: To mu neberu, ale když si můžu vybrat mluvící hlavu, tak preferuju Frye nebo Honzu Potměšila. I když ten fousatý hubeňour (nevzpomínám si hernajs na jméno), co vypadá jak surfař, taky není špatný.
Gmork: Nic bych si nepřál vc než pokračování Iznouguda, miluju tenhle komiks!!
Scarface: Já o tom docela přemýšlím, že do toho asi půjdu, jsou tam i nějaké bonusy o F. Ibáñezovi, jen mě štve ta výška pouzdra 34 cm, mám poličky jen 33 cm, sakra. Ale asi do toho šlápnu. Jinak jsem rád, že polský Egmont pokračuje u Iznouguda i u pozdějších dílů, které už jsou jen pod taktovkou Jeana Tabaryho. Ale třetí a čtvrtý polský integrál jsem zatím vynechal, kdyby jste se v budoucnu rozhodli pokračovat. Ale nepředpokládám, že půjdete potom i do Tabaryho.
https://www.gildia.pl/szukaj/seria/przygody-wielkiego-wezyra-iznoguda
Gmork: Z prvních patnácti většinu mám...
Tady jsem našel pěknou sběratelskou kolekci, ale 4000,- se mi dávat nechce, zas tak velký fanda těchto dvou pošuků nejsem.:)

https://www.nejlevnejsi-knihy.cz/kniha/clever-und-smart-clever-und-smart-der-schuber_38953574.html

PS- megaknihy to mají levněji:
https://www.megaknihy.cz/komiksy/3775866-clever-und-smart-clever-und-smart-der-schuber.html
Taky jich mám asi padesátku, po revoluci se to na blešácích prodávalo za 5,- nebo 10,- korun. Jako malý špunt jsem na rodičích vyžebral chudé kapesné, které jsem záhy vrazil do těchto německých komiksů. Vzpomínám si, že tam toho byly velké štosy, tahalo se toho z Německa velké množství, taky německá Bravíčka apod. Německy taky neumím, ale děj se dá bez problému pochopit, žádná high literatura to není, taky se s přibývajícími díly mnohé gagy a vtípky začínají opakovat. Ale zbavovat se toho nebudu, je to milá vzpomínka na dětství.

https://imgbox.com/dAussLhF
https://imgbox.com/CMYWy3Ff
Alfi: Je to jedna z věcí, o kterých jsme uvažovali. Usilovali jsme už delší dobu, ale podmínky byly trochu komplikované. Uvidíme.
seneke: tvl bacha Toren ma nejvetsi fejm
Scarface: a šanca na MDEK clever/smart?
Maf: Pozitivní... asi přes stovku jich mám doma. Samozřejmě v němčině a samozřejmě nerozumím ani slovo, ale dodnes ještě dokoupuju, když na nějaký chybějící narazím. Blbý je, že Němci to vydávali několikrát a s jiným číslováním, takže je docela fuška to nějak seřadit. Ale mám pocit, že po tý stovce to už začalo být spíš horší, že už to začal flákat.
Seneke: na hajzlu a pred sranim, ale jinak vlastne jo.
Zack: Já počítám s tím, že všichni tady mají doma na nočním stolku edičák od Crwe a čtou si ho před spaáním.
Aspon zes to nedal do publicistiky ;)
No fakt, že jo. To jsem netušil, že to tady vyšlo :) Díky
baatcha: díky za info!
MaF: To by bylo super.
baatcha, Michal Opitz: Tak po úspěchu Iznouguda by třeba mohla být šance v MDEKu...
Neví někdo, jak to má s Cleverem a Smartem Scarface? O:-)
Michal Opitz: On byl génius. Mortadela a Filemóna psal a kreslil až do smrti, vydal jen s nimi přes 200 alb, a k tomu má i spoustu dalších komiksů, které jsou ve Španělsku stejně slavné jako M+F. :( Škoda, že česky vyšel Clever a Smart jen jeden.
baatcha: Tyhle komiksy jsem miloval. Měl jsem dva sešity z Německa (Západního!) a prohlížel si je pořád dokola. Skvělý tvůrce.
Tak "československá" to a to vzniká proto, aby bylo víc views / odběratelů atd. Proto jsou i ty různý debilní show v tv československý, protože se zvětší trh. Což platí i o webech. Tam nejde o bratrství, ale o pragmatismus.
Gmork (a ostatní co mi napsali): Děkuji velice.
lantan1: limitku Petra Pana mám a je to jak píšeš.
https://imgbox.com/fvVZHbRo
https://imgbox.com/S1wZmNFU
Je tu prosím někdo vlastnící limitku Petra Pana od Vybírala, kdo by byl ochotný mi poslat fotky vnitřních desek? Jestli je tam nějaký vzor, jakoby polité od vody? Mockrát případně děkuji. Email: lantan1@email.cz
mkw- :D , plně se ztotožňuji s tvý názorem, jen se bojím, že to nemohu vydávat za názor vlastní a tudíž se jako člověk bez názoru opět nehnu z místa. Slovensky číst by u mě nebyl problém, možná i tu polštinu bych časem dal, ale nechci! jsem línej.
@mkw: polaci sou v pohode, dneska sem neco s jednim resil a hned jsem si vzpomel na
Mne je to jedno, kdyz to pujde idealne odfiltrovat jako Polsko :D
Já nevím, proč se tady to slovensko nějak vůbec řeší.... si udělejte svoje comicsdb.sk a neotravujte.
MaF: Je to přesně tak :)
Brak vydává věci Daniela Majlinga, které tu sice už dvě vyšly i v překladu, ale zrovna takový Rudo má slovenské vydání lepší :)
Ale já budu houby příklad do diskuze. Taky moravák, taky napůl Slovák a to jsme si ještě Slovenku vzal za ženu. Takže můj přístup k tomuhle - proč bych si proboha kupoval český překlad, když originálu rozumím - nebude zrovna nestranný :)
S313: to je (bohužel) na internetu docela běžné, že si lidé nerozumí ;-)

IMHO se míjíme hlavně v tom, že Tebe zajímá hlavně současná produkce (tu zmiňuješ), mě ta historická (ten "provázaný trh" tu - v nějakém smyslu - byl asi 150 let).

Když započítáš e-shopy, slovenské komiksy si ten, kdo chce, koupí (za české koruny třeba na Martinus.cz).
A třeba (třeba) by si někdo z místních návštěvníků i nějaký slovenský komiks/ve slovenštině i koupil, kdyby o něm věděl (je tu dost lidí, co čtou komiksy i polsky, se slovenštinou bude mít problém mnohem méně lidí).
Třeba ten Brak už vydal pěkných pár kousků, co v češtině nevyšly...

Na zbytek Ti odpověděl přímo Zack ;-)
Alfi: Tohle ale myslím vydává Slovart a je to určené pro SK trh. Crew s tím jen nějak pomáhala, mám dojem, že to Jirka Pavlovský někde říkal.
S313: nemali by sme kŕmiť trolov ale nedá mi:
Kolik se vydává v Česku komiksů ve slovenštině? Nula.
Crew vydáva komiksy po slovensky
soulbringer: Taky se mi to ještě nestalo, zatím to bylo vždy tak, že když byla v objednávce nějaká předobjednávka a uplynulo předpokládané datum vydání tak se e-shop vždy zeptal zda chci zaslat tu část co je skladem a zbytek pak až vyjde s tím, že zaplatím znovu dopravu nebo zda chci počkat a poslat objednávku kompletní. Storno neproběhlo nikdy.
PS. I skladník že šroubárny umí přispět konstruktivně do diskuze v okurkové sezóně.
Slovaku sem chodi cca 7-8% (a je to irelevantni, na tyhle cisla koukam jen, kdyz nekdo zacne predstirat, ze zna statistiky CDB).
Zasah je to trivialni, databaze je na to pripravena od prvni verze.
Já mám kamaráda východniara a myslím , že mu rozumím zhruba stejně jako ostatní Slováci, tedy někdy skoro vůbec.
MaF: Úplně jsi mě nepochopil, nevadí. Držme se faktů.

Zaprvé. Neexistuje žádný provázaný trh, co se týče komiksů. Kolik se vydává v Česku komiksů ve slovenštině? Nula. Kolik se vydává na Slovensku komiksů v češtině? Moc jich není. Kolik se prodává v Česku komiksů ve slovenštině? Nula. Kolik se prodává na Slovensku komiksů v češtině? Divil by ses. Stejně jako se tam prodává knih v češtině, vysílá televizního obsahu v češtině.

Zadruhé. Slováků sem chodí dost... Nemáš pravdu. Není to ani 1 % všech vstupů. A ze zkušenosti ti můžu říct, i kdybys sem dal všechny komiksy ve slovenštině, divil bych se, kdyby ses návštěvností ze Slovenska dostal nad jednotky procent. A dělat něco takhle náročnýho pro pár lidí (a potenciálně něco, co ti bez pořádnýho ošetření obrátí databázi vzhůru nohama) fakt za to nestojí.

Proč je ČSFD? nějak jsem si nevšiml, že by to byla databáze pouze českých a slovenských filmů (případně vysílaných v ČR/SK...). Klidně se může jmenovat Imhotepova filmová databáze a funkce by byla pořád stejná...

baatcha: V čem jsem konkrétně mimo? Bohužel promítáš no... já to tak taky dřív bral, protože to je krásná romantická představa. Ale je to přesně ten český bias, kdy máme dojem, že když rozumíme jejich jazyku (a to jsou ještě lidi, co jsou nějakým způsobem se slovenštinou v kontaktu, dnešní lidi pod 20 spisovné slovenštině z větší části nerozumí, a co teprv vychodniarštině) a byli jsme v jednom státě, tak jsme vlastně jejich bratři a že oni jsou vlastně jako takoví menší Češi. Jenže i ty určitě vnímáš, pokud teda nejezdíš za rodinou do Bratislavy, že Slováci prostě mají jiné hodnoty, způsob života, pohled na svět.

PS. Pardon, jestli to zní útočně. Není.
Dnes jsem si přinesl z knihkupectví pár nových věcí, něco i od proklínaného Dobrovského. Anotace u Ghúla zní nanejvýš lákavě, tak doufám, že příběh splní to, co slibuje.

https://imgbox.com/lsXBRjDu
No mně se to stalo, čekalo se až vyjde jeden titul, mezitím se ale jiný vyprodal( byl to sešit Prašiny), tak mi vrátili peníze. Takže pokud ta předobjednávka čeká příliš dlouho, tak se to stát může , ale zase ze stovek kníh to byl jeden sešit, který navíc dotiskli.
soulbringer: To se mi ještě nestalo. Když něco není, tak celá objednávka stojí. Takhle mi letos přišlo něco snad až po více než roce. A na jednu objednávku z února budu kvůli odkladu vydání jedné knihy čekat nejspíš až do října (jestli to zase neodloží). Snad ještě nikdy mi nikdo nevracel peníze za předobjednávku.