Mh: staci chtit, ja fakt chtel. Muj sen byl Funky koval, ktery mi doma lezel jen v prvnim sesitu. Zbytek nikde a jak jsem ho chtel a shanel, a sehnal, tak jsem urputne sel za tim a dal to, pak sli Navstevnici y vesmiru a hned na to Zaklinac.
Ps: ja nepsal levou zadni, ja tam dal muj postup, ktery jsem aplikoval a osvedcil se
Fimi - mně se líbilo i DH centrum, ale Conan centrum je lepší. :) CC ma privilegium na snad 3 jejich hlavní značky: Conan, Hellboy universa a SIM City ....takže Conan centrum je best, protože cc , ale šlo by Hellboy centrum :)
Když už je řeč o te kolosalce ZAK,.určit nechci zpochybňovat Radka. Netuším, kde je pravda, ale je fakt, že spousta lidí tvrdila, že nebude, nikdo opak. A teď by mě zajímalo, když třeba mam.baltimore komplet, gandville, jedu i toho Marvel Conana novýho, uvažuju o pochmurném kraji komplet..... Z čeho všeho bude kolosalka? Případně... Když už jsme u toho CC ma prostě nějaké.serie rozjeté, třeba i to UPVO. Z jakých sérii se plánuje kolos a kde se teda jasné řeklo, ze "ne", že nebude ... ? Ma.to někdo nejak aspoň trochu zmapované.? At už hejtr nebo jak.rikaji hejtri "člen redakce"? :D
Darth- tak ja su primo na hranicach ze slovenskem, takze rikas ze polstina pujde levou zadni jo? no je fakt ze sem si kdysi poridil ennisuv THE PRO v polstine, ani nevim proc, tak to mozu zkusit projit jak mi to pujde.
Dinin: Sleva u polského komiksu je 30 %. A 30 % je prostě 30 %. Je to sleva, kterou jednomu přiznáš a druhému ne (neřeším teď absolutní cenu, protože to porovnávat na jiných trzích nejde). Jestli tohle není zaujatý přístup, tak už nic :)
Ano, nakladatelství tě nutí koupit komiks co nejdřív. Za mě je to rozumný přístup. U malého nakladatelství je to podle mě nutnost, je to prostě forma předobjednávky. Počítám, že bys sám nechtěl mít v těch knihách uloženo tolik peněz a chtěl bys co nejdřív dostat alespoň část nákladů, ideálně se co nejdřív dostat do plusu, abys nevykrvácel. Bez toho prostě vyrůst nejde. A vlastně ani moc dlouho existovat - pokud nebudeš mít dost předobjednávek/prodejů v počátku, jsi v mínusu, a pokud jsi v mínusu opakovaně u více knih, nakonec ti dojdou peníze a končíš. A když teda odmítáš koupit s 40% slevou hned, celoročně máš možnost 30%slevy, rozdíl v ceně 10 % ti přijde jako výrazně dráž? Povšimni si, že u polského komiksu 30% rozdíl v ceně "není tak extrémní", ale 10% rozdíl v ceně u CC je "výrazně dráž" :) U běžné knihy je ten rozdíl u CC zhruba 60,-. Jakože vážně se tady dohaduješ o 60 korunách?
S tou kolosálkou ZaK podle mě neříkáš pravdu. Jsem fanda téhle série, stejně jako fanda Hilla a stejně jako fanda Kinga, takže jsem to sledoval od začátku. O té kolosálce se mluvilo už dlouho a co jsem četl na FB, vždy to bylo v duchu, že zatím ne, že se čeká, co s tím bude. Protože se plánovaly nějaké další sešity. Tedy i na FB se dočteš, že se kolosální kniha spíše očekávala, obzvlášť poté, co vyšla v originále. A nikdy jsem tam od CC nezaznamenal komentář, že ji neplánují a že nebude, spíš náznaky, že bude (a ZaK si o to navíc říkal od samého počátku). Vlastně jsem celou dobu žil v tom, že jednou ta kolosálka bude. Jestli někdo dospěl k jinému závěru, uniká mi, kde na tom byl.
Ale jasně, beru, že se ti nějaká vydavatelská politika nelíbí. Nechápu proč a neumím si představit, co očekáváš jiného, ale beru to. Uniká mi ale pořád, proč si stěžuješ na cenu komiksů, když u VŠECH ostatních nakladatelů najdeš velmi jednoduše taky drahé knihy, a v přepočtu ceny na stránky i dražší než u CC. Z nějakého důvodu cena vadí jen u CC a zároveň tvrdíš, že hejtr nejsi :) A to nás ještě v brzké době čeká zdražování (u všech).
Ale víš, co je na tom nejlepší? Že ty jako zákazník máš možnost volby. Jestli to nechceš kupovat se 40% slevou hned nebo na černý pátek, nekupuj. Jestli to nechceš kupovat s 30% slevou na jejich eshopu, nekupuj to. Jestli si od nich nechceš koupit žádný komiks, protože prostě proto, tak si ho nekupuj. Já mám z tebe ale pocit, že tobě snad vadí i to, že ti lidé si od nich ty komiksy kupujou :D Když se nad tímhle zamyslíš, tak s takovým smýšlením spadneš přesně do té definice hejtu... Protože mi naprosto uniká tahle diskuze o cenách.
To je jako kdybych se rozčiloval, že lidi nejvíc chodili do kina na Troškovy Babovřesky. Pokud s tím má někdo problém, buď hejtí, nebo z něj mluví závist a nepřeje mu to (a závist bych bral jako formu hejtu). Jestli chce jít někdo do kina na Babovřesky, tak ať si na ně jde. A ať si k tomu klidně koupí popkorn a limo za dvě stovky. Je to totiž něco, co nikoho jiného nijak neovlivňuje. Je to věc čistě toho konkrétního zákazníka.
A ještě teda drobná reakce na "normální cenu". Ne, nekoupil bych si komiks za základní cenu. Od CC, ani od nikoho jiného. Třeba ten Aldebaran za 999,-? Ne. To bych musel koupit tak jednu knihu za měsíc, dva měsíce, abych to neřešil. Jelikož si ale knih kupuji víc, tak logicky se snažím mít nějakou výhodnější cenu, pokud to je možné.
Faster: s tou polstinou to neni zadny drama, je nejsem slezan a naucit se to fakt da. Ano, chvilemi cumis do slovniku, ale po case si zvyknes na ten algoritmus skladby slov, funkce predpon a zacnes automatizovat procesy a uvidis, ze pak slovnik nevytahnes, a cim vic ctes, tim to jde rychleji. Ja se priznam jsem m trochu pauzu a slo si zvyknout, zase slovnik vic a pak slovnik min az skoro vubec. Jako, pro me jako moravaka si lze zvyknout asi rychleji, ale domnivam se, ze u obyvatel cech by to rovnez nemel byt buhvijaky problem.
Dinik alespoň víme že až zas ohlasí např komplet všechny knihy najednou Baltimora, Grandville, nebo Pochmurný Kraj a budou říkat jak je to strašně nové zrevidovane vydání a rychle do toho za pouhých 2500, tak je jasné že v blízké době to znovu ohlásí v kolosalce..
Faster, Radek - jasně, to nepopírám, u nás jsou obecně ty comicsy dražší. Ta sleva u polskeho comicsu neni tak extremni a i bez ni je ta cena hodne slusna. Mě se ale nelíbí vydavatelská politika CC celkově. Nechci si třeba jejich nový comics kupovat hned po vydání, ale oni tě k tomu de facto nutí, pokud to pak nemáš kupovat výrazně dráž.
Nikdy tohle nevydame, je to shit - ejhle a už se to opěvuje v edicaku.
ZaK kolosálku neplánujeme, berte to po těch knížkách - a šup to do edicaku.
Kupujte ty naše věci hned at máte "slevu" .
Atd...Atd...
Dinik: Nemyslím si, že jsi napsal něco o normální ceně. Pořád to popravdě nechápu. Co jsem pochopil, tak z nějakého pro mě zvláštního důvodu zamítáš možnost si koupit komiks na jejich eshopu. Tak jsem to pochopil. Zmínil jsi pak ta knihkupectví. To chápu, tam popravdě kupuje dražší komiksy málokdo a když jsem tam náhodou někoho viděl něco kupovat, byla to vždy černobílá manga od Crwe, která je poměrně levná a ta procentuální sleva nedělá zase tak dramatický rozdíl.
Osobně kupuji komiksy od všech, tak proto mi přišlo, že cenově je všechno dle provedení vesměs stejné. Ale to jen po přepočtu na stránky, což je stejně podivné měřítko.
Jako hejtr jsi mi přišel hlavně kvůli tomu, že jsi srovnával základní cenu knihy u CC (což je vcelku manipulativní, když máš vždy možnost koupit s 30% slevou, a někdy se 40% slevou) s polským komiksem VE SLEVĚ. Tedy jedné straně odmítáš slevu přiznat, ale druhé ti to nevadí. Pominu teď, že polský trh je s tím českým nesrovnatelný, za mě je to z tvé strany očividný hejt ;)
ono asi je jedno kdo je fanousek jakeho nakladatelstvi, kdyz to vemete celkove tak u nas proste stoji ty komiksy vic (klidne dvojnasobne) a je jedno kdo ma jakou cenovou politiku. ono samotna crew rikala driv ze polsko ma nekolikanasobne vetsi trh komiksovy nez jaky je u nas a podle me za to hodne muze zrovna tady ta cena, byt tu komiksy za polovicku kolik tu jsou tak si myslim ze se ta komunita rozroste, at se tu vsichni vydavatele spoji, tisknou v polsku a bude
Co se týče cen, zajímavé je to i ve filmovém průmyslu. Taková sběratelka a limitovaná edice trilogie Návratu do budoucnosti v UHD za 6999,-. Jsem zvědav, jestli se těch 501 kusů brzy vyprodá.
Jasně, to je klasika CC sekty - máš jiný názor, automaticky jsi hejtr a nechápeš jak skvělé CC vlastně je. Já si prostě o jejich vydavatelské politice a cenotvorbě myslím svoje. Co je z mého pohledu normální cena jsem myslím níže napsal.
Já ti nevím, nějak mi přijde, že z tebe stříká zaslepený hejt. Tu svoji "normální cenu" jsi pořád nevysvětlil. Knihy CC si můžeš tuším celý rok koupit z jejich eshopu s 30% slevou (když nechceš brát se 40% slevou v omezený čas). Jasně, můžeš chodit na jiné eshopy, kde to mají dráž, ale to už je tvoje rozhodnutí dát za to někde víc.
Když to vezmu obecně, tak v knihkupectvích jsou předražené všechny komiksy (knihy), protože na eshopech prostě člověk vždy koupí skoro všechno minimálně s 25% slevou.
Cena je cena. To, jestli je něco předražené, o tom rozhoduje zákazník. Buď to za tu cenu vezme, nebo nevezme. Mně by třeba přišla předražená jakákoli kniha v polštině, i kdyby byla zadarmo.
A co tedy určuje tu předraženost? Přepočet ceny na stránky? Tak já nevím, ale třeba Aldebaran v pevné stojí 999,- s 260 stranami. Shi 1+2 499,- se 116 stranami. A fakt nechci říkat, že jsou ty knihy předražené, přestože se základní cena pohybuje kolem 5 korun na stránku. Je to prostě cena. A samozřejmě ty knihy jdou sehnat levněji, když člověk chce. Když nechce, je to jeho věc. Jednoduše nevidím napříč všemi nakladately nějaký zásaní cenový rozdíl. A celkově mi přijde hloupé srovnávat základní ceny u věcí s rozdílnou politikou prodeje, protože prostě reálné ceny, za které se dají knihy běžně koupit, jsou ve finále jiné. A takhle to kupodivu funguje i u jiných věcí, ne jen knih.
Radek - normální cena je ta, za kterou je člověk ochotný si ty comicsy od CC koupit. Kupoval bys ty jejich veci za 599? S nějakou slevou 5-15% jaká je obvykle v eshopech? Já určitě ne. A co vím, tak ty jejich předražené knihy v knihkupectvích a různých eshopech už ani moc nechcou, protože to nikdo nechce za tu DPC a leží jim to tam věčnost.
Dinik: Co je normální cena? Nějaký přepočet na stránky, nebo...? A co je fér na tom, že srovnáváš nějakou zlevněnou knihu v Polsku se zcela jinou nezlevněnou knihou v ČR?
MindReader - jestli je fér že po slevě 40% (a nucenem přímém nákupu u vydavatele hned co ta kniha vyjde nebo na BF) se dostaneme na řekněme normální cenu - ok, v tom případě máme rozdílný pohled na to, co je a není fér:)
Dinik: Doporučená cena 599kč se nedá brát v potaz, protože to prostě žádný pravidelný bobiks čtenář nevysolí. Takže to v podstatě stojí 360kč až 300kč jako při minulém Black Friday, což je velmi fér.
uz zacinam chapat proc je tu ta polstina tak profanovana, jako kdyz clovek zvlada polstinu (hold karvina havirov maji vyhodu) tak dostane 3x tolik muziky co u nas i kdyz teda v polstine, to je fakt husty jak to stoji par korun
Fimi: Ta cena za polskou verzi na bookdepository je značně přemrštěná, rozhodně si to pořídit na gildii. Já to tam minulý měsíc kupoval ve 38% slevě za 84,- PLN.
Jop, ta kniha nemá jedinou pihu na kráse (až na tu poločeštinu), anglický originál jsem v ruce nikdy nedržel, ale polská verze je troufnu si říct totožná - 480 stran, vázaná ve velkém formátu 18x27cm, křídový papír, přebal. Pátý omnibus obsahuje díly 13 - 15 + Goon: Noir. Ta cena je víc než lidová. V příštím balíčku bude nabeton další omnibus.:)
Gmork takhle bych to taky udělal, nebo počkej až cc řekne že to nevydají jen aby to následně vydali. Ale k čemu je mít doma nedokončenou sérii. Mě tedy Goon nezajímá ale ty omnibusy jsem viděl, rozhodně za to stojí.
Gmork- a kvalitu papiru je to na co jsme zvykly v cr nebo ten low cost co je v americkych sesitovkach treba? to neni mozny aby tam byl takovy rozdil. kolik by to stalo v cr? 1500?
Gmork, faster - no vida, očividně to jde dělat i za takovouto cenu. To u nás si jistý nejmenovaný vydavatel vychoval základnu osob kupujících s nadšením 120 stran v pevné za DPC 599
Fimi: Teď zrovna čtu od Powella ten pátý omnibus Goona a dobrý. Jsem v pokušení, že těch šest knih od CC prodám a pořídím si to komplet v těch omnibusech. Je to úplně jiný level.
Na které komiksové knihy se letos nejvíc těším, takhle z hlavy - od polského Egmontu na třetí omnibus Hellblazer - Jamie Delano, protože je to kult, od Mucha Comics na Monsters: Barry Windsor-Smith, protože už na první pohled to vypadá maximálně zajímavě, od Non Stop Comics na 47 Cordes od Timothé Le Bouchera, protože tenhle scénárista má za ušima a je to studnice originálních zápletek. U nás od Arga na Frankensteina od Besse, tam především kvůli kresbě, od CC na Podivná dobrodružství Rafana Mendoncy a poslíčka s pizzou, protože tohle vypadá na odvázanou jízdu, od J. Vybírala na podzimní fantasy ultra bichli, která je teď u pana Podaného na překladu a bude mít zcela kulervoucí obálku. Od Crwe na dalšího Velkého Vezíra, hlavně kvůli překladu. U mangy samozřejmě na další díly u 20th Century Boys, Vinlandu od Hanami a Eden 5 a Blade of the Immortal od Kotori. No, to snad pro začátek stačí.:)
Alfi: Já mám dojem, že u nás tehdy Meander dohnal původní sebrané Macanudo, a proto to přestalo. Ale koukám-li se nyní na internet, vypadá to, že nějaké svazky od té doby ještě vyšly. A jakkoli mně taková Jindřiška bavila, další Macanudo bych si dopřál rád.
A řekl bych, že sice knižní produkce Meanderu směřuje hlavně na děti, ale v té komiksové už to je minimálně půl na půl pro dospělejší věci: de Crécy, Guibert... Jen vydávají skoro stejnou rychlostí jako Fryovo Trystero - za sebe ale musím říci, že se mě to i přes mou slabost vůči de Crécymu až tolik nedotýká, protože trpím stejným komplexem jako Draco, GWB a jiní, totiž že komínky nepřečtených knih dohánějí komínky těch přečtených.
draco: Snažím se o nich nepindat, ale číst je!:)) A ano, také strašně nestíhám. Jsem si sem na polskou stáž přivezl autem asi deset komiksů, jsem pod plánem...
Draco: Meander, Labyrint, Lipnik atď vydávajú pár kníh do roka, na tom fanúšika nevychováš. Navyše špecifická tvorba - Meander detské knihy, Lipnik - underground kresba a pod zaujmú len špecifické publikum.
Mňa osobne mrzí, že Meander prestal vydávať Macanuda.
P.G.: Zasraná výchova dětí. A to se nekoukám doma ani na filmy a seriály. Vlastně jestli vidím deset klipů na youtube týdně, je to moc audiovizuálu. Díky ti lidstvo za audioknihy a podcasty a rádio!
Ostatně, kdyby se vydavatelé laskavě omezili stropem cca 200 stran, četlo by se mi s miminem v posteli snáz a přečetla bych toho víc. Někdy mám pocit, že se k těm mega bichlím o velkých rozměrech a počtu stran už nikdy nesdostanu...
Asi prichazi goscinny-vlna. Jodo vlna asi skoncila, moorovlna uz davno, lemirovlna porad jede. Zatim dobry, goscinnyho muzu, iznougud me vaznd zajima, jak se vyvijel v dalsich albech. Lucky Luke poprve vyzkousim. Parada.
Pokud nevíte, ve kterém vlákně přesně rozjet novou diskuzi, tak pravděpodobně toto bude to pravé. Také zde končí offtopicy z jiných vláken. Tak trochu odpaďák.