Pindárna Obecný pokec o čemkoliv.

Sbirku mrdat, to at si rozeberou lidi, co budou mit zrovna pristup do bytu. Ale uz par let si rikam, ze bych mel promyslet, co s klicema od CDB, to je asi to jediny, co by me mrzelo, kdyby melo zdechnout jen proto, ze sem zdech ja.
@seneke: jj, se nejvic desim toho, ze to zena proda za tolik kolik sem ji rekl, ze sem do toho vrazil ;)
karl173: To už můžem rovnou řešit, co se s našimi sbírkami stane, až natáhnem bačkory. Jasně, někteří z nás si kvůli tomu pořídli nějakou tu drobotu. Jenže co ti, co se neplánujou množit?
Když už tu máme takové hezké a depresivní téma, řešíte třeba někdo i to, zda ty komiksy budou v dobrém stavu i třeba za 10-20 a více let? Já z toho mám například noční můru, že budu mít za pár let v knihovně jen kusy rozlepeného papíru. A nebo že když dám něco do krabice a schovám to na půdu, tak se komiksy poškodí.
Osobně pořád jedu komplety ze setrvačnosti a vždycky když někdo přijde na návštěvu tak se mu to strašně líbí v knihovně :D až mě trochu mrzí že Omnibusy a jiný velký krávy je ani tolik nenadchnou. Další faktor je že čtu jen v hardbacku a knížky z kompletů a od CC se dobře pronesou do práce kde mam možnost číst, omnibusy bych si do práce netahal :D
mkw: 10' tablet a ComiXology. Ale comicsy kupuju, comixology unlimited je lepsi, pokud rad zkousis a prvnich par booku ti staci. Ale ten u nas oficialne mit nemuzes a uprimne netusim, jestli neni Kindle Unlimited jeste nejak vic orezany. Kazdopadne ani jedno neni neni, ze platis pausal a mas pristup ke vsemu.
Tak já se snažím doma mít jen to, co si myslím, že mi udělá radost mne či synovi i někdy v budoucnu. Jinak knihovna nebo si nechám zajít chuť. Sbírat knihy, ke kterým nemám žádný vztah, mne neláká.
k té krizi: mně před časem pomohlo, když jsem si uvědomil, že NEMUSÍM. Nemusím všechno kupovat a číst v den vydání, všechno pěkně počká, až budu mít čas a náladu. Sice mi doma některé komiksy leží už pár týdnů či měsíců, některé normální knížky i více než rok, ale prostě mi neutečou. To samé teď mám u seriálů - podívám se, až bude čas. Kromě Game of Thrones a Stranger Things, ty jsem musel vidět okamžitě, abych pak mohl bez obav chodit na internet a vůbec mezi lidi :)
Dotaz mimo sběratelský kroužek. Na čem čtěte digitální komiks? Zkoušel jste někdo Kindle unlimited, comixology nebo Blitz? Jsou tam celé série nebo se musí dokupovat?

Chci to zkusit, po odklepnuti další partisicove objednávky k dětským knížkám hledám alternativu.
Lenny pro mě je Valiant celkem závislost, strašně mi sedl... Omnibusy dělá jen starým seriim první éry, nové éry dělá deluxky a teď začal compendia v tpb.. Hromada dlx je vyprodaná a shání se těžko ale občas se něco objeví, třeba cheap comics mají všechny dlx X-o manowar, tři vyprodané za pořádnou sumu...

T omnibusy jsou fajn věc, ale chtěl bych jen některé, ne všechny samozřejmě, hromada mě hlavně vůbec nezajímá
@Draco ja furt doufam, ze se dostanu do urciteho stadia naplneni a snizim frekvenci nakupu. Skoro bych rekl, ze uz se tam dostavam. Soucasne tempo asi 150 tisic rocne se mi moc drzet nechce a misto taky nemam neomezene (vlastne mam misto dost omezene).
Zack: Jo, sběratelství je porucha osobnosti, a pro sběratele s rodinou, co sbírá dlouho a už do toho hodně investoval a jak stárne a bohatne, investuje víc, tak i pěknej opruz. Já si už někdy říkám jak pěkný penzijní spoření by z toho bylo, dovolená, atakdále atakdále a prd. Zas mi zahučí přes padesát tisíc do komiksů za jediný rok.

Fimi: Já třeba zvládnu přečíst Omnibus v čj za den. Když jsem nemocná a mám na to těch cca 12 hodin volna. Anglický bych přečetla za víkend. Čtu cca 50-100 stran za hodinu, podle kresby. Třeba přečíst pro mě sérii jako je Sandman nebo Sto nábojů je pro mě tak 3-4 dny, ve chvíli kdy dělám i jiné věci než čtu. Snyderova Batmana jsem četla pět dnů a to na mě byl u série rekord. Když čtu déle, bojím se že ztratím kontext nebo dostanu chuť na něco jiného.
Každej omnibus mě musí aspoň trochu zajímat (vyložené kraviny typu MCU Omnibus přeskakuju), reálně mám ale třeba Clone Sagu úplně vespod to-read listu. Doba čtení nejde generalizovat - kvalitní moderní sérii slupnu za víkend, ukecaným retrem se můžu prokousávat sakra dlouho.

Z důvodu nedostatku místa a závislosti se bojím pořídit cokoliv od Valiantu :D
Cim vetsi kniha, tim hur se k ni dostavam. Kvuli neustalemu prisunu dalsich se spis dostavam k mensim kniham a ty velke zustavaji neprectene. Tak se mi hromadi neprectene omnibusy. Zatim jediny precteny z tech opravdu velkych je Fimiho ikona, Planetary
Lenny to já mám spíš závislost na deluxkach Valiantu a Image ale nedovedu si představit koupit komiksy s vědomím že je budu mít ale třeba si je nikdy neprectu.. Ale je pravda že mám plno neprectenych věcí, jako každý z nás, postupně to ale čtu... Alespoň se snažím
Lenny jak dlouho ti trvá přečíst jeden omnibus?
Já mám závislost na Marvel Omnibusech. Ono to v té knihovně vypadá hrozně hezky... Co na tom, že některé kousky nebudu nejspíš nikdy číst :D
Krize - celkem zajímavé téma. Určitě by z Vás měli lékaři v PNB radost. Tolik možných nových manických klientů:-)
V knižní formě kupuji komiksy pouze v čj (díky tomu stíhám i číst), a to z důvodu kapacity panelákového bytu. Letos se bude počet nových přírůstků pohybovat mezi 40 - 50 kusy a ježí se mi z toho vlasy. Příští rok budu muset přitvrdit výběr a nechat si zajít různé chutě. Naštěstí mi to současná situace na našem knižním trhu ulehčí. Předpokládám, že Argo bude mít díky poslednímu zářezu celkem problémy, BBart už problémy měl, omezil výběr a z jeho nabídky beru jen Fatale, Crew se vydává jinou cestou než je moje, série CC jsem omezil pouze na několik titulů a Vybíral - to uvidíme, pokud nebude mít Murena lepší překlad než jeho poslední vydané kusy, tak to u něj asi ukončím. Další nakladatelé vydávají v menší míře a to si člověk v klidu pohlídá. Do jiného jazyku se pouštět nechci, výjimku bych udělal pouze u povedeného artbooku nebo monografii oblíbeného kreslíře.
CDB bazar není špatný nápad, jen aby byli kupující...
Já mám taky pár stovek nepřečtených komiksů (alkohol a internetové nákupy nejsou dobrá kombinace), ale zbavovat se toho nehodlám. Hezky si to přelouskám i kdyby mě to mělo odkráglovat.
Ale napada me, ze kdyz teda ma tolik lidi krizi sberatelske osobnosti, ze bychom mohli zorganizovat nejakou spolecnou prodejni a vymennou akci. CDB Bazar Offline :]
Ale to neni o comicsu, to je nejaka obsesivni porucha osobnosti :]
Teda nevim jak to maji ostatni s kupovanim komiksu (sexem), ale cim dyl nekupuju, tim vic mi to chybi @Draco :D

Na precteni mi ted ceka cca 300 komiksu
Jako umim si představit že se vyseru na pláštěnky komplet ale dat si pauzu. Např teď vychází kompletní deluxe Kill or be killed, druhá dlx Descender a třetí dlx Lazarus.. Neumím si představit že si nekoupím a načítá se mi to.. Nehledě na to že příští rok vyjde třetí dlx Black science
Můj sen je jednou se nasrat, prodat celou sbírku a koupit si za utržené peníze plachetnici aka díru ve vodě do které se hází peníze, jak říkají jachtaři. Ale zatím jsem na knihovně i sbírce poměrně nechutně závislá (bojím se o svého syna a své komiksy).

Fimi: Taky nerada čtu z čtečky a to i na cestách, např. minulý měsíc jsem si do NY brala dvě bichličky, průvodce a Medojedky od Ruarka... A zpátky tak 12 kilo komiksů. Já to už i zkoušela, ale prostě nechytá mě, to, čtení ze čtečky mě nebaví. BTW, loni v lednu jsem měla 80 nepřečtených komiksů čekajících až je zdolám... teď jich je pod 30, přestože jsem jich za rok kolem 50 nakoupila. Dělá mi radost, že čtu hodně komiksů a často... ale sledování sérií? Někdy třeba přestanu číst u 3. knihy a čekám až vyjde celý komplet a až pak si přečtu deset booků zaráz... A BTW, na pauzy moc nevěřím. Návrat po pauze může způsobit stejně nadšení jako nechuť. Ale pro mě, která sbírám od dvanácti je sběratelství i komiksy něco víc než jen koníček, čtení a nakupování! komiksů je pro mě jako dýchání (nebo možná spíš jako sex, dá se bez toho obejít a čím dýl to nemáš, tím míň ti to chybí... ale je to podstatná část života)

DEmnoG: Jooo, já bývala vzbíravý sběratel... A teď už se mi líbí v podstatě všechno, všechny žánry, ve všem si něco najdu... Čím jsem starší, tím jsem shovívavější.
je to tady taková pěkná psychologická poradna... :-)
Vážené dámy, vážení pánové. Díky, že jste mi otevřeli oči, co se sbírání komiksů týče. V tomhle oboru se nějakým způsobem angažuju uz přes 20 let a je pravda, že poslední dobou je to velmi náročné, a to jak finančně, tak i psychicky. Kde jsou ty časy, kdy jsem si mohl dovolit kupovat všechno... bez ohledu na kvalitu. Hromada Komet a Batmani a Spidermani od Unicornu budiž toho důkazem :-D. Dostal jsem se ale do stádia, kdy koupím první díl od dlouhé série, ani nemám sílu ho dočíst, jak mě to ukrutně nebaví, ale stejně ji kupuji dále, abych měl komplet. Přemýšlím o tom hodně dlouho, ale po přečtení téhle diskuse mám jasno. Udělám velkou čistku a kde jsem si jist, že tohle už nikdy číst nebudu, to pustím do světa. Nepotřebuju vlastnit všechno, včetně nehorázných srágor, které jsem nikdy nedočetl a osypu se, jen když na ně pomyslím. Díky moc za impuls :-)
No a na co bys měl zálusk? Klidně do zpráv... Mluvím spíše o věcech v čj i když i o Thorovi jsem uvažoval..
Asi ti preju aby te ta krize presla, i kdyz benefit pro tebe muze mit oboje :-) ja jsem do predminuleho roku komiksy vubec necetl, natoz abych ke sbiral a urcite jsem nemel pocit ze by.mi neco schazelo. Kazdopadne kdyby ses zase neceho zbavoval, posli seznam. Na nektere veci bych zalusk mel. Jsem zvedavy jak se ti to do srazu rozlezi.
Že prodám vše co mě nebaví nebo vím že to podruhé neprectu dělám už dávno... Pauza je dobrý nápad ale pak se ty komiksy tak nahromadí bych rád že bych to už nedohnal... Teda některé... Není to prdel být sběratel komiksů
Imho pauza bude fajn at uz to ma z cehokoliv.
Fimi: Doporučuji dát si na chvíli od komiksů pauzu. Já si první krizí prošla u mangy, tak jsem s ní sekla a po pár letech přešla na normální komiksy. A u nich taky přišla krize, takže zase pauza (o dost kratší) a změna žánru. No a teď mám taky tak trochu krizi, takže jsem se vrátila k manze a zase trochu změnila žánr. Ale že bych kvůli krizi rozprodávala sbírku, to ne. Udělala jsem to jen jednou jedinkrát s klasickou SF literaturou (před více jak deseti lety) a teď toho činu nesmírně lituji. Na druhou stranu, můj přístup k četbě komiksů je trochu odlišný (díky manze a oldschool superhrdinům), takže mi nevadí delší pauzy a čtení per partes (což, pravda, u těch nových sérií moc nejde...).
to Fimi: Tak komiksy čteš teprve šest let, takže to máš první krizi. Za mne -> vyber si série, co tě oslovují a prodej u čeho víš, že to nebudeš číst podruhé. Samosebou hraje roli, zda nejde o pěkné knihy, takže ti činní potěšení je mít v knihovně. Jednoduše přestaň tak dupat na plyn a uber.

Ad čtečky: Když jedu na dovolenou, tak si kupuji na Kindle knihy, které jsou na jedno použití. Například tebou zmíněný Kotleta. Lepší, než si zmenšovat prostor v kufru.
DemnoG: já čtu pláštěnky minimálně, čtu převážně Image, Evropu a Valiant...ale mám rozečteno desítky serií a to je problém...samozřejmě některé superhrdiny čtu stále...ale je toho prostě už kvanta....
to George Walker Bush: Skoro jako Walome. Walome je bonusově bojovník proti systému. Což se projevuje tak, že zmíněný tablet od O2 na splátky neplatí, protože píchá na nenažrané korporace, zásadně si nevybírá poštu, protože ta líná kůže pošťačka mu ji nenosí a až po něm půjde svině exekutorská, která žije z neštěstí ostatních, tak ji kurva kopne do prdele. Takhle to teda říká:).

to Hawwwran: Třeba zrovna někdo dvacet booků koupil:).

to Zack: Takže už přečteš deset komiksů za rok:)?

to Fimi: Přestat číst komiksy je za mne stejné, jako přestat číst zcela, přestat sledovat filmy, přestat chodit do divadla nebo si hrát. V kostce jde prostě jen o to, jak moc tě to co děláš baví. Jestliže tě komiks baví méně, dej si pauzu. To, že čteš komiksy tě přeci nedefinuje jako osobnost. S klasickými US superhrdiny jsem skončil před zhruba deseti lety, protože mne z části tebou zmíněných důvodu nebaví a nechybí mi. Komiks nejsou jen superhrdinové:).
Light já vím přesně jak to myslíš, mám ovšem jednu nevýhodu, věci v češtině už téměř nekupuju. Kupuju převážně věci v angličtině a tedy tam je ten výběr diametrálně větší než u nás...já právě prodal všechny komplet a kolosálky...ted uvažuju taky že se toho zbavím všeho...uvidím, třeba je to jen krizovka...
Postupem času každej upravuje svoje priority. Já se teď třeba úplně s klidem zbavil Witchblade a Darkness kompendií, ptz to prostě nepotřebuju a nehodlám za to dávat každej rok přes 2 litry. Superhrdiny už dávno nečtu, na komplety seru, čím dál víc věcí co bych dřív chtěl prostě jen z principu už teď nekupuju. Na druhou stranu, v poslední době toho u nás vychází stále víc a víc, takže pořád je co kupovat. Sem ale přesvědčenej, že jednou se na to vyseru komplet a upřímně, možná bych se do toho bodu už chtěl dostat, tolik ušetřených peněz... ale pořád mě to baví no, jak číst, tak sbírat :)
Zack: když já to potřebuju cítit v ruce, protože i beletrii musim mít v ruce...mám téměř komplet Stevna Kinga, Prechertta, Ericsona, Kotletu a nedovedu si představit to číst z nějaké čtečky
Od ty doby, co comics jen ctu a nepotrebuju ho vlastnit nebo o nem psat, tak se mi taaaaaaaaakhle ulevilo a ctu tak 10x tolik.
Robur třeba máš pravdu, naštěstí nepatřím k těm sběratelům co musejí mít vše a nedělá mi problém se zbavit věcí... Tak mi dejte vědět zda byste ze sbírky něco nechtěli dokud mám tuhle náladu...
Fimi: Nechal bych to pár dní vyhnít. Je před Slunovratem a to je období depresí a unáhlených rozhodnutí. Na druhou stranu, není to mimořádné, když si sběratel přehodnotí svoje priority, udělá reorganizaci nebo selekci sbírky a pár věcí se zbaví. Nedávno jsem zrovna pustil do světa několik knih, co jsem měl jen pár dní. Jak se říká, není každý den posvícení. Můžeš to však třeba brát i jako součást "vývoje" a přechodu na jiný level:-) Chybou se mi ovšem zdá, pokud najednou někdo otočí kormidlem o 180 stupňů.
Draco no jo, je to přesně tak... Nějak jsem došel k závěru že bych to asi sbíral a utrácel za to donekonečna
Já čtu jen z komiksů co fyzicky vlastním.. Žádné digi..
Ono čtení a sbírání jsou dvě odlišné disciplíny
Fimi: Jak to chápu neuvažuješ o tom, že skončíš se čtením komiksů, ale se sbíráním... to asi zná a a zažívá každý a je to v pohodě. Je to nákladný koníček a číst leckdy stačí.
Fimi: Markýz de Sade to před časem popsal na Comics čtu, šířím... tak si to zkus vyhledat lupou. Záleží jaký důvod je to u tebe? On třeba po desítkách let sbírání a čtení úplně ztratil zájem...
Spíš uvažuji o ukončení sbírání superhrdinů protože ty nikdy neskončí, pořád jdou kupředu a člověk aby znal tisíc jiných věcí... Nejspíš zůstanu jen u image a uzavřených sérií a tak jsem si uvědomil že kdybych dnes prodal celou sbírku, líto by mi to nebylo... Ale třeba je to jen období
Fimi: Já si to občas říkám, ale pak si uvědomím, že mě to přece jen pořád jakž takž baví a hlavně nejsem v situaci, kdy by se mi chtělo rozprodávat sbírku :)
Fimi: Klasická ukázka předávkování dopaminem. Dej si jeden den kompletní detox. Žádné jídlo, obyč voda a hlavně žádnou zábavu a telefon a internet maximálně kvůli práci. Mozek se ti pak resetuje a budeš v pohodě. V dnešním "informačním věku" to ani jinak nejde.
Měli jste někdy takovou krizi že jste uvažovali o seknutí s komiksy?