Není tady někdo kdo zná nějakého soukromníka či již nemá zkušenosti s někým, kdo by tiskl přebaly na komiksy? Mám jisté věci které bych měl rád obalené. Děkuj
k tématu: Jirka: Ještě bych vás rád obohatil o menší zjištění. Včera jsem se rozhodl, že projedu ona videa českých youtuberů, abych přece jen nepatřil jen k pindalům, co vlastně ani ,,neví o čem mluví,, a hrůza. Videa se dělí na 2kategorie - herní a ostatní. V ostatních najdeme kecy o tom, co měl daný youtuber k večeři, jak si správně namalovat řasy, či ohodnocení nějakého filmu apod. popř ještě tzv ,,open box,, videa, ve kterých sponzoři většinou zasílají youtuberům např. drahou elektroniku či podobně a youtuber za pár keců o tom výrobku na kameru, u kterých onen výrobek vybaluje z krabice, či sestavuje, si může onen produkt zanechat. A nebo si jen byla ona youtuberka udělat v Pařížské ulici lepčí den a musí se svým odběratelům pochlubit, co si donesla domů. OK +- dejme tomu - lidi a doba jsou dementní, staří sledují Ulici, mladí nahrávaj ,,Ulici,, a pouštěj to svým vrstevníkům. ALE POZOR NA PRVNÍ KATEGORII - tzv. HERNÍ !!! Toto jsou videa, kde dřepí nějakej vykydlej nemakačenka u monitoru a paří hry jednu za druhou a rádoby vtipně to komentuje. Budiž. Jenomže tím jak to paří a sdíllí, tak je napojenej na nějakej program a skrz něj mu vaše ratolesti posílají ze svého kapesného skutečné peníze jako podporu k tomu jeho dementnímu žvanění! ! ! A to jako vážně. Přijde vám to ujeté? Proč by někdo, kdo nikdy nic ještě nevydělal posílal např.100Kč nějakýmu tlustýmu trotlovi? Já nevím, nechápu to, ale je to tak, takže lidi, dejte si pozor, aby díky vašim dítkům se z vás nestali nedobrovolní sponzoři těchto Jirků, FattyArmy a podobných nepovedených exemplářů.. Za dvě hoďky hraní jim lidi naposílají přes tisícovku, dle oblíbenosti = naprosté vyvrcholení demence. A to jen proto, aby vás například v tomto herním videu zmínili v lepším případě jménem(v horším ani nepoděkují, jen to tam uvidíš na monitoru, jak jim naskočili peníze), či aby viz. komiks Jirka první kapitola, když pak jako správný klon jedeš na to jejich setkání, abys mu mohl říct ,,Víš jak ti každý den posílám 75Kč?, Tak můžu si teď s tebou za to udělat fotku a sdílet jí na FB?,, a pak, s takovou fotkou jsi dle dnešních měřítek teprve ten pravý KRÁL! :-)..
PS: Jirka má videí něco přes 700,
já teda strašně doufám, že i ti nejzarytější Jirka ultras mají dost rozumu na to, aby pochopili, že 39 Kč se dá utratit asi milionem lepších způsobů než koupí tohoto plátku :)
každopádně si myslím, že je to námět na přemýšlení pro normální české vydavatele - tady nějaká taková youtube masáž s člověkem mladším (respektive věkově bližším cílové skupině zákazníků) než osazenstvo Komiksáře by podle mě nebyla úplně marná pro propagaci mangy, USM, nebo podobných počinů, a podchycení nové generace čtenářů/zákazníků. :)
to seneke. Já mu dávám o rok víc. To ho snad pak přestane bavit a přejde k něčemu jinému. Ale jen do konce roku už má teď navybíráno na předplatných hafo, takže myslím, že to tu bude 100% ještě v roce příštím... :-)
Norri: ano, plně souhlasím - a proto třeba neposuzuju co jak kdo dělá, je mi také jasné, že se nevyhneme např. takovým věcem jako je Jirka, the jutuber a podobným potratům.
Ono všechny ideály pro výchovu jsou moc pěkné, ale když na to dojde, tak člověk zjistí, že se podle nich moc řídit nejde. Nejhorší je, když zjistíte, že vaše dítě je ve třídě poslední, které nemá mobil. Pak řešíte konflikt své představy o výchově versus "sociální postavení" potomka. Dokud jsou děcka malé a jsou třeba ještě ve školce, tak je to relativně jednoduché. Později je ale potřeba dělat rozhodnutí a až následně se ukáže, co bylo dobře a co špatně.
to jayjay86: Myšlenka nosná, jinak všechno špatně. Jde o bi/homo, který nikdy, a to si dobře zapamatuji, nezapíná PC, ale vždy Apple a nebydlí v podělaném paneláku, ale ve vkusném baráku na Vinohradech nebo v okolí Letné. A pozor, i tenhle týpek, když dojde na nejhorší (nefunguje net a rohlik.cz a damejidlo.cz je out), umí vylézt ven a najíst se v restauraci, kde si dá tofu sendvič s ředkvičkovým salátem a černorybízovou limonádu:).
cyboy: Nektery lidi jsou idioti. Za to nemuze internet, tak to bylo vzdycky. Rozdil je v tom, ze zatimco vy si vymenite par zbytecnych mail v radu nekolika minut, driv by se to resilo nekolik mesicu, nez by to postovni holub oblital.
invape 00:42:45 28.05.2016: tolik složitých otázek. Tak popořadě - vychovali mně řádové sestry Františkánky v klášterní cele, proto jsem i amatérským ornitologem a myslím si, že to neudělaly dobře. Třeba si furt pletu bolestný růženec se slavným a pomotám i dopisy evangelistů Římanům. Nikdo mi to neřek a při sekání jsem zatím o nic nepřišel. A hlavně ať si rozumíme drahý kolego, nikdy jsem nechtěl být - a nejsem ani před nejlepšími kámoši, které znám 25 roků - arbitrem výchovy dětí. Nevím a neposuzuju, každý ať si to dělá po svém, ale dovolil jsem si tu přednést svůj pohled na věc, když to tady Draco, která nepřestala Neutrina nikdy milovat;), tu rozjela diskuzi o tabletech při výuce.
invape: neprislo mi, ze bych se do neceho zamotal, kazdopadne ne vsechno se da shrnout do jedne vety.
zack: mas samozrejme pravdu, problem je v tom duvodu proc zacalo byt potreba ty video navody delat. Resili jsme v jedne technologicke firme kvalitu technicke podpory, protoze mistni manazer mel pocit ze se mu schazi prilis mnoho stiznosti a chtel vedet jestli vazne zamestnava bandu lemplu. Puvodne jsme si mysleli ze budeme resit uroven kvality technickych znalosti tech supportaku, ale skoncilo to vlastne pomerne zajimavym socialnim vyzkumem. Zjistili jsme totiz, ze cca 90% odpovedi podpory bylo spravnych a melo by vest k vyreseni problemu, ale z nejakeho duvodu nevedlo. Tak jsme zacali zkoumat ty duvody proc se tak nestalo a zjistli jsme, ze v psane komunikaci cca 70% tazajicich nepochopilo odpoved. Pomerne vysoke procento z nich evidentne odpoved vubec necetlo nebo nedocetlo. V telefonicke komunikaci jsme nakonec rozdelili volajici do tri skupin, z nichz dve mely problem. Ty skupiny jsme pojmenovali nasledovne: 1. neposloucha a nesoustredi se (cca 20%), 2. ma pocit ze vi co chce druha strana rict (40%), 3. posloucha (40%).
Nakonec presli na video navody a procento stiznosti se snizilo zhruba o 30%.
Ja asi brzo zacnu delat i video maily, protoze ja uz mam vytipovanych asi 20 lidi z kontaktu u kterych vim ze musim vazit kazde slovo. Ten clovek mi napise pomerne rozsahle zadani, tak si to prectu a poslu zpatky strukturovany seznam doplnujicich otazek a navrhovanych reseni. Jako odpoved mi prijde "ok, dik". Na muj dalsi mail, ze jako fajn, ale nemam odpovedi na ty otazky mi druha strana napise, ze to ani nedocetla a jak ze vlastne udelame to nebo ono. Odpovim co nejslusneji at si prosim precte ten prvni mail at se muzeme posunout, ze tam tu odpoved najde. Nasleduje dlouha pauza v komunikaci a pak prijde odpoved ve kterech je nekolik naprosto chaotickych vet, kdy nektere obsahuji i nekolik odpovedi na nesouvisejici problemy. Takze to konci tak, ze musim napsat mail, ktery zacina "pokud to chapu spravne...". Nekdy si rikam ze radeji zacnu pestovat tulipany.
cyboy: Obliba video navodu na vsechno neni zpusobena neschopnosti cist, ale rozdilem v efektivite vyuky, kdyz si neco sam prectes Vs. kdyz ti to nekdo vysvetli, ukaze. Samozrejme zalezi na tematu, ale kdyz vidis nekoho varit, jsi schopny to zreplikovat snadneji nez podle receptu.
kapis: ja ho napsal z voleje a s odstupem mi prisel blbej. Ne proto, ze bych se za ty nazory stydel, ale protoze byl svym zpusobem konfliktni. Me nejde o generacni vzdychani, na to nemam vek. Relativizovat se da cokoliv, ale na faktech to pramalo meni a me nebavi se o ocividnem dohadovat, na to uz jsem zase starej. Vyzkumy, za ktery platej spolecnosti jako Google, Apple, Microsoft tezky miliony sustivejch, zelenejch na tema "jaka modra na plose je uzivatelsky nejpritazlivejsi" (a to fakt) jsou naprosto v poradku, ale studie, ktere nastavuji zrcadlo dobrovolnemu hloupnuti je potreba relativizovat (a to nemluvim o novinovych clancich, ale skutecnych studiich). To me neba. Kazdopadne tvoje nazory jsou rozumny, i kdyz nejsou vetsinovy.
Tak se mi prihodilo, ze mi nejlepsi pratele jsou az na vyjimky o dekady starsi nez ja. Jeden muj pritel, ktery nedavno umrel, mi na smrtelne posteli rikal, ze se cely zivot snazil otesavat svuj hruby kamen a ma pocit, ze to porad neni dost. Tolik k te vychove o ktere pise invape. Jde o vnitrni silu cloveka, snahu stat se lepsim, vychova je jen zaklad. Kazdopadne bych k precteni doporucil (dnes jiz legendarni) studii Davida Riesmana Osamely dav, ktery velmi elegantne resi kategorizaci osobnostnich typu (vnitrne rizeny, vnejskove rizeny, ...).
Zackovi bych napsal, ze ano, jsme na internetu a tam komunikujeme, ale problem je ve fyzicke rovine. Tam zacinaji mizet socialni dovednosti a bohuzel i navyky. A v tom virtualnim prostoru to neni o moc lepsi. Demnog pise, ze za tricet let si nikdo nevzpomene ma klavesnici a mys (to zcela urcite) a spisovny jazyk. Tady bych se chtel zastavit. Jazyk je skutecne primarne nastrojem dorozumeni a je tvoren abstraktnimi pojmy, kterym prirazujeme vyznamy a ridi se jakousi dohodou jak je pouzivat, ktere rikame gramatika. Ve smazanem prispevku jsem psal o vzrustajici neschopnosti pochopit psany text a neochote cist obecne, coz vede k raketove rostouci oblibe youtube, video navodu na vsechno (od zapojeni kabelu do elektriky, po reseni matematickych rovnic) apod. Jazyk se abstraktizuje az na uroven symbolu, jejichz vrcholem jsou zatim "emoji". Ty uz umi pouzivat i deti bez znalosti jazyka. Mozna pro ne byly myslene, ale pouzivaji je dospeli. Bohuzel jiz mrtvy Eco by zaplesal, jeho teze jsou extrapolovany ad absurdum. Kazdopadne JE problem, kdyz absolvent nerozumi smylu psaneho textu a nema dostatecnou slovni zasobu aby dokazal vyjadrit myslenku a nemusel pritom pouzivat cim dal oblibenejsi "jakoby". Serioznich studii, ktere tento fakt prokazuji je jiz cela rada (a ano, daji se relativizovat).
Rozhodne souhlasim s tim, ze technologie jsou velmi dulezite a bez nich uz to prakticky nejde, ale rozhodne nesouhlasim s tim, ze jsou klicem k uspechu. Technologie jsou vzdy jen instrument k dosazeni neceho, ale samy o sobe jsou k nicemu. A to neco, ceho chces dosahnout musi prijit zvenci, jinak receno z hlavy a prazdna hlava plna emoji a statusu na facebooku toho moc nevymysli. Facebook taky nevzniknul na facebooku a internet na internetu. A rozhodne plati ze vseho moc skodi. A deti, ktere tomu samy nerozumi potrebuji kormidlo ve forme vychovy. Naucit dite, ze internet je skvely instrument je zadouci, ucit je ale ze je to "vsechno" je proste spatne, stejne tak jako zbavit se odpovednosti za jejich vychovu tim, ze je necham vychovat obrazovkou. Me taky stvalo, kdyz me mama odhanela od her, ale ted jsem za to vdecny, protoze jsem alespon objevil knihy a kamarady a umim diky tomu stravit cas sam se sebou, offline.
Tak jsem tam, kde jsem byt nechtel. Sezerte me, ale prosim nestrkejte se, kazdy jedno sousto. ;)
Jo a drivi sekat umim a clovek ma na ruce tolik prstu kolik ma, jejich absence nebo nadbytek te nevyclenuje z lidskeho druhu. Tolik k relativizovani.
Kapis: A myslíš si, že tě rodiče vychovali dobře? A jak se to dá poznat? To ti někdo řekl, nebo tě to napadlo? Umíš sekat dříví? Kolik prstů má člověk na ruce?
kura cyboy dej to zpátky ten tvůj megapříspěvek, jsem si ho nestihl přečíst v práci, že si to nechám na doma a tu už nic - přečet jsem akorát, že se mnou souhlasíš a cosi o žalobě na matku v USA, co poslala děcko samé autobusem do školy - a to mě zajímá;) Jinak seneke dík a správně jsi podotkl o těch rodičích - ono je tohle promícháno dohromady. Znám lidi, co odbyjou děcko kvůli vlastní zhnilosti tabletem s pohádkou - to děcko ho (tablet) po pár pohádkách pak vyžaduje až hystericky. O tom jak sedí parta teenagerů (ale i mých "WhatsUp-Telegram" kámošů) u jednoho stolu a každý čumí do své obrazovky, místo aby si povídali, není ani třeba mluvit, to je běžná věc.
DeG: jasne, tohle není o tom "za našich mladých let to bylo..." děcka nevyrvem ze spáru technologií, nikdo po nich nechce, ať lítají bosí po strništích, jak zas můj děda, ale kurva ať lítají po venku co to půjde;) Tak nějak rozumně, vyvážené, holt když v nedělu prší nebo je taťka po moc těžké opici, tak po Studiu Kamarád dáme klidně celé odpo pohádek, ale neposadím děcko každý den před telku na dlouhé hodiny, ať je krmeno reklamami a budován jeho tupý konzumerismus, jen ať mám klid...
Mám šestnáctiletou dceru a facebooky a jůtůby jsou opravdu problém! Stejně jako měli moji rodiče problémy s mojim kouření marihuany a návštěvy teknivalů.No future!
to DemnoG: raději sibiřského asociála, co dokáže sekat dřevo a postarat se o sebe, než homo/transexuála co dokáže leda zapnout PC a když vypadne proud začne pomalu doma v paneláku umírat a rozkládat se :-) ;-) ...
to Kapis: starej, dobrej generační problém. Připomínáte mi mého pradědu, kterej mi vyprávěl, že on za mlada chodil pěšky do školy šestkrát týdně, doma sekal dřevo, auto měl jen pan Továrník a po večerech si četl encyklopedii Britannica a Ottův slovník naučný. A já se z jeho pohledu flákám venku, kouřím, pokukuji po holkách, čtu kraviny a do školy jezdím autobusem a proto je logický, že svět se řítí do záhuby. Pro vaše zájmy v dětství měli vaši prarodiče stejný pochopení, jako máte vy pro své děti. Ať chcete nebo nechcete, tak technologie jsou klíčem k úspěchu:). Na sociologické studie v klidu kašlete... třebas za 30 let bude málokdo tušit, co je to klávesnice a myš a spisovný jazyk. Ze své podstaty je jazyk "jen" prostředek ke komunikaci:). Závěr je jednoduchý - koukněte se, co dělají vrstevníci vašich dětí. Do pro nás známých vzorců chovaní dnešní děti nenacpete, jestliže nechcete žít na Sibiři a vychovávat asociály.
Ta cast o neschopnosti spolupracovat a komunikovat me fakt rozesmala. Se mozna rozhlidnete, kde jste, protoze nebyt internetu a online komunikace, tak napriklad zadny CDB neni :]
Kapisi, ty nejsi divnej. Jseš prostě normální rozumný otec, který ví, že děcka potřebujou silnou ruku a řád. Divil by ses, kolik rodičů kašle nebo nejsou schopní zvládnout vlastní děti.
Kapis: Zarazujes se interakci a at chces nebo nechces, komunikace dnes probiha predevsim online. Resili jsme devitilety (a urcite neslo konkretne o tvy deti, spis o ten pristup deti uchranit pred zlou moderni dobou), u nekoho takovyho je odriznuti od hlavni formy komunikace s vrstevniky spolecensky naprosto smrtelny. Ja sem u pocitace, co mi pamet saha a prirodu mam taky rad (a to sem na ni alergickej, mam uredne potvrzeny duvod ji nenavidet! :). Nevim kde vznikl ten dojem, ze dite musi cely detstvi litat venku, aby v dospelosti nezapaloval lesy :)
Zack: tak to nebylo myšleno, to že děcka lítají po venku je přece zákonitě nedovede k pivu a cigárům, to přijde s věkem samo na konci základky. A myslím si, že žádný fejsbuk ti nepovede se "zařadit" do společnosti. Zařazuje se kontaktem s dalšími lidmi, hraním her, školkou, atd... Myslím že přehnané čumění do obrazovek a zprostředkovaný neosobní kontakt přes lajkování a sdílení je přesně opačný směr. No a hlavně malé budou 4, jak jsem psal, je mi jasné, že ji nemůžu odřezávat věčně, ale myslím, že má ještě hoooodně času, nemluvě o malém, kterému je měsíc;) Nerad bych byl špatně pochopen, nejsme žádná rodina hipisáků v jutových pytlích, žvýkající nakvašený oves, zapíjejíc ho ranní rosou, co zapínají televizi na tři hodiny o vánocích - žena má třeba fejsbuk zaplý furt. Ale zkrátka mám takový pohled na svět, že budu radši, jak mi děcko do desíti let bude řádit do večera venku, než sedět zavřená před počítačem, oblažovat svět svým vyzrálým pohledem na cokoliv a posílat fotky nějakým "strýčkům". Jsem smířen s tím, že na tom bude sedět (a taky ji nebudu bránit), ale pokud si k tomu zachová lásku k přírodě a pohybu venku, budu zcela spokojen;) UFFF, to jsem se rozjel.
Kapis (k tomu v Pripominkach): jsou to tvoje deti, jestli je chces vest v deviti k pivu a cigarum, nenadelam nic, ale drzet je v offline modu, pokud planujes, ze budou schopni se zapojit do spolecnosti, neni asi nejchytrejsi plan :)
Je spousta youtuberu, kteri jsou dobri, rozumi tomu o cem mluvi a misto toho, aby meli hlavu zarazenou v prdeli nejakyho televizniho producenta, tak maj vlastni kanal a tam si je najde jejich publikum.
S pravidelnejma videema/pořádaná na YouTube nemám problém, ale musí mít ten člověk, co říct. Buď být vtipnej nebo se věnovat zajímavýmu tématu a v takovým případě, je mi jedno kolik mu je. Ale do týhle škatule žádnej českej "youtuber" nespadá. Jediný, co je fajn jsou kluci z games.cz, bavily mě crewní podcasty a Ondra Král docela zajímavě povídá. Ve světě jsem koukával na Johna Campiu (movie tak), Good Mythical Morning, Kids react to, Video game nerd/Cinemamasacre, Top 10, Fatman on Batman... a na víc si teď nevzpomenu.
Kapis: Jako já se taky víc ztotožňuju s diskutujícíma, hlavně v jemné motorice, tu si na tabletu nezdokonalí nikdo. A sociální dovednosti taky ne. Ale ten článek je o výuce na tabletech, ne o tom nechat děcko do toho celé dny čumět a jezdit prstem, takže valná vtěšina lidí mluví o koze, i když byl článek o voze.
Draco: tak jsem si to přečetl konečně a musím s Neutrinem nesouhlasit. Ztotožňuji se spíše s diskutujícími.
Pro příklad, teď jsme byli s ženou na pizzu a seděla tam rodinka, 5 členů - mama s tatou, 3 děcka, 4 z toho měli tablet, pátý člen se občas nasomroval k někomu. Nikdo s nikým nemluvil, holka měla pro jistotu i sluchátka, aby pro jistotu nikoho ani nezaslechla, kdyby nedejbože mluvil. Sociální poušť. Naše malá tam měla s sebou knížečku. Žena to krásně okomentovala, někdo tablet, někdo knihu.
Je mi jasné, kdybychom měli doma tablet, malá by si na něj za chvilu tak přivykla, že by nechtěla nic jiného - vídávám to u jiných rodin. Ty děcka hloupnou jednoznačně, minimálně sociálně, neumí se vyjadřovat, jsou roztěkané, přitom naučit se s tabletem trvá asi 2 minuty. Tchán nám, i když věděl, že to doma nechceme, koupil tablet i s wifinou - prý "však to chtějte". Tak to leželo, dokud si to zase neodvezl. Jen ať si děcka hrají na pískovišti, lezou po stromech a padají do potoků, to jim dá nejvíc - sezení u svítících obrazovek si ještě v životě užijí dosytosti, až budou starší. (tím chci jen říct, že děckám jako nějací puritáni nebudeme upírat přístup k takovým věcem, až budou mít věk).
Pokud nevíte, ve kterém vlákně přesně rozjet novou diskuzi, tak pravděpodobně toto bude to pravé. Také zde končí offtopicy z jiných vláken. Tak trochu odpaďák.