Bouncer je super, toho sem cet uz 2x, :) Láma je taky dobre cteni
z incalu kdyz jsem si daval druhe kolo komplet vsechny tri po sobe, tak se mi libil Před Incalem a kady dalsi mene a mene :)
mimo metabaronu a technoknezi je vsechno ostani pro me tezce pod prumerem (Papež a Krev sem necet)
Fimi: Papeže jsem přelouskal za jeden večer u vodní dýmky a byl super. Láma mi přijde jako že jsem u Jodorowského už někde viděl... jako by sám od sebe opisoval. Královská krev je jedna z největší sr*ček, která kdy u nás vyšla, to mi i XXX Comix přišel zajímavější a logičtější. Bouncera jsem zatím nečetl
Na Jodorowského musí mít člověk hlavně náladu. Nejlépe nostalgickou a trochu snivou, která je cítit hlavně osmdesátkami (ostatně třeba INCAL vznikl v dobách, kdy u nás ještě seděl na hradě Husák). A ten dobovej kontext není radno zcela ignorovat.
Byť je to klasik žánru, není to imho mainstream v pravém slova smyslu. Jodo rozhodně nesedne většině a není to nejlepší sci-fi/fantasy spisovatel, kterého kdy komiksový svět spatřil. Ale mám neodkladný pocit, že dost filmových scénáristů si od něj řadu věcí půjčilo či upravilo. Duo Jodo a Moebius se ale do knihovny neprovalí jen proto, že je to "evropská klasika". Některé nápady mi přijdou fajn i dnes. Jeho incal-metaverse na první pohled přijde trochu nelogický, chaotický, s nádechem velkých fresek, které nebyly ale nikdy úplně propracovaně dotažené (respektive, pokud by člověk zůstal třeba jen právě u jedné knihy), ale zase Jodo nikdy nevedl čtenáře polopaticky za ručičku a vlastně i to mi vyhovuje. Dodnes se rád vracím k již zmiňovaným Metabaronům. Na druhou stránku ty jeho výlety do erotična mě tak nějak nikdy nebavily... zkus nejdříve fakt tu Kastu, pak Metabarona a až pak bych se pustil do Incal "trilogie".
Darth Raelchi - Já si nenašel způsob, jak k Jodorowskýmu přistupovat. Jsem už teď trochu alergickej na bezúčelný násilí podávaný čtenáři s vážnou tváří, nezjemněný černým humorem nebo nezabalený do halucinací (W. S. Burroughs, Shintaro Kago, ty snesu).
Ale možná je to ode mě předsudek vůči Jodorowskýmu, kromě Incalu jsem nic nečetl a zbytek jeho tvorby znám jen zprostředkovaně ze článků v Pevnosti nebo komentářů na databázích. Po Kastě metabaronů pošilhávám už roky a je to vážně to jediný, do čeho bych šel. Protože ta kresba, bože, ta mi trhá srdce - tohle nemít! Jodorowsky má vůbec neuvěřitelný výtvarníky a jímá mě podezření, že bez nich by to jaksi nebylo ono.
Jo, Incal je hrozná blbost (nebijte mě). To nejlepší z něj alespoň vykradl Besson a nacpal do Pátýho elementu. Tak to bylo k něčemu dobrý.
Kastu pořád odkládám, kresba je fantastická, ale vím že příběh pro mě nebude. A co potom s takovým obřím svazkem v přecpaný knihovně.
peterxpeter: Pokud chceš proniknout do jodoversa, tak je obecně nejlepší začít sebranou Kastou metabaronů, která je v pohodě dostupná: https://comicsdb.cz/comics/7084/kasta-metabaronu-2-vydani - pozor, ne samostatným Metabaronem, ten na kastu přímo navazuje a odkazuje se na všechny předešlé knihy). On jodoverse je sám o sobě občas těžko pochopitelný i s tímto a některé věci si prostě musíš přeložit podle sebe :) Ale začít Kastou je asi nejideálnější a můžeš pak navázat dalšími metabarony a technokněží a dalšími. Samozřejmě za úplný základ se bere Incal, ale kasta je tak nějak čtivější, uchopitelnější, zábavnější... Aspoň mě to tak vždy přišlo ;)
Komu nevadí číst slovensky, po několika titulech, které jsou k mání i v češtině, vydalo nakladatelství Brak nový komiksový román, který česky nevyšel, se třemi nominacemi na Eisner Award a na Grand Prix v Angouleme: Ako Dávid prišiel o hlas - dá se koupit normálně přes Martinus.cz
listování originálem z Lombardu zde
Twitter, Instagram a Facebook. Pokud chceš zprávy nejrychleji, nic rychlejšího není. Musíš sledovat správné lidi / skupiny, které obvykle vydrží 2-3 roky maximálně a pak se rozhádají, zaniknou z nedostatku času a podobně a vzniknou zase nové, takže musíš občas střídat. Dobré jsou streamy na sociální sítích u stránek vyjmenovaných níže, tam máš určitou šanci, že jen tak nezmizí a neodmlčí se, pokud si zvykneš.
Jinak jsou klasika jedny z nejstarších CBR a Bleeding Cool kde máš často novinky ze zákulisí, drby, exclusivitky... A pak klasiky jako IGN (ne ta česká mutace) nebo Comic Vine, která se ale poté, co ji koupil Gamespot přeměnila hlavně na databázi, takže tam musíš na fórum nebo newsarama, která byla kdysi jedním z nejlepších zdrojů, ale taky ji koupilo něco herního a šlo to dost dolů a kde jsou v dnešní době novinky hlavně filmovo / seriálovo komiksové, což je ale v dnešní době 90 % všech informačních webů o komisech. Aby ses tak nějak udržel, musíš hold propojit tohle vše a ideálně ještě hry, kde jsou peníze, proto tyhle stránky pořád jedou i když známější stránky, které informovaly čistě o komiksech už dávno zanikly. Mediální kolosy tipu IGN pak mají často jako první trailery na komiksové filmy a tak, pokud tě zajímá tohle... Ale jejich sociální sítě jsou pořád rychlejší, než samotné weby... A pak plno menších, kde jsou zajímavé recenze, ale novinky už ne tak rychle a musíš počítat s tím, že se obvykle po čase odmlčí...
Jaké jsou vaše oblíbené informační weby o pop kultůře? Jak v češtině, tak především v angličtině, ty mě zajímají nejvíce a především ty, které přicházejí s novinkami nejdříve.
A pokud ho chceš udržet v "mainstreamu", ale není potřeba rovnou u superhero, doporučuju od vlastníka Marvelu tohle: https://comicsdb.cz/serie/552/jak-vycvicit-draky-jezdci-z-blpu - jsou na to dobré ohlasy dětí, zvláště pokud už viděli filmy / seriály a podobných "disneyovek" je pak více, ale tohle je aktuálně nejvíc dostupné i v obchodech, je to krátké, písmenka se trochu hůře čtou, ale maminky opět rády schvalují :))
Angri: pri takých kritériách by som zrejme nehľadal komiks od Marvelu. Tam je to násilie atď v každom komikse, rovnako tak v DC. Možno by si mu mohol vybrať Marvels (Zázraky) čo je komiksová história Marvel vesmíru.
Zdarec , jsem tu prvně, tak nevím jeslit jsem v tomto vlákně správně.
Synátorovi se líbí svět Marvelu, chodí do první třídy , potřeboval bych doporučit nějaký komiks (nebo lépe celou sérii) ze světa Marvelu ve kterém není - krev , sex , drogy , alkohol (prostě všechny ty věci který normální člověk potřebuje k životu :-D )
Děkuji
Jirka
@Badboy - a na kniznim klubu je to za par korun a jeste je tam ta sleva 100 pri nakupu nad 499, tak to jde predobjednat za velice peknu korunu si myslim, akorat tam nemozu najit nic co k tomu prihodit :D
Tak si tak brouzdám knížkama a komiksama na Booktoku a co jsem tam neobjevil - vyjdou Toulaví psi od Lemira: https://www.booktook.cz/p/toulavi-psi/. Ale u Paseky na webu zatím ani slovo...
Kopíruji:
V červenci se hlavního titulu Batmana ujme Chip Zdarsky, který s ním má dlouho-trvající plány, které ovlivní i další tituly spojené s Batmanem.
Spolu s Batmanem bude Zdarsky nadále pokračovat ve psaní Daredevila (což už se v minulosti stalo několika autorům, např. Frank Miller nebo Ed Brubaker).
Pokud by někoho zajímalo, na svět vyplavaly další dva komiksy, co chce letos vydat BB Art.
V dubnu vyjde All Star Western 4. To mě dost překvapilo, protože mám za to, že o té sérii psali pár let zpátky, že v ní pokračovat nebudou.
A na podzim by měl vyjít Rorschach od Kinga.
Kolosálky - nesbírám, preferuji jednotlivé knihy. Kolosálky se mi blbě drží, tím pádem i blbě čtou, mám obavy, že se zlomí hřbet a ani se mi nelíbí, jak vypadají v knihovně, upřednostňuji ostatně nižší poličky. Vůbec mi nepřipadají jako sběratelský kousek, pro mě má punc sběratelství a exkluzivity 1. vydání anebo sešity. OStatně nemám ráda ani omnibusy. Čím je ta kniha tlustší, tím později se obvykle dostanu ke čtení, protože si nesutále představuji, kolik času si na ty stovky a tisíce stran budu muset vyšetřit. Takže Měsíční stín jsem ještě nevybalila a mám ho doma rok a čtvrt. Jediný fakt tlustý komiks, co jsem přelouskala hned, byla Luba. I tím Ňů Jorským metrem jsem ji vozila a četla.
ad kolosalky - vetsinou jsem bral z duvodu, ze nebyly vsechny knihy k dostani. Nebyt liny, tak bych to s dotisky postupne vymenil za mensi rozmer. Blbe se to cte, prenasi; na kochani a machrovani ok, ale na to uz nejak neni cas a nalada.
Pokud jde o kolosálky, tak spíš z praktických důvodů preferuju jednotlivé knihy. Občas udělám výjimku, když je to uzavřený příběh, jako třeba Měsíční stín nebo teďka reedice Půlnočních stínů, ale vzhledem k velikosti těch knih to omezuju, protože mám málo vysokých poliček.
Mě osobně žádné bonusy nezajímají, je logické, že od cc pokud má něco 166stran, z toho je 150 stran příběh a zbytek bonusy a těch knih je X, že kdyby se tohle vše narvalo do kolosalky, tak bude mnohem tlustší a hlavně dražší...když teď vydají ZaK znovu, hádám že další kolosalka mimo Svět artefaktů bude kompletní Grandville a budeme tohle řešit znovu.
Já si nechám svých šest knih ZaK první vydání.
soul - :D pěkný... máme to úplně stejně :) (k tomu, co píšeš klukům: já mám zas rád něco navíc, ale pozor! co jsem pochopil, tak kolosálky mají naopak o něco míň - řešil jsem conana. Malý knihy mají jiné obálky, kterou nejsou v bonusech u kolos, navíc mají malé knihy právě další bonusy navíc, které taky NEJSOU v kolos! takže někdo musí vlastně koupit obojí)
dotazy: bude to tlustý hodně, 1000 stran, neřekl bych, že rapidně ušetříš místo, nic extra to mít nebude (dle conan zkušenosti), knihy prodat můžeš a počkat, to je na tobě, kolos můžeš číst i v posteli nebo normálně v sedě, není to takovej brutus (a ty si to dáš na pohodu v knihovně na nohy), zabije ho to, pokud spadne :D
@fimi, @gmork, @kinak, @darth raelchi> Díky za rychlý a dobrý přehled. Mě se prostě potvrzuje to, o čem dlouho přemýšlím. Samozřejmě vidím v kolosálkách ty první a viditelné benefity, ale nejsem prostě úplně fanouškem toho, mít dílo jen proto, že je to rarita či sběratelská věc, že už je to vyprodaná, že má pár extra obálek a povídaní navíc - tam mám obecně problém s překupníky z aukra, ale zase žijem v kapitalismu, takže to chápu a samozřejmě nikomu neberu to, že si někdo buduje sbírku. To tady máme asi všichni. Jen pro mě je to prostě jistým způsobem málo. Proto jsme chtěl znát pokud možno celou paletu motivací, plusy i mínusy u všech kamarádů tady z fóra. Zároveň se mi potvrzuje, že ta kvalita taky lítá. I mě přijdou v rámci UI super třeba OMNIBUSY od marvelu, ale když vidím, že někdo vydává souborný věci v paperbacku, to bych asi vraždil. A teď jsem si třeba vzpomněl, jaká diskuse nad kvalitou vydání Kaplana (byť to kolosálka / omnibus v pravém slova smyslu asi taky není) - tady bych si fakt rád od dalších (a klidně znovu) vás přečetl, co považujete skutečně za kvalitní, ať už zpracováním nebo samotným obsahem. To mě zajímá asi nejvíce.
@milo_harwey mno co to tady znám (ještě než jsem začal aktivně přispívat), nebylo tu dlouho období, kdyby se o tom tu a tam nevedla diskuse :) A řeším to i proto, že mi dochází tak nějak místo v knihovně a nejsem člověk, co by se jednoduše zbavoval věcí, který by asi do světa jít mohli (moc prodávat neumím a hlavně jsem děsně lenivej...) Mno a logicky si kladu třeba takový dotazy:
- hele CC chystá kolosálku Z&K - jak moc tlustý to bude? Co tam bude navíc? Ušetřím tím hodně místa (i peněz vlastně) nebo je to zase marketing, jak ze mě 2x vytáhnout peníze za skoro tu samou věc, jen proto, že v ní bude něco extra? Mám teď zkusit prodat ty jednotlivé knihy 1-6 a pak si na to počkat?
- hele tady někdo nabízí kolosálku Hellboye - jako je to dost peněz a musel bych pak zase někomu střelit komplet knihy 1-12 ... ale bude to někdo vůbec chtít? a stojí to vůbec za to (když k tý kolosálce je teď příplatek za to, že je to dávno sold-out)?
- k dobrým věcem mám tendenci se vracet, ale budu si fakt číst komiksy u stolu? (a já si u stolu fakt moc nečtu)
- když vím, jak se to má správně skladovat, stojí mi to vůbec za to? ... a nezabije mi to synka, až to na něj spadne z knihovny? :)
Jinak pro mě je ideální formát US komiksu Paper Girls, které loni vydala Crew. Hodně čtení za přiměřené peníze a navíc šetří drahocenné místo na poličce. Víc takových knih.
Pokud nevíte, ve kterém vlákně přesně rozjet novou diskuzi, tak pravděpodobně toto bude to pravé. Také zde končí offtopicy z jiných vláken. Tak trochu odpaďák.