Prisel mi dalsi balicek od Crwe, s katalogem leden - červen. Docela dost bych si vybral, tak snad to vyjde.
Silver Surfer: Podobenství
Wolverine: Zrození (možná)
Harleen (možná. Co si o tom myslíte?)
Stranger things: Šestka
Rick a Morty 4 a 5
Timo (možná)
Kůstek
Orange (pravděpodobně)
Královská krev 2
Žoldnéř (!)
Krásná temnota (uvidím podle vydání, mám originál)
Caravaggio (už mám předobjednáno)
Američtí bohové 3
S každou objednávkou si teď doplňuji nekompletního Sandmana a Walking Dead.
Metabaron
Ještě přidám svůj komiksový začátek. U mě to odstartovaly tyto sešity: Thorgal: Dítě hvězd, Funky Koval, pak ještě Čtyřlístek a kouzelná lampa, Ztracený svět: Jurský park #1, Pocahontas adaptace, Méďa Pusík, Mickey Mouse, Kačer Donald, Ábíčko a sem tam nějaká Mateřídouška a Ohníček. Pak na to navázaly Rychlé šípy a Svorní gambusíni a průběžně jsem si v knihovně půjčoval Želvy ninja, Asterixe, Tintina a další sešitovky co vycházely: Akta X, Spider-man a od Semicu. Takhle jsem si s tím nějak vystačil a dokompletovával Tintina a Asterixe a sem tam jsem četl nějakého Batmana, než přišel 3 a 4 ročník na gymplu, kdy jsem začal pokukovat po něčem jiném. Pak přišly Strážci a Návrat Temného rytíře, ABC speciál s Tomanem a omnibusy od BBartu a v průběhu jsem pak bral další Batmany: Rok jedna, 10 nocí KGBeasta a Dlouhý Halloween a sem tam jsem něco někde objevil, třeba magazín Crew, Modrá Crew, Thorgal, Sláine a další. Závěr mého rozšíření zavinila kniha Comics: Stručné dějiny. To mě hodně nakoplo. To jsem začal brát komiks úplně jinak a můj zájem o něj už přestal byl nadšenecký, ale jaksi profesionální. Už jsem to začal brát vážně a hodně jsem nabral z různých koutů světa. Poslední střípek mozaiky už mi pak dalo přestěhování se do Prahy, tady to komiksově mnohem více žije než u nás. Holt jsem doma. Díky Karlovi za možnost se vyjádřit.
Ja som vyrastal na komiksu Bublinky. Československý komiksový magazín, ktorý tu vychádzal od roku 1990 do roku 1992 a predával sa po tisíckach. Vznikal aj u nás doma, môj otec bol vyhlásený za najobľúbenejšieho autora a môj učiteľ výtvarnej František Mráz skončil druhý a prispieval viackrát aj do komiksu Aargh! Postupne ho sem popridávam. Už viackrát som sa čudoval, že tu chýba.
tutak: co občas nekdo nabídne v nějakém bazaru na fb tak 1. díl už je za míň než 15k málokdy. Ty zbylé 2 mezi 10k a 13k. Nevím jestli se to za to prodá, ale ty ceny už jsou takové asi rok.
Devadesátky pro mě byl Čtyřlístek, Asterix, Kačeři, Pif, Clever a Smart... bylo mi dvanáct, když si mámin tehdejší přítel koupil první Sin City a já ho samozřejmě hned četla a to byl asi ten impuls přechodu k dospělým komiksům... Kolem mého čtrnáctého roku mě starší kámoš z gymplu, co byl zainteresovaný ve fantasy a dřevárnické komunitě a četl komiksy, vzal do Krakatitu! a koupil mi Pixyho!!! A v patnácti jsem mámě šlohla prachy a šla si koupit Domeček pro panenky a Bažináče a od té doby sbírám natvrdo a nadřeň. Komiksy mě nikdy nenapadlo si půjčovat, zato jsem strávila hodiny a hodiny dřepěním v Krakatitu a sezením v Luxoru, kde jsem je louskala...
První kontakt s komiksem byly pro mě určitě kačeři a abíčka. Kdysi dávno (už ani nevím kdy to vyšlo) mladší brácha od babičky dostal Daredevil omnibus 2 od bbartu, to bylo velké wtf, když vemu v potaz že babička pomalu neví co je komiks. Takže jsem si daredevila jaksi přivlastnil. Uplynulo pár let takového nezájmu o komiks, kdy jsem čas od času na něco narazil. Vše se probudilo nástupem NHM, to jsem poctivě dojel do 60 a před vánoci díkybohu prodal komplet. Takže díky NHM teď solím několik tisíc měsíčně za výhradně překladový komiks :-)
Začátky mám podobné, jako všichni ostatní. Rychlé šípy, Čtyřlístek, Kačeři apod. Pak jsme se přestěhovali z bytu do baráku, já tátovi znárodnil několik polic z obýváku a to byl víceméně základ mé sbírky.
pár rodinných perel:
Když jsem byl ještě malý řvoucí mimino, tak se o mě měla postarat babička (rodiče jeli na dovolenou). Jenže ta skončila kvůli zdravotním potížím v nemocnici. No a tak mě k svojí velké radosti vyfasoval děda. Ten ten týden se mnou přežil a jako dárek za to od rodičů dostal souborné vydání Rychlých šípů s písemným věnováním.
Pro dědu byly Rychlé šípy zásadním komiksem a tak položil základy sbírání komiksu v naší rodině. Došlo to i tak daleko, že jsme podle komiksových postav začali pojmenovávat i své příbuzenstvo. To šel jednoho dne děda do nemocnice, kde poprvé uviděl svého mladšího bráchu. Samozřejmě první věc, co můj ctihodný děd během tohoto krásného rodinného okamžiku plácnul, bylo: "To je Mirek jako vyšitej." A jméno pro druhýho potomka bylo vyřešený.
Podobných historek mám víc, ale protahovat to nechci.
Argo před víkendem zveřejnilo EP: Nikopol, Alt Life, Beowulf, Herzl, Lady Mechanika 4, Anthropoid a Horáková. Žádné velké překvapení. Jen aby to dotáhli do zdárného konce.
U mne když pominu Čtyřlístek a Donalda v dětství tak to bylo SinCity Drsný sbohem protože mne nadchl film. Hned nato jsem dostal darem asi 2 další SinCity. Také jsem dostal 300 od Millera od kamarádů, kterého si dodnes hrozně cením.
Pak dlouho nic a pak jsem si všiml reklamy na Artua a zlaté lano (pro děti). Vzpomněl jsem si jak mi před lety kamarád ukazoval Watchmeny. Cena mi přišla směšně nízká tak jsem koupil Artura, Watchmen a Vendetu. To byla středa 28.3.2018, od té doby se to dost zvrtlo a pochopil jsem že to že je pro mne jeden komiks levný není ten faktor rozhodující o nákladech :D
Začátek s komiksy? Pamatuji si naprosto přesně - rok 1984, ABC 1/1984 roč. 29. A na zadní straně Galaxia. To byl pro mě první "opravdový" komiks, po němž následoval Asterix ze sedmičky pionýrů a další komiksy v ABC (čtyřlístek nepočítám, to bylo pro mě takové "obrázkové čtení"). Po roce 90 jsem měla dlouhou pauzu a po roce 2000 jsem se vrátila ke komiksu prostřednictvím mangy - a tam začalo i sbírání komiksů (i když, původní Galaxii mám někde v krabici, takže vlastně sbírám od začátku! :D). A s různě dlouhými pauzami v tom jedu dodnes - pravda, nemanga komiksy až od doby, co začal vycházet UKK.
Klasické začátky: Čtyřlístek, Ohníček, ABC, Pionýr, Rychlé šípy, Saudek. Kometa, Aréna, Ilustrované sešity, Tom a Jerry, Donald, Želvy, Raul, XXX Comix … (Pif mne nějak minul), bral jsem to spíš jako součást čtiva. Komiks a s ní spojenou komunitu jsem začal vnímat až začátkem nového století, ale necítil jsem se být nijak součástí, s nástupem MCU (2008) se to zlomilo a s nástupem UKK (2012) se probudilo i sběratelství.
Já myslím, že na Čtyřlístku a Kačerech vyrostl snad každý, to nepočítám. Pak jsem sbíral Tintina a Asterixe, ale za oficiální start mé sbírky považuji začátek roku 2011, protože díky tomu, že mi rodiče pod stromeček nadělili nějaké staré Spider-many jsem objevil Crew, BB/Art a taky kolik toho vlastně vyšlo a co všechno si chci vlastně koupit a přečíst. Od té doby jedu prakticky nonstop, nicméně jak vkus, tak i množství se změnilo s časem. Dříve jsem jel na 'skoro všechno', teď už se spíše spokojím s málem a čtu dost i v angličtině. Postupem času jsem si nejvíce oblíbil mangu, ale někde hluboko v srdci mám i superhrdiny a paradoxně nejlepší komiksy které jsem kdy četl jdou čistě mimo mainstream. Takže asi tak :)
Já začal na Ábíčkách, zásadní pro mě byl 3x Kája Saudek, Lips Tulian a Funky Koval, chtěl bych, aby tyhle časopisy měly počítadlo, kolikrát jsem je přečetl. Pak proběhli občas Spidermani a pro první knížku jsem si šel v 2003 pro prvního Sandmana, bo jsem myslel, že je to ten zlosyn ze Spidermana....Gaimanův maisterpiece mě ale nadchl , další knížka byl první Sin City a od té doby jedu.......
Bylo to postupné. Jako malej jsem měl Čtyřlístky, ale postupem času mě to přestalo bavit. Až na Vánoce 2012 jsem dostal první omnibus Vetřelců. Následující 2-3 roky jsem si diktoval vždy nějaký kousek z omnibusů od BBartu k všelijakým výročím. Místy jsem chtěl začít s UKK, ale už tenkrát byla některá čísla vyprodaná a částky na aukru za ně nechutné. Postupně se přidali Walking dead, Lucifer a nějaký Batmani. Více se to rozjelo asi kolem roku 2016, když jsem začal vypisovat, co chci z všelijakých edičáků. A samozřejmě velkou roli hrálo i to, že jsem si mohl dovolit z výplaty dát víc peněz bokem. Furt čtu i hodně beletrie, takže přemýšlím, jestli koupit knížku nebo komiks, aby se mi to neválelo rok doma v knihovně nepřečtený. Čtečky nemám rád a ke knihám se rád vracím, takže městské knihovny taky nereferuji 😁
Pokud nebudu počítat takovou tu starou děckou klasiku, tak mě ke kupování nakopla první série UKK. Ale cca po 20 komiksech mě to přestalo bavit. Naštěstí kolega v práci mi ukázal, že nejsou jen "pláštěnky" a už se to vezlo. Poslední dobou bohužel komiksy vedou nad beletrií, z čehož mám trochu špatné svědomí.
Mě ke komiksům přivedl Grandville. Vybavuju si jak někdy kolem 2010 jsem přečetl ukázku a úplně mě to učarovalo. No a pak se to už se mnou vezlo a teď nevím, jestli je to ještě koníček, nebo prokletí. Naštěstí si už dost vybírám a čím dál tím víc zjišťuji, že už jsem schopný si toho dost odepřít nebo se prostě smířit, že spoustu věcí si nekoupím :)
Lachvos: Jak si tak ty vaše příspěvky pročítám, tak jsem chtěl zrovna napsat přesně to co ty. Komplety hodně lidí přivedli ke sběratelství a širšímu pohledu, což je prostě fajn. Ty negativní dopady bych teď hodil stranou.
Jako malý jsem měl z naší městské knihovny přečtený všechny comicsy (sešity i knihy), některé i vícekrát - Čtyřlístek, Kačer Donald, Pif apod. I když jsem byl v 15 letech přeřazen do dospělého oddělení knihovny, stále jsem občas zabloudil do dětského, mezi knihovnicemi jsem už byl známá firma...i když sám mezi dětma bez vlastního dnes zpětným pohledem nepůsobí úplně nejlépe :D Každopádně vyslovene sbírat jsem začal s UKK (leden 2013), zaujalo mě i ohledně ceny v trafice, no a pak už to znáte :) A jak si tu čtu, nejsem v tom zdaleka sám, takže ať si kdo chce říká o kompletech, díky nim tu vlastně někteří jsme ;)
Jako asi každého zdejšího uživatele mě komiksy uchvátily v dětství. Jak jinak... Systematicky kupovat to bylo samozřejmě až později. Ranné období dost ovlivnila malá nabídka komiksů, jejich vysoká cena a málo peněz co jsem si z rodinného rozpočtu mohl dovolit (to poslední je dobrý zvyk, člověk nemusí mít všechno). Navíc komiks nebyla jediná zábava volného času.
Zlom si myslím nastal vydáním Velké knihy komiksů ABC v roce 2001 a pozvolnou změnu definitivně potvrdil BBArt vydáním Omnibusů v roce 2009.
Od malicka ty klasiky jako vsichni plus hodne comicsu v Polsku, ale poradne me to smetlo az v '96, kdyz jsem pres Score objevil Caslavskou. O rok pozdeji sem uz rozjizdel ezin o comisech a dochazel do Dlouhy do redakce Crwe si pucovat stohy comicsu, abych dohnal zakladni prehled :)
Já komiksy čtu od dětství, hlavně Kačera Donalda. Do listopadu 2016 jsem kupoval a sbíral jen fantasy beletrii, ale komiky si jen půjčoval v knihovně - Živí mrtví, Mýty, Usagi, Preacher atd. V tom listopadu 2016 si tak jdu kolem trafiky, vidím ve výloze červeného NMH Spider-mana a říkam si: "Za 99kč to zkusím koupit, vypadá to pěkně". No a jelikož celý život něco sbírám, tak teď jsem kde jsem :D
Na vysoké 2007-2011 jsem četl jen digitálně, sbírat jsem fyzicky začal až v pondělí 2013 když přišlo Ukk. V práci jsem poznal kolegu Doophyho zde z db a ten mi ukázal že je toho mnohem více a co vše je dobré a už se to vezlo
Dneska ráno jsem se vzbudil s hodně nostalgickou náladou a tak mě napadlo, že by mě docela zajímalo s čím a v jakém roce jste začali číst/sbírat komiksy? Já měl třeba komiksy rád vždycky, ale tahle eufórie začala až v roce 2016 někdy kolem Vánoc, kdy mi brácha ukázal co všechno mají v knihkupectví za komiksy a já si tam koupil Batman Detective Comics: Imperátor Penguin a až doma jsem zjistil, že jsem si vlastně koupil 3. díl a že bych asi měl mít i ty předchozí a pak už to znáte. :D
No, já bych se o CC tak moc nebál :-), oni určitě zase s něčím přijdou. Kolikrát jsem si říkal, jo tak budou hlavně dojíždět již zaběhlé série a najednou konec roku a bum, najednou beru 75% edičáku - v podstatě vyjma mignolaverse a prosincových kolosálek. Mignola má hlavně ještě Joe Golema a teď novou sérii Mr. Higgins Comes Home, tak třeba to vydají. Hlavně mají hodně rozjetých sérií, které mají dost knih.
Já to mám v sešitech a docela dobrý. Není to žádný průser jak někteří čekali. Ale Comics Centrum dávají od toho ruce pryč, tak nevím kdo jiný by se toho chytl. Leda Crew, ale pochybuji.
Pokud nevíte, ve kterém vlákně přesně rozjet novou diskuzi, tak pravděpodobně toto bude to pravé. Také zde končí offtopicy z jiných vláken. Tak trochu odpaďák.