Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 3 další ukázky

Katalog k výstavě Český komiks a jeho svět, která proběhla 8. 6. 2022 - 28. 2. 2023 v Moravském zemském muzeu v Brně.

Výstava představila vývoj českého obrázkového seriálu od začátku 20. století po současnost. Ukazuje, jak vypadaly rané formy komiksu a seznámila návštěvníky s jeho prvními výraznými hrdiny. Dozvíme se, s jakými problémy se komiks musel potýkat v době komunismu, ale i to, jakým těžkostem čelí ve svobodných časech po roce 1989.

Výstava byla připravena u příležitosti 100. výročí vzniku Ladova obrázkového seriálu „Šprýmovné kousky Frantíka Vovíska a kozla Bobeše“, který patří k zásadním milníkům historie českého komiksu.
Spolupořadatelé výstavy: Památník národního písemnictví, Ústav pro českou literaturu AV ČR.
Původně k prodeji na stránkách muzea: https://www.mzm.cz/detail/d/cesky-komiks-a-jeho-svet/


Publicistika
Pavel Kořínek, Tomáš Prokůpek
Redakce
Tereza Bierská, Václava Dudková, Pavel Kořínek, Tomáš Prokůpek
Žánry
katalog, publicistika
ISBN/ISSN
978-80-7028-590-9 (Moravské zemské muzeum)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
210 x 305 x 4 mm
Tisk
barevný
Stran
60
Náklad
200ks
Cena
85 Kč
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš9.9.2023 02:52Český komiks a jeho svět
    Ocenuji obzvlast si dat tu peci neco vubec vydat, zvlast jedna-li se o takovou jednorazovku. Retro me bavilo a zase jsem se setkal s necim ojedinelym. Moc pekne a cenove vic nez prijatelne.
  • Norri
    Norri mecenáš5.6.2023 21:31Český komiks a jeho svět
    S katalogy z aukcí a výstav zkušenosti nemám. Očekával jsem, že v katalogu najdu všechno, co jsem viděl v muzeu na zdech. Bohužel tomu tak není. Chtěl jsem si některé originály, na které jsem v muzeu neměl dost času, pořádně prohlédnout. Ale co už. Jako výběr z české, respektive československé, komiksové tvorby za posledních 100 let to funguje dobře. Spoustu komiksů, uvedených na výstavě, jsem viděl poprvé a možná že i naposled. Takže díky aspoň za ten katalog.
  • mcleek
    mcleek15.3.2023 20:49Český komiks a jeho svět
    Letos v zimě dvě komiksové výstavy - jedna v MZM v Brně a druhá v Západočeské galerii v Plzni. Obě hezké a s hezkými katalogy. Ale v Brně přece jen širší záběr a katalog zajímavější .
3