Výjimečná komiksová kniha jako pocta dvěma výjimečným osobnostem, které zažily podobně krátký, podobně těžký a podobně úžasný život – Julku Vargovi, těžce nemocnému disidentu, který byl postrachem StB, a tragicky zesnulému výtvarníku Martinu Jabůrkovi.

Vyšlo za podpory crowdfundingového serveru Hithit.

Scénář
Ondřej Elbel
Art
Marie Butula Cichá, Vendula Chalánková, Michal Estrada, Martin Jabůrek, Jan Karpíšek, Pavel Matyska
Žánry
historický, sborník, underground
ISBN/ISSN
978-80-7443-248-4 (Větrné mlýny)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
230 x 305 x 12 mm
Tisk
černobílý s barevnými prvky
Stran
96
Cena
349 Kč
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš3.3.2019 17:05Objekt Julek
    Bohužel, nemůžu dát vysoké hodnocení, protože z hlediska komiksu, je tohle opravdu děs. Skutečně, jak se zde píše, vítězí obsah nad formou a to je také jediný důvod, proč si komiks nechám, resp. budu si nechávat knihu z hlediska historie a proto, že se jedná o zajímavost z mého rodného kraje. Jako komiks si tuto knihu nenechám a to z několika důvodů. Za prvé, nekonzistentní scénář, v podstatě se dozvíme pramálo a každá kapitola mi přišla jako výsek z celku, který ne vždy dával smysl na první dobrou. Za druhé, změna na postu kreslíře po kapitolách ještě jde, kdyby se nejednalo o naprosto odlišné styly, které spíš ruší. Z třetí, kresba není vůbec komiksová a spíš se jedná ilustrovanou zkrácenou biografii. Za čtvrté, Julek dostal velmi málo prostoru v tomto médiu a zasloužil by si buď knihu či filmové pojetí (klidně celovečerák nebo dokument), tento komiks je spíš jakousi ochutnávkou a pro mě je to víc projekt než komiks.
    Rozhodně to stojí za přečtení a určitě by to měl člověk podpořit, způsob nechám na něm, ale z hlediska komiksu se mi to prostě nelíbí. Pozitivní je, že jsem se seznámil s další zajímavou osobou i přes komiks, který jako komiks nepůsobí. Bohužel přesto všechno je to pro mě pořád pod hranicí průměru, dávám 2 hvězdy.
  • cyboy
    cyboy mecenáš15.2.2018 22:18Objekt Julek
    Tady obsah jednoznacne vitezi nad formou, ktera mnohdy prilis nenadchne (Matyska). Kazdopadne kvituju, ze tento komiks vubec vzniknul, protoze vypravet podobne osudy je nam cim dal tim vic treba. V relativne kratke dobe tri knihy - Tri kralove, Totalni nasazeni a Objekt Julek. Ze by si cesky komiks konecne nachazel misto v ceske kulture?
    80%
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin13.2.2018 22:15Objekt Julek
    Fajn životopisný komiks, který se neutápí v patosu, i když by k tomu téma mohlo svádět. Víc takových!
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin12.2.2018 19:26Objekt Julek
    "Chtěl bych upozornit na nebezpečnou myšlenku, která už několik generací hypnotizuje náš národ. Je zhuštěna v jedné tezi: ideály marx-leninismu jsou krásné, ale lidi to kazí, praxe je špatná. (...) Je to veliká lež."

    Zprvu lehce mrazivý (umocňováno kresbou), posléze však spíše dojemný příběh člověka, o kterém jsem doposud nic nevěděl a jsem rád, že jsem si k němu (pomocí komiksu!) našel cestu. Dobrosrdečný a vzdělaný člověk upoutaný k vozíku v kontrastu s bolševiky, kteří mu onen život chtěli ztrpčit ještě víc. Jakási křesťanská láska, která byla v té době vlastní i Dukovi, u kterého se v poslední době poněkud vytrácí a hnědne. Škoda.

    V příběhu se prakticky vlastně toho tolik nestane (sám jsem zvědavý, jak by vypadala původně plánovaná divadelní hra), ale je to příběh natolik zajímavý i silný, že mě zaujal. Vynucené střídání stylů je zajímavé - snad jen Matyskova kresba působí trochu jako skicář a je místy nepřehledná, a to proti alternativnímu výtvarnému projevu nic nemám, ba naopak. A možná část Venduly Chalánkové, samotný konec, je až příliš karikaturní a přitažený za vlasy, tentokrát mám však na mysli scénář.

    Celkový dojem: 80%
511
  • Kapis
    Kapis mecenáš15.2.2018 07:49Objekt Julek
    GWB: ty vole ty jsi i petentní "katolický laik?" nebo si to zhnědnutí myslel, že má hnědku pod sutanou;)?