Album Šprýmovné komiksy navazuje na ladovské soubory Nezbedné komiksy a Humory, které v nakladatelství Plus vyšly v předchozích letech. Aktuální publikace zahrnuje všechny Ladovy delší autorské seriály, jež publikoval v novinách a časopisech od dvacátých do čtyřicátých let. Více než polovina ze zařazených prací se přitom kompletního souborného vydání dočká vůbec poprvé a všechny seriály budou provázeny autorovými původními texty. I tentokrát se také ve většině případů podařilo dohledat Ladovy originály, takže publikace nabídne reprodukce v nejvyšší možné kvalitě. Šprýmovné komiksy proto jistě potěší všechny znalce Ladovy tvorby i příznivce kvalitních obrázkových seriálů.

Josef Lada patří ke „zlatému fondu“ české kultury a nový výbor z jeho „obrázkových seriálů“ nabídne širšímu publiku část jeho tvorby, která mu doposud zůstávala nedostupná.

Art
Josef Lada
Obálka
Josef Lada
Publicistika
Pavel Kořínek, Tomáš Prokůpek
Redakce
Ondřej Müller
Žánry
humorný
ISBN/ISSN
978-80-259-0594-4 (Plus (Albatros Media a.s.))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
240 x 330 mm
Tisk
černobílý
Váha
1149 g
Stran
128
Cena
899 Kč
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš2.9.2023 15:29Šprýmovné komiksy
    Vše skvělé až na absenci Švejka, nevím, proč není ani v jedné sbírce. Přese všchno mi sedla Ladova delší příběhová linka a prokreslensot a detaily mi zde nechyběly. Bylo velmi zajímavé si projít Ladovými různými polohami v komiksové tvorbě. Za mě opět zdařilá sbírka komiksů s perfektní redakcí.
  • kaylin
    kaylin14.4.2017 04:58Šprýmovné komiksy
    Kniha má pro současníky možná více historickou hodnotu v tom smyslu, že vidíme, jakou tradici u nás komiks má a že se mu věnoval i takový velikán. Navíc souborné vydání je v tomhle ohledu paráda, ač se vám třeba jednotlivé příběhy nemusí líbit a nemusí vás v současnosti pobavit tak jako naše předky. Více: http://www.comics-blog.cz/2017/04/1415-sprymovne-komiksy-80.html
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin19.1.2017 10:21Šprýmovné komiksy
    Z výboru Nezbedné komiksy jsem byl - jak zpětně čtu tady na databázi - očividně dost nadšen. Zde už trochu váhám. Nechápejte mě špatně, protože Ladovu ilustraci mám moc rád a kniha samotná je opět krásně zpracovaná. Ovšem obsah mě tentokrát místy nudil. Na to, že má jít o "šprýmovné komiksy", přišly mi příběhy hlavně dosti nevtipné. Rozumím tomu, že velká část kreslených příběhů byla určena dětem, ale kdyby mi někdo argumentoval "dobovostí", tak s tím už asi souhlasit nebudu. Jistě, můžeme se dočíst v doslovu, že tehdejší meziváleční mravokárci měli s těmito "šprýmy" problém, asi to na ně byla divočina, ale stokrát vtipnější věci existovaly už přece několik staletí před Ladou. Obrázkový seriál založený na nekončící spirále pomsty ve smyslu, že si dvě postavičky vyvedou nějakou klukovinu a darebačinu, je zkrátka poněkud nudná. Nalezneme zde ale místy i motiv poučení, třeba u Frantíka Klinděry, někdy i vtípek, který vyloudil úsměv na tváři i mně. Ale to bylo dost vzácné. Rád jsem se něčemu opět přiučil, rád jsem se na onu dobu podíval určitýma očima, rád jsem prolistoval a pročetl pěknou knihu Ladových děl, ale zase jsem tolik nebavil, no... příběhy se pomalu rozjížděly, pak jsem jim třeba přišel chvíli na chuť, ale zase záhy skončily... a tak.

    Celkový dojem: 60%
21