Ukázka
Proč přišli na Moravu Konstantin a Metoděj? O co jim šlo? Jaký je jejich odkaz? Kdo vlastně byli? Jaký byl mezi nimi vztah? Na tyto a ještě další otázky vám odpoví historický komiks, který vznikl u příležitosti výročí 1150 let od příchodu křesťanských misionářů na Velkou Moravu.

Scénář
Aleš Mrázek
Art
Aleš Mrázek
Obálka
Aleš Mrázek
Redakce
Markéta Horáková
Žánry
historický
ISBN/ISSN
978-80-260-4439-0-0 (Aleš Mrázek)
Vazba
sešit v měkkých deskách
Formát
148 x 210 x 3 mm
Tisk
barevný (odstíny hnědé)
Stran
36
Náklad
1000ks
Cena
89 Kč
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš3.12.2022 20:01Mezi modlou a křížem
    Klasicke znazorneni historickych osobnosti komiksovou formou. Neco malo rekne, ale to je tak vse. Pod povrch ani vyjadreni podstaty nehledejte. Nota bene, ze je to kratke az na pudu. Kresba jakztakz.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin11.9.2014 12:49Mezi modlou a křížem
    Taková naleštěná, ale místy značně zprasená brožura. Tisk skvělý, ale v kontrastu s "notýskovou" kresbou (která jinak není vůbec ošklivá!) to působí divně. I can see pixels somewhere!

    Námět je skvělý, pojetí je problematičtější. Křesťanská propaganda z toho tryská proudem, dějiny jsou tu takovým velmi subtilním způsobem manipulovány na jednu stranu, nehledě na ty úsměvné dialogy a vyprávěčský styl. Nic proti křesťanství (sám se za křesťana považuju), ale absence objektivního nadhledu mě vždycky vytočí. Na druhé straně je zde mnoho faktografických informací na velmi malém prostoru, které přesto nezahlcují a mohou tak sloužit pro mladší ročníky jako velmi zajímavá exkurze do dějin 9. století.

    Celkový dojem: 60%
  • Kapis
    Kapis mecenáš8.4.2014 07:44Mezi modlou a křížem
    I ZADULA POLNICE BOŽÍ MOCI, by i poslední zbloudilá ovečka našla správnou cestu k našemu jedinému správnému a nejvýše milosrdnému trojjedinému Pánu na klikatých božích cestách života a vymanila se z temnoty modlářství a pohanství. Maminka vždycky říkává: „Bez Božího požehnání, marné lidské namáhání“ s čímž nelze jinak než zbožně souhlasit a tady jsem poprvé v životě dostal Boží požehnání i přímo na faktuře, což teda oceňuji pěti růženci z pěti!

    No a co se nám to dostává z Judova nakladatelství do rukou? Celkem hezky pastelem kreslený rychlovýcuc z života Slovanů ze Soluně, jejich cestu životem až na Velkou Moravu. Číší z toho amatérismus, který je však vyvážen o to větším nadšením a neotřesitelnou vírou pana Mrázka. Chtělo by to trochu rozvrh stránek a čistotu do textů, také to mohlo být psáno trochu méně katolicky upjatě a oslavně. Když se nad tím člověk zamyslí....mezi modlou a křížem....a oprostí se trochu od dogmat, musí mu být jasné, že ten kříž je také pouze modla, záleží jen na úhlu pohledu. Jaký je rozdíl, jestli má někde sochu Peruna nebo tam visí na kříži Ježuch, když žijete život podle správných morálních zásad? Žádný, pokud ovšem nejste fundamentální katolík. O tom co je a co není modla rozhodoval vždy jen a jen člověk, ovládaný strachem z přírody a zblbnutý jednou takovým a podruhé makovým učením. Lidi by se hlavně měli k sobě chovat normálně, tolerantně ať si každý věří čemu chce a mohl by si každý stavět modly jaké by chtěl nebo by vůbec nebyly třeba. Takže celkově jde vidět, že autor tomu věnoval dost času a nadšení, ale je to ryze amatérský, celkem dobře nakreslený suchopárný bigotní exkurz do historie jak to asi zhruba bylo před tím tisíciletím a páru stovkama let. Opráski tohle téma nezpracovaly sice tak komplexně, ale líbilo se mi to více. Za mě dva otčenáše a zdrávasy z pěti možných!
112