Dvanáct krátkých komiksů, vytvořených speciálně pro výstavu Brno in Comics autorským způsobem reagují na dvanáct vybraných míst v Brně a okolí. Výstavu slavnostně zahájil ve středu 7.12. 2011 v 16:30 utrechtský radní pro kulturu a mezinárodní vztahy Frits Lintmeijer.

Comicsy:
A Fight - Vladimír Tučapský
The Roundel - Tomáš Prokůpek, Ján Lastomírský
Frankie and The Best Of Brno - Dan Černý
Black Madonna - Toy_Box
Torstenson and the Devil's Head - Václav Šlajch
Sic Transit Gloria Mundi - Tomáš Chlud
Brno Night Drives - Tomáš Kučerovský
Return of a Popped Cork - Jiří Zimčík
Walking Dog - Michal Kulheim
Zbrojovka - Vendula Chalánková
Tugendhat Villa - Milan Sodoma
Report from Kraví Hora - Jiří Grus

Výstava Brno in comics vznikla v rámci programu partnerských měst Brna a Utrechtu, jako reakce na obdobnou akci skupiny De inktpot v Brně v roce 2010. Dvanáct krátkých komiksů, vytvořené speciálně pro tuto výstavu, autorským způsobem reagují na dvanáct vybraných míst v Brně a okolí a interpretují je jazykem komiksu. Autoři tak zpracovali příběhy o významných brněnských památkách, jako je např. Stará radnice (Dan Černý), Jeskyně Pekárna (Vladimír Tučapský) nebo Vila Tugendhat (Emil Norm), ale i o místech obvykle skrytých zrakům turistů, jako je torzo Husovického viaduktu (Jiří Zimčík), areál Zbrojovky (Vendula Chalánková), nový plavecký bazén na Kraví hoře (Jiří Grus), nebo fenomén brněnských nočních rozjezdů (Tomáš Kučerovský). Forma jednotlivých příběhů se liší jak výtvarně tak i námětem, jsou zde zastoupeny dokumenty, historické pověsti, osobní vzpomínky ale i dobrodružné fikce. Výstava tak zachycuje dvanáct různých přístupů jak k vyprávění, tak i k městu Brnu, které tak touto formou přibližuje z trochu „jiného“ pohledu, a dokazuje, že komiks je současné a dynamické médium, schopné nést jakýkoliv obsah.

Veškerý text v angličtině.


Scénář
Dan Černý, Vendula Chalánková, Tomáš Chlud, Jiří Grus, Tomáš Kučerovský, Michal Kulheim, Tomáš Prokůpek, Václav Šlajch, Milan Sodoma, Klára Tellnerová (Toy_Box), Vladimír Tučapský (key), Jiří Zimčík
Art
Dan Černý, Vendula Chalánková, Tomáš Chlud, Jiří Grus, Tomáš Kučerovský, Michal Kulheim, Ján Lastomírsky, Václav Šlajch, Milan Sodoma, Klára Tellnerová (Toy_Box), Vladimír Tučapský (key), Jiří Zimčík
Publicistika
Tomáš Prokůpek
Redakce
Tomáš Kučerovský
Žánry
magazín
ISBN/ISSN
978-80-904467-3-1 (Analphabet Books)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
210 x 297 mm
Tisk
barevný + černobílý
Stran
56
11
  • blackJag
    blackJag admin3.10.2012 15:09Brno in Comics
    choze: kdysi to bylo možné pořídit v Utrechtu, to si evidentně prošvihl :-) Jinak, chvilku to kdosi prodával na Aukru, kus myslím za 25Kč, to už ale také neplatí. Teď mít leda dobré známe na brněnských vyšších místech - já osobně to zkoušel u nějaké ženské na magistrátu, ta mě ale velice slušně poslala do prdele, že to by si tak mohl napsat každý a že to ještě určitě budou nějak potřebovat (takže hádám, že toho mají ještě stohy a že do toho někdy nějak zateče nebo to pohltí plíseň, ale chraň bohu aby se to dostalo do rukou lidí, které to zajímá). Děvka :-) Nakonec jsem sehnal přes přítele kamarádky mé ženy :-))
  • choze
    choze25.9.2012 18:36Brno in Comics
    Kde se to dá splašit?