toe: jj, dava to smysl. Me nejde ani tak vylozene o tohoto foxtera, ale spise o celkovy smerovani. Celkem casto zde neco hledam a prvni minuty mi trva vyselektovat x-ty vydani, dotisky, alternativni obalky, vazby, jazykovy mutace atd. Pak zjistim ze z celkovych 50 vysledku je unikatnich komiksu jen treba 20.
Ale jinak to asi nyni nejde. Libilo by se mi kdyby vsechny "alternativy" byly schovany v ramci 1 zaznamu. Napr. formou zalozek (vazba, vydani, obalky, dotisk...). Klidne s moznosti vkladat do sbirky. Nebo na to jit z druhy strany. Kompletne zmenit vyhledavani a filtrovani vysledku, aby se dalo vyfiltrovat cokoliv. Napr.: chci batmana od crwe, po roce 2020, v pevny vazbe, s poctem stran nad 200. To jsou navrhy na dlouhy podzimni vecery:)
A kdyz se vratim k foxterovi, jako uplny minimum bych bral ISBN. Dobre, v CR je zdarma, muze si ho udelat kazdej, ale take to obnasi nejake povinnosti. Proste, chces byt v nejaky ofiko DB, venuj tomu par minut a udelej aspon to ISBN. Pusobi to pak vice jako ofic. vydani, aspon u me:) Ale to jsou asi detaily uz.
Jen jsem nechtel, aby nejakej jouda vydal rocne 100 petistrankovejch omalovanek s deseti obalkama, aby zde strasilo 1000 nesmyslnejch zaznamu. Staci 12 obalek:)
To znehodnoceni - kdyz chybi cena, kazi to cenovy prumer - otazka zivota a smrti:)
@Braindead: dovolím si oponovat :) U Foxtera jde o samonáklad, kusovky, tedy žádný ISBN, cenu zjistíš, když si mu napíšeš, ale hned jak ji budu vědět sám, doplním ji, případně mohou sdělit jiní, kteří koupili, není to tajná informace (i když to tak někdy vypadá :)). A s tím zasíráním databáze... vždyť tohle si komunita přála, já také, prostě varianty, každý ať si přidá, co koupí nebo vůbec, ale třeba Sedmička od CC měla 7 obálek, ISBN to tedy má, ale u všech stejný, a příkladů bude určitě víc.
- Bez ISBN - ANO, evidujeme nejen samizdaty, ale i speciality, školní a diplomové práce i nějaké ty šuplíkáče. A i když se jim snažíme zatím spíše vyhýbat, tak také různé bonusy, přílohy i jiné speciality - a časem třeba budeme i samostatné příběhy z magazínů, nekomiksových publikací a tak, ale to spíše až naši potomci :)
- Varianty (Bez nebo bez odlišného ISBN) - Pokud možno se nyní snažíme dávat zvláště - dřív jsme mívali vše dohromady, ale na četné žádosti se začalo oddělovat a dává to tak nějak i smysl. Hlavně kvůli sbírkám, aby si mohli uživatelé dávat s konkrétní obálkou - varianty jsou výrazné specifikum komiksů, zvláště těch laděných US směrem (ale dopad je i na japonské nebo evropské věci) a do příchodu mangy byl tento směr i nejvýraznější, co se týká formování komiksového ČR (potažmo ČSR) trhu a fanbase. Naštěstí nejsme (a pravděpodobně již ani nebudeme) na úrovni US co se týká variant, pořád je to ale výrazný fenomén, který se zatím spíše stupňuje, než aby upadal. Často jsou ale varianty odlišné i jinak než obálkou (uvnitř, vazbou, provedením, přílohami, limitací...), i když jsou bez nebo se stejným ISBN, takže pak může dávat smysl i odlišné hodnocení, komentáře a podobně...
- 100 vyariant? Ano, pak budeme muset přidávat 100 variant, smutný to život databázového editora :)
- Zaběhnutý systém tu nemáme, máme systém, který se za posledních dvacet let změnil nejméně dvacetkrát, neustále se vyvíjí, upravuje a doufám snad pořád bude. Na počátku jsme sotva evidovali obálku o velikosti známky, počet stran a sotva cenu nebo základní autory, což ale bylo také v době, kdy vyšly 2 komiksy za měsíc, ne 2 za den.
- Určitě se nehoníme za nějakým počtem komiksl v DB, popravdě ani nevím, kolik aktuálně evidujeme. Pokud se za něčím honíme, nebo alespoň já, tak je to množství dat u jednoho komiksu, čím více, tím za mě lépe.
- Nejsem si jistý, jaká data to uváděné znehodnocuje? Klidně konkrétně uveď.
Chapu jeho system, do toho mu kecat nebudu. Ale kdyz se vykasle na ISBN, cenu a vsechno ostatni, tak to jsou pak polozky uplne k nicemu a znehodnocuji data v DB.
@Trip: zjistit cenu u autora který se vyprdnul na všechny distribuce a jede si vlastni cestou, vyžaduje trochu více úsilí než je v dnešní době vyžadováno....napsat autorovi;)
jen dotaz, davaji se sem komiksy bez ISBN? U foxtera nevidim ani ISBN ani cenu (ktera je povinna pri pridelenem ISBN, pokud existuje), ale zasira to tu 12 polozek. Co kdyz nekdo vyda 100 ruznejch obalek?
Vsechny tyhle varianty by mely byt pod 1 polozkou v DB. Chapu, ze to krasne navysuje pocet komiksu, ale dost umelym zpusobem. Nechci Vam do toho kecat, mate tu nejaky zabehly system, jen si tak premejslim nahlas:)
@seneke: na ksiltovku je asi takova sance jako na tu figurku. Ale mas moje svoleni si nechat vysit logo na ksiltovku (logo v krivkach mas vpravo nahore :) @House: jasny, vazit to nebudu, ale taky cekam normalni bavlneny triko, co snese obcas vyprat :)
@Zack: :D mám rád kvalitu a 100% bavlna s vyšší gramáží je záruka pevnosti materiálu a odolnosti. Nemám rád ty jemný ubrusy, co se po desátým praní začnou trhat. :)
Ale nechci být nevděčný, vyrob co chceš, jen říkám, že mě spíš přesvědčis kvalitou, než cenou :)
@House: asi nejaky normalni trika, co se to sem zas vylilo za fashion bitches tohleto? :) Zeptam se, ale jsem teda znechucen, tahle komunita bejvala vetsi punk :)
@Zero: kamos rikal, ze kdyz se bude nudit a bude si chtit neco zkusit sculpnout, tak to zkusi a to je tak posledni, co jsem v tom podnikal a protoze mi to prijde jako absolutni chujovina od prvniho momentu (komik.sx potvrdí, mel to nazivo), tak tomu asi ani vic venovat cas nebudu :)
@Zack: Za mě všechno cenově fajn, akorát bych aktuálně brala jen ty samolepky a u tašek je asi nutné vědět velikost a materiál, protože třeba takových těch plátěnek (co třeba dávali Mighty Boys) mám teď doma tolik, že nevim co s nima.
@Zack: Ok, rozumím. Jen se mi stává, že když kliknu v menu na mojí sbírku, tak se mi tam objevují komiksy, které ještě nemám a je to matoucí, protože slovo sbírka mi evokuje to, co mám. Kvůli tomu jsem vlastně i nějakou dobu nevyužíval možnost přidání komiksů do "to chci", protože se mi motaly tam, kde je nechci :-). Uložím si ale odkaz.
@Yaromil: nedavalo, protoze lidi jsou ruzny a treba ja kdyz jdu do sbirky, tak me absolutne nezajima, co mam, ale co chci. Specialne, kdyz si muzes dat do bookmarku link, co ti to nastavi: https://comicsdb.cz/sbirka/2354/yaromil/obalky/filtr/mam/ (jestli chces prehled, tak si to obalky prepis na prehled). I ostatni linky mas v profilu v sekci Sbirka.
Nedávalo by prosím smysl, aby byl při prokliknutí na vlastní sbírku (např. z hlavního menu přes ikonu profilu nebo i jinde) rovnou nastavený filtr "Mám"? Přece jen když chci vidět vlastní sbírku, tak mě zajímá hlavně co mám a např. to co si chci koupit do své sbírky nezahrnuji. Nyní po kliknutí na vlastní sbírku vidím vše (mám, chci, koupím,...).
Resime, jestli delat samolepky, resp. jak. Jestli udelat A4 plato nekolika ruznych motivu nebo kusovky z jednotlivych motivu. Nebo vubec a udelam si samolepky jen pro sebe?
@SpiderJerusalem: Jasan, ale abych to pošoupnul alespoň do "připravovaných" potřebujeme nějaké info a u tohoto hlavně pěknější foto obálky (předku boxu), které opět prostě nikde není a mám osypky dávat tam 3D maketu jako hlavní obálku :)
No a když jsme to téma zase tak hezky nakousli, jevilo by se mi dosti praktické, kdyby se Zack třeba někdy strašně moc nudil a chtěl mi udělat radost, nebo přemýšlel o nové verzi, aby:
1) tagy měly našeptávač již existujících tagů, když je zadávám ke komiksu (tohle myslím máme na ticketu)... nyní mi našeptává jen prohlížeč, co si pamatuje historii té kolonky, takže znám své použité tagy, neznám však jiné
2) třeba časem měly tagy i články? Jak nám roste publikační činnost, dalo by se v tom také dobře filtrovat možná.