V dnešnej dobe môže kadekto obviniť kadekoho z kadečoho.. Predstavte si, že by nejaká slečna obvinila Zacka, že sa jej dostatočne nevenoval, lebo ho viac ako obsah jej košíčkov, zaujímala šírka komiksov.. :)
@SteveCZ: Mám to stejně. Pár knih od něj mám koupených a ještě nepřečtených. Vyhazovat je nebudu stoprocentně, nemám teď extra chuť je číst, ale nejspíš si je jednou přečtu. Naopak podpora u mě odteď skončila se vším všudy a určitě si už od něj nic nekoupím. Kdyby mě něco víc zajímalo, půjčím si to v knihovně.
S Rowlingovou to bylo lehčí, protože Harry Potter je naštěstí brak, který mělo smysl číst jen když mi bylo 12, takže ten jeden díl, co jsem kdysi dostal, jsem prostě hodil na knihobot :D
@soulbringer: to je holt s bdsm ošemetný, no. Bez důvěry a rozumnýho uvažování u obou (případně více) stran to holt neni možný dělat. Nebo je, ale pak někdo může mít trauma a někdo se může cítit ublíženej, že to přece bylo v poho.
To vyjádření je hloupý z mnoha směrů, ale asi je z právního hlediska lepší vše úplně popřít než napsat "jo, mám rád bdsm a myslel jsem, že holky jsou s tím v poho". Teď to bude klasický on řekl, ona řekla, což mu dává šanci na to se z toho za pár let vykecat.
@Zack: neřekl bych, že bych byl nějak paralyzovaný, jen bych řekl, že oddělovat dílo od (stále živého) autora může mít i u řady skalních fanoušků hodně rovin a nemusí být tak easy u všech čtenářů.
Každopádně Niel se vyjádřil a řekl bych, že to bude mít dlouhý průběh, včetně soudních tahanic…
At the same time, as I reflect on my past – and as I re-review everything that actually happened as opposed to what is being alleged – I don't accept there was any abuse. To repeat, I have never engaged in non-consensual sexual activity with anyone.
Some of the horrible stories now being told simply never happened, while others have been so distorted from what actually took place that they bear no relationship to reality. I am prepared to take responsibility for any missteps I made. I’m not willing to turn my back on the truth, and I can't accept being described as someone I am not, and cannot and will not admit to doing things I didn't do.
@Walome: je skoda, ze mu politika zkazila karieru, ten byl tak rozbitej, ze z nej moh byt novej Goya
@soulbringer: Mluvim o sobe, o svem nihilismu a o svem pocitu, ze bojkovat nejaky autory kvuli tomu, ze na internetu psali, ze jsou prase, mi prijde ve svete, ve kterem zijeme, prinejmensim pokrytecky. Ty si bud klidne moralne paralizovaj dalsi mesic :) Ja jsem uplne v pohode s tim, ze jsem moralne totalne vyhorely hovno, kteryho zajima umeni ne umelec.
@Zack: jen jsem citoval v kontextu celé zdejší diskuse, koblížku :) ...ale pravda, řekl to někdo jinej (walome). Je to jen jedna z variací, ať už je to o tom, že odkazujeme na to, že je nám jedno jiné zlo nebo na to, že to tak určitě dělají všichni. Snažím se k tomu stavět poctivě, komplexněji a chápu, že ty věci jsou složitější... a chápu, že pro někoho ne. Je to fér, ale zase bych řekl, že stejně tak fér je označit nějaké argumenty za čirej whataboutismus. A stejně tak si nemyslím, že by bylo fér tvrdit, že suchý lidi dělaj suchý art...
Jinak s tím lynčem máš samozřejmě pravdu, to mě vadí namlich stejně.
@Walome: vsak to mi prijde uplne normalni, tyhle individualni emoce jsou neco tak hmatatelnyho, ze o tom nemusis filosofovat, tak nejak vis, ze s tim mas nebo nemas problem. Co mi prijde trochu pokrytecky, je neco necist jen proto, ze bych jakoze nemel, protoze autor je na nejakym internetovym seznamu zrud.
@soulbringer: si do toho zas neco projektujes a "to tak maj vsichni" jsem vubec netvrdil, ty bageto :) Ja jen rikam, ze se nepobliju pokazdy, kdyz vidim Hitlerovi krajinky, zato mam fakt masivni problem s lyncem.
S oddělením autora od jeho díla nemám většinou problém. Takže Gaimana budu klidně dál číst, i přesto že se pro mně stal totální prasák, co by měl za tohle sedět, a ze kterého se mi chce zvracet.
Spíš se fakt nabízí otázka, jestli koupí autora nepodporuju. Mám v hledáčku ještě nějaké Gaimanovy knihy (konkrétně Sandman omnibusy), ovšem jestli mu z toho půjdou nějaké provize, tak na ně seru.
@Zack: tam spíš jde o tu individuální emoci. Pokud to v tobě vyvolá nechuť, tak s tím prostě nic neuděláš. Já mám tenhle názor taky, ale u těch Hlídek to tak prostě mám (a překvapilo mě to). Samozřejmě, že to je jak píšeš.
soulbringer: tak předpokládám, že máš mobil, takže se podílíš na vykořisťování dětí támhle někde v Asii (jako my všichni ostatní) atd. A "to tak maj všichni, jen o nich nevíme" není bagatelizování - naopak. Tím říkám, že celej Hollywood je plnej úchylů a pedofilů (těch důkazů je už bambilion) tudíž skutečně nemůžeš koukat na nic s čistým svědomím. Diváci Nickeledonu by mohli vyprávět (a ti herci a herečky tam tuplem).
@Zack: nejde tak o pinďoura pana autora, jako spíše o ty, jež se s tím piďourem musely proti svý vůli seznámit... jako hele, já samozřejmě tady nejsem žádný morální maják a ani nechci bejt, ale jestli někomu stačí tenhle obecný a fatalistický alibismus, tak good for him. Nikomu to neberu. Jen si myslím, že je pořád rozdíl mezi:
- nevědět a nic nedělat
- vědět a nemít v moci cokoli změnit
- vědět a nic nedělat
- vědět a dělat, že se nic neděje
- vědět a omlouvat si, pač "vy zas bijete černochy"
Inu, každý ať si nakupuje dle libosti, jen jsem naznačil, že to rozhodování má děsně moc nuancí, že těch dopadů do osobního i společenského normativu je prostě víc a rozhodně bych byl dalek šmahem vše bagatelizovat, pač "to tak maj všichni, jen o nich nevíme" a podobně...
Ale za rok si řeknem dle prodejních čísel, pač v kapitalismu není tvrdší měny :)
Mne to nedela problem. Rozhodne mensi nez tohle zapalovani pochodni. Denne vsichni podporujeme naprosty monstra, denne zijeme na urok milionu chudaku po celym svete, denne mlcime k naprostymu zlu, ale jak dojde na neciho pindoura, tak uz bubla dehet. Fuck this. Daleko vic se mi zveda kybl z tohohle bulvaru nez z umeni nejakyho monstra. Suchy lidi delaj suchy art.
Já osobně s tím oddělováním díla od autora bojuju a jde mi to blbě. Ale budu se dál snažit. Jinak bych snad už nikdy nemohl nic poslouchat ani číst. Na každém se něco najde. I kdyby jenom špatný politický názor :-D
@soulbringer: podle mě všichni, jen to o nich nevíme. Resp. jak jsem psal - během natáčení tam ve štábu někdo takový bude. Nejvíc to tipuju u lidí typu Keanu Reeves, kterýho všichni milujou, ale určitě doma topí koťátka nebo tak něco. Existují důvodu pro to, že někteří lidi si k Hollywoodu přičichli a pak se v žádném filmu už v životě neukázali. To jsou ti, kteří jsou morálně na té správně straně.
Ale svědomí může pomoct, že když toho Sandmana psal, tak třeba nic takového ještě nedělal. To mě nic nezachrání, protože autor Nočních hlídek byl evidentní komouš už tehdy (což je teda znát i těch textů, ale tehdy jsem to považoval za nostalgickou vzpomínku).
@Walome: hele všichni ne... jako ano, každej máme svý preference, svý úchylky, i celebrity, ale v momentě, kdy si je ventiluješ na jiných lidech, proti jejich vůli, tak to fakt všichni nedělaj a ani ty celebrity. Tady bych fakt rozlišoval a nepomáhal si tímhle házením všech do jednoho pytla... mě to - chca nechca - mění pohled na dost příběhů, který popsal, bohužel :( (ale já se svou hlavou docela dost bojuju i v jiných ohledech).
Jako hele, cancel culture, je taky novodobý fenomén, ale zase i tam jsou kolikrát čistě cynická a finanční rozhodnutí. Když vyřadili z game of cards Kevina, tak to nebylo úplně kvůli obětem, jako spíše kvůli tomu, že se báli, že by mohli přijít o subscribery a čelit PR katastrofám - tlak veřejného mínění, nemá korporátní amerika ráda, že jo... ale i tady byl ten problém dost složitější.
Michodem ad Kevin - on byl zproštěn u soudu všech obvinění. Jak v US, tak i v UK (byť pravda, žaloba to měla poměrně těžké v rámci dokazování) - každopádně soudně očištěn. Ničím se legislativně neprovinil... ale když to začalo v roce 2017, ztratil role, de facto zbankrotoval, zabivili mu dům... takže to soudní vítězství v roce 2022 a 2023 mi přineslo možná jen morální vítězství. Co vím, tak finančně je na tom dost blbě. Je dobrý si připomenout i tenhle případ, protože jak už jsem napsal... všechno je prostě složitější.
Kdybych byl ultra cynik (a to docela jsem), tak řeknu, že to těm prodejům spíš pomůže, protože v moderní společnosti se po tomhle odhalení hodně snížila šance na jakýkoliv reprint.
Plus jsem zvědavý, jestli jeho díl Simpsnů zmizí ze streamu stejně jako ten s Michaelem nebo ne...
Taky dokážu oddělit dílo od jeho autora, s Gaimanem si na pivo stejně nikdy nesednu. Takže ne, nebudu se zbavovat Sandmana, kterého považuji za jeden z nejlepších komiksů vůbec, ani jeho beletrie. Tohle jsem si kdysi pořešil u některých metalových kapel, které začínaly podezřele hnědnout, novou tvorbu jsem si od nich už nepořizoval, ale staré desky jsem taky nevyhazoval.
@soulbringer: tak ono všechny tyhle celebrity jsou úchylové a pedofilové, jen se na to u některých ještě nepřišlo. Ono když máš už úplně všechno, tak musíš zajít do krajností, aby sis užil svoji výjimečnost. To máš jak hráči NHL a prznění nováčků atd.
Takže to rovnou můžeš přestat sledovat všechny hollywoodský filmy, protože někdo ze štábu je stopro násilník.
NICMÉNĚ musím říct, že ačkoliv jsem si myslel, že umím oddělit autora od díla, tak třeba takovou Noční hlídku mám zkaženou asi do konce života :(
Kdybych byl cynický, tak rovnou řeknu, že to ohrozí maximálně ten Omnibus č. 3, který byl tak jako tak podmíněn prodejemi. Ale pokud se budou dobře prodávat ty základní verze, tak víme, jak to dopadne... a na západ od nás bude lakmusový papírek dotočení druhé série Sandmana. Netflix už to tuším dokončuje, ale další? to bych si teď fakt nevsadil...
Na druhou stránku bychom neměli ignorovat ani v ČR toho slona v místnosti. Dilema oddělení díla od autora tu není úplně poprvé, ale zatímco třeba komiksové komunitě může být třeba fuk ta diskuse u písniček Michaela Jacksona, tak tady se třeba dostáváme na živou půdu naši vášně i peněženek. Debata o tom oddělování díla je za mě pořád složitá a zahrnuje hluboké etické, psychologické a sociologické aspekty a fakt závidím všem, kteří umí tohle jedním šmahem v sobě vyřešit. Jistě, každý máme jiné morální standardy, každý máme na problematičnost dnešního světa jiný pohled... ale pokud máme v sobě kus empatie, tak by nám těch dívek a dam, které začili spisovatele v jiné roli, mělo být minimálně líto a asi každý se tu a tam díváme do zrcadla. Pokud se všechny ty příběhy potvrdí a budeme-li pracovat s tím, že tohle vše je pravda, pak se nabízí moc hezké otázky, když budu v knihkupectví stát s jeho knihou v ruce:
- Dokážu oddělit uměleckou hodnotu díla od morálního profilu autora? Jaký je můj osobní postoj a cítím se komfortně s tímto oddělením (a měl bych vlastně dát jen na svý pocity)?
- Podporuji tím autora finančně nebo symbolicky? Podporuju nákupem sexuálního predátora... a potenciálně legitimizuji jeho činy? Jaký signál tím vysílám sám sobě, ostatním, včetně obětí? Nebudu si raději od teď ty díla už jen půjčovat z knihovny, když už?
- Budu mít z těch knížek stejný požitek, když vím, co autor udělal? Je pro mě důležité podpořit pouze ty, kteří jednají eticky (nebo u kterých nic nevím) nebo je mi to šumák? Jak budu reagovat, pokud mě někdo vyzve, že podporuji problematického autora? Jsem připraven obhájit své rozhodnutí a jaké argumenty mohu použít?
- Májí ty komiksová díla významnou kulturní, historickou nebo osobní hodnotu? Je to práce, které přináší nový pohled, estetickou hodnotu nebo osobní inspiraci, která přesahuje negativní kontext autorova života?
a tak dále, a tak dále...
...mno jak jsem řekl, tyhle otázky nepadaj prvně, Niel nebude taky ani poslední, u koho se podobné věci budou řešit. Inu, fakt závidím všem, co na tyhle zbytečné etické blbosti maj jednoduchý odpovědi.
Přesně tak. Zejména z částí toho článku, ve kterých figuruje jeho synek, je mi na zvracení. A musím říct, že jsem hodně zklamaný z Amandy, když teď vyplouvá na povrch, že o všem věděla.
Díval jsem se dnes ráno na police se Sandmanem a dalšími Gaimanovými knížkami a přemýšlel jsem, jestli se mi to ještě někdy bude chtít číst, respektive jestli to vůbec chci mít každý den doma v obyváku na očích.
Neskutečný, pokud je to pravdivé, a vypadá to, že jo, tak ten chlap by měl sedět, až zčerná. Z některých popisů v tom článku se mi dělalo fakt nevolno. Docela trefně tam zmiňují Kaliopé ze Sandmana, což je najednou dost autobiografický příběh. Jak mám rád jeho věci, tak nevím, jestli je vůbec dokážu někdy znovu číst.
@seneke: uf, neměl jsem úplný iluze, ale tohle je masakr a stačí, aby byl pravdivej jen jeden incident… nemám úplně důvod tomu nevěřit, ale “spis jsem nečetl”.
Tohle bude strašnej cirkus ještě, pro všechny, bohužel.
@faster86: Já nejsem jenom na mangu, to tady někdo napsal a vy to berete jako fakt. Taky ten věk co tu o mě psali o generaci nesouhlasí. Velmi rád si přečtu i komiks, jedině nesmí být o superhrdinech a to, že tu píšu jen o manze je tím, že na komiksy jste tu větší odborníci.
Faster86: Ono by to nebylo špatné. Akorát by vydavatelé museli sáhnout po méně mainstreamovějších titulech. Osobně mě dost štve, že tu u nás žádný z vydavatelů nesáhnul po nějaké mecha sérii.
@Trip: Můj povšechný dojem je, že se kreativní komiksový mozek, který stál za několika vyraznými komiksy ze stáje Paseky přesunul do Hostu, kde má zdá se lepší pozici v prosazování širšího spektra komiksového žánru a chystá velké věci. Ačkoli i tady to bude řízené nemilosrdnou rukou trhu, je šance, že tu vyjdou tituly, které by možná nikdo jiný nevydal, nebo ne v dohledné době. Důraz by měl být kladen na kvalitu titulu a pestrost nabídky.
@Walome: jj sem se dost podivoval, že Kostky vydává nakladatelství Host. Teď už je to dost jasnější. Píšu si do zápisníčku, že je s nimi třeba počítat.
NEJDŮLEŽITĚJŠÍ ZPRÁVA ROKU! Sakra, celýho desetiletí. Po sedmi letech čekání od posledního dílu je konečně venku poslední a finální číslo Team Fortress 2 komiksu.
Občas narazíme na zajímavé články či videa s comicsovou tématikou, tak se o ně podělme s ostatními. Z domova i ze světa.
* Bez paywallu, předplatných atd.
* Bulvar sem nepatří.
* Filmové novinky sem nepatří.