Občas narazíme na zajímavé články či videa s comicsovou tématikou, tak se o ně podělme s ostatními. Z domova i ze světa.
* Bez paywallu, předplatných atd.
* Bulvar sem nepatří.
* Filmové novinky sem nepatří.
  • Zack
    Zack admin22.2.2022 08:41Publicistika
    Co presne vam brani udelat vlastni cenu?
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš22.2.2022 01:38Publicistika
    Jen aby nedošlo k mýlce. Piruety cenu nakonec nedostaly (ale samozřejmě nominace tam byla). Šlo mi obecně o to, že Paseka je poměrně konzistentní a letos si těch nominací i ocenění měla dost. Ostatně odnesla si ocenění za Naprostou šílenost i Běžce. Já k tomu dodal i ty piruety, protože jsem taky přesvědčen, že je to dobrý dílo a nominaci si zaslouží. Paseka zná svou cílovku a myslím, že obě ty díla si čtenářky (i čtenáře) fakt lehce najdou. Nejde mi o to, abych do Paseky kopal, to naopak. Rád bych pochopil soutěž, hodnotící ... a jak říkám, co ty poslední ročníky vypovídají o tom, kde se český komiks vlastně fakt nachází. Moc si to neumím přebrat (nebo se mi možná ty závěry nelíbí).

    Vím, že je ten rybník fakt malej, ale obecně bych ale rád pochopil více věci:
    - proč jsou nominace takhle malé. skutečně tu máme jen 3 top kreslíře, 3 top scénáristy? Fakt nevzniklo za 2021 těch lokálních děl více, které by si řekli alespoň o nominaci? ... Namai měl brutálně těžkou (a notoricky) známou předlohu od Orwella, pak tu třeba vznikly Nanits Chronickles (a prostě se asi zbytečně rozčiluju, ale nechápu to) ...
    - fakt je uvěřitelné, že Štefánik vyhraje i nad věcmi mimo český rybníček (nečetl jsem, neumím posoudit, ale je to fakt divný... chápu, že Muriel je české ocenění, ale zůstal bych na zemi)
    - nominace i hodnocení překladových věcí jdou úplně mimo mě. Neumím asi posoudit klíč a zapeklitost, takže to asi moc nehodnotím, ale přeložit Bombu nebo Sweeneyho Todda může být asi úplně jiný hřiště než u Piruet.
    - proč jsou ty ceny stále tak "akademické" - nestálo by za to do toho vtáhnout samotné čtenáře? fakt nejde udělat alespoň jednu, dvě ceny popularity?

    jestli máte někdo známe u organizátorů, tak klidně moje vrásky přepošlete. Třeba bude příští ročník konečně takový, u kterého by se nemuselo zívat. Dík
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš21.2.2022 20:52Publicistika
    Skot - četl jsi ty Piruety nebo jen nadáváš? Jedinej koment, co u knihy je, je od Buše a ten byl dojat a obdaroval knihu 5*

    Btw. Pujdeme-li řeči čísel: piruety 6 hodnocení, průměrná známka 4,5. Bomba 43 hodnocení s průměr 4,9.

    :)
  • flipflop
    flipflop21.2.2022 20:26Publicistika
    Skot: Cítím to stejně. Nejspíš si to pár chytrých hlav v lidově demokratickém Česku hrází mezi sebou.
  • Skot
    Skot mecenáš21.2.2022 17:19Publicistika
    Ceny Muriel se dostaly tam co další ceny různých akademií. Postupně se odtrhávají od reality a preferují spíše rádoby umělecké trendy, než aby odrážely realitu. Dobrý komiks, dobrá kniha nebo film se obvykle pozná podle návštěvnosti a prodejnosti a tím, že ho kritika úplně neodmítá. Ale vybrat Piruety před Mlsounem nebo Bombou, to je už opravdu silná káva. Ani scénář ani kresba nepřesahují běžný průměr pospubertální začínající autorky, jen se vezou na současné progresivistické vlně. Už to že obdržela cenu Willa Eisnera není normální. Totéž platí o komiksu Tráva. České prostředí je specifické , ale Štefánik nevybočuje z řady životopsiných komiksů , které se objevily v posledních letech. Naopak chybí příjemné překvapení Nanits, Anhropoid a hlanvě 1984. Ještě před několika lety bych podle výsledku ankety sháněl vybrané komiksy jak záruku kvality , teď už opravdu ne. Takže já výběru poroty rozumím a o to více jsem z něho rozpačitý. Pokud by se měl komiks vyvíjet cestou, kterou naznačují výsledky , tak si ho běžný čtenář už neužije ale také ani nekoupí.
    Naopak mi chybí ankety čtenářské, ale ty samozřejmě nejsou schopny zhodnotit intelektuální přesah a hloubku vybraných děl.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin21.2.2022 15:46Publicistika
    soulbringer: Tak třeba Štefánik byl podle mě moc hezkej, alespoň po atmosférické a výtvarné stránce. Jestli to byl úplně loňský TOP, to si netroufám soudit. Hlavním problémem asi je, že jsme stále hodně malý rybníček, co se týče české komiksové produkce.
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš21.2.2022 14:49Publicistika
    GWB: Nepovažuji se za úplného znalce českého prostředí a navíc třeba Štefánika jsem jen prolistoval (a nezujal mě natolik, abych si pořídil)... jediný, co asi vystupuje, že letošek se zaslouženě asi povedl Pasece: Úplna šílenost a stejně i Piruety jsou - pro cílovku - super a s oceněním asi nemám problém. Jen třeba nechápu proč porota totálně vyignorovala (i komerčně úspěšný 1948). Myslím, že Matyáš Namai by si zasloužil minimálně nominaci! ... navíc on ten námět není fakt easy. Já tomu prostě nerozumím :)
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin18.2.2022 10:32Publicistika
    soulbringer: Klidně vykopni:)
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš17.2.2022 17:31Publicistika
    GWB: a nějaký komentář k výsledkům (i nominacím) by nebyl? :)
    Ne že bych většinu toho neznal a chápu, jaký dva poslední roky jsme tu měly ... ale říkám si, co vlastně letošní ceny Muriel o našem trhu vlastně říkaj (a nerad bych vynášel soudy jako první :)
  • George Walker Bush
  • George Walker Bush
  • alladjex
    alladjex9.11.2021 12:26Publicistika
    Čus, další povídání o komiksu v JOUOB.castu. Tentokrát Usagi Yojimbo (link je přímo na konkrétní čas):
    JOUOB.cast@507 : Mrtví a mrtvější
  • Zack
    Zack admin28.10.2021 13:17Publicistika
  • yogi
    yogi28.10.2021 13:15Publicistika
    1 , 2 , 3, 4 , 5, .... dýchat zhluboka . Třeba se vzbudím a zjistím , že se mi to jen zdálo .
  • maco
  • maco
    maco28.10.2021 13:05Publicistika
    Pan yogi. Písal som ti do posty, aby si sa nestrapnoval na verejnosti. Bolo mi ta ľúto. Nie, ze by som si chcel s tebou dopisovat. Ked uz píšeš ze si ma čobol nenazval, len si sa ma to pýtal. Tak ja sa ta pýtam ci vies aky je rozdiel medzi tými dvoma slovami. (Pomocku mas nižšie, nemusis to ani vyhľadávať, tu pracu som spravil za teba). Preco mas potrebu mna slovom čobol urazat, ked ja som slovom buzerant, buzerantov neurazal. Význam slov mas nižšie kde čobol ako si spravne napísal, je hanlivy vyraz, pričom slovo buzerant moze, aj nemusí byt slovo hanlive. Záleží v akom kontexte sa napise. Pokial ti to nestojí za to, precitat si ktory význam slova co znamená, tak sa dalej nevyjadruj, pretože v tom prípade sa debata neposunie dalej a je zbytocna. Týmto by som celu diskusiu s tebou na tému čobol ukončil. Začína byt otravná, ako indiánsky šíp.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum28.10.2021 13:02Publicistika
    maco: Tak kdybychom vycházeli z toho tvého zdroje, pak čobol hanlivým výrazem není, protože ho tam nelze ani najít, že.

    Slang nevylučuje hanění. Slang je forma, hanění je obsah - význam. Slangový výraz může být stále hanlivý. A to buzerant i podle toho tvého zdroje je:
    https://slovnik.aktuality.sk/synonyma/?q=buzerant (hrub. = hrubý výraz)
    Musíš se s těmi zdroji naučit lépe pracovat. Jen nezahálet!
  • yogi
    yogi28.10.2021 12:44Publicistika
    Maco : No ty kokso ( použil jsem to správně , nemám v tomhle úplně jasno , snad jsem neurazil tvůj jemnocit ? ) . Já žádnou ženu nemám už 11 let , ale do toho ti nic není . Nepiš mi už do pošty ( again ) , nehodlám si s tebou dopisovat . A nikdy jsem tě nenazval čobolem , ale ptal jsem se , co bys na to říkal ? Těžkým dnem jsem nevysvětloval svoje názory , ale pravopisné chyby . Tak dovi . Teda spíš nedovi .
  • yogi
    yogi28.10.2021 10:24Publicistika
    Jinak abych to uzavřel , já jsem neuvěřitelně línej někde psát a debatovat , ale tady to jede už dlouho podle stejného mustru . někdo postne nějakou kravinu typu ty storky z Novinek a pak se o tom zcela vážně debatuje . Fakt se mi nechce do toho vstupovat , stejně to nikam nevede a hlavně se musím držet na uzdě . Kdybych dostal ban tak jsem v prdeli , ne že bych nemohl žít bez těchhle mouder , ale vůbec bych nevěděl , co mám či nemám ve sbírce a byl bych odsouzen k tomu nakupovat vše pořád dokola , snad i na limitky by časem došlo .
  • yogi
    yogi28.10.2021 10:08Publicistika
    Hawwwran : rozumím , my si taky někdy s kamarádemi děláme z různých menšin ( menšin ? ) třeba českých nácíčků legraci , tím že spolu mluvíme v jejich stylu , třeba ty protimigrantské mantry . Ale psát na veřejná fora o buzerantech , to je kapku jinej level .
  • yogi
    yogi28.10.2021 09:51Publicistika
    maco : číst si nic nebudu , že jsem to napsal jak hotentot , co se týče pravopisu , to vím i bez slovníku , byl jsem utahanej po 13 hodinach v praci a hlavně utahanej z těch anticovidivých blbů v práci , ulicích a všude . Tadyhle v oblíbeném extremisticko levicově progresivním plátku píší https://a2larm.cz/2021/10/ve-volbach-zvitezil-konzervativni-svetonazor-cesky-vyvoj-se-znepokojive-podoba-tomu-slovenskemu/( advojka - fuj je to ), že už to u vás ted přeci jen půjde trochu k lepšímu , Polsko je vocad coby kamenem dohodil a třeba i u nás se svět trošinku vrátí k normálu .
  • maco
    maco28.10.2021 08:48Publicistika
    Pan yogi. Tak, študijný material poskytnutý. Už len nezaháľať. ;)
  • maco
  • Hawwwran
    Hawwwran mecenáš28.10.2021 08:31Publicistika
    No, muj zcela neimaginarni gay kolega o gayich jako o buznach mluvi. Ale tam je zasadni (a podle mne vzdy) jak to clovek poda. Kdyz to rika kolega, tak je jasne ze to nemysli urazlive, protoze by urazel sam sebe. Taky je z toho citit ze si z toho dela legraci. Kdyz budu chtit, muzu urazit i korektnim terminem. Kdyz o necem budu mluvit bez souvislosti, asi by to chtelo pouzit korektnejsi termin.
  • maco
    maco28.10.2021 08:27Publicistika
    Pan yogi. A aby nedošlo k dalsim nedorozumeniam.

    https://slovnik.aktuality.sk/pravopis/slovnik-sj/?q=slang
  • maco
    maco28.10.2021 08:08Publicistika
    Pan yogi. Moje obavy sa potvrdili ;)

    https://slovnik.aktuality.sk/slovnik-cudzich-slov/?q=buzerant
  • Matthew
    Matthew28.10.2021 00:22Publicistika
  • yogi
    yogi27.10.2021 23:29Publicistika
    Jinak Čobol je hanlivý výraz Slováka stejně jako Buzerant pro gaye . I když samozřejmě spousta lidí se hned ozve , že jejich imaginární kamarádi gayové si tak říkají , jsou fakt v pohodě a nesnáší LGBT . Co na tom mám studovat ?
  • yogi
    yogi27.10.2021 23:11Publicistika
    A co mám studovat VŠŽ nebo Černé barony ? V osmdesátkách ( to byl svět ještě normální ) když jsem dělal na dráze na nákladovým nádraží , říkala stará Zvěřinka vždy když přijel vlak ze Slovenska - zk......j čobol , takže asi cajk ne ?
  • maco
    maco27.10.2021 22:57Publicistika
    Pan yogi. Len predtým nez začneš používať spominany vyraz, zisti si co znamená a skus si ho dat do súvislosti s oznacenim buzerant, v akom kontexte som slovo použil ja a v akom sa snazis slovo používať ty. ;) aby nedošlo k nedorozumeniu. Takže? Študuj. ;)
  • maco
    maco27.10.2021 22:45Publicistika
    Pan yogi. Co ti k tomu napisat?
  • yogi
    yogi27.10.2021 21:11Publicistika
    valon : OK , tady fakt už člověk neví , jestli to ty lidi myslí vážně , nebo si jen dělají prdel .
  • valon
    valon27.10.2021 21:08Publicistika
    No, ano, já to právě chápu :D
  • yogi
    yogi27.10.2021 20:47Publicistika
    valon : Prokrindapána to snad bylo vždycky a vždycky bude , někdy víc , někdy míň .
    Takovej Havel nebo Bohemian rapsody ( neviděl jsem ani jedno ) , to si snad jen moje matka myslí , že přesně takhle to bylo . Ale ta si myslí i že Příběh služebnice je dokument .
  • valon
    valon27.10.2021 18:11Publicistika
    Tak ještě štěstí, že za uměleckou licenci se schová klidně i to, že historické postavy mění barvu kůže, pohlaví, období života nebo vlastně cokoliv :)
  • flipflop
    flipflop27.10.2021 18:08Publicistika
    Hitla se prý narodil jako jihoafrická muslimka. Pak se to ale nějak zvrtlo. Prý už točí dokument ;-)
  • Fimi
    Fimi mecenáš27.10.2021 18:07Publicistika
    To rozhodně není, schválně jsem se podíval a je to myšleno smrtelně vážně...
  • DankoKonik
    DankoKonik mecenáš27.10.2021 17:19Publicistika
  • yogi
    yogi27.10.2021 15:46Publicistika
    Možná je i ta Boylenová satira .
  • Karlito_69
    Karlito_6927.10.2021 15:32Publicistika
    A Hitelr v Bastardech od Tarantina.
  • Fimi
    Fimi mecenáš27.10.2021 15:30Publicistika
    Ohledně Taikiho Hitlera, tam je celý film brán jako satira. To není tak úplně historický film..
  • valon
    valon27.10.2021 15:14Publicistika
    Tak když už jsme v tom... :D
  • deefha
    deefha mecenáš27.10.2021 15:13Publicistika
    @yogi Sákra, já to v tom bordelu (sic!) úplně minul. OK, sypu si popel na hlavu.
  • Zack
    Zack admin27.10.2021 15:09Publicistika
    Schuze projektu Manhattan, kolorovano:
  • yogi
    yogi27.10.2021 15:08Publicistika
    deefha : Ale Plho o tomhle tu už půl dne diskutujeme .
  • yogi
    yogi27.10.2021 15:07Publicistika
    maco : Jinak co vím jsi říkal že je v pohodě říkat gayům buzerant . Můžu ti tedy říkat čobol ? Tady na Moravě je to normální pojmenování a mám kamaráda Slováka a tomu to nevadí ( kecám .)
  • deefha
  • yogi
    yogi27.10.2021 15:02Publicistika
    A co je vlastně Ježíš - podle mě trochu pohádková postava , ale zase jsem se o něj nějak do hloubky nikdy nezajímal , takže mě lehce umlátíte argumenty .
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin27.10.2021 14:53Publicistika
    maco: To je velmi zajímavá teorie, poslyš. Co takový Hitler v Jojo Rabbit? Co taková Helena Petrovna Blavatská v Lord Baltimorovi? Co černý Xerxes v komiksu a filmu 300? To taky nemůže být fikce? :)))
  • valon
    valon27.10.2021 14:52Publicistika
    maco: Počkej, to jako kdekoliv, kde se objeví někdo, kdo hraje reálnou postavu, tak najednou fikce končí? Najednou ten zmatek začínám mít taky :))